torstai 17. maaliskuuta 2011

Suomalaisten rahat taas myöhässä

Pankkien rahaliikenteessä on taas ollut yön aikana häiriöitä. Rahat eivät olekaan siirtyneet yön aikana tililtä toiselle, mikä tuottaa aamulla monelle ikävän yllätyksen kun laskut pitäisi maksaa tai eläkettä ei voikaan nostaa.

Suomen pankkijärjestelmä on ollut todellinen tietoyhteiskunnan menestystarina ja kansainvälisen ihastelun kohde. Nyt järjestelmä takkuilee -- viimeksi rahat jäivät siirtymättä kuukausi sitten.

Ongelmien takana on yksinkertainen asia: suomalaisten pankkien väliset rahansiirrot kulkevat nykyisin SEPA-maksujärjestelmän kautta. Tiedot käsitellään joko Ranskassa tai Italiassa, koska näissä maissa on SEPAn tietojenkäsittelykeskus. Jos jokin pätkii Italiassa tai Ranskassa, seuraukset näkyvät Suomessa.

Miksi suomalaisten raha-asiat on pitänyt siirtää kahteen maahan, joita ei muutoinkaan pidetä täsmällisyyden tai luotettavuuden perikuvina? En tiedä. Olisipa keskus edes Saksassa tai Ruotsissa.

Toisaalta tietotekniikka on globaalia: kaikilla on käytössään samat ohjelmistot, verkkoyhteydet, ohjelmistot ja osaaminen. Järjestelmiä voidaan etähallita vaikka maapallon toiselta puolelta, joten datakeskuksen fyysisellä sijainnilla ei ole kovin suurta merkitystä.

Merkitystä on vain sillä, että ennen hyvin toiminut verkkopankki on kansainvälistymisen myötä alkanut takkuilla, ja se on ikävä uutinen kaikille. Toivottavasti kyse on alkuvaiheen kangertelusta. Toivottavasti raha alkaa liikkua yhtä luotettavasti kuin se liikkui omissa verkkopankeissamme.

Kuinka moni muuten tiesi, että suomalaispankkien välinen rahaliikenne kiertää nykyään näiden kahden maan kautta? Asiasta ei ole haluttu pitää kovin suurta ääntä. Tuloksista nähdään, miksi ei.

-- seuraa Twitterissä: www.twitter.com/petterij

8 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

"Olisipa keskus edes Saksassa tai Ruotsissa" "datakeskuksen fyysisellä sijainnilla ei ole kovin suurta merkitystä."

Mitä oikein haluat sanoa?

Nimetön kirjoitti...

Tottakai rahansiirrot täytyy kierrättää keskuksen kautta. EU:n edellinen nerokas suuri pankkipäätöshän oli että tilisiirtotiedot EU-maista luovutetaan USA:an jotta National Security Agency voi seuloa epäilyttävät omiin tarkoituksiinsa. Näin meidänkin keskuudestamme saadaan ruodittua ne mätämunat jotka esimerkiksi ovat antaneet mustalistatulle Wikileaksille avustuksia. Pitäkää mielessä.

Nimetön kirjoitti...

Ymmärsin, että SEPA:n siirtymisen jälkeen tulleet ongelmat johtuvat lähinnä siitä, että nyt maksut ajetaan järjestelmissä edellisenä yönä. Ennen ajot tehtiin edellisenä päivänä, joten virheiden korjaamiseen jäi enemmän aikaa. Ehkäpä maksuajojen onnistumiseksi niitä on aina joutunut virittelemään, mutta nyt siihen ei jää enää aikaa.

Nimetön kirjoitti...

Luulen, että petteri tarkoittaa että jos keskus olisi Saksassa tai Ruotsissa sen luotettavuus,toimintavarmuus jne olisi parempi, you know ranskalaiseta auto, punaviini jne.

Nimetön kirjoitti...

Ranskalaiset ja italialaiset auto, ei myöskään mikään vika tuo vaan se on ominaisuus SEPA:ssa:)LOL

Joel kirjoitti...

Hmm, ongelma tuokin, mutta enemmän kaipaisin vastausta siihen miksi vielä 2010-luvullakin kestää vähintään yksi vuorokausi siirtää rahaa pankista toiseen. Ja kuka kerää korkotuoton tuosta rahamassasta, joka makaa jossain yön yli.

JJ75 kirjoitti...

En tiedä tutkimatta, mikä etu sillä saavutetaan, että kierrätys kahden maan kautta on fiksua edes. Sangen pöljältä kuulostaa tällä hetkellä.

Nimetön kirjoitti...

Lähtökohta: Suomalaisten palkat ovat tilillä aina aamuyöstä, pankkien väliset clearingajot ajettu ja mahdolliset ongelmat selvitetty edellisenä iltapäivänä.

Muutos: Eduskunta implementoi direktiivistä maksupalvelulain, joka edellyttää lopputilitystä asiakkaalle clearingpäivänä.

Lopputulos: Jotta suomalaiset saisivat edelleen palkkansa heti baarien sulkeuduttua, joudutaan palkat clearaamaan yöllä, jolloin virhetilanteita päästään korjaamaan vasta aamulla ja ongelmat näkyvät lehtien etusivuilla.