lauantai 21. toukokuuta 2011

Terveisiä Amerikasta

Matkojen vuoksi blogi on ollut sivuraiteilla. Nyt matkat on tehty. Viimeinen niistä suuntautui Nevadaan, missä olen käynyt usein ennenkin.

Nevada on kallioista autiomaata, jonka jylhät maisemat saavat ihmisen tuntemaan oman mitättömyytensä. Pohjanmaan lakeudet jäävät kakkoseksi, kun tie kulkee eteenpäin viivasuorana silmänkantamattomiin asti. Joku sanoi lukeneensa pari romaania ajaessaan osavaltion halki.

Eurooppalaiset maahanmuuttajat tulivat ja valloittivat nämä maat itselleen. He työnsivät intiaanit tieltään tai sotivat näiden kanssa ylivoimaisilla aseillaan. Kuten aina, maahanmuuttajissa oli seikkailijoita, rikollisia -- ja tietenkin uskovaisia, jotka kokivat pyhäksi tehtäväkseen levittää Oikeaa Totuutta vääräuskoisille. Jotenkin tämä kuulostaa kovin tutulta.

Länsimaisten valloittajien toiminta oli linjassa aikansa moraalikäsitysten kanssa, vaikka onkin tämän päivän näkökulmasta väärin. Mutta täytyy silti antaa tunnustusta myös valloittajille. He eivät totisesti olleet mitään eilisen teeren poikia tai tyttöjä.

On vaikea kuvitella, miltä tuntuu seistä Nevadan aavikolla, kun ympärillä on pelkkää tyhjää ja maassa vain kitukasvuisia pensaita. Suomessa olemme tottuneet siihen, että luonnossa on aina ääniä: metsä humisee, tuuli kohisee, järven laineet liplattavat. Autiomaassa voi olla niin äänetöntä, että korviin sattuu.

Aikoinaan ihmiset matkasivat länteen hevosilla. Heillä ei ollut karttoja, ei kunnon teitä eikä gps:ää navigointia varten. Polttavaa kuumuutta vastaan ei ollut kylmää juomaa ja yön kylmyys oli torjuttava nuotiolla. Nevadan ja Kalifornian rajalla oleva Death Valley koitui monen kohtaloksi -- ja koituu vieläkin, vaikka ihmiset liikkuvat autoilla.

Kun tähän vielä lisätään kalkkarokäärmeet ja maitaan puolustavat intiaanit, on pakko kunnioittaa varsinkin niitä naisia ja lapsia, jotka perheinä lähtivät länteen etsimään parempaa elämää. Ilmeisesti valtaosa hengissä selvinneistä myös löysi sen -- ainakin jos vertailukohtana oli heidän oma kotimaansa. Tämäkin kuulostaa kovin tutulta.

Aavikon lähteelle aikoinaan syntynyt Las Vegas on yksi maailman erikoisimmista kaupungeista. Uhkapelin varjolla kasvanut kaupunki on tänään viihdemaailman mekka, aikuisten Disneyland, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää ja jossa aidointa amerikkalaista on kaikki epäaito.

Kuvia matkalta osoitteessa https://picasaweb.google.com/petterij/LasVegasJaNevada2011

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Länsimaisten valloittajien toiminta oli linjassa aikansa moraalikäsitysten kanssa, vaikka onkin tämän päivän näkökulmasta väärin."

se nyt on tuota lähinnä näiden länsimaisen sivistyksen vihaajien mielestä. ei sitä kannata siksi yleistää. ne vaan sattuu olemaan valtaa pitäviä, joten ne saa tuota medianäkyvyyttä hölmöille mielipiteilleen.

kannattaa muistaa ettei ne sillon tolla seudulla asustaneet injunit siellä aikojen alusta ole olleet. ne olivat todennäkösesti tappaneet/orjuuttaneet siellä aiemmin asuneet ja ottaneet alueen itselleen. nyt ne vaan hävisivät kalpeanaamoille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Intiaanien uskotaan asuttaneen Pohjois-Amerikan ensimmäisinä, joten heidän ei tarvinnut syrjäyttää aiempia asukkaita.

1800-luvulla eurooppalaiset valtasivat intiaanien maat itselleen. Tuliaseet tekivät heistä ylivoimaisia taisteluissa. Rikastumisesta haaveilleet kullankaivajat vyöryivät intiaanien maille.

Sand Creekin verilöyly oli yksi pahimmista. USAn armeijan eversti, metodistipappi John Chivington julisti: "Damn any man who sympathizes with Indians! ... I have come to kill Indians, and believe it is right and honorable to use any means under God's heaven to kill Indians." Naiset ja lapset silvottiin valkoisesta lipusta huolimatta.

Tapahtumat tuntuvat kaukaisilta, vaikka niistä ei ole kuin runsas sata vuotta aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on paras paikka meille suomalaisille.

jeejee kirjoitti...

Intiaanit eivät olleet mikään yhtenäinen ryhmä joka eli idyllistä rauhallista maalaiselämää. Amerikan alkuperäisväestö eli muutamaa poikkeusta lukuunottamatta heimo- ja klaaniyhteisöissä joihin kuuluu oleellisena osana krooninen keskinäinen sodankäynti.

Eli valloittajat syyllystyivät sanoinkuvaamattomiin raakuuksiin paikallisia kohtaan, mutta niin sitä samaa tekivät myös intiaanit toisilleen. Eli ihan sama ilmiö kuin Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa tai missä tahansa missä ihmisiä on elänyt.

Suoittelen lämpimästi kirjaa joka analysoi syitä valkoisen miehen maailmanvalloitukselle: Jared Diamond: Tykit, taudit ja teräs (Guns, Germs and Steel).

Valloitussodat ja etniset puhdistukset ovat olleet ihmiskunnan käytäntö aikojen alusta asti. Intiaanisodista on jo reilu sata vuotta, mutta Jugoslavian hajoamissodissa käytettiin ihan samoja metodeja.