perjantai 17. toukokuuta 2013

Ministerien vaihtopäivä

SDP vaihtoi tänään kolme ministeriä. Peruspalveluministeriksi nimitettiin Susanna Huovinen, jolla on jo aiempaa kokemusta hankalasta ministerinpaikasta. Toimiessaan vuosina 2005-2007 liikenne- ja viestintäministerinä hän joutui viemään loppuun edeltäjiensä aloittaman television digitalisointihankkeen, joka huipentui analogialähetysten lopettamiseen syyskuussa 2007. Sote-uudistus lienee vielä digisiirtymääkin kovempi paikka, joten naisenergialle on uudessa tehtävässä kysyntää.

Krista Kiuru osoittautui alkuepäilystäni huolimatta päteväksi asunto- ja viestintäministeriksi. On harmi, että hänen tehtävänsä vaihtuvat opetusministeriöön kauden puolivälissä. Etenkin kun tietoyhteiskuntakaareksi kutsuttu lakien kokonaisuudistus on juuri saatu lausuntokierrokselle.

Uusi asunto- ja viestintäministeri on tamperelainen Pia Viitanen, joka tv-haastattelussa kertoi olevansa Tampereen Hervannasta ja tuntevansa sen vuoksi hyvin lähiöiden asiat. Entisenä tamperelaisena tunnen itsekin hyvin Hervannan -- ja siellä on myös Tampereen teknillinen yliopisto, joka liittyy läheisesti Viitasen toiseen ministerisalkkuun. Toivottavasti ministeri kunnioittaa pikaisesti TTY:tä vierailullaan ja pitää muutenkin korvat auki Hervannan suuntaan.

Mediassa viestintäsalkkua pidettiin ilmeisen kevyenä, sillä otsikoissa puhuttiin usein vain asuntoministeristä (kuten Hesarin "Ärhäkkä asuntoministeri Pia Viitanen"). Laajakaistayhteydet, verkon tietosuoja, Lex Nokia ja epäsuorasti myös digitaaliajan tekijänoikeudet ovat kevyttä kamaa asumisen rinnalla. Ehkä niin pitää ollakin, sillä Suomi on saanut päättää asuntopolitiikastaan ihan ilman EU:n apua ja on kenties juuri siksi onnistunut sössimään asian täydellisesti. Sähköisen viestinnän asiat ovat asumista paremmalla tolalla.

Opetusministerin paikan menettänyt Jukka Gustafsson on lehtien mukaan loukkaantunut potkuistaan. Facebook-seinä paljastaa ministerin kärsivän kirjoitusongelmista, joten ehkä jokin toinen ministeriö olisi alunperinkin sopinut hänelle paremmin. Gustafsson olisi halunnut "intohimoisesti" jatkaa mm. siksi, että koulurauhalaki on vasta tulossa eduskuntaan. Kiurun hallinnonalan uudistuksiin verrattuna tämä oli kuitenkin pientä.

Toivottavasti Krista Kiurun edellisestä ministeriöstä keräämä osaaminen koituu jatkossa opetusministeriön hyödyksi. Koulujen tietotekniikkaopetuksessa, sähköisissä oppikirjoissa ja tietokoneella suoritettavassa ylioppilastutkinnossa riittää kehittämistä. 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tämä komen vaihto johtunut siitä ainutta vaihtoa tarvinnutta paikkaa eli peruspalveluministeriä ei haluttu nolata. Kaksi muuta joutuivat uhreiksi.

hdmi kirjoitti...

"Krista Kiuru osoittautui alkuepäilystäni huolimatta päteväksi asunto- ja viestintäministeriksi. "

Siksi hänet kai vaihdettiinkin. Suomessa viestintäministerien epäpätevyys on perinne jota ei saa rikkoa. Esim tämä Huovinen höperehti melkoisesti omana liikenneministeri aikanaan.

Anonyymi kirjoitti...

Guzenina piti poistaa, hän muodostui ongelmaksi, mutta kun Krista ei halunnut pois ministerin paikalta niin Jutan piti valita Tuomiojan ja Gustafssonin väliltä.

Mikäli ainoastaan Guzenina olis lentänyt niin se olisi ollut osoitus, että SDP:n johdon mielestä hän olisi epäonnistunut tehtävissään ja tätä vaikutelmaa ei haluttu antaa,

Anonyymi kirjoitti...

Oliko Krista Kiuru sittenkään pätevä viestintäministeri?

IS (2.6.): Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina, että laki sallisi teleoperaattorien päättää, mikä sisältö kulkee netissä sujuvasti ja mikä ei. Entinen viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli lakipakettiluonnoksen huhtikuussa.