sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Top Secret - Pääesikunta on sumennettu Google Mapsin satelliittikuvassa

Helsingin alueella on muutamia lento- ja kuvauskieltokohteita. Esimerkiksi presidentinlinnan ja valtioneuvoston linnan yläpuolella ei saa lentää eikä kohteita ilmeisesti saa kuvata (paitsi reittikoneen ikkunasta, jos sattuu sopivasti näkymään).

Myös Kasarmintorin laidalla sijaitsevan pääesikunnan yllä on lento/kuvauskielto.

Pääesikunta on lento/kuvauskieltoaluetta.

Lentokiellon ymmärtää, mutta hämmästyin lievästi katsoessani kohdetta Google Mapsin satelliittikuvassa:

Pääesikunta on sumennettu satelliittikuvassa.

Olisi kiinnostavaa tietää, onko alueella jotain oikeasti luottamuksellista vai onko kyse vain periaatteesta. Onko kohdassa jotain, mitä esimerkiksi venäläiset eivät näkisi omilla satelliiteillaan? 

Muutama vuosi sitten Helsingin Sanomat kirjoitti oudosta pimennyksestä Tikkakosken päällä (tilaajille, mutta KSML-juttu näkyy). Silloin Puolustusvoimat kiisti, että se olisi vaatinut pimentämistä. Luultavasti kyse oli vain satelliittikuvien laadusta.

Pääesikunnan sumentaminen Google Mapsista tuntuu erikoiselta, koska esimerkiksi Yhdysvaltojen Pentagon näkyy kirkkaasti:

Pentagon näkyy tarkasti.

Ja nykyään myös Tikkakosken alue näkyy satelliittikuvassa terävänä.

Jk. Saamani palautteen mukaan joillakin Pääesikunta näkyy Google Mapsissa normaalisti, samoin 3D-näkymässä. Applen karttaohjelman satelliittikuvassa kohde näkyy terävänä, mutta 3D-näkymässä sumennettuna. 

17 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Paikkatietoikkunan ortokuvassa myös terävänä.

Nimetön kirjoitti...

Sumennuksen tehosta voi olla montaa mieltä. Esmes Kiinassa uiguurien leirejä paljastui siksi koska ne oli sumennettu, eikä olemassaoloa osattu edes epäillä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiinan uiguuriesimerkki sopii meillekin. Vielä paremmin PV:n (salaisia) kohteita voi bongata lentokieltokartoista, jossa on kieltomerkkejä yksittäisten rakennusten päällä. Voi vain arvailla, mitä niiden sisällä on.

Yksittäinen kielto on esim. Lauttasaaressa talon päällä. Sen käyttöä ei kuitenkaan tarvitse arvailla, sillä kylttikin kertoo että talossa on PV:n toimintaa.

Nimetön kirjoitti...

Tyhmää koska jos noissa summenetuissa on jotain pommittamisen arvoista niin pommillahan niistä pääsee eroon.

Nimetön kirjoitti...

Google maps-palvelussa on edelleen Tikkakosken kohdalla varjostuma Länsirannan ja tien No: 630 välisellä alueella. Siellä sijaitsee mm. ilmasotakoulu sekä Syväojanmäen sisään rakennettu PV:n luolasto. Maanmittauslaitoksen ilmakuvassa alue näkyy samanlaisena kuin muutkin alueet.

Ville O. Turunen kirjoitti...

Kun asiaa hetken miettii, niin luultavasti karttapalvelun tuottaja on itse ilman eri pyyntöä tehnyt sumennuksen.

Kun asiaa ajattelee (kansainvälisen) ylläpitäjän kannalta, arvelen, että ei maksa vaivaa selvittää erikseen joka maan jokaisen toimijan kohdalla, mikä sopii ja mikä ei taikka mitä minkäkin maan lait ja oikeuskäytäntö asiasta sanoo. Helpompaa on vain summassa määritellä yleiset toimintalinjat, joissa ollaan turvallisesti sen puolella, että kuvista ei ole luvassa hankalia riitoja taikka oikeusjuttuja.

Tuskimpa iso kansainvälinen toimija välittää sovittaa palveluaan juuri Suomen oloihin parhaiten sopivaksi. Sen sijaan sillä on jo väliä, ajautuuko riitoihin viranomaisten kanssa: sitä kannattaa välttää siinäkin tapauksessa, että riidat voittaisi oikeudessa. jos saamapuolellr ei ole paljoa mitään odotettavissa.

henris42 kirjoitti...

Heh, se on ihan totta että ilmailun kartat on parasta materiaalia jos haluaa löytää "salaista" toimintaa!

Tosin lentokieltoalueita on paljon muitakin mitä on ajateltu huoltovarmuuden kannalta tärkeiksi, lähellä on esim Porvoon öljyjalostamo. Samoin mm ydinvoimalat on pysyvää lentokieltoaluetta.

Huomatkaapa myös että lentokielloilla on kartoissa myös yläraja, mikä ei ole kovin korkealla. Jalostamolla on pysyvä kieltoalue P30, 1300 jalkaa.

Useimmat punaiset alueet ovat väliaikaisia, ja saa lennellä rauhassa. Lentäjän on katsottava ennen lentoa onko kieltoja voimassa. D alueet ovat Puolustusvoimien käytössä lähinnä.

Täältä voi pällistellä karttaa Helsingin seudulta: https://www.ais.fi/application/files/3215/7183/0382/EF_VFRChartHelsinki_05DEC2019.pdfhenris42 kirjoitti...

Vielä jatkaakseni, katsokaapa myös:
https://aviamaps.com/map?wrng&next&lang=fi
Vähän modernimpi, reaaliaikainen näkymä aiheesta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Aviamaps näyttää kiinnostavia kieltoalueita. Mikähän mahtaa olla esim. tämän kiellon alla? Tunteeko joku forssalainen Ratastien kätkemän salaisuuden?

jeejee kirjoitti...

PV ilmeisesti vuokrannut jonkun varaston: https://www.forssanlehti.fi/lounais-hame/sotakalustoa-fenestran-tehdashalliin-4263

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämä selitti asian, kiitos. Vastaavia bongauksia kartalta voi tehdä muuallakin.

Nimetön kirjoitti...

Taitaa olla vanhaa tietoa. Larussa ei ole ollut PV:n toimintaa vuosikausiin, kun aluetoimisto muutti pois. Hyvä hämäys tietysti...

Nimetön kirjoitti...

@ henris42 "Tosin lentokieltoalueita on paljon muitakin mitä on ajateltu huoltovarmuuden kannalta tärkeiksi, lähellä on esim Porvoon öljyjalostamo."

Monen koneen "päättävät elimet" ovat luulleet Sköldvikia (kirkas valaistus) Helsinki-Vantaaksi. ;-)

Nimetön kirjoitti...

Tuo on kyllä hieman huvittavaa, että pääesikunta on sumennettu, mutta Kirkkonummella sijaitsevasta Upinniemen tukikohdasta näkyy jopa sota-alusten laituripaikat. Näkymää on näemmä hiljattain sumennettu tosin. Aikaisemmin pystyi satelliittikuvasta jopa tunnistamaan alusluokat, ja yhdistämällä sen tiedon muualta netistä löytyvään tietoon, pystyi päättelemään, mikä alus on kyseessä.

henris42 kirjoitti...

Hämäys on paras puolustus. Hämeenlinnaan PV teki hiljan uuden luolaston, sen lähellä ei näy noissa kartoissa yhtään mitään...

Nimetön kirjoitti...

Järvenpäästä kävin hakemassa uuden passin ja henkilökortin paikan päältä pari vuotta sitten kun molemmat olivat vanhentuneet ja halusivat "varmistua henkilöllisyydestä"

Tätä viranomaiskompleksia oli hankala löytää, kun etukäteen koetin katsoa miten sinne pääsee ja mihin pysäköidä, kun google street view lakkasi kokonaan toimimasta ennen ko. korttelia ja satelliittinäkymä oli täysin harmaa sen kohdalla.

Nyt näköjään nämä sensuuritoimenpiteet on poistettu, mitähän niin salaista siellä sitten siihen aikaan olikaan, taikka olivatko viranomaiset liian raskaalla kädellä pyydelleet näitä sensuorinteja googlelta, kukapa tietää.

Nimetön kirjoitti...

@Petteri

Tikkakosken alue näkyy satelliittikuvassa terävänä.

Kyllä ne luolan suut kentän läheisyydessä siinä linkkaamassasi kartassa ja Google eart sovelluksesa on sumennettuja. 2005 kuvissa ne on selvempiä, mutta sen aikainen resoluutio ei kovin tarkka ole muutenkaan.

Noiden kuvien sumentamisen logiikan hyödyn ymmärtämisestä. Kannattaa ajatella asiaa niin, että on helpompaa pyytää näitä salelliittikuvia julkaisevia sumentamaan siksi, että sen myötä myös tulevat kuvat tietyiltä alueilta sumennetaan ja se pienentää sitä riskiä että jotain mitä ei pitäisi päästää julkisuuteen ei jonkun epäonnisen sattuman vuoksi vahigossa päätyisi kuviin kun oli hetken siellä näkyvissä ja satelliitti sattui kuvan ottamaan. Sumentaminen on siten vain yksi lisäkeino muiden keinojen joukossa ja kun se on helposti käytettävissä niin sitä kannattaa lisäksi käyttää. Turvallisuuden rakentamista ei kannata perustaa yksittäisiin suojakeinoihin vaan useisiin yhtä aikaa vaikuttaviin kontrolleihin.

Disclaimer: en ole tekemiisissä em. sumentamisien kanssa, mutta yritin valottaa mikä lokiikka näissä on samalla kun kommentoin, että kyllä luolan suut on edelleen sumennettu, niin kun on muutkin vastaavalla tavalla aiemmin sumennetut.