sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Facebookin valeprofiilit työllistävät

Facebookissa on ajoittain kampanjoita, jolloin seksikkäiden naisten nimillä ja kuvilla satelee muka-ystäväpyyntöjä. Siis tällaisia:

Tyypillinen feikki.
Jos pelkästään poistaa pyynnön, kutsu jää elämään ja saattaa näkyä muka omana ystäväehdotuksena kavereille. Ainoa varma tapa päästä eroon feikistä on estää kyseinen lähettäjä ja ilmoittaa siitä myös ylläpidolle, jolloin profiili ennen pitkää poistuu ja lakkaa houkuttelemasta uusia uhreja.

Laskin, että nämä asetukset vaativat 9 klikkausta ja kymmenes tulee ikkunan sulkemisesta. Jokainen feikki aiheuttaa siis kymmenen turhaa hiiren klikkausta.

Yhdeksän klikkausta myöhemmin.
Miksi Facebook antaa feikkien kiusata käyttäjiään? Eikö sen kehuttu tekoäly muka pysty tunnistamaan feikkiprofiileita automaattisesti? Auttaisiko, jos vaikka lukisi profiilissa olevat sexy-ehdotukset ja huomioisi kaverien määrän vs. ystäväkutsut muille?

Aloittelevakin koodari tekisi tämän käden käänteessä. Ilmeisesti Facebook ei edes halua ratkaista ongelmaa, feikit vain lisäävät käyttäjän palvelussa viettämää aikaa ja kasvattavat sen käyttäjämäärää. Sama asenne selittää Twitterin täydellisen piittaamattomuuden trolleista ja feikkitileistä. Pääasia on, että käyttäjämäärät kasvavat mahdollisimman nopeasti. Viis siitä, että feikit häiritsevät oikeita käyttäjiä.

Täytyy myös ihmetellä herroja Jorma Harju, Daniel Sjö, Martin Pekka ja Riku Riikonen - miksi ihmeessä olette hyväksyneet tällaisen feikkinaisen kaveriksi? Ainoa, mitä hän myy, on jotain maksullista "hot and satisfied" -seksivideota, ja luultavasti senkin takana on mies, joka on vain varastanut naisen valokuvan jostain. Tai sitten linkin takana saattaa olla haittaohjelma, en kokeillut.

Estolistani on yhtä pitkä kuin naisilla, jotka joutuvat blokkaamaan säännöllisesti härskejä ehdotuksia ja alapääkuvia lähettäviä miehiä. Joukossa on ihan julkisuudessakin tunnettuja nimiä. Kumma ettei yksikään toimittaja ole tarttunut aiheeseen #metoo -teemalla.

Pätkä feikkien (ja vähän muidenkin) estolistaani.
Facebookia kiinnostaa vain tietojemme kerääminen ja mainostaminen. Muissa suhteissa olemme omillamme.

Lisäys 19.2.2018: Kummallista, että Facebook sallii tällaiset pornahtavat feikkiprofiilit, mutta pistää oikeita käyttäjiä jäähylle vähemmästäkin. Itselle tuli aikanaan bänni kun laitoin FB-päivitykseen valokuvan vanhasta Hymy-lehden kannesta. Muut ovat saaneet bännejä vielä vähemmästä:

Facebookin bänni voi iskeä mistä tahansa.
Lisäys 21.2.2018: Tässä vielä yksi suoraviivainen feikkiprofiili. Jos ainoan postauksen tekstinä on "It's a time of erotic adventure" ja "Join my dating site" ei luulisi tarvittavan tekoälyä havaitsemaan, ettei henkilö ole todellinen. Mutta Facebook ei viitsi vaivautua, koska jokainen käyttäjä tekee hyvää pörssikurssille ja feikkitorjunnasta säästyvät resurssit voi käyttää vaikka mainosten kohdentamisen parantamiseen ja henkilötietojen urkinnan laajentamiseen.
"Join my dating site", "It's a time of erotic adventure" - sure.
Mitähän herrat Jari Lintunen, Kalevi Savolainen, Matti Vako ja Harri Nieminen ovat ajatelleet hyväksyessään tämän houkuttimen "ystäväkutsun"?

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

"Tyyoillinen feikki"

Perustuuko silmämääräiseen arvioon vai algoritmin antamaan tuomioon? "Organic or rubber ones - that's the question?" ;-)

Nimetön kirjoitti...

Eikö "jenkki" softa firmoilla ole se numero 1 ja itse pääasia, "make money"?

Nimetön kirjoitti...

Kirjoitapa joskus myös Facebookin epäilyttävistä arvonnoista, joita myös suomeksi paljon julkaistaan. "Järjestäjänä" on joskus sivu, jolla ei ole mitään virallisia tietoja, puhumattakaan yrityksen nimestä. Ihmiset näyttää osallistuvan näihin ilman minkäänlaista huolta.

Nimetön kirjoitti...

Petteri Järvinen nimesi blogissaan käyttäjät Jorma Harju, Daniel Sjö, Martin Pekka ja Riku Riikonen, jotka olivat ottaneet jonkun houkutusprofiilin kaverikseen.

1. Ovatkohan nuo profiilit aitoja vai luotu vain sitä varten, että feikkiprofiili näyttäisi uskottavalta.

2. Jos profiilit ovat aitoja, onkohan herroille tapahtunut virhe ja ovat vahingossa hyväksyneet houkutusprofiilin kaverikseen.

Nimetön kirjoitti...

Tuo Karoliina Topelius on saattanut saada bannia jostain muustakin. Hän kun kuuluu myös tähän Bätmän - Putkonen - Janitskin uusnatsi-putintrolli (hauska paradoksi...)-hörhöporukkaan...