tiistai 2. marraskuuta 2021

Miljoonan ja miljardin ero

10 miljardin menoerä tuntuu herättävän vähemmän keskustelua kuin 200 miljoonan meno. Kun kyse on näin suurista rahoista, mittasuhteet hämärtyvät yhtä tehokkaasti kuin sosiaalisen median väittelyissä, joissa kärpäsestä kasvaa härkänen ja yksi erikoistapaus yleistetään kuvaamaan koko alaa.

Jos matematiikka on koulun jälkeen unohtunut muistutetaan, että miljoonassa on kuusi nollaa ja miljardissa yhdeksän. Siksi 10 miljardia on sama kuin 10 000 miljoonaa. Nyt luku näyttää jo paljon suuremmalta. Aivot katsovat vain absoluuttista luku (10 vs. 10 000) eivätkä kiinnitä huomiota loppumääreeseen, vaikka se on kaiken ydin. 

Kaiken lisäksi miljoona ja miljardi näyttävät ja kuulostavat liki samalta, mikä hämää ajattelua. "10 miljardia" kuulostaa kohtuulliselta summalta, jos poliitikot niin päättävät. Eivätkä he itsekään aina ymmärrä miljoonan ja miljardin eroa. 

Havainnollistetaan asiaa pinoamalla seteleitä päällekäin. Eurosetelien tekninen paksuus on 0,105 millimetriä. Arkisesti voisi sanoa, että 100 kappaletta seteleitä on yhden senttimetrin korkuinen pino rahaa. Jos setelit ovat satasia, sentin pinossa on siis 10 000 euroa ja metrin pinossa miljoona euroa. 

Miljardin rahapinon korkeus on yksi kilometri. 

Kilometrin pino sadan euron seteleitä - se on jo havainnollista Kyse on järjettömän suuresta summasta. Ja 10 miljardia olisi peräti 10 kilometrin pino.

Käytännössä asia on mutkikkaampi. Jos seteleitä on vain sata kappaletta, pinon todellinen korkeus on enemmän kuin laskennallinen senttimetri, koska setelit eivät ole koskaan täysin suoria ja niiden väliin jää ilmaa. Joku rahakas voi kokeilla, mutta arvelisin 100 setelin pinon olevan 1,5-2 senttiä korkea, eli jopa tuplasti enemmän kuin suoralla kertolaskulla saadaan.

Kun rahaa on 10 kilometrin verran, setelit painavat jo niin paljon, että rahapino alkaa painaa itseään kasaan pohjasta alkaen. Siksi 10 kilometriä on riittävän tarkka likiarvo 10 miljardin rahapinolle. 

Mitä tällainen pino painaisi? Yksi 100 euron seteli painaa 1,02 grammaa, joten metrin pino (10 000 seteliä, miljoona euroa) painaa 10,2 kiloa. Miljardi painaisi jo 10 200 kiloa ja 10 miljardia yli 100 tonnia. Onneksi rahat siirtyvät bitteinä. Muutoin 10 miljardin ostoksen maksaminen vaatisi laivan kuljettamaan rahoja Atlantin yli.

Satasen setelit ovat harvinaisia. Jos käytetään yleisiä 50 euron seteleitä, pinojen korkeuden voi kertoa kahdella. Samoin painon, joskin 50 euron seteli on hieman satasta pienempi ja kevyempi.

Juha Turunen sai huomata setelien painavuuden kantapään kautta. Hän kidnappasi Herlinin sukuun kuuluvan perijän kesällä 2009 ja vaati kahdeksan miljoonan euron lunnaita käteisellä. Hän sai rahat, mutta 80 kilon painoisen rahamäärän poiskuljettaminen parkkihallista oli odotettua hankalampaa, sillä Turusella oli vain polkupyörä ja siinä peräkärry. Osa rahoista putosi, osa levisi parkkihallin rampille.

Vielä yksi vertaus: miljoona sekuntia tästä (2.11.2021) eteenpäin on 13.11.2021. Miljardi sekuntia eteenpäin on 11.7.2053. 

Joka tapauksessa kyse on valtavista summista, valtavista rahamääristä. Seuraavan kerran, kun joku puhuu 10 miljardin investoinnista itsestäänselvyytenä, poistan varmistimen.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poista varmistus, älä varmistinta. Saattaapi irrallinen varmistin vaikka hukkua.

Anonyymi kirjoitti...

-- Kun joku puhuu 10 miljardin investoinnista itsestäänselvyytenä, poistan varmistimen.

Sanonta on peräisin Hanns Johstin näytelmästä Schlageter.

"Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning."

-- Miljardi painaisi jo 10 200 kiloa ja 10 miljardia yli 100 tonnia.

Suomen budjetti on noin 50–60 miljardia.

Ruotsin plootut painoivat jopa 20 kg kappale. Siksi keksittiin painaa paperisia talletustodistuksia, joista kehittyi nykyinen fiat-valuutta ja setelit, kun lopulta luovuttiin valuutan sitomisesta arvometalliin. Silti useiden maiden seteleissä edelleen luvataan lunastaa paperiraha antopankissa. "I promise to pay the bearer the sum of One Pound."

Anonyymi kirjoitti...

Yhdysvalloissa oli aiemmin (ilmeisesti vuoteen 1969) maksuvälineinä jopa 100 000 dollarin seteleitä. Näitä nimellisarvoltaan jättimäisen suuria paperirahoja käytettiin liittovaltion transaktioissa tili- ja talletusvaluuttana ilmeisesti tavallisessa kierrossa olevien pienten seteleiden suuren painon vuoksi. Setelit laski liikkeelle valtionvarainministeriö (US Treasury).

Palmstruchin paperirahoista tuli aikansa talouskupla.

"Johan Palmstruch perusti Tukholmaan "Stockholms Banco" liikepankin, joka laski liikenteeseen myös seteleitä. Palmstruchin kohtaloksi koitui liiallinen katteettomien seteleiden anto ja pankki meni melko pian konkurssiin."

Anonyymi kirjoitti...

Painosta vielä.

Ruotsi luopui plootuista 1777, ja jäljellä olevat myytiin kuparina Tanskaan. 1783 tanskalaisalus Nicobar upposi Etelä-Afrikan rannikolla 5000 plootun lastissa matkalla Intiaan. Hylky löytyi 1987, ja syvyyksistä löytyi 5000 kg edestä plootuja.

Plootuja oli käytetty laivan pohjalastina.

Plåtmyntskatten från Nicobar

Anonyymi kirjoitti...

Edelliseen viestiin ui kiusallinen virhe: plootuja oli hylyssä yli 8000 kg edestä.

"Hylystä löydettiin yhteensä 5183 plootua, joilla oli painoa yli kahdeksan tonnia. Plootut olivat raskaan painonsa ansiosta käytännöllisiä laivan pohjalastina, mutta niillä oli arvoa myös kaupankäynnissä määränpäässä eli Intiassa. Myös Englannin rannikolta Thames-joen suulta tunnetaan vastaava vuonna 1975 löydetty hylky, jossa plootuja oli käytetty laivan pohjalastina."

Anonyymi kirjoitti...

Tom Scott teki videon jossa demonstroi miljoonan ja miljardin eroa pinoamalla kuvitteellisesti yhden dollarin seteitä. Ensin tom käveli miljoonan dollarin pinon mittaisen matkan ja sitten ajoi autolla miljardiin dollariin: https://www.youtube.com/watch?v=8YUWDrLazCg

Markus kirjoitti...

Eikös viidensadan euron seteli lakkautettu juuri sen vuoksi, että sillä oli "liian helppoa" piilottaa pieneen volyymiin isoja summia rahaa. Tai ei siis silleen lakkautettu, mutta uutta versiota siitä ei koskaan paineta, toisin kuin kaikki muut eurosetelit on jo uudistunut.

Inflaatio kyllä laukkaa sitä tahtia, että muutaman kymmenen vuoden kuluessa viidensadan euron setelien luulisi tekevän comebackin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

500 euron seteleitä ei enää paineta, koska suuria summia käsitellään lähinnä huumekaupassa ja harmaassa taloudessa. Kukapa enää menisi ostamaan uutta autoa käteisellä?

Anonyymi kirjoitti...

Bidenin jättimäinen infrastruktuuripaketti on 3500 miljardia dollaria. Siinäpä muutama maili taaloja.

Anonyymi kirjoitti...

Lunnaat painoivat lehtitietojen mukaan 30kg?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tarkka paino riippuu siitä, millaisia setelit olivat. Laskin painon suoraviivaisesti 100 euron mukaan olevan 80 kiloa, mutta jos olivat 200 euron seteleitä niin painoa olisi vain 40 kiloa ja 500 euron seteleinä enää 16 kiloa.

hdmi kirjoitti...

Kaikkea kolmea seteliä näyttää olevan:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2012010415040188

Louhen parkkiluola on todella syvällä, joten pyöräily ramppia ylös on melkoinen urheilusuoritus ilman rahojakin. Valvontakamerassa pyöräilijä herättää jonkun verran huomiota :)

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni mainio opus "Parkinsonin laki" tarkastelee suuria lukuja talouselämän näkövinkkelistä. Kirjassa oli esimerkki, joka meni suurin piirtein niin, että johtokunnan kokouksessa hyväksyttiin miljoonan investointi ilman keskustelua minuutissa. Polkupyöräkatokseen, jonka hinta-arvio oli 20 tuhatta, käytettiin puoli tuntia ja runsaasti pulinaa. Selitys oli se, että miljoona oli suurimmalle osalle omassa taloudessa täysin vieras, mutta jokainen kykeni omasta kokemustaustastaan hahmottamaan, miten paljon rahaa se on. Tämä lienee juuri se ongelma julkisessa taloudessa, jossa hinnat karkaavat, kun poliittisilla päättäjillä ei ole omakohtaista kokemusta, onko se paljon vai vähän...