maanantai 7. syyskuuta 2020

Koronavilkku - ensimmäinen viikko vilkkua takana

Suomalaiset olivat maineensa veroisia: Koronavilkun asennusmäärä saavutti kuukauden tavoitteen (miljoona) jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Nyt viikon jälkeen kattavuus on jo 40 prosentin luokkaa. Sillä pitäisi irrota maailman kärkipaikka ja lähestytään sovelluksen maksimaalisen hyödynnettävyyden rajaa.

Hieno saavutus, joka osittain johtuu avoimuudesta ja siitä, ettei sovellus tee mitään ylimääräistä. Se on jopa turhan pelkistetty: moni oli odottanut, että se kertoisi ainakin altistumisen päivämäärän ja mielellään vielä varoittaisi, jos on astumassa samaan tilaan sairastuneen kanssa. Olisihan se kivaa, mutta tietosuojan vuoksi mahdotonta. Laajan käytön hintana on sovelluksen yksinkertaisuus.

Koronavilkku antoi viikonloppuna ensimmäiset hälytykset, joten toiminta tuli osoitettua myös tositilanteessa. Mutta jos ohjelma ei ilmoita mitään, onko se varmasti päällä?

Ainakin Huawein ja OnePlussan puhelimista on löytynyt Android-versioita, jotka säästävät akkua sammuttamalla taustalla toimivia ohjelmia. Tällöin Koronavilkku voi hyytyä, vaikka Bluetooth onkin koko ajan päällä eikä ohjelma anna virheilmoitusta. 

Toiminnan voi nähdä siirretyn datamäärän perusteella. Androidissa tieto näkyy sovellusten listasta:

Siirretyn datamäärän tulisi kasvaa hieman päivä päivältä.

Applen puhelimissa datamäärä löytyy hieman hämäävästi asetusten mobiilidatan alta, jossa on listattu kaikkien sovellusten siirtämä datamäärä (vaikka se olisi wifi-verkossakin).

iPhonen datasiirtolista.

Koronavilkku itse näyttää viimeisen tarkistuksen ajankohdan, kun tökätään sormella "Ei havaittuja altistumisia" -kohtaa. 

"Ei havaittuja altistumisia" ja viimeisin tarkistusaika.

Jos näkyvä päiväys on vuorokautta vanhempi on luultavaa, että ohjelma on pysähtynyt. Silloin Android-käyttäjän kannattaa tarkistaa Asetukset > Sovellukset > Sovellukset > Koronavilkku > Virrankulutustiedot > Sovelluksen käynnistys ja poistaa kohdat "Hallitse automaattisesti" sekä "Automaattinen käynnistäminen". Asetus "Suorita taustalla" pitää olla käytössä.

Koronasovellus itse ei näytä kuin viimeisen tarkistuksen, mutta pidemmän listan saa näkyviin Altistusilmoitusten omista asetuksista. 

Androidissa Asetukset > Google > COVID-19-altistusilmoitukset > Altistumistarkistukset.

Testi-Androidissa on vain kaksi tarkistusta.

iPhonessa Asetukset > Altistusilmoitukset > Altistuslokin tila > Altistustarkistukset:

iPhonen altistustarkistusten loki

Lokimerkinnät avautuvat edelleen tarkempaan näyttöön, josta käy ilmi mahdollisten osumien määrä (avainosumat). 

Avainosumien määrä: 0

Normaalisti avainosumien määrä näyttää nollaa, mutta kentässä voi olla myös suurempia lukemia, kuten yksi. Ilmeisesti nollaa suuremmat luvut kertovat tilanteista, joissa vastapuolen signaali on ollut heikko tai järjestelmä on arvioinut tartuttavuuden epätodennäköiseksi, koska oireiden alkamisesta on kulunut niin pitkä aika. Virus leviää aktiivisimmin heti tartunnan saamisen jälkeen. Tämän huomioimiseksi havainnot pisteytetään, jotta turhia hälytyksiä ei lähtisi.

On hyvä ymmärtää, että vilkku on vain yksi pieni osanen keinovalikoimassa. Siltä ei pidä odottaa liikoja.

Tästä eteenpäin on oleellista, että Koronavilkusta ilmoituksen saaneet todella pääsevät testiin. Tähän asti kuntien käytännöt ovat vaihdelleet liittyen siihen, kuinka oireettomia altistuneita kohdellaan. Esimerkiksi positiivisen diagnoosin saaneiden puolisoita ei yleensä ole huolittu testiin. Mitä hyötyä olisi siis koronavilkusta, jos se aktivoituu omalla puolisolla? 

THL:n sivulla ei suoraan komenneta jokaista hälytyksen saanutta testiin, vaan kehotetaan ainoastaan kohonneeseen valppauteen. Yhdenkin oireen ilmaantuminen riittää sivun mukaan testaukseen: "Jos saat yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin. Oireita voivat olla..." ja sitten tavanomainen lista. 

Jotta luottamus ohjelmaa kohtaan säilyisi, ilmoituksen saaneiden tulisi aina halutessaan päästä testiin, oli oireita tai ei. Muutenhan tartuntaketjun jäljitys on turhaa.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tunnelmia muutaman päivän käytön jälkeen: Melko monissa android-laitteissa taitaa muodostua ongelmaksi että virransäästön nimissä melkeinpä kaikki taustasovellukset tapetaan, näin ainakin omassa laitteessani. Lisäksi luvan antaminen taustalla pyörimiseen vaatii melkoisen sukelluksen laitteen asetuksiin eikä monilta välttämättä onnistu.

Mutta muuten pelkkää positiivista, jos saataisiin älylaitteet valjastettua hyvän asian puolesta ja aiheuttamaan lommon koronakäyrään.

Olavi Koskela kirjoitti...

Olisi kyllä ihan valaisevaa saada joskus myöhemmin arvio siitä, kuinka monta tartuntaa tällä kohkaamisella oikeasti sitten estettiin. No joo, itselläni on vanha nokialainen näppispuhelin, joka on juuri ja vain sitä: puhelin. Toimii kuin junan vessa, eikä tarvitse latailla joka päivä. Pidän tätäkin puhelinta päällä lähinnä vain päivisin ja työaikaan. En todellakaan tarvitse somea, enkä kaikenkarvaisia ovelia urkinta-appseja puhelimeeni.

Marko kirjoitti...

Tuo avainosuma on koronavilkku käyttäjälle hieman hämäävä. Covid-19-altistusloki hälyttää puhelimessa jos avainosumia tulee. Koronavilkku tässävaiheessa voi olla vielä ihan hiljaa, ellei pisteytys nouse havainnosta riittävän korkealle.

Anonyymi kirjoitti...

Insinööriväen appi-kiima käy kuumana. Kyllä varmaan nyt maailma pelastuu!

Kun ei ole älypuhelinta, niin eipä tarvitse tätäkään latailla eikä propellipäiden touhotuksesta välittää. Kyllä elämä on vapaampaa ilman tällaisia turhakkeita.

Narutikas kirjoitti...

Viimeinen kappale kannattaisi nostaa otsikkoon/ingressiin.

Ramppis kirjoitti...

Hyvä artikkeli!
Itselläni juuri Huawein luurissa ainoa datan käyttö oli viikko sitten kun sovelluksen asensin. Sen jälkeen näyttää nollaa. Tarkistuksia ei myöskään ole ollut 31.8. jälkeen eli asennus päivän jälkeen.
Myös googleasetukset näyttävät nollaa tarkistusta 14 vrkn aikana ja valikko on harmaana eikä sinne siis pääse.

Laitoin nyt Vilkulle automaattisen hallinnan pois päältä,katsotaan miten huomisen aikana käy.

Ramppis kirjoitti...

Piti vielä sanoa että uskon tällä perusteella 99% Huaweikäyttäjistä luulevan että Koronavilkku toimii koko ajan. Sovellushan vielä hienosti kertoo toimivansa taustalla, vaikka sen sulkee. Eli kehittäjät tuntevat aivan puutteellisesti ympäristön mihin ovat kiireellä koodanneet... Eikä sovelluksesta ole lainkaan hyötyä!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onko sinulla Huaweissa wifi käytössä? Jos ei ole, pistä se hetkeksi päälle ja katso, päivittyvätkö numerot.

Androidin ongelma on juuri siinä, että puhelinvalmistajat virittävät sitä mm. parantaakseen omien puhelintensa akkukestoa. iPhone on ympäristönä helpompi, koska kaikki puhelimet ovat Applen vallassa.

henris42 kirjoitti...

Heh, hyvä kommentti - olen huomannut ihan samaa täysin muissa caseissa. Kun puhelin menee lukkoon niin voi olla että erinäisiä palveluita ja ominaisuuksia sammutetaan, vaikka koodissa pyydettäisiin pitämään päällä...

henris42 kirjoitti...

Jotta saisi nyt kaikki huolet hälvenemään, niin onko lopultakin todistettu, että korona Google/Apple API ei soita kotiin ja lähetä kohtaamistietoja sinne?

Kotimaisessa toteutuksessa ja backendissä ei ole nähdäkseni ollut mitään arvelluttavaa alunperinkään, mutta digijätteihin ei kannata luottaa liikaa.

Tässä on siis se pointti, että isossa datassa anonymisointi ei auta. Google tunnistaa sinut ja kaverisi niistä satunnaisluvuista mitä Koronavilkku lähettelee kyllä, jos saa datan käsiinsä.

Rami kirjoitti...

Onko Petterillä tarkempaa tietoa, mitä tuo "Number of keys" tarkoittaa Exposure checks -valikossa? Reddit väittää näin:
"Provided key count (Apple)/Number of keys (Android): Number of keys downloaded from the central government server of self-reported positive cases". Jos nyt tuon tulkitsen oikein, niin applikaatio näyttäisi sen määrän, mitä koronavilkulle on ilmoitettu koronatartuntoja sen jälkeen kun applikaatio viimeksi vaihtoi tietoja backendin kanssa. Ilmeisesti logiikka takana on se, että applikaatio pitää itse kirjaa avaimista, joiden kohdalla pitää hälyttää ja tuo Number of keys -luku kertoo kuinka monta tällaista avainta applikaatio sai serveriltä sillä päivitys kerralla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olen julkisten tietojen varassa. Ilta-Sanomissa Sami Köykkä kommentoi näin: https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006622660.html

Jotta saisi nyt kaikki huolet hälvenemään, niin onko lopultakin todistettu, että korona Google/Apple API ei soita kotiin ja lähetä kohtaamistietoja sinne?

Ei sitä kukaan ulkopuolinen todistaa voi, mutta Google ja Apple tietävät käyttäjiensä liikkumiset ja kohtaamiset ilman Koronavilkkuakin. Jos uskaltaa käyttää näitä puhelimia, voi huoletta asentaa Koronavilkun.

Ramppis kirjoitti...

WiFi on käytössä tarvittaessa ensisijaisena tuttujen ennalta määrättyjen verkkojen kanssa, kuten kotosalla missä on wifiyhteydessä siis joka päivä. Ja Koronavilkku lle on annettu oletus oikeudet käyttää dataa, wifiä ja sinihammasta.
Edelleenkään ei datan käyttöä näy eiliseltäkään,eikä wifin käyttöä. Eikä tarkistuksia, viimeinen edelleen 31.8.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on suurimmillaan ollut osumien määrä 6, mutta vilkku ei ole silti hälyttänyt. Tarkoittaako tuo, että olen altistunut, vaikka sovelluksen mukaan en ole? Kyse siis 9.9., jolloin puhelimen mukaan avainten määrä 101 ja osumien määrä 6. Muina päivinä ollut 1 tai 0 osumaa.

Anonyymi kirjoitti...

Uskokoon ken tahtoon Koronavilkun hyödystä.
Kanattanee pitää kännykkäänsä kaulassa ja etupuoli ulospäin, josko silloin mittaisi pärskeiden määrän ja seulosi niistä koronaprosentit.
Sinne meni miljoonat, kuhan on jotain tekemistä riemuidiooteilla ja muilla asiantuntijoilla.

henris42 kirjoitti...

Ei sitä kukaan ulkopuolinen todistaa voi, mutta Google ja Apple tietävät käyttäjiensä liikkumiset ja kohtaamiset ilman Koronavilkkuakin. Jos uskaltaa käyttää näitä puhelimia, voi huoletta asentaa Koronavilkun.

Minua noi molemmat arvelluttavat. Sailfishin kanssa tulee turvallisempi olo. En myöskään käytä juuri ollenkaan somea.

Digijättien kannalta kohtaamistiedosta tulee pari dekadia tarkempaa, jos kotiin soitetaan nuo tiedot, ollaan ihan eri tasolla kun vaan arpomalla jostain normaalista lokaatio datasta.

Markus kirjoitti...

Henris42

Katsoppas netflixistä aika uusikin dokumentti/kertomus "valvontakapitalismin vaarat".

Siinä facebookin, googlen yms ex työntekijät kertovat "hirviöstä, jonka ovat luoneet".

Olet siis huolesi kanssa täysin oikeassa. Sitä ei kukaan kiistä.

Ongelma vain on, ettei sillä huolella ole mitään tekoa koronavilkun kanssa. Se "maito on maassa" ollut jo vuosia ennen mitään koronavilkkuja.

Ei se vilkun ottama data meinaa yhtään mitään vaikka sen kaappaisivatkin. Koska nämä digijättiläiset ovat voineet tehdä aivan uskomattomia asioita jo kauan ennen koronavilkkua. Mitä se vilkku siihen enää mitään lisää ongelmia tuo, kun koko homma ollut läpimätä jo kauan ennen vilkkua? Ne vahingot on nyt jo täysin käsittämättömiä kun se ongelma on jo vuosia vellonut.

Suosittelen Petterillekin tämän dokumentin katsomista.

MKN kirjoitti...

iPhonen kahdeksikossa virrankäyttö on järjettömän suuri. Asustelen haja-asutusalueella ja tarvitsen vilkkua vain asioidessani taajamassa. Vilkku ja/tai ilmoitukset on muistettava panna asioille lähtiessä päälle ja palatessa pois, sillä muutoin akkua on ladattava vähän päästä. Unohdin eilen seurannan/bluetoothin päälle iltapäivällä ja sovellus oli syönyt akkua puolille öin asti kuin sonni tuoretta apilaa. Altistuilmoitusten osuus akun käytöstä oli 80% ja puhelin oli ladattava heti aamutuimaan. Normaalisti akku kestää 2-3 päivää, mutta ilmoitusten kera maksimissaan reilun vuorokauden.

En kyllä ole saanut selville, kumpi sitä akkua käyttää, Koronavilkku vaiko iOS 13.7:n sisäänrakennettu ilmoitusjärjestelmä.

Poistin tuon Vilkuttelijan ja lataan sen nyt uudelleen. Katsotaan, kuinka käy...