tiistai 10. kesäkuuta 2008

Online-huijauksesta enemmän linnaa kuin raiskauksesta?

Vantaalainen 37-vuotias mies piti naista vankina viisi vuorokautta, pahoinpiteli ja raiskasi. Hän oli syyllistynyt vastaavaan tekoon aiemminkin. Helsingin käräjäoikeuden tuomio uusimmasta teosta oli vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta.

Espoolainen 28-vuotias mies löysi ahvenanmaalaisen online-peliyhtiön järjestelmästä virheen, jonka kautta hän pystyi siirtämään pelitililleen miljoona euroa. Mies ehti nostaa puolet rahoista ja tuhlata ne ennen kuin virhe paljastui. Oikeus tuomitsi miehen kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen sekä tietenkin maksamaan rahat takaisin.

En varmaankaan ole ainoa, jonka mielestä nämä kaksi tekoa ja niistä määrätyt rangaistukset eivät ole oikeassa suhteessa toisiinsa. Raiskaajat, lasten hyväksikäyttäjät ja väkivaltarikolliset näyttävät selviävän kerta toisensa jälkeen lievillä tuomioilla, vaikka heidän tekonsa jättää uhriin loppuiän kestävät jäljet. Tuomiosta päätellen rahan huijaaminen uhkapeliyhtiöltä sen omaa virhettä hyödyntäen on suurempi rikos kuin toistuva vankina pitäminen ja raiskaus.

Tämäkö on se viesti, jonka eduskunta haluaa kansalle antaa? Ei ihme, että kansalaiset pelkäävät liikkua öisin kaduilla. Jos kerran lievät tuomiot väkivaltarikoksista eivät ole kansan oikeustajun mukaisia on pakko kysyä, kenen oikeuskäsitystä ne sitten edustavat?

Lakeja säätävät kansanedustajat. Riittäisikö heistä joltain aikaa paneutua tällaiseen asiaan, vai vievätkö vaalirahasotkut, rakkausloma-aloitteet ja hehkulamppujen kieltäminen kaiken huomion?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Väkivaltarikokset ovat usein harkitsemattomia ja tulevaa rangaistustakaan ei silloin mietitä, valitettavasti.

Silti väkivaltarikosten tuomiot ovat liian pieniä varsinkin rikoksen uusijoiden kohdalla, niin kuin tässäkin tapauksessa.

Tältä pohjalta kuitenkin voi ymmärtää, miksi talousrikoksista/rahallista hyötyä tavoittelevista rikoksista annetaan niin kovia tuomioita. Ne ovat yleensä harkittuja, jolloin isolla rangaistuksella voidaan oikeasti vähentää rikoksia.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa yleisesti olla materiaali ja raha arvostetumpia kuin henkinen hyvinvointi Suomen hyvinvointivaltiossa. Kas kun ei ehdollisella päässyt raiskaaja, eihän hän varastanut kenenkään materiaa (korkeintaan aiheutti ansionmenetystä naiselle).