lauantai 6. marraskuuta 2010

Kaikki muuttuu paremmaksi - myös heteroilla

"Kaikki muuttuu paremmaksi". Suomalaiset ovat tehneet oman versionsa videosta, joka pyrkii rohkaisemaan oman seksuaalisuutensa ja identiteettinsä kanssa kamppailevia nuoria elämän vaikeimmissa vuosissa. Kun selviää aikuisuuteen asti, moni asia muuttuu paremmaksi. Tai jos ei paremmaksi, niin ainakin helpommaksi.

Kaikki eivät selviä. Videon taustatiedoissa kerrotaan, että homo- ja lesbonuorten itsemurhariski on kolmin-nelinkertainen valtaväestöön verrattuna. Tekstistä ei tosin käy ilmi, koskeeko riski samanikäisiä nuoria vai viittaako valtaväestö koko kansaan.

Homot ja lesbot eivät ole ainoita, jotka kokevat ahdistusta tulevaisuudesta ja hyväksytyksi tulemisen tarpeesta. Vähemmistöön voi kuulua ulkonäön, painon, ihonvärin, kielen, pituuden, taloudellisen aseman tai monen muun tekijän vuoksi. Näille kaikille haluan itsekin sanoa: kaikki todella muuttuu paremmaksi. Ja se koskee myös heteroita. Kannattaa katsoa video, vaikka ei kuuluisikaan seksuaalivähemmistöön.

Video on rehellinen ja esiintyjiensä näköinen. Jatkuva saman lauseen toistaminen alkaa kuitenkin puuduttaa, viesti menisi perille vähemmälläkin toistolla. Toisin kuin vanhempansa, nykynuoret ovat medialukutaitoisia ja tietoa saa nykyään muualtakin kuin valistusvideoilta. Television tietoiskut (katsojaan kääntyvä osoittava sormi, joka myöhemmin korvattiin avokämmenellä ja liekillä) jäivät 1970-luvulle.

Yksi kohta videossa särähti korvaani. Ruutupaitainen nuori mies kertoo, miten hän oli aina se, joka heitti palloa kuin tyttö ja joka valittiin viimeisenä liikuntatunnilla futisjoukkueeseen. Onko se homouden merkki? Syntyykö tästä käsitys, että ollakseen oikea mies pitää olla kiinnostunut jalkapallosta ja hyvä liikunnassa? Toivottavasti ei, sillä minäkin heitin palloa kuin tyttö ja minutkin valittiin viimeisenä joukkueeseen, enkä silti ollut homo.

Huono koululiikunta ei välttämättä muutu paremmaksi -- mutta aikuisena sillä ei ole enää väliä. Pitäisiköhän siitä tehdä oma video?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa tuo pallon kanssa tyttöily olla tavallista meille nörteille, ei se automaattisesti homoa tokikaan tee :)

Anonyymi kirjoitti...

Jo riittää videot, mutta koululiikuntaa ja käden- ja elämäntaitoaineita pitää lisätä!
Jollei pallo pysy hyppysissä, virkkuukoukun tai vasaran käyttö voi luonnistua hyvinkin. Tekemättämättä käyttäjästään sen paremmin homoa kuin lesboakaan.

Vertailun vuoksi itsemurhatilastoista; akateemisen loppututkinnon suorittaneista naisista lääkäriksi valmistuneilla on neljä kertaa suurempi riski suicideen kuin jonkin muun loppututkinnon suorittaneilla kanssasisarillaan.

Enemmän suvaitsevaisuutta niin itseä kuin muitakin kohtaan jää kaipaamaan kun näitä pohtii...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nuorilla on muitakin huolia: Vaikea akne saattaa altistaa itsemurhille. Seuraavaksi rohkaisuvideo ulkonäköongelmista kärsiville?

Website Security Test