sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Wikileaksista on tulossa ISO juttu

Wikileaksista on tulossa iso juttu -- paljon suurempi kuin ne "paljastukset", joista tuorein kohu alkoi. Ja paljon suurempi kuin rohkeimmatkaan osasivat viikko sitten ennustaa. On mahdollista, että kohta historiaa todella kirjoitetaan uudestaan, mutta eri tavalla kuin odotettiin.

Jutun ytimessä eivät ole enää amerikkalaisten diplomaattien luottamuksellisiksi tarkoitetut viestit tai heille emämaasta lähetetyt ohjeet. Nyt panoksena on koko internetin tulevaisuus.

Aluksi Wikileaksin paljastuksia yritettiin estää palvelunestohyökkäyksillä, mutta sitten Yhdysvaltojen viranomaiset ottivat asian hoitoonsa. Painostuksen jälkeen Wikileaksin nimipalvelu suljettiin, palvelu häädettiin Amazonin pilvestä (hyvä muistutus niille, jotka suunnittelevat it-infransa siirtoa pilveen!) ja PayPal lopetti maksujen välittämisen Wikileaksille. Myös joitakin yliopistoja on vaadittu estämään opiskelijoiden pääsy Wikileaksiin ja uhattu, että sen käyttö voi myöhemmin vaikeuttaa valtion viran hakemista.


Yhdysvaltojen vastatoimien jälkeen Wikileaks siirsi sivunsa Ranskaan, mutta myös siellä viranomaiset ryhtyivät toimiin ja sivut sulkeutuivat nopeasti. Nyt sivut ovat Sveitsissä (wikileaks.ch), missä viranomaiset eivät ole estäneet toimintaa. Todennäköisesti amerikkalaiset painostavat kulisseissa myös sveitsiläisiä sulkemaan sivuston.

Sulkemisista huolimatta Wikileaks on voinut jatkaa tiedottamista mm. Twitterin ja Facebookin kautta. Sieltä on esimerkiksi saatu tieto, missä osoitteessa sivut kulloinkin toimivat. Nyt myös Twitteriä ja Facebookia painostetaan heittämään Wikileaks pois palvelustaan. Sama odottanee muitakin tahoja, jotka tarjoavat palvelua Wikileaksille.

Tämä tietää sotaa.

Jotain sellaista, mitä netissä ei ole koskaan aiemmin nähty. Nyt otetaan mittaa siitä, pystyvätkö länsimaat sulkemaan niille epämieluisan palvelun kokonaan pois netistä, vai pitääkö vanha fraasi siitä, miten internet kohtelee sensurointia teknisenä häiriönä, todella paikkansa.

Lähettävätkö viranomaiset seuraavaksi sulkupyynnön Googlelle? Jos Twitter, Facebook ja Google pyyhkivät Wikileaksin linkit tietokannastaan, tavallisen käyttäjän on yhä vaikeampi löytää kiellettyjä tietoja. Silloin länsimaiden sensurointi on saavuttanut ainakin yhden tavoitteistaan.


Näin itsenäisyyspäivän aattona on mielenkiintoista ajatella, että Wikileaksin toiminta muistuttaa yhä enemmän itsenäistä valtiota. Assange on sen itsevaltias johtaja, kansalaisina miljoonat netin vapautta puolustavat ihmiset eri puolilta maailmaa. Hallintoa tai puolustusvoimia ei ole ole, eikä tarvita. Wikileaksin valtio on saarrettu ja ulkovaltojen boikotissa, mutta on toistaiseksi pystynyt säilyttämään toimintakykynsä. Vähän kuin Kuuba tai Pohjois-Korea.

Eikö olisi aika ironista, jos Kiina tarjoaisi turvapaikan Wikileaksin palvelimille? Kiinasta tulisi netin sananvapauden puolustaja.

PS. Miksi ihmeessä Assange pitää kiinni päätöksestä julkaista viestit tipoittain? Laittamalla koko aineiston kerralla nettiin sen leviämistä pakettina olisi mahdoton estää. Ilmeisesti Assange on tarkoituksella hakenut konfliktia ja tilanteen kärjistymistä. Nyt hän on saavuttanut tavoitteensa.

27 kommenttia:

pyrjola kirjoitti...

No sota on ehkä turhan raflaava kommentti. Toki tässä on nähtävissä järjestäytyneiden valtioiden viimeisiä yrityksiä estää vapaan sanan leviäminen. Tähän astihan interwebbi on saanut levitä läntisessä maailmassa melkein ilman sen suurempia rajoituksia.

Assangen toiminnasta arvioisin sen verran, että jos siellä olisi julkaistavissa oikeasti jotain ravistelevaa, se olisi varmasti jo julkaistu. Koska sieltä ei tunnu tulevan mitään erikoista, tälläinen tipoittainen julkaisu ja sen yrityksen estäminen palvelee toimenpiteenä enemmän. Ei se mitä puhutaan vaan kunhan puhutaan.

Nimetön kirjoitti...

Jos yli 250000 dokumenttia olisi julkistettu kerralla, ei sitä tavallinen ihminen pysty lukemaan.

Toiseksi, olen siinä käsityksessä, että kaikki 250000 dokumenttia luovutettiin 5:ssä eri maassa ETUKÄTEEN ko. maan valtalehdelle. Tämä toimi Wikileaks "henkivakuutuksena", jos itse Wikileaks-hanke olisi suljettu tms. Toiseksi, se toimi hyvänä ilmaisena mainoskanavana Wikileaks hankkeelle.

Petteri on oikeassa, että Wikileaks tapaus on saanut USA:n käynnistämään ainutlaatuisen hyökkäyksen Wikileaksisa vastaan. Aikaisemmin tämmöistä on tehty Kiinasta käsin kiinan hallitukselle epämielyttävän tiedon levittämisen estämiseksi ja Venäjältä esim. Viroa kohtaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jos yli 250000 dokumenttia olisi julkistettu kerralla, ei sitä tavallinen ihminen pysty lukemaan.

Ei kenenkään tarvitse yksin lukea kaikkia, meitä nettikäyttäjiä on satoja miljoonia. Olisimme äkkiä poimineet sieltä todelliset paljastukset ja juorut olisi jätetty omaan arvoonsa. Kaikille osapuolille parempi ratkaisu.

Jännä juttu muuten, miten Twitterin, Googlen tai Facebookin kannattaa reagoida, jos USA:n hallitukselta tulee vaatimus tilien sulkemisesta. Onko niille edullisempaa taipua isänmaan vai satojen miljoonien nettikäyttäjien tahtoon?

Siinä punnitaan, onko suurvalta vai nettiyhteisö vahvempi.

Tuija Aalto kirjoitti...

Vai virtuaalivaltio? Aate on, mutta sijan saaminen serverimajatalosta edellyttää samaan aatteeseen uskovien suopeutta.

Mä veikkaisin että tipottelemalla asiakirjoja Wikileaks pitää asian paremmin otsikoissa. Aina odotetaan jotakin uutta, verrattuna siihen kuin että asia tulisi julki, käsiteltäisi ja tulisi ammennetuksi tyhjiin.

Uutiskriteereissä "uutuus" ("nyt se tuli julki") antaa useammalle näkökulmalle sijaa mediassa verrattuna siihen että pitäisi tehdä uutiskärki vain kerran, siitä yhdestä dumpista. Vaikka joku sieltä sitten löytäisikin kiinnostavaa, uutispäälliköt saattaisivat tykätä että nääh, toihan on vanha.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämä lienee Assangen motiivi, mutta se on ristiriidassa hänen ideologiansa kanssa. Jos häntä kiinnostaisi vain salattujen asioiden julkistaminen, hän levittäisi koko paketin kerralla, ja antaisi ihmisten poimia sieltä merkittävät jutut.

Nyt näyttää siltä, että Assangea kiinnostaa enemmän maksimaalinen julkisuus itselleen ja Wikileaksille. Hänelle itselleen on edullista pitää asiaa esillä päivästä toiseen (seuraavien kuuden vuoden ajan, mikäli nykyinen julkaisutahti jatkuu :-).

Tai ainakin oli - en usko, että Assange itsekään arvasi millainen konflikti julkaisusta syntyy.

Anna-Liisa kirjoitti...

Kongressin kirjasto on blokannut Wikileaksin omilla koneillaan:
http://blogs.loc.gov/loc/2010/12/why-the-library-of-congress-is-blocking-wikileaks/

Nimetön kirjoitti...

Jos olis ittellä varaa ostaisin samantien serveritilaa wikileaks mirroria varten. Ja se että kaikkia ei kerralla julkaista on myös osittain sen takia että viestit jotka selvästi vaarantavat ihmisiä sensuroidaan tai ei julkaista ollenkaan.

Nimetön kirjoitti...

Niin ja sekin on tietenkin vaikuttava asia että wikileaks lupaa vuotajille täydellisen tietosuojan ja maximaalisen huomion. Parempi että näin menetellään että asiat tulevat paremmin julki.

Nimetön kirjoitti...

Jukka Kemppisellä oli saman suuntaisia ennusteita noin viikko sitten:
http://kemppinen.blogspot.com/2010/11/mustanaamio-on-kuollut.html

-Antti Väihkönen

mr kirjoitti...

Kannattaisi varmuuden vuoksi tiedottaa tuota
http://213.251.145.96/
osoitetta.

M

Nimetön kirjoitti...

Samaa tipoittain ihmettelin itsekin. Mielessä kävi jopa, että seuraavan paljastuksen, eli erään jenkkipankin kohtalo olisi rahalla pelastettavissa, eli rahalla vaiennettaisiin. Ja muutenkin maksua vastaan jätettäisiin poliitikkojen mehevimmät munaukset/ylilyönnit ilmoittamatta. Ehkä Assange astui liian suurille liikavarpaille.

Paljastukset on tähän asti ollut, että joku johtaja on "läski" tjms. Ei tuossa muuten mitään, mutta kun johtajat vaatii, ettei poliitikoista ja muista saa kertoa netissä mitään negatiivista, niin miksi diplomaateilla ja poliitikoilla olisi eri oikeus nimitella toisia henkilöitä. Hiukan ja ei niin vähänkään kusee omaan nilkkaan tämän jälkeen poliitikkojen ja diplomaattien yksinoikeus.

Nimetön kirjoitti...

Paljastukset ei ole pelkkää juoruja. Ensimmäisenä paljastui että Hillary on antanut laittomia määräyksiä. Nyt on ensimmäinen erotettu jo koska hän vakoili saksassa amerikkalaisille. Hillary olisi pitänyt asettaa tutkittavaksi / syytteeseen. Sen sijaan että näitä oikeita rikollisia tutkittaisiin osoiteellaan sormella wikileaksia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Keväällä 2003 USA salakuuntelin turvallisuusneuvoston jäseniä ja luki heidän sähköpostejaan, yrittäen näin saada tukijoita kun YK:ssa äänestettiin hyökkäyksestä Irakiin. Ilmeisesti USA:n asettamia salakuuntelulaitteita löytyi myös EU:n ministerineuvoston päämajasta Brysselistä.

Näiden rinnalla Hillaryn ohje kerätä tietoja on pikkujuttu. Vastaava ohje on luultavasti kaikilla muillakin suurvaltojen lähetystöillä, ja siksi vain yhden tietojen vuotaminen vääristää kokonaiskuvaa.

Nimetön kirjoitti...

Pikkujuttu vai. Rikos se silti on vaikka isompia samankaltaisia rikoksia on tapahtunut. Se että kaikilla on ehkä jotain samanlaista toimintaa ei sitä myöskään lievennä. Harmi että nämä muut eivät ole vielä paljastuneet mutta olemme vasta taistelumme alussa.

Nimetön kirjoitti...

Peilejä tuntuu tulevan.
http://cryptome.org/0003/wikileaks-wikiing.htm , mutta niinhän niitä Nikinkin tueksi tuli.

Täälä hetkellä Wikileaks insurancea tunnutaam jakavam melko aktiivisesti, joten ei sitä materiaalia sieltä pois saada. http://thepiratebay.org/torrent/5723136/WikiLeaks_insurance

Ruotsi alkaa enempi näyttämään U.S.A:n osavaltiolta kuin itsenäiseltä maalta, joten siinä mielessä Petterin vertaus itsenäisestä maasta on hyvä. Kuitenkin uskon, että U.S.A voittaa, koska ihmisten mielenkiinto lopahtaa hyvin helposti ja tämän takia luulen, että Wikileaks pyrkii tipottain julkistamalla pitämään sitä yllä, ettei "sotilaat" lopu.

Nimetön kirjoitti...

Twitterkin sensuroi?
http://bubbloy.wordpress.com/2010/12/05/twitter-is-censoring-the-discussion-of-wikileaks/

jaska kirjoitti...

Tipoittain julkaisulla on puolensa. Muukin kuin julkisuuden haku.

Tipoittain julkaistessa aineisto ei tule "sensuroiduksi" niin, että huomio kiinnittyy muualle tai kiinnitetään tarkoituksella. Ihmisillä ei ole aikaa tutustua kovin moneen asiaan kerralla.

Kun jokainen vuodettu asia saa huomiota erikseen, niin vuotajia löytyy ehkä tulevaisuudessakin paremmin. Jos vuoto hukkuisi muiden joukkoon tai ei saisi sen laajuuteen nähden tarpeeksi huomiota, mutta kiinni jäämisen riski säilyisi samana, niin ei vuotaminen olisi niin houkuttelevaa.

Nimetön kirjoitti...

Järvinen: "Nyt otetaan mittaa siitä, pystyvätkö länsimaat sulkemaan niille epämieluisan palvelun kokonaan pois netistä, vai pitääkö vanha fraasi siitä, miten internet kohtelee sensurointia teknisenä häiriönä, todella paikkansa."

Vanha fraasi todellakin pitää edelleen paikkansa! Siitä ovat osoituksena sadat Wikileaksin peilisivustot.

Petteri Järvinen kirjoitti...

On toinenkin vanha sanonta: "Money talks". Visa ja Paypal ovat jo sulkeneet Wikileaksin rahaliikenteen. Nyt niillä on jotain, millä kiristää Wikileaksia jatkossa. Miksi ihmeessä Assange valitsi tipoittain julkistamisen strategian? Jos kaikki olisi pantu ulos yhdessä paketissa, tällainen olisi tehotonta.

Jaffe Hakun kirjoitti...

Wikileaksillä on peilipalvelimia Suomessa ja piratebaystä saa tiedostot kanssa.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/12/wikileaksin-peilipalvelimet-suomessa.html

J kirjoitti...

Eikös tässä tipoittain julkaisemisessa ollut pointtina, että siellä jotkut tyypit käy läpi niitä ettei mitään oikeasti vahingollista pääse vahingossa julki. Tiedä sitten miten uskottavaa tuo on.

Nimetön kirjoitti...

Juuri se onkin pointtina. Jotkut noista varmasti sensuroidaan kokonaan jos päätetään että se vaarantaa joitakin henkilöitä. Hyvähän se on että nämä paljastukset tulevat asteittain että ne se parhaan mahdollisen huomion. Nämä viimesimmät Saudi orgia paljastuksetkin aika jymypommeja. Kyllähän tämä on tiedossa ollut mutta nyt on virallista documenttia siitä.

Pera kirjoitti...

#
Wikileaksista on tulossa ISO juttu
#

Petteri ryhtynyt ennen vaaleja puhumaan pehmoisia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mihin jäi luvattu paljastus isosta amerikkalaisesta pankista? Ei kai se vain ostanut Assangea hiljaiseksi?

Mitä tapahtui lontoolaisen pressiklubin yläkerrassa, jossa Assange majaili mutta johon vieraita ei haluttu päästää?

Myikö Wikileaks todella tietoja, kuten yksi sen perustajista väittää?

Kun toiminta on näin salamyhkäistä, salaliittoteoriat alkavat levitä myös palvelusta itsestään.

Juhani Koivunen kirjoitti...

Luin, että 250000 dokumentin kokonaisuus on ollut ja on edelleen kryptattuna vapaasti ladattavissa. Wikileaksin tarvitsee vain jakaa avain, niin dokumentit on luettavissa. Eli dokumenttien julkaisua ei enää pystytä estämään.

Frank La Rue (The United Nations representative for freedom of opinion and expression) totesi, että korruption vastaisen taistelun yksi keinoista on, että tiedon julkaisijoita ei syyllistetä vaan tiedon julkistajia (jos siihen on syytä). Uskon itsekin, että Wikileaks, ja miten hallinnot siihen suhtautuvat, on vielä ISO juttu.

Nimetön kirjoitti...

Niin muuten sekin vaikutti varmaan asiaan että wikileaksin sisäinen politiikka halusi alunperin Iraq War Files julkaisusta samalla tavalla tipoittain julkaistavan sivun. Siitä tuli riitaa wikileaksin sisällä että Julian määräsi koko pommin julkaistavaksi kerralla ja muutama on nyt eronnut wikileaksista ja siirtynyt oman openleaks sivuston tekoon. Varmasti siellä on nyt ollut samanlaista painetta tämän julkaisun yhteydessä.
Niin ja mitä tulee tuohon pankki julkaisuun. Nämä kaapelit on varmasti ensiksi julkaistava alta pois. Materiaali pitää käydä läpi kokonaan ja vaikka vapaaehtoisia on satoja kestää siinä silti.
Se että joku entinen arvelee että wikileaksistä on ostettu sensuuria on aika naurettavaa. Näitä tietoja tutkii ja julkaisee satoja ihmisiä eikä se ole vaan Julian joka ei edes tällä hetkellä pysty tekemään mitään.

Nimetön kirjoitti...

Lukuisia uusia vuotosivustoja on avattu, mm. Indoleaks.org ja balkanleaks.eu. Finnleaks.fi näyttäisi vielä olevan vapaana! Kuka ehtii ensin!