maanantai 21. toukokuuta 2012

Twitter voi imuroida osoitekirjasi

Twitterin mobiiliappsin Löydä-välilehden alareunassa on Etsi ystäviä -painike (iPhone päivitti varoittamatta Twitterini suomenkieliseksi versioksi -- jos kehittäjät luulivat tekevänsä suomalaisille palveluksen niin erehtyivät). Se tuo näytölle ilmoituksen:

"Tuomme osoitekirjasi"? Pikemminkin viemme.

Ehkä ilmoitus on selkeämpi englanniksi, mutta tästä näytöstä ei kyllä arvaa mitä seuraavaksi tapahtuu. Twitter nimittäin imuroi puhelimesi osoitekirjasta henkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostitiedot itselleen. Näiden tietojen perusteella Twitter tunnistaa, onko palvelussa jo sinulle tuttuja henkilöitä. Onpa ystävällistä.

Twitter säilyttää imuroimiaan tietoja puolentoista vuoden ajan siltä varalta, että joku osoitekirjassa olevista ystävistä myöhemmin liittyisi palveluun. Samoin toimii Facebook. Moni hämmästyy, kun some-palvelu ehdottaa ystäviä tuoreelle käyttäjälle, joka ei ole vielä ehtinyt (tai halunnut) kertoa tietoja itsestään.

Osoitekirjan imurointi on arveluttavaa, ja ainakin iPhone-puhelimissa suorastaan "yleinen käytäntö". Ihmiset eivät pidä siitä, että heidän puhelinnumeroitaan lähetetään luvatta yhdysvaltalaiseen palveluun -- etenkään kun numerot voivat olla salaisia. Roskapostin vuoksi moni pyrkii piilottamaan myös sähköpostiosoitteensa.

Ja mitä tiedoilla lopulta tehdään? Poistuvatko ne edes puolentoista vuoden päästä? Käyttääkö palvelu itse tai Yhdysvaltojen tiedustelu niitä verkostojen piirtämiseen. Twitter-seuraaja ei osoita mitään, eivätkä kaikki Facebook-kaveritkaan ole oikeita kavereita. Mutta puhelinnumero tai sähköposti osoitekirjassa on varma merkki yhteydestä.

Joku hiljattain Twitteriin liittynyt voisi kertoa, tyrkyttääkö palvelu ystävien etsintää automaattisesti uudelle käyttäjälle. Kuinka moni ymmärtää, mitä myönteinen vastaus merkitsee? Olen itse liittynyt niin kauan aikaa sitten, ettei toimintoa ollut vielä olemassakaan. Appsissa se on haudattu valikon pohjalle eikä siten hyppää silmille.

Tätä taustaa vasten on lievästi ironista, että Twitter on nyt näyttävästi mukana verkkourkinnan vastaisessa projektissa.

Osoitekirjan imuroinnista Ylen ruotsinkielisellä uutissivustolla.

5 kommenttia:

vapaaaa kirjoitti...

Vaan huomasitko tätä:

Almost simultaneously with its Do Not Track support, Twitter announced that it was ramping up its "tailored suggestions" for some of its users. The idea behind the new system is to use a user's browsing behaviour to help the platform's recommendation mechanism suggest accounts that the user may find interesting. Users can opt out of this service, however, by disabling the feature in their user account settings.

Suomeksi: Nyt myös twitterin jokainen pitkin verkkoa levitetty nappula juoruaa sivulataukset heille, ellei selaimestaan erikseen itse sitä estä.

Samaa vakoiluahan on fese tehnyt jo pitkään, eikä taida olla paljon toivoa että tämä pointti menisi peruskäyttäjille perille edelleenkään sen paremmin. Heillä ei vain kiinnosta.

erkka kirjoitti...

Twitter salaa siirrettävän datan.

En tiedä Twitterin yksityiskohtia, mutta ymmärtääkseni usein käytetty tapa on siirtää vain hashit ja vertailla niitä keskenään. Eli palvelimilla ei varsinaisesti ole yhteystietoja, ainoastaan niiden tiivisteitä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hyvä pointti: jos Twitter olisi kiinnostunut vain tutuista, se voisi siirtää pelkät hashit. Yhtiön kommenteista ei käy ilmi, tekeekö se niin, mutta luulen että jos tekisi, se olisi kyllä mainittu.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista. Sain tähän linkin aikoinaan Twitterissä ja säästin sen, sillä otin twitterin iPhonessa vasta nyt käyttöön. Erinomainen varoitus, koska en halua jaella yhteystietojani kenellekään. Lisäksi itse olen saanut ihmeellisiä pyyntöjä sekä ggl:sta että fb:sta. Luultavasti ne ovat imuroineet salaisen puhelinnumeroni jonkun tumpelon ystäväni tiedoista :)

Anonyymi kirjoitti...

Latasin eilen Twitter -sovelluksen Android -puhelimeeni. Sovellus kysyi ystävien etsinnästä heti alussa. Vastasin kieltävästi. Tänään blogisi löytyi Twitterin avulla ja nyt on mennyt jo toista tuntia blogisi parissa...syöte tilattu.

Website Security Test