torstai 10. toukokuuta 2012

Jääkiekkoliitto syyllinen Youtube-sotkuun

Ylen uutisen mukaan MTV:n johtaja Jorma Härkönen pitää jääkiekon MM-kisojen katsomista Youtuben kautta varastamisena. Maikkari on maksanut kalliisti kisojen lähetysoikeuksista ja odottaa, että katsojat hankkivat maksullisia kanavapaketteja nähdäkseen kisat.

Härkösen kommentti on monin tavoin harkitsematon. Ensinnäkin yhtiö joutuu näyttämään Suomen pelit ilmaiseksi, mikä riittää useimmille katsojille. Suurin osa lähetyksistä on tosin haudattu vähin äänin Ava-kanavalle, jotta illuusio kisojen maksullisuudesta säilyisi.

Vieraiden maiden keskinäisistä otteluista kiinnostuneita on vähemmän. Ihanko oikeasti Maikkari on sitä mieltä, että pienessä ikkunassa näkyvä Youtube-lähetys -- josta kiekon hädin tuskin erottaa -- kilpailee tuotteena heidän myymänsä tv-kuvan ja suomalaisen selostuksen kanssa?

Sitä paitsi monet Youtube-katsojat ovat nuoria, joilla ei edes ole televisiota. Heidän tapauksessaan kilpailua Maikkarin maksulähetysten kanssa ei voi syntyä.

Youtube-kanava näkyy vain maissa, joihin ei ole myyty television lähetysoikeuksia. Maaestoja on mahdollista kiertää, mutta ihan helppoa se ei ole sillä tavallinen anonyymiproxy ei välitä videokuvaa. Luotettava ja riittävän nopea ip-osoite vieraasta maasta vaatii yleensä maksullista vpn-palvelua tai jotain laitonta viritystä, jossa murrettua kotikonetta käytetään videostreamin kierrätykseen.

Massojen huvia tällainen ei ole. Tekemällä asiasta julkisen kohun Maikkari on aiheuttanut vahinkoa vain itselleen.

Nettinuorten mielestä aika on ajanut maakohtaisten estojen ohi. Netissä kaiken pitäisi näkyä globaalisti. Näin varmaan ajan myötä käykin, mutta se kehitys ei välttämättä ole suomalaisten etu. Globaalit lähetysoikeudet hinnoitellaan ja hallinnoidaan siellä, missä on eniten rahaa. Suomalaiset ja meitä kiinnostavat kansalliset lajit jäävät näissä neuvotteluissa armotta sivuun. Sama pätee mainostajiin ja kotimaisiin toimijoihin. Siksi maarajoitusten täydellinen poistuminen johtaa Suomen tapauksessa helposti ojasta allikkoon.

Ketä sitten pitäisi syyttää nykyisestä tilanteesta? Maikkari syyttää nettikäyttäjiä, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen johtaja Antti Kotilainen Youtubea. Sen pitäisi tarjota tehokkaampia maarajoituksia.

Youtube on kuitenkin vain aineiston tekninen välittäjä. Sen on mahdotonta tietää, onko yhdessä maassa sijaitseva IP-osoite kytketty eteenpäin toiseen maahan. Eikä se edes ole Youtuben ongelma.

Todellinen syyllinen soppaan on kansainvälinen jääkiekkoliitto, joka ensin rahastaa TV-yhtiöiltä huiman hinnan lähetysoikeuksista mutta jakaa sitten saman sisällön muihin maihin netin kautta ilmaiseksi. Ehkä näin pyritään houkuttelemaan lajille lisää katsojia, mutta fakta on, että jo luonnonolosuhteiden vuoksi jääkiekko kiinnostaa vain harvoja maita. Vaikea kuvitella, että Youtube-lähetykset saisivat espanjalaiset tai egyptiläiset innostumaan kiekkoilusta. Tuskin suomalaisetkaan innostuisivat kamelien ratsastuskilpailuista, vaikka niitä lähetettäisiin Dubaista Youtuben kautta Suomeen?

Kaikki maat, joilla on mitään edellytyksiä jääkiekkoiluun, ovat itse mukana MM-kisoissa.

18 kommenttia:

Erno kirjoitti...

Eihän youtuben kautta katselu vaadi kuin yhden addonin asentamista chromeen. Siis yksi klikkaus ja pelit näkyvät. Juuri helpommaksi tätä ei enää saa. On esimerkiksi paljon monimutkaisempaa katsoa pelit katsomosta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuinka monella peruskatsojalla on Chrome? Kuinka moni osaa asentaa Add-onen ja konfiguroida sen? Kuinka monelle sadalle yhtäaikaiselle katsojalle tällainen järjestely toimii luotettavasti?

Ei tämä ihan vielä tv-katselun kanssa kilpaile. Tosin eipä se maksukanavan näkyviin saaminenkaan ihan helppoa taida olla.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit: "Sitä paitsi monet Youtube-katsojat ovat nuoria, joilla ei edes ole televisiota. Heidän tapauksessaan kilpailua Maikkarin maksulähetysten kanssa ei voi syntyä."

Tutustuitko Maikkarin tuotepalettiin ennen kirjoitustasi? Youtube-katsojat ovat suoraan pois MTV3:n maksullisen Katsomon katsojista - eivät television maksukanavien katsojista.

Ei HD-kuva ja pikselimössö oikeasti kilpaile keskenään. Sen sijaan ilmainen pikselimössö ja maksullinen pikselimössö kilpailevat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, unohdin että Katsomo.fi välittää jälkilähetysten lisäksi ilmeisesti myös suoria urheilulähetyksiä? Tosin sivulta tätä on vaikea päätellä, ovat sen verran sekavat. Ja Microsoftin Silverlight-asennuspakko karkottaa katsojia.

Erno kirjoitti...

Lainaan itseäni: "yksi klikkaus ja pelit näkyvät". Tämän helpommaksi asentamista ei voi juurikaan saada ja mitään konfigurointia ei tarvita. Senkun suuntaa YouTubeen ja katsoo matsin.

https://chrome.google.com/webstore/detail/ebdgjhfdnlgdgldfkdmfjdnajbedlfnl/details?hl=fi

Mitä Chromen levinneisyyteen tulee, niin kesällä näyttäs siitä tulevan maailman käytetyin selain (http://gs.statcounter.com/), joten voisin olettaa, että jollain Lauri Lätkäfanillakin se saattaisi olla alla. Ja tässähän on yksi syy asentaa se. Äkkiseltään Firefoxille ei vastaavaa palikkaa löytynyt.

Katsomon Silverlight-pakko kääntää kyllä osan katsojista pois. Ajatuksena se on kuitenkin hyvä. Suorat F1- ja lätkälähetykset online hyvällä laadulla on sellaista mihin kehityksen pitäisikin mennä.

Itselle tuo YouTube-laatu ei riitä ja ostinkin kaverin kanssa Canalin kortin puoliksi. Mutta kyllähän jotkut tiiraavat elokuvia tableteillakin, joten varmasti YouTuben streami monelle kelpaa.

Erno kirjoitti...

http://www.tietokone.fi/uutiset/mtv3_pilasi_latkailon_youtube_katsojilta Ilmeisen moni osasi pelit näemmä katsella ilmaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olet joka tapauksessa oikeassa syyllisestä. IIHF myy ekslusiivisia lähetysoikeuksia eri maihin ja tarjoaa sen jälkeen itse palvelua, josta lähetyksiä voi katsella ilmaiseksi.

Tahatonta ehkä, harrastelua kyllä.

Geoblockingin kiertämisen kieltäminen voisi aiheuttaa mielenkiintoisia juridisia ongelmia todella monessa muussakin palvelussa.

Anonyymi kirjoitti...

evvk

jari lehtinen kirjoitti...

Olen seurannut kisoja tuubista ja silmäillyt keskustelua.

MTV3:n Katsomosta on valitettu että se pätkii ja puskuroi. Ei kuulemma rahan arvoinen palvelu.

Laillisten kaupallisten striimien laatu on ollut Suomessa yleisesti surkea. Urho-TV pahin esimerkki. Linjoja ei riitä, bitti ei kulje, ja tästä ilosta rahastetaan 12-15 euroa ottelulta, mikä on joskus enemmän kuin mitä maksaa pelin katsominen hallilta. Jatkoajan keskustelu asiasta sisältää sivutolkulla reklamaatioita. Asiakkaita on hyvitetty, mutta se ei kauheasti aina ilahduta, kun haluttu peli jää näkemättä.

Tämän kerroin siksi, että ymmärrettäisiin, että maksullisilla striimeillä on erittäin huono maine. Niiden toimivuus IT-Suomessa on sama kuin VR:n lipunmyynnillä.

YouTubella on sen verran rautaa ja kaistaa, että sen livelähetysten seuraaminen toiselta puolelta maapalloa on enimmäkseen sujuvaa.

Twitterissä intetään kuka muka katsoo kisoja YouTubesta. Ei varmaan kukaan enää. Mutta silloin kun katsoi, suurta viihdettä tarjosi IIHF:n selostaja joka tunsi huonosti jääkiekkoa ja vielä huonommin englantia. Ja tämä hilpeys vieläpä ilman Kummolan myötävaikutusta.

Tuubin chatissa joka toinen kommentti oli muuten nuorisosuomea. Päättelemmekö tästä jotakin?

Jouni Laurila kirjoitti...

Sitten tähän päälle tulee lippuhinta sekoilu.

Onneksi en ole kiinnostunut lätkästä.
Enkä kiinnostukaan, kun sitä ei kunnolla näe.

Oskar kirjoitti...

Ainakin Stealthy-addone on mahdollistanut pelien katsomisen niin Chromella kuin Firefoxillakin, eli selaimeen ei homma ole kaatunut.

Itse en omista televisiota, joten Canal+ on minulle poissuljettu vaihtoehto. Myöskään käyttämäni nettiyhteys ei ole niin nopea, että uskaltaisin ostaa Katsomo-palvelun. Suomen pelit näkee aina jossain, esim. melkein missä ravintolassa vain, ja muista en maksaisi kuitenkaan, vaikka aktiivinen kiekon seuraaja olenkin. Näin ollen oma YouTube-katseluni ei ollut mitenkään MTV:ltä pois. Uskon, että suurimmalla osalla YT-streamin katselijoista tilanne oli sama.

Jouni Laurila kirjoitti...

Briteissä on laissa sanottuna, että kaikki tärkeät urheilutapahtumat tulee olla vapaasti katsottavissa.

Miksi näin ei ole Suomessa?

Ovatko maksuTV:t lobanneet niin hyvin kansanedustajat.
Ainakin tiedän että Briteissä ollaan paljon tarkempia erilaisen poliittisen korruption kanssa.

Oskar kirjoitti...

Lisättäköön vielä edelliseen, että itse olen törmännyt niin Facebookissa kuin Twitterissäkin ohjeisiin mainitsemani addonen käytön suhteen, joten tieto mahdollisuudesta on varmaan levinnyt melko tehokkaasti. Kuten Erno jo totesi, asennus ei ole vaatinut minkäänlaista erityisosaamista. Kyseinen keino on siis ilman muuta ollut aivan perusnetinkäyttäjänkin ulottuvilla.

Oskar kirjoitti...

Jouni Laurila:

Kyllähän Suomessakin kansallisesti tärkeiksi luokiteltujen urheilutapahtumien on oltava vapaasti katsottavissa. Juuri siksihän AVA näyttää Suomen pelit.

Erno kirjoitti...

Briteissä nousi aika kohu, kun F1 oli siirtymässä täysin maksulliseksi ja joutuivat käsittääkseni vetämään vähän takaisin.

Itse olen armoton F1-fani, mutta ymmärrän kyllä, että urheilu kuuluu maksullisuuden taa. Ei minulla ole tässä ongelmaa. En seuraa televisiosta juurikaan mitään muuta kuin suorana tulevia ohjelmia (== urheilu(F1)). Kaikki muu tulee levyltä, Areenasta, Katsomosta, muualta, mutta ei TV-signaalista.

Anonyymi kirjoitti...

No kohta Suomessa saa maksaa kasettimaksua kaikki jotka ovat erehtyneet tähän maahan tulemaan.

Ahneuden keidas.....

Jari kirjoitti...

Suomen pelit tulee tv:stä ja ruotsin pelit voi kuunnella Ruotsin P4-radiokanavalla, joten taidan käyttää Leijonapassin rahat rationaalisemmin, vaikka frisbee-golf-harrastuksen aloittamiseen.

Tätä kappaletta en ymmärtänyt:

Nettinuorten mielestä aika on ajanut maakohtaisten estojen ohi. Netissä kaiken pitäisi näkyä globaalisti. Näin varmaan ajan myötä käykin, mutta se kehitys ei välttämättä ole suomalaisten etu. Globaalit lähetysoikeudet hinnoitellaan ja hallinnoidaan siellä, missä on eniten rahaa. Suomalaiset ja meitä kiinnostavat kansalliset lajit jäävät näissä neuvotteluissa armotta sivuun. Sama pätee mainostajiin ja kotimaisiin toimijoihin. Siksi maarajoitusten täydellinen poistuminen johtaa Suomen tapauksessa helposti ojasta allikkoon.

hdmi kirjoitti...

"Globaalit lähetysoikeudet hinnoitellaan ja hallinnoidaan siellä, missä on eniten rahaa. Suomalaiset ja meitä kiinnostavat kansalliset lajit jäävät näissä neuvotteluissa armotta sivuun. "

En ymmärtänyt minäkään. Kiinnostus eri lajeihin on sen verran maakohtaista että ei globaaleilla lähetysoikeuksilla ole arvoa jos niitä ei myy eteenpäin kansallisille toimijoille. Juuri tämähän on tilanne nyt.

Minusta MTV3 on suurin syyllinen tilanteeseen, Ruotsin TV4 näyttää ilmaiskanavalla 28 ottelua ja MTV3 siis vain 12. On selvää että kummassa maassa sitä juutuuppia tihrustetaan.

Maksu-TV:lle tärkeitä ovat pitkäaikaiset tilaajat joita tuovat palloilusarjat tai F1. Muutaman viikon kisat sopii tähän ajatteluun aika huonosti.

IIHF ja sponsorit haluavat kisoille tietysti mahdollisimman suuren näkyvyyden, eikä siinä ole mitään pahaa. MTV3 voisi sen sijaan miettiä strategiansa uudestaan.

Website Security Test