sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Kerran Facebookissa, aina Facebookissa

Laitoitko jotain arkaluontoista Facebookiin? Nyt tulevat huonot uutiset (ellet sitten arvannut tätä etukäteen): tietojen "poistaminen" Facebookista ei todellisuudessa poista niitä. Viis siitä, mitä Facebookin käyttäjäsopimuksessa sanotaan (ja sekin englanniksi) - käytännön kokeilut osoittavat, että kerran Facebookiin laitettu tieto säilyy ilmeisesti niin pitkään kuin ylläpito haluaa. Delete-käsky poistaa tiedon näkyvistä, mutta ei palvelimelta.

Törmäsin asiaan jokin aika sitten, kun Facebook-tuttu kertoi poistaneensa palvelusta syntymäaikansa, mutta saavansa siitä huolimatta ikään sidottuja mainoksia. Tämä onkin hyvin loogista. Facebook ei halua luopua mistään, mitä olet palveluun joskus kirjoittanut. Kaikkea dataa voidaan käyttää markkinoinnin ja profiloinnin apuna. Ja käytetäänkin.

Pari päivää sitten ZDnet kirjoitti asiasta uutisen otsikolla Facebook does not erase user-deleted content. Siinä toimittaja kertoo lisänneensä Facebookiin kuvan ja videon, rajoittaneensa niiden käyttöoikeuden vain itselleen ja poistaneensa sen jälkeen tiedostot. Tästä huolimatta tiedostot ovat edelleen nähtävissä suoralla linkillä. Se osoittaa, ettei tiedostoja ole todellisuudessa poistettu Facebookin palvelimilta. Kun levytila on käytännössä ilmaista, tiedon poistaminen on kallimpaa kuin sen säilyttäminen.

Käyttöehdoissaan Facebook ilmoittaa, että poistettu aineisto todella poistuu jonkin ajan kuluttua. Jos vuosi ei riitä, niin mikä sitten on "sopiva" aika?

Em. jutun palautteissa on hauska kommentti. Siinä henkilö kertoo poistaneensa kuvatiedoston 1.7.2009 ja antaa suoran linkin kuvaan.

Nyt voimme yhdessä testata, milloin kuva todella poistuu. Sen osoite on http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs102.snc1/5013_96426961157_709851157_2130600_2272342_n.jpg.

Jos jollakin oli vielä uskoa Facebookin ilmaiseen palveluun, viimeistään tämän pitäisi avata silmät.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuskinpa suomalaisen viranomaisen tietokannoistakaan tietoja deletoidaan, vaan rasti tietokannan taulun ruudussa kertoo, kelle tietoja näytetään.

Ja jos tietokannoista tietoja deletoimalla hävitetään, niin ei ainakaan tietokantojen varmenteista ja kopioista tietoja hävitetä.

Zepa kirjoitti...

Tuhosin vuosia sitten LinkedIn-profiilini, jolloin edelleen jäin elämään kaverieni kontakteissa. Vei vuoden ja kolme eri pyytöä ylläpitäjille ennen kuin hävisin sieltä kokonaan.

Tämän kokemuksen jälkeen en tietenkään ole edes liittynyt Facebookiin :->

Anonyymi kirjoitti...

En ole itsekään facebookissa. Ajattelin sinne ihan tosissani liittyä jokin aika sitten, mutta nyt en ole enää ollut lainkaan varma asiasta. Netti saattaa olla parempikin paikka ilman mun pärstäkuvaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko tässä vastaus siihen miten Facebook-tili todella tuhotaan lopoullisesti? Itse en välittäisi kokeilla.

http://bit.ly/vGvsu

Anonyymi kirjoitti...

Facebook on vihdoinkin tehnyt jotain, koska tuo kirjoituksen kuvalinkki ei enää toimi :P

Website Security Test