tiistai 10. marraskuuta 2020

Tehoaako Koronavilkku?

Koronavilkku-sovellus on ollut käytössä runsaat kaksi kuukautta. Kansalaisten kritiikistä huolimatta Suomen koronatilanne on Euroopan paras, joten jotain meillä on tehty oikein.

Miten suuri mahtaa olla Koronavilkku-sovelluksen vaikutus? Olen seurannut sen lataamien ns. päiväavainten määrää lähes alusta lähtien. Vilkussa avainten huippu osui lokakuun alkuun, sen jälkeen avainten määrä on ollut laskussa.

Liukuva 14 päivän keskiarvo.

Trendiviivaksi valittu 14 päivän keskiarvo seuraa päiväarvoja viipeellä, kuten pitääkin. Ei ole tietoa, miten virustartunnat käyttäytyvät, joten oikean trendiviivan typpiä voi vain arvailla. Havaintoihin sovitettu kolmannen asteen käyrä osoittaa jyrkkenevää laskua. 

Trendiviivana kolmannen asteen käyrä.

Seitsemän päivän havainnot perjantaista lauantaihin kertovat paikallisesta kuopasta:

Viime viikolla avainten määrä kävi paikallisessa minimissä.

Tuorein 7 päivää viime keskiviikosta tämän tiistain lukuihin näyttää toisenlaista trendiä:

Lyhyen ajan lukemat laskussa.

Näitä lukuja voi verrata tänään kerrottuihin tartuntatietoihin: uusia 220, kahden viikon aikana 2944 ja sitä edeltävinä kahtena viikkona 280 vähemmän (siis 2664). Koronadiagnoosit ovat siis kasvussa, mutta Vilkun avaimet laskussa. 

Koronavilkun avaimia vastaavilta kahden viikon jaksoilta on 4214 ja 6020. Mitähän tästä voi päätellä? Eikö Koronavilkku toimikaan?

Päiväavaimet ovat koronadiagnoosin saaneen henkilön puhelimen päiväkohtaisia avaimia, joita sisältyy yhteen tartuntaan 1-14 kappaletta riippuen siitä, miten paljon aikaa tartuntahetkestä on arvioitu kuluneen. 4214 avainta voi siis olla peräisin 4214 - 301 potilaalta. Todennäköisesti luku on ahkeran testauksen vuoksi laskenut (eli tartunnat havaitaan aiempaa nopeammin), joten todellinen luku on peräisin ehkä 500-1500 henkilöltä. 

Koronavilkku on käytössä noin kolmasosalla kaikista suomalaisista. Arviolta 80 prosenttia heistä syöttää saamansa koodin ohjelmaan, jolloin hänen aiemmat päiväavaimensa menevät tietokantaan muiden ladattaviksi. Näin ollen 2944 diagnoosin saanutta henkilöä x 0,33 x 0,8 = 777 mikä menee hyvin tähän haarukkaan.

Mutta miksi avainten määrä on laskussa vaikka todetut tartunnat ovat nousussa? Tätä onkin hankalampi selittää. Joko osa ihmisistä on luopunut Vilkun käytöstä, aktiivisuus oman koodin syöttämiseen on vähentynyt tai testaus on nopeutunut niin paljon, että tartunnat saadaan kiinni aiemmin ja siksi päiväavaimia per tartunta syntyy vähemmän. Voisi olettaa, että Vilkun kautta ilmoituksen itselleen saaneet ovat sovelluksen ansiosta osanneet mennä testeihin jo ennen oireita. Mutta jos näin on, silloin epidemiankin voisi olettaa hiipuvan, ei lievästi kasvavan.

Ehkä joskus myöhemmin saamme analyysin siitä, mikä vaikutus Koronavilkulla oikeasti oli, ja miten paljon se vaikutti Suomen muita EU-maita parempaan tautitilanteeseen. Tiedoista on hyötyä seuraavan pandemian aikana. Korona ei varmasti jää viimeiseksi ja puhelinten altistusrajapinta jää pysyvästi käyttöön.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En itse eikä kukaan tuttavistani enää päivittänyt sovellusta uuteen. Ehkä noin puolet jätti käyttämättä koko ohjelmaa.

Maamme syrjäinen sijainti, pitkät välimatkat, geeniperimä vaikuttivat leviämiseen. Koronavilkku ihan tyhjän kanssa, eli ei oikeastaan mitään. Vanhukset ja riskiryhmät eivät koronavilkkua juuri käyttäneet

Anonyymi kirjoitti...

Noista päiväavainten määristä, niiden mahdollinen kytkeytyminen koronatartuntojen lukumääriin on kovin vaikeaselkoinen asia. Olisi toki mainiota, jos voitaisiin raportoida perustellusti (mutta yksinkertaisesti), että vilkun käyttäminen on auttanut todennäköisesti niin-ja-niin monen tartunnan estämisessä. Nykymuotoinen tiedotus ei juuri motivoi käyttöön.

Eurosentti kirjoitti...

Eikös koronavilkkuun tullut päivitys, minkä seurauksena avaimia ilmoitetaan enää vain max 10 päivän ajalta, kun alun alkujaan niitä tuli max 14 päivän avaimet. Sehän se syy on tietysti avainten vähenemiseen. Muutoksen syy oli uudet tiedot taudin itämisajasta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Lokakuun lopussa tuli päivitys, josta uutinen sanoo "Uusin Koronavilkku-sovellus on ensimmäistä versiota tarkempi. Sen karanteenisaika on nykyisellään 10 vuorokautta."

Jos tämä tarkoittaa, että puhelin vertailee ladattuja avaimia vain oman puhelimen edeltävän 10 päivän aikana näkemiin koodeihin, sillä ei ole merkitystä ladattujen avainten määrään (vain sovelluksen käyttäjälleen antamaan ilmoitukseen). Jos taas terveydenhuollon arviointikriteerit koodia annettaessa ovat muuttuneet, se vaikuttaa kyllä, mutta ei riipu sovelluksen versiosta.

Jokin muutos on tapahtunut, joko prosessissa tai siinä, miten ihmiset käyttävät sovellusta. Muutoin avainten määrä korreloisi ilmitulleiden tapausten kanssa.

Eurosentti kirjoitti...

Hmmm. Edelleen veikkaisin tuota muutosta. Jos nyt sairastun, siitä tulee muille jaettavaksi vain 10 avainta, kun taas ennen muutosta avaimia pysyi tallessa muille jaettavana avaimet viimeisen 14 päivän ajalta, eli 14 kpl.

Anonyymi kirjoitti...

Lainaus:
"Eri sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien tartuntataudeista vastaavista lääkäreistä moni on sitä mieltä, ettei THL:n tuottamasta Koronavilkku-sovelluksesta ole ollut juurikaan apua koronavirustartuntojen ja -altistusten jäljitystyössä. Osa lääkäreistä kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että altistunut ehditään usein jäljittää ennen kuin Koronavilkku antaa hälytyksen.

Koska sovellus ei tietoturvasyistä anna tietoa altistumisen ajankohdasta, aiheuttaa se ammattilaisillekin vaikeuksia määritellä altistumisten todenperäisyyttä ja merkitystä. Lääkärien mukaan on myös tapauksia, joissa Koronavilkku ei ole hälyttänyt, vaikka tartuntojen jäljittäjät ovat löytäneet merkittävän altistumisen.

Suurten tartuntamäärien kanssa taistelleen Vaasan johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kuvaa sovelluksen tietoa suoraan ”äärimmäisen ylimalkaiseksi”. Hän ei näe sen tarjoavan työkaluja jäljitystyöhön..."

Ramppis kirjoitti...

Kerroin alkusyksystä täällä aiemman tekstisi kommenttiosiossa että Koronavilkkusovellus ei toiminut minulla, koska se ei hakenut päivittäisiä altistumistietoja (Huawei-puhelimeeni).
Jossain vaiheessa huomasin että sovellus oli alkanut päivittäin hakemaan tiedot. Epäilen että sovelluksen päivitys tai käyttiksen päivitys toi muutoksen.
Puolisollani ei edelleenkään ole koko sovellusta ollut käytössä kun hänen vähän vanhempaan iPhone 6 -malliin ei sitä saa.
Joten mikähän tässä on ollut alkusyksystä kattavuus vs loppuvuosi päivityksen jälkeen?