sunnuntai 31. elokuuta 2008

Vuosi digisiirtymästä

Juuri nyt on kulunut vuosi antennitalouksien digisiirtymästä. Vuosi sitten analogiset lähetykset lopetettiin ja ne, jotka eivät ajoissa hankkineet digilaitteita, joutuivat katsomaan televisiostaan lumisadetta. Juuri muualla sitä ei sitten näkynytkään, talvi oli ennätyksellisen lauha ja vähäluminen. Kaapelitalouksien digipakko alkoi tämän vuoden maaliskuun alusta.

Jälkikäteen ajatellen paljon porua herättänyt digipakko toteutui yllättävänkin hyvin. Suomalaiset ovat nöyrää ja tottelevaista kansaa. Kun käskettiin, uudet laitteet oli pakko hankkia - ja ne myös hankittiin. Etukäteen arvostelua ja valituksia tuli roppakaupalla, mutta sen jälkeen asia tuntui painuvan unohduksiin. Digiaika oli alkanut ja sillä hyvä.

Ihan kaikki eivät tyytyneet kohtaloonsa. Osa luopui televiosta ja löysi uudelleen kirjojen sekä ystävien tapaamisen maailman. Ja aika moni jätti protestiksi tv-lupansa maksamatta. Keväästä 2007 lähtien luvan maksavien määrä on koko ajan laskenut - ja maksu vastaavasti noussut, vaikka digiaika toi säästöjä tv-yhtiöille. Katsojille se tiesi pakotettua rahanmenoa. Laskepa, paljonko digitalisointi tuli maksamaan omalla kohdallasi, niin hämmästyt.

On helppo nimetä digiseikkailun voittajat: tv-kauppiaat ja maksu-tv. Molemmille digiaikaan siirtyminen oli todellinen lottovoitto. Maksajan rooli jäi katsojalle. Oikeastaan mikään niistä syistä, joiden vuoksi digitalisointiin alunperin lähdettiin, ei toteutunut. Mutta niitä syitä kukaan ei halua enää muistellakaan. Digiprojekti meni metsään, mutta ainakin sinne päästiin ensimmäisten joukossa.

Monissa muissa maissa digitalisointi on vielä pahasti kesken. Informan ennusteen mukaan digi-tv:n peitto Euroopassa on vasta 50 prosenttia. Eräät maat ovat tietoisesti viivyttäneet digisiirtymää, koska ne yrittävät siirtyä samassa yhteydessä teräväpiirtoon. Pekingin olympialaisten yhteydessä saimme jo maistiaisia paremmasta digi-tv:stä, joka on jo aivan kulman takana.

Suomalaiset eivät vain malttaneet odottaa. Oli pakko hankkia laitteet, joilla ei sitten voinut vajaata vuotta myöhemmin katsella olympialaisia.

3 kommenttia:

PP autopalvelu kirjoitti...

No peijakas. Meillä kyllä näkyi Pekingin olympialaiset tuolla helmikuussa pakko-ostetulla 59 euron digiboksilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Näkyi, mutta ihan samalla tavalla se olisi näkynyt vanhasta analogiatelevisiosta. Ei siis mitään hyötyä digitalisoinnista.

Anonyymi kirjoitti...

Vammaispalvelut olisi voitu toteuttaa myös analogisella tekniikalla jos olisi haluttu. Äänitekstitys olisi voitu lähettää toissijaisena nicam-äänenä ja kuulovammaisteksti teksti-tv sivulla. EPG ei myöskään ole välttämätön koska ohjelmatiedot voi katsoa sanomalehdestä, netistä tai teksti-tv:stä. Joissakin televisioissa on fm-radio joten digiboksia ei tarvita jos joku välttämättä haluaa kuunnella radiokanavia televisiolla. Yle lopetti PDC-palvelun hyvissä ajoin ennen digisiirtymää ja siitä jäi vaikutelma että analogista televisiota piti heikentää väkisin jotta digitaalinen televisio vaikuttaisi paremmalta.