keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Tarkat koordinaatit digikuviin

On lukemattomia tapoja lisätä digikuviin maantieteelliset koordinaatit. Olen kokeillut niitä kaikkia: GPS-loggereita, suoraan kameraan kytkettäviä lisälaitteita, pokkareita joissa on sisäänrakennettu gps-toiminto ja niin edelleen. Kaikissa on omat etunsa.

Kuljetun reitin tallentava GPS-loggeri on vaivattomin, sillä laitteet ovat halpoja ja loggeri kulkee mukana vaikka taskussa. Kuvauspaikkojen lisäksi se tallentaa kuljetun reitin.

Loggerien tarkkuus on kuitenkin 15-30 sekuntin luokkaa, mikä varsinkin ilmakuvissa on pitkä aika. Lisäksi loggerin data pitää purkaa ja yhdistää kuviin, mikä vaatii ylimääräisen työvaiheen ja on virhealtista. Yhden Italian-matkan kuvat osoittavat kaikki samaa paikkaa, en tiedä miksi. Loggerista voi loppua virta kesken matkan tai se voi olla pimennossa, jolloin koordinaatit jäävät tallentumatta. Ja osa yhdistelysoftista interpoloi paikkatiedon kylmästi mittauspisteiden väliin, mikä voi johtaa kymmenien kilometrien virheisiin jos kuvia on otettu silloin, kun loggeri on ollut sammutettuna.

Insinöörimäistä tarkkuutta varten on vain yksi keino: tieto täytyy saada kuviin mukaan jo niitä otettaessa. Silloin kameran takanäytöltä voi heti tarkistaa, ovatko koordinaatit mukana (ja tarkka kellonaika sekä korkeustieto voivat nekin joskus olla kiinnostavia).

Nikonin järkkäreihin myydään valmistajan omaa GPS-lisäkettä (samanlainen on nyt tulossa Canonilta 1DX:ään ja 5Dm3:een). GP-1 (Rajala Camerassa 289 euroa) kytketään salamakengän päälle ja yhdistetään kameran kyljessä olevaan laajennusliitäntään:


Kun kuva on otettu, kuvauspaikan koordinaatit näkyvät takanäytöltä:


Canonin omistajat eivät ole yhtä onnekkaita, sillä kameroissa ei ole lisälaiteliitäntää. Tarvitaan laajennusyksikkö, joka kytketään kameran pohjaan. 7D-kameroihin käyvä yksikkö on WFT-E5, hinta Rajalassa 575 euroa.

Laajennusyksikkö on näppärä, koska siinä on mm. WLAN-yhteys ja usb- sekä Ethernet-liitännät. Kameraa voi ohjata langattomasti WLANin kautta ja kuvia voi tallentaa suoraan usb-levyasemalle.

Usb-porttiin voi myös kiinnittää ulkopuolisen valmistajan usb-lisäkkeen. Itse tilasin di-GPS:n Hong Kongista (noin 200 USD). Se toimii kuten Nikonin vastaava:


Paitsi, että Canonin ratkaisu tulee kalliimmaksi, se tekee yhdistelmästä ison ja painavan. Koko antaa tietenkin uskottavuutta, kamera näyttää aivan 1-sarjan ammattimallilta. Laajennusyksikössä on oma akkukotelo ja pystykuvauskahva.


Molemmissa on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva ongelma: GPS-sijainnin löytyminen kestää olosuhteista riippuen muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Se on pitkä aika odottaa, jos ympärillä tapahtuu jotain mielenkiintoista.

Täytyy olla parempikin ratkaisu, ajattelin. Ja monien kokeilujen jälkeen keksin, miten saada Canoniin täydelliset koordinaatit.

Otin avuksi vanhan Nokian E71-matkapuhelimen, jossa on hyvä akkukesto ja herkkä GPS. Latasin kameraan Symarcticin ExtGPS-ohjelman, joka melkoisen sattuman ansiosta on juuri tänään myös Tietokone-lehden päivän sovellus.

Symbian-puhelimissa ExtGPS lähettää koordinaatit Bluetoothilla tietokoneelle... tai kameraan, jos siinä on Bluetooth-vastaanotin.


Valitettavasti WFT-E5:stä puuttuu juuri se Bluetooth. Mutta onneksi Bluetoothin saa dongle-tyyppisenä tikkuna. Ostin niitä puoli tusinaa erilaisia, ennen kuin löysin sopivan Clas Ohlsonilta: vain sentin pituisen mallin, joka juttelee luotettavasti matkapuhelimen kanssa. Osa kokeilemistani oli liian pitkiä (monta senttiä ulos työntyvä dongle on kamerassa epäkäytännöllinen) tai ei toiminut luotettavasti puhelimen kanssa.

Kokeilin myös vanhaa, vähän tulitikkurasiaa pienempää erillistä GPS-laitetta, jossa oli sekä usb- että Bluetooth-liitännät. Se toimi aikoinaan hyvin tietokoneen ja karttaohjelmien kanssa, mutta Bluetooth ei ollut yhteensopiva donglejen kanssa.

Nokia E71 + Bluetooth + dongle + 7D + WFT-E5 on kokoa ja hintaa lukuunottamatta täydellinen tapa saada koordinaatit kuviin jo kuvia otettaessa. Sijaintitieto päivittyy kerran sekunnissa ja tieto on aina oikea. Kun puhelimen lataa täyteen, sen akku kestää GPS+Bluetooth-yhdistelmällä sopivasti koko päivän.

Parasta tässä kombinaatiossa on se, että puhelin löytää sijaintinsa helposti tukiasemien ja GPS:n ansiosta. Kamera voi olla välillä sammutettuna. Kun tilanne tulee, kamera kytketään päälle ja sen Bluetooth kytkeytyy puhelimeen parissa sekunnissa. Sen jälkeen koordinaatit ovat oikeita. Autolla liikuttaessa puhelin voi olla koko ajan kojelaudalla, mistä sillä on hyvä näkyvyys taivaalle.

Puhelimen ei välttämättä tarvitse olla juuri E71. Viime kesänä testasin myös vastaavia ohjelmia halvalle Huawein Android-luurilleni, mutta siinä ongelmana on puhelimen huonompi akkukesto. Softa itsessään on samanlainen.

Koordinaatit näkyvät kuvissa jo Canonin takanäytöltä katsottaessa:


Tällä yhdistelmällä otettuja koordinaatteja on esimerkiksi Lutkamarssin ja Italian-matkan kuvissa.

Huom: kuvassa on di-GPS + WFT-e5-yhdistelmä, jossa gps-vastaanotin yhdistyy laajennukseen kaapelilla. Bluetoothia käytettäessä dongle tulee ulos noin yhden senttimetrin verran, mutta epäkäytännöllisiä kaapeleita ei tarvita.

WFT-laajennusyksiköt ovat mallikohtaisia, joten esimerkiksi 5D:n tai 40D:n omistajien on hankittava juuri kyseiseen kameraan suunniteltu versio. WFT-E5 käy vain 7D:hen.

WFT ei ole ihan halpa, mutta sillä voi tehdä kaikkea muutakin hauskaa. Siinä on mm. FTP-ominaisuus, jota demosin eräässä tilaisuudessa WLAN-verkossa. Jokainen kameralla ottamani kuva siirtyi automaattisesti ftp:llä wlanin yli internetin kuvagalleriaan, joka päivittyi selaimessa ja näkyi tilaisuuden seinällä videotykin heijastamana. Kuvat suoraan kamerasta nettigalleriaan käsin koskematta!

Lisäksi WFT toimii pystykuvauskahvana, joka tukevoittaa kameraa mukavasti. Pystykuvausasennossa etusormelle tulee oma laukaisin, M-Fn-painike sekä säätöpyörä.

Nikonistit voivat hyödyntää Bluetooth-ideaa tämän uuden lisälaitteen avulla.

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Dataloggereissa (tai ainakin omassani) on se huono puoli, että sen softa siirtää koordinaatit vain jpg-tiedostoihin. Käytännössä siis raw-kuvaajalle aika turha toiminnallisuus, koska järkevä työnkulku menisi niin, että kuvausreissun jälkeen kuvien käsittelyn yhteydessä tallennetaan myös sijaintitiedot raw-tiedostoihin, jonka jälkeen gps-loggerin tiedot voi tuhota turhina. Vai osaako jotkut raw-konvertterit tms. ottaa gpx-tiedostoja sisäänsä? Muuten noissa loggereissa ei ole ongelmaa, akku kestää koko päivän, ne tallentavat vaikka sekunnin välein ja kun laite on aina päällä, sijaintikin on kokolailla ajantasalla.

Teemu Tretjakov kirjoitti...

Ei tuo matkapuhelimen käyttäminenkään loggerina ole mitenkään mahdoton juttu. Lightroom 4:ssa saa todella näpsäkästi paikkatiedot RAW-kuviin: http://www.digikuvaaja.net/2012/03/paikkatiedot-valokuvaan-puhelimella.html

Petteri Järvinen kirjoitti...

NMEA-datan voi yhdistää myös raw-kuviin, useat ohjelmat osaavat tehdä sen.

iPhone-ohjelmista erityisen näppärä on gps4cam, siinä tihein tallennusväli on 30 sekuntia. iPhonen ongelma on akkukesto eikä ainoan puhelimen akkua halua päivän reissulla vaarantaa datalogger-käytöllä.

Anonyymi kirjoitti...

Oma kokemukseni on, että puhelimen (N900) GPS on häiriöalttiimpi kuin "aidon" GPS laitteen (Garmin eTrex). Toki puhelin saa fixin lähes heti, kun se saa satelliittien sijaintidatan puhelinverkosta, mutta muuten suorituskyky on heikompi.
Ehkä se on parempi uudemmissa puhelimissa, uudemmilla piirisarjoilla, toisaalta ei tuo minun GPS vastaanotinkaan ole mitään viimeisintä huutoa.

Rahalla saa ja taksilla pääsee. Eli jos maksuhalua ja -kykyä löytyy, niin on noita 10Hz GPS loggereitakin saatavilla.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Hieman off-topickina,Petteri,

Tiedätkö miten (matkustaja)lentokoneiden paikanmääritys vaikkapa meren yllä nykyisin tapahtuu? Ymmärrän, että GPS ei ole hyvä juuri koneen nopeuden johdosta? Käytetäänkö edelleen inertiaa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Miksi GPS ei toimisi lentokoneen nopeudessa?

Anonyymi kirjoitti...

GPS on ensisijainen menetelmä paikanmäärityksen kaikissa liikenne- ja monissa sotilaslentokoneissa ja ennen pitkää myös yleisilmailussa. Ilmassa päästään GPS:n parhaaseen tarkkuuteen, koska siellä ei ole satelliittien edessä olevia esteitä kuten maassa.

Mahdollistahan on, että on GPS-vastaanottimia, jotka eivät pysty laskemaan sijaintia suuressa nopeudessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Joskus halvoissa kuluttajalaitteissa oli keinotekoinen nopeusrajoitin, jotta niitä ei olisi käytetty pienkoneissa. Ilmailukäyttöön haluttiin myydä kalliimpia laitteita. Tavallisissa gps-laitteissa on 999 solmun nopeusrajoitus, ei siis koske siviili-ilmailua.

Toinen GPS:n tahallinen rajoitus liittyy korkeuteen (max 60 000 jalkaa). Tällä on haluttu estää GPS:n käyttö mannertenvälisissä ohjuksissa.

Jussi kirjoitti...

Luulisi ainakin että lentokoneissa lasketaan sijainti sekä GPS datan perusteella että nopeus/kiihtyvyys datan perusteella. Ehkä myös joidenkin radiomajakoiden avulla. Netistä varmaan löytyy lisätietoa. Sotilaskäytössä käytetään myös tähtien asemaa jos tarvitaan luotettavaa ja vaikeasti häirittävää sijainti dataa. Aurinkon sijainti(tähti) kertonee myös paljon. Ehkä jopa painovoima. Suurvalloilla on tarkat painovoimakartat mutta sitä ei varmaankaan käytetä monessa paikkaa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Asia selvä,kiitän :)!

ruupert kirjoitti...

Hinnan lisäksi GPS-loggerin hyvä puoli on, että siitä saa koordinaatit useampaan mukana olevaan kameraan. Varsinkin ulkomailla on myös mukava nähdä koko päivän reitti kartalla. Aperturessa ja Lightroomissa paikkatiedon lisäys on todella helppoa, vaikkakin toki ylimääräinen työvaihe. Loggerien omat softat ovat yleensä kauheita.

Myös keveys on etu: oma loggerini painaa 20 grammaa.

Ideaalitilanteessa tietysti kamerassa olisi sisäänrakennettu GPS, joka ei söisi merkittävästi akkua ja jolla olisi välitön fiksi. Sitä odotellessa...

SMarjeta kirjoitti...

Harmi kun kameroissa ei ole bluetoothia, tuollainen BT-GPS olisi kaikista kätevin, olisi oma akku ja ei tarvisi jälkikäteen siirrellä jälkeä kuviin. Ehkä kameravalmistajat haluvat vain myydä ylihintaisi lisäkilkkeitä järkkäreihin.

Olen logannut juurikin E71:llä, esim. Sports Trackerilla pystyy exporttamaan kml-tiedoston. Siirto bluetoothilla koneeseen ja sitten jollain ohjelmalla jäljen yhdistäminen kuviin.

Tässä hankaluus tulikin. En löytänyt ilmaista tai halpaa ohjelmaa millä yhdistäminen tapahtuisi. Ja yhdistäminen on aina lisävaihe työnkulussa. En ole vielä tutkinut tuoretta Lightroom 4:sta, olisiko siinä juohevampi taggaus. LR 3:een on saatavilla plugin jolla voi hoitaa taggauksen, mutta se oli aika kömpelö käyttää.

Ostin hiljaittain Canon S100:n jossa on sisäärakennettu GPS. Se toimi aika mukavasti. Jos ei laita jatkuva träkkäystä päälle, pitää odottaa hetki ennen kuin ottaa ekan kuvan jotta satelliitti fix ehtii tulla. Akkuahan se sisäänrakennettu syö melkoisesti, vara-akkuja pitää olla mukana.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

Miksi kuviin pitää saada tarkka paikkatieto? Kuvaaja itse yleensä muistaa hyvin tarkkaan,missä kuvan otti?

Vaikkapa Genovan "Bonerassa" otettujen kuvien (mahdollinen?)puutteellinen paikkatieto voi johtua siitä,että noissa 500 vuotta sitten rakennetuissa kartanoissa laitettiin rakenteisiin paljon rautaa, se voi estää GPS-signaalin (?).

JTyllinen kirjoitti...

Kuvaamalla RAW+JPG välttää tuon loggerien puutteen RAW kuvien suhteen: loggerin softalla JPG:hen ja EXIFToolGUI:lla niistä RAW kuviin. Jälkimmäisessä on myös se hyvä puoli, että sillä voi hoitaa kellojen synkronoinnin loggerin ja kameroiden välillä - pitää vain aloittaa reissu kuvaamalla käsi painamassa loggerin tallennusnappia. Noista voi laskea tarvittavan korjauksen ja EXIFToolGUI ajaa sen JPG että RAW kuviin. Juu halpaa on, mutta työvaiheita riittää.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Itselläni on GPS-loggerina Sonyn CS3KA, siinä on pieni lcd-näyttö kellonaikaa ja koordinaatteja varten. Otan päivän aluksi kuvan kellonajasta, niin kuvien synkronointi kameran kelloon on helppoa. Jostain syystä web-sivulla lukee "no longer available" - sääli, jos tätä mainiota laitetta ei enää ole saatavilla.

Hannu: sijaintitieto on hyödyksi suurissa kaupungeissa ja esimerkiksi ilmakuvissa. Niistä on mahdoton sanoa myöhemmin, mistä kuvat on otettu. Ja kun kuvissa on koordinaatit, ne menevät mukavasti kartalle, esim. https://picasaweb.google.com/111381379126708063355/Italia201102 ja sama toisin: https://picasaweb.google.com/lh/albumMap?uname=111381379126708063355&aid=5600718764062797169#map.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

Kieltämättä upeaa! Minulle riittää kuitenkin, kun vaimo ottaa kännykkäkameralla kuvan minusta nauttimasta huurteista Anita Garibaldilla auringon laskiessa Italian Rivieran Välimereen,muistan aina missä olin;).

Osmo kirjoitti...

Minä hoidan kellonajan siten, että olen katsonut eri kameroideni kellon virheen ja korjaan sen. Näin pääsee muutaman sekunnin heittoon puolessa vuodessa. Pahin heittäjä on Ixus 107:ni, joka edistää 32 sekuntia kuukaudessa. Käsittämätöntä, kun 30 vuotta sitten tehtiin tarkempia kelloja.

Noista paikkatiedoista olisi vielä enemmän hyötyä, jos vaikka Picasassa olisi hakutoiminto niiden perusteella, vaikka paikan nimelllä tai kartalta paikka+säde.

Anonyymi kirjoitti...

@smarjeta: GPSBabelilla voi konvertoida kml:t haluamaasi formaattiin, esim gpx:n. Sille löytyy vaikka kuinka paljon ohjelmia, jolla suorittaa liittäminen.

Omia suosikkejani: gps-correlate, geotag, prune

Mikael kirjoitti...

Omalta kannaltani, maisemavalokuvaajan näkökulmasta, Petterin ratkaisussa on seuraavat ongelmat:

- Käytän kahta Canonin kameraa, en halua ostaa kahta laajennusyksikköä (joille ei muuta käyttöä).
- En halua kameroihin ylimääräisiä johtoja jotka on kiinnitettävä/irrotettava aina kun kameran laittaa reppuun tai ottaa repusta pois (pahimmillaan kymmeniä kertoja päivässä valokuvausmatkalla).
- Ratkaisu ei ole ”sateenkestävä”, eli kameroiden on kestettävä ainakin tihkusadetta ilman mitään suojausta. Miten koordinaatit tallennetaan jos reissuun sattuu sadepäivä (irrotetaan/kiinnitetään johdot märkään kameraan aina kun pistetään reppuun)?

Joten aion edelleen käyttää matkoilla erillistä GPS-vastaanotinta ja yhdistää koordinaatit tietokoneella, vaikkei se kätevää olekaan. Canonin oma GP-E2 olisi kiinnostava, mutta sitten olisi kamerat päivitettävä...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Itse asiassa minun ratkaisussani ei ole yhtään johtoa. Kuva on di-GPS:n käytöstä, joka ei omastakaan mielestäni ole hyvä. WFT-E5 on kuin pystykuvauskahva.

Minkälaista systeemiä itse käytät paikkatietoihin?

Maisemakuvauksessa Canonin oma GP-2 lienee OK, koska silloin ei yleensä ole kiire ja näkyvyys taivaalle on hyvä. Tilanne- tai kaupunkikuvien kannalta siinä on sama ongelma kuin Nikonin vastaavassa laitteessa: sijainnin löytyminen voi kestää 45 sek - 2 minuuttia, mikä on pitkä aika odotella.

Anonyymi kirjoitti...

Olette kaikki aihealueen asiantuntijoita. Itse olen tässä kohtaa aloittelija. Kysyisinkin, että miten saisin digikameran EXIF-tietoihin kuvaushetken koordinaatit. Olen kahlannut netistä vaikka mitä data logger asiaa, mutta en ole vielä löytänyt ohjeita, että mitä rautaa ja softaa pitää hankkia. Yleiskommenteilla ei nyt pärjää.

kaitsu kirjoitti...

Haluaisin kuvauspaikan koordinaatit digikuvan EXIF-tietoihin. Mitä rautaa ja softaa minun pitää ostaa ja mistä? Kamera on vanha Nikon D100, johon ei saa GPS modulia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jälkikäteen ei tietenkään voi saada kuin summittaiset koordinaatit. Monissa kuvankäsittelyohjelmissa on toiminto, jossa kuvan voi sijoittaa kartalle, ja silloin sen koordinaatit tallentuvat myös exif-kenttiin.

Jatkoa varten voit hankkia jonkin gps-loggerin, kuten kirjoituksessakin mainittu Sonyn malli. Koordinaatit tallentuvat sen muistiin ja päivän jälkeen voit yhdistää tiedot kuvien kellonaikojen perusteella esim. Robogeo-ohjelmalla. Lukuisia muitakin ohjelmia ja laitteita löytyy. Suomenkielisiä ohjeita löydät googlaamalla vaikka sanoja koordinaatit, digikuva, gps-tallennin. Tässä myös sivu aiheesta: http://salkku.org/?p=19

kaitsu kirjoitti...

Kiitoksia vinkistä. Hain Robogeo demon. Minulla on tallessa vanhoja veneretken reittifileitä plt-formaatissa. Otin myös kuvia noilla reissuilla. Sain koordinaatit siirtymään kuviin hyvin. Tosin demo-versiossa on tarkkuuteen tehty iso virhe. Pitänee hankkia ko. ohjelma.