torstai 23. helmikuuta 2023

Iltalehden sovelluksen kryptohuijaus pelästytti vanhan rouvan

Saan usein puheluita ihmisiltä, jotka ovat pulassa todellisten tai kuviteltujen tietoturvaongelmien kanssa. Eilen illansuussa soitti eläkeläisrouva, joka äänen perusteella kuulosti hyvin terävältä ja pirteältä. Ei mikään höppänä mummeli, mutta koki silti alati lisääntyvän digiasioinnin ahdistavana ja vaikeana.

Hän oli lukenut uutisia Iltalehden sovelluksella, kun oli huomannut pääministeri Marinista kertovan punaisen otsikon "Marinin ura katkeaa tähän" ja painanut sitä. Näytölle oli tullut lisää punaisia tekstejä ja nainen oli tajunnut joutuneensa haittaohjelmasivulle. Hän oli äkkiä sulkenut puhelimen ja tyhjentänyt sivuhistorian, mutta oli huoli jäi kalvamaan: oliko haittaohjelma päässyt puhelimeen? Vieläkö sitä uskalsi käyttää?

Lohdutin soittajaa sanoen, että mobiililaitteet ovat paljon turvallisempia kuin uutisista voisi päätellä. Ellei mene asentamaan ohjelmia itse, ei ole oikeastaan mitään vaaraa (paitsi maksulliset tekstiviestipalvelut ja valtiolliset vakoiluohjelmat).

Kunpa ihmiset ymmärtäisivät ottaa kuvan epäilyttävästä sisällöstä tai edes url-osoitteesta, se helpottaisi asioiden selvittämistä jälkeenpäin. Rouva sanoi olleensa liki paniikissa ja harmitteli itsekin, että reagoi hätiköidysti. Sen ymmärtää.

Ilmeisesti kyseessä ei ollut mikään haittaohjelma vaan kryptohuijauksen mainossivu, joita on tunnettujen toimittajien ja vaikuttajien (Rönkä, Harkimo ym) nimissä. Jostain syystä Google ja Facebook eivät saa niitä kuriin. Iltalehden sovelluksessa mainokset sulautuvat uutisotsikoihin tavallista nettisivua paremmin, joten mainosten erottaminen on vaikeaa. Twitterissä kysymällä selvisi, että muutama muukin oli nähnyt saman mainoksen ja se oli hävinnyt noin puolen tunnin jälkeen.

Iltalehti on mainosvälittäjien armoilla, mutta käyttäjä odottaa, että sovelluksen sisällä Iltalehti vastaa uutisista ja sisällön vaarattomuudesta. Kryptohuijausten ei pitäisi päästä sovellukseen asti.

Laitoin vielä illalla asioita selviteltyäni tekstiviestin soittajalle ja hän oli hyvin helpottunut, pystyy jatkossa taas nukkumaan yönsä kunnolla.

Hänen tilanteensa on kuitenkin tuttu monille. Mitä tehdä, kun digiarjessa tapahtuu jotain epäilyttävää - kenelle voi soittaa ja kysyä neuvoa? Kuka vastaisi kansalaiselle, joka on nähnyt liikaa tietoturvauutisia? Poliisia on turha vaivata, ellei rikos ole jo tapahtunut, ja silloinkin poliisin apu rajoittuu lähinnä rikosilmoituksen tekemiseen.

It-ammattilaisille, nuorille ja ruuhkavuosissa juokseville digiarki on suuri helpotus, mutta on paljon niitäkin, joita voimattomuus digijumalien ja sähköisten itsepalvelujen armoilla ahdistaa.

Jos voit, auta edes omia sukulaisiasi ja lähipiiriäsi.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Poliisia on turha vaivata, ellei rikos ole jo tapahtunut, ja silloinkin poliisin apu rajoittuu lähinnä rikosilmoituksen tekemiseen."

MITÄ MITÄ... Onko Petteriltä mennyt "usko" suomalaiseen poliisiin? Bitit ei oo suomalaisen poliisin forte. Suomalainen poliisi kaipaa konkreettista äksöniä, kuten tässä... ;-)

"Poliisi rikkoi ikkunat ja potki tuulilasia - huumekuskin pako tallentui poliisiauton kameraan" -- YouTube

Jore Puusa kirjoitti...

kirjoittaa hän: "Ei mikään höppänä mummeli."

Hiukan samaa luokkaa oleva yleistys kuin joulupukki Koposen CP vammaisista lausuma "separi"
Me vanhukset saamme kuulla yhä enemmän ikään liittyvää halveksuntaa, tuossa oli yksi esimerkki, adjektiivi liitetään vanhuutta kuvaavaann sanaan ihan kuin se olisi luonnollinen tila, höppänä.

Tämän kirjoitti höppänä ukkeli. 2011 kuvajournalismiopetukseni HEO:ssa päättyi uskovaisten hermostuttua oppilaani alastonkuvaan seinällä. Jäin työttämäksi sotakuvaajaksi, kuvajournalismin opettajaksi ym.ammattilaiseksi työkkäriin.

Tein viiden vuoden aikana 138 avointa hakemusta ja hain 33 avointa työpaikkaa. Ei edes yhtä haastattelua.
Menin työkkäriin 2016 ja siellä henkilö sanoi. "Kuule Jore. Meidän kautta ei yksikään yli 60 vuotias vanhus ole saanut työpaikkaa, etkä saa sinäkään vaikka osaisit mitä".

Kun vanhuksiin liitetään höppänä sanoja ei saa kukaan muukaan tässä ikärasismiin perustuvassa maassa.
Tämän kirjoitti höppänä Jore Puusa ---eläkkeellä jo ajat sitten.

PS. Kun ei oman alan duunia löytynyt, ilmaiskuvaajien ja toimittajien, kuten Järvisen --- hoitaessa hommani, olin taksia ajamassa ja muurarin repsikkana.
Oikeastaan aika kivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Luulisi, että kryptovaluuttahuijaukset olisivat jo yleisessä tiedossa. Sitkeitä jo kärähtäneet "alan miehet" ovat. "Mighty eaglella" on taas uusia virityksiä, kun "Tuohiwirta"-kusetus kaatui alkuunsa. Muumimuki mies tarjoilee aurinkoenergiaa ilmaiseksi ja eräopas jatkaa OneLifen nimissä ABC-asemien takahuoneissa käteisen rahan keräämistä hölm... Siis hyväuskoisilta. Muista huijareita puhumattakaan. Jenkeissä OneCoin kusetus alkaa olemaan paketissa, tuomioita odotellaan, 15-20 vuotta per avainhenkilöt, mutta Suomen poliisi odottaa edelleen lohkoketjun julkaisua. Olisihan tässä ollut muutama vuosi aikaa selvittää, onko mitään lohkoketjua olemassakaan...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Viimeksi KRP jäi odottamaan lähdekoodin julkaisua. Lohkoketju on kuitenkin juuri äskettäin julkaistu, alustana on Polygon (ei siis Ethereum). Niin kauan kuin avaimet ovat yhtiöllä itsellään, ei voi puhua aidosta kryptovaluutasta (ohittaen nyt sen, ettei Onecoinilla ole vieläkään vaihtokurssia eikä siten aitoa arvoa).

Anonyymi kirjoitti...

Tämmöistä Tero Takamaa mainostaa:

https://i.imgur.com/py4YjSm.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Wahlroos näköjään tässäkin takana:

https://gng.community/team/