perjantai 16. joulukuuta 2016

Nuoretkin syrjäytyvät digitalisaatiosta

Vanhukset eivät ole ainoita, joiden sopeutuminen digiajan itsepalveluihin tuottaa ongelmia. Yllättäviä vaikeuksia on myös nuorilla, joiden kuvittelemme olevan diginatiiveja ja uivan netissä kuin kala vedessä. Älypuhelinten nopea yleistyminen on tehnyt karhunpalveluksen tietoteknisille taidoille.

Syynä ovat älypuhelimet, joiden nopea yleistyminen on tehnyt karhunpalveluksen tietoteknisille taidoille. Nuoret osaavat ottaa selfieitä ”Instaan”, pelata näppäriä sormia vaativia mobiilipelejä ja chattailla Whatsappissa, mutta netin asiointipalvelut, sähköpostin käyttö tai toimistosovellukset jäävät vieraiksi. Saati, että heillä olisi mitään ymmärrystä hakukoneen tai internetin toimintaperiaatteista.

Automatiikka nakertaa itsestäänselvinä pidettyjä taitoja. Välimerkit katoavat teksteistä, kun chattaillessa niitä ei tarvita ja ohjelma lisää ison alkukirjaimen automaattisesti. Hiljattain opettaja kertoi oppilaan ihmetelleen, miten tietokoneella voi kirjoittaa pieniä kirjaimia – näppäimistössä kun oli vain isoja kirjaimia.

Nuorten käsitys tietoturvasta usein ontuu (”ei minulla ole ­mitään salattavaa tai varastettavaa”) ­eikä valeuutisia aina osata erottaa oikeista. Kaikki viestintä saatetaan nähdä samanarvoi­sena massana.

Kukaan ei synny diginatiiviksi. Uudet välineet vaativat kaikilta harjoittelua ja perehtymistä. Ellei koulu pysty opettamaan nuorille tarpeellisia it-taitoja, pärjääminen työelämässä tulee olemaan vaikeaa. Entä miten nuoret pärjäävät aikanaan itse eläkkeellä, jos eivät hallitse edes nykyisin vaadittavia taitoja?

(Julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 11.12.2016)

10 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Olen itse huomannut kuinka huonoja nykynuoret on tietokoneiden kanssa. Eli juuri niin kuin kerroit. Selfieiden otto onnistuu kyllä, mutta tavallinen verkkopankki on täyttä hepreaa. Tässä on olemassa sukupolvien välinen kuilu joka tarkoittaa, että ainoa sukupolvi, mikä näistä koneista yhtään mitään tietää on "minun" sukupolvi ... Eli siis ihmiset luokkaa 30-50 vuoden välillä. Tämä taas johtuu siitä, että me taas satuttiin olemaan kouluiässä tismalleen samaan aikaan kun tietokoneet, internetit yms TULIVAT kaiken kansan käyttöön. Me ollaan eletty suoraan näiden koneiden rinnalla ja ollaan oltu osa sitä nk. rakentavaa sukupolvea. Me jouduttiin taistelemaan kaikkien hyvin yksinkertaistenkin perusasioiden kanssa. Jouduttiin taistelemaan äärimmäisen kalliin raudan kanssa ja siten myös softan kanssa joka "sopeutettiin" puristamaan siitä kalliista raudasta kaikki mahdollinen irti. Me ollaan maksettu laajakaistasta 130 euroa kuukaudessa (256 kilobittinen) ja oltu siihen yltiötyytyväisiä. Verrattuna vanhaan modeemiaikaan. Nyt vingutaan ja naristaan jos operaattori nostaa kuukausimaksua yhdellä eurolla... Ongelma onkin nyt, kun nämä laitteet eivät kuitenkaan vielä ole "valmiita". Eivät vielä niin luotettavia, että kaiken voi jättää vain insinöörien käsiin. Aina vain vähemmän ihmiset osaavat korjata ongelmia. Meillehän riittää tietysti töitä. Aina vain ihmetyttää tilanne mikä itselleni tuli viimeeksi tänään. Nuori parikymppinen sälli kyselee että pitäisi kirjoittaa työhakemukseen CV että mistä hän saa wordin että saa doc-tiedoston aikaiseksi. Kerron, että kyllä ihan libreoffice riittää ei sillä doc-muodolla ole mitään merkitystä kun kannattaa konvertoida se cv pdf:ksi ja kaikki muukin asiointi sähköpostiliitteinä hoitaa aina pdf:nä... No sitten tulee kysymys että "miksi? Mitä vikaa docissa on". Joudun kertomaan puolituntisen luennon, että ethän sinä voi tietää mitä sinun työnantajallasi koneena, käyttiksenä, ja tekstinkäsittelyohjelmana on... No sitten hetken kuluttua tulee kysymys, että "miten nyt saan sen PDF:n..." ... mä siihen että olisiko syytä kääntyä vaikka GOOGLEN puoleen. Miksi nuoret eivät osaa hakea enää googlesta asioita? Minä kirjoitin googleen englanniksi että "libreoffice save PDF"... tuli kymmeniä artikkeleita ja ohjeita aiheeseen liittyen. Laitoin yhden linkin ohjeeseen, että exporttaa pdf:ksi se tiedosto. ... No ei tämä auttaminen vastenmielistä ole mutta koko aika päässä kumisee kysymys että "mitäs hitsiä tällainen on kun yksinkertaisetkaan asiat ei suju?"....

Anonyymi kirjoitti...

Markus, olen pitkälti samaa mieltä kirjoittamastasi, mutta jos kuvittelet että se nyt 30-50 vuotiaiden ikäväli on se joka on nykyiset verkot ja tietojärjestelmät kehittänyt ja rakentanut, niin olet ylärajan suhteen varsin pielessä.

Olen jo hieman lähempänä 60:tä kuin 50:tä ja olen ollut nuoremmasta päästä kolleegoideni joukossa lukuunottamatta viimeistä kulunutta vuosikymmentä. Minulla oli pitkään kolleegoita, jotka aloittivat uransa joskus -70 luvun puolivälissä kun olin vielä itse teini ja vasta lukion kynnyksellä.

PC saapui juhliin varsin myöhään, vasta -80 luvun puolivälissä, kun aloitin omaa uraani ammatillisessa mielessä tietokoneiden kanssa. Tuossa vaiheessa verkot olivat sekalaisia valmistajakohtaisia protokollia käyttäviä lähiverkkoja, joiden keskinäinen kommunikointi oli vähäistä ja usein kallista järjestää. PC:n verkot olivat lähinnä huono vitsi.

PC purkkimaailmaa ei edes mielletty oikeiksi verkoiksi, vaikka mm. Fidonet ym. nimet viittaavat verkkoon niin ne käsitettiin olevan lähinnä eräpohjaisia etäyhteyksiä, joilla kykenit soittamaan linjan auki ja ottamaan yhteyden toiseen järjestelmään yksi hyppy kerrallaan ja tiedostojen siirtäminen edellytti että osasi käsin reitittää ts. merkitä kopioitavan tiedoston kulkema reitti komentoon jolla kopointi tehtiin. X.25 pakettiverkkona oli vasta ensimmäinen laajempaan käyttöön levinnyt varsinainen päästä-päähän ja samanaikaisesti montaa loogista yhteyttä tukeva WAN-verkko käsitteen varsinaisessa merkityksessä.

X.25, myöhemmin X.400 ja sitten IP-verkko (vaihtelevine siirtokerroksinensa), ensin mini- ja suurkoneiden, sekalaisten valmistajakohtaisten kalliisti lisenssoitujen unix-järjestelmien suunnittelijat, rakentajat ja käyttöönottajat olivat sitä vanhempaa sukupolvea ja se vanhempi sukupolvi myös hyvin pitkälle 2000 luvun alun jälkeen syntyneitä startuppeja lukuunottamatta myös on rakentanut nykyisen internernetin perustan ja perustanut ne firmat joiden laitteilla nykyinen internet toimii.

Heillä, siis tuolla joukolla siitä ikäluokasta jota on jo jäänyt eläkkeelle tämän vuosikymmenen puolella ja joka tulee jäämään seuraavan vuosikymmenen aikana ja joka osallistui näiden verkkojen ja tietojärjestelmien rakentamiseen alusta asti on erittäin hyvä käsitys siitä miten nykyiset verkot ja niitä käyttävät tietojärjestelmät toimivat. Minun mielestäni paljon paremmat kuin on sillä ikäluokalla joka sen nyt on sitten perimässä.

Aivan samalla tavalla kuin siitä 30-50 ikähaarukastasi kaikki eivät ole olleet rakentamassa internetiä ja sen palveluita, niin samalla tavalla niistä ~51 - ~70 vuotiaista eivät toki kaikki ole olleet mukana ja niiden jotka ovat olleet osuus on tietysti pienempi ikäluokasta koska ICT-ala on vasta parisenkymmentä vuotta työllistänyt ihmisiä enemmän. Sitä ennen ala ei ollut mitenkään suosittu ja haluttu, vaan sinne lähinnä ajauduttiin omien taipumusten ja harrastuneisuuden kautta.

Siis lyhyesti vielä, olen samaa mieltä muuten mitä kirjoitat, mutta aliarvoit sen ihmisjoukon merkitystä jotka ovat nyt jo yli 50 ja 75 välillä ja jotka ovat olleet alalla. Heidän merkityksensä on huomattava sille miten järjestelmät ja verkot nykyisin toimivat.

Ja kokonaisuutenahan se joukko joka näitä järjestelmiä on ollut kehittämässä ja tänä päivänäkin kehittää, on koko ikäluokasta varsin pieni joukko. Nykyisin ehkä kymmenkertainen aiempaan joukkoon lukumääräisesti laskien, mutta siitä huolimatta kustakin populaation ikäluokasta varsin pieni joukko. Se joukko pärjää kyllä hyvin, aiempien, nykyisten ja tulevienkin tietojärjestelmien kanssa. Samoin se joukko joka työkseen käyttää näitä tietojärjestelmiä ja tuottaa niihin sisältöä pärjää melko varmasti.

Mutta sitten on se jäljelle jäävä sisältöjen kuluttajan asemassa oleva käyttäjä, joka oppii käyttämään ehkä niitä järjestelmiä ja palveluita jotka kiinnostavat. Se mikä heitä ei kiinnosta jää vähemmälle huomiolle eikä taidot kehity sille tasolle kuin pitäisi. Tämä on se joukko joka mielestäni oli Petterin kirjoituksen aiheena.

Anonyymi kirjoitti...

Juu minun pitikin kirjoittaa, että olen nähnyt monien seniori-ikäistenkin olevan hyvinkin taitavia tietokoneen käytössä. Korjailen erään rouvan konetta, kuka on jo eläkeiässä ja on hienoin mac-laitteisto pöydällä jota rahalla vain voi saada. Hän on erittäin hämmästyttävän taitava digikuvaaja ja photoshopin käyttäjä. Tekniikasta hänkään ei paljoa ymmärrä mutta oi pojat kuinka sitä oppii erilaisista valokuvapaperien laaduista (oikeasti niitäkin on varmaankin viittäkymmentä erilaista on glossya ja mattea) samalla kun sitten ratkoo sitä teknistä ongelmaa kun jokin muistitikku ei toimi tai siirtokiintolevy tjsp. On tietysti myös iso kasa nuoria, ketkä sitten ovat alasta kiinnostuneita. Tottakai he ovat taitavia. Minun tarkoitus ei ollut mollata mitään tiettyjä ikäryhmiä.

Kirjoitin varmaankin vähän huonosti. Minun tarinan taka-ajatus oli ennemminkin se, miten vaikeaa meillä oli tietotekniikan kanssa tehdä asioita. Koneet oli vielä niin alkeellisia. CGA/EGA/VGA näytöt, DOS, Windows 3.x .... 256 väriä... 14 baudiset modeemit.... purkit... Näiden nykymittapuun mukaan todella alkeellisten koneiden ja komentojen parissa elellessä tuli sellaista kullanarvoista oppia, mitä tarvitaan kyllä vielä tänä päivänäkin - jos mitään edistyneempää meinaa tehdä - kuten esim vaikka korjata nykyaikaistakin konetta. Se pääte on edelleen aika kullanarvoinen... Nykynuoret ei tiedä moisen olemassaolosta mitään. Asiaa ei helpota tietysti myöskään nykyaikainen "kaikki on liimalla kasattu" sekä "heitä pois ja osta uusi" - kulttuuri. Meidän nuoruudessa mitään ei voitu heittää pois kun kaikki oli älyttömän kallista... Tämä toi uskomattomat taidot pitää kunnossa ja korjata asioita.

Nykyaikaisessa älykellossa on enemmän puhtia kuin 10 vuotta sitten käyttämässä tehokkaimmassa järeässä pöytätyöasemassa. Huom! VAIN 10 vuotta sitten. Taulutelevisio oli satatonnia maksava harvinaisuus ja kotilaajakaistat on vasta yleistymässä. Nyt on internet joka taskussa ja taulutelkkari joka pöydällä. Tämä on mennyt uskomattoman hämmästyttävän nopeasti. Kyllähän se tiedettiin että tällaiset tulee --- joskus. Mutta kukaan ei osannut arvata, että taskussa on internet-rasia täys 4K videota pyörittävä sellainen tai olohuoneessa on 700 euroa maksava 55" litteä telkku... Kun me ollaan seurattu sen saloran vaihtuminen tuohon littuskaiseen... Sitä osaa ehkä arvostaakin eri tavalla kuin nuoriso joka on syntynyt jo näiden laitteiden "kanssa".

En minä odotakaan että joka nykynuori nyt osaa koneen korjata. Mutta kun osaisivat käyttää edes sitä Googlea. Maailman suurin tietovarasto on hyppysten ulottuvilla, eikä tule mieleenkään avata sitä, se on jotain todella erikoista..........

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Markus,

jokaisessa ikäryhmässä on erilaisia yksilöitä: toiset osaavat yhtä ja toiset toista. Jos nyt olet sattumalta ajautunut onnettomuuteen jossa olet kohdannut itseäsi nuoremman henkilön, joka ei hetimmiten rynnännytkään Googleen, yritä kestää moinen vastoinkäyminen. Ei ne kaikki vanhemmatkaan sinne suinpäin riennä.

Olenkohan itse hyvinkin onnekas? Olen nimittäin tavannut nuoria jotka käyttävät tätä nykytekniikkaa varsin kypsästi, pdf mukaanluettuna.

Toisaalta ymmärrän purkauksesi; meitä autoexec.batin kasvattamia ei oikein tahdota arvostaa...

Jari kirjoitti...

Miksi nuoret eivät osaa hakea enää googlesta asioita?

Siksi että google on tekstipohjainen palvelu. Hakusanan muodostaminen ja hakutulosten ymmärtäminen vaatii harjaantumista. Ei kaikki nuoret viitsi edes yrittää...

Esimerkki televisiomaailmasta. Muistan, kun 90-luvulla ala-asteen kaheleinkin poika oli hyvin perillä televisio-ohjelmista. Vaikka koulukirjat ei kiinnostaneet, niin hän osasi hyvin lukea päivän tv-ohjelmatiedot. Toisin on nyt, kun NetFlixiä voi käyttää ilman lukutaitoa. Käyttöliittymä on täysin kuvapohjainen.

T kirjoitti...

Tietokoneet kehittyvät tulevaisuudessa niin pitkälle, että niitä ei tarvitse enää käyttää perinteisillä käyttöliittymillä. Tulevaisuuden tietokoneet toimivat puheella ja tietävät käytön kontekstin; eli ymmärtävät käyttäjää niin paljon, että käyttöliittymät ovat hyvin karsittuja.

Osmo kirjoitti...

Kyllä tuollaisia ongelmia on kaikenikäisillä. Ei pidä yleistää tällaista koko yläluokkaan. Diginatiivi ei tarkoita mitään koodaustaitoa vaan käyttötaitoa. Sekunnin monelle vanhemmalle aivan outoa. Nuorilla välttämättä ei ole tarvetta verkkopankin käyttöön. Sinä olet alan ammattilainen 30 vuoden kokemuksella. Vertaaminen johonkin teineihin on outoa. Kannattaa muistaa, että aikaisemmin vain pieni osa käytti tietokoneita. Nykyään jossain muodossa lähes kaikki. Sinänsä tämä digibatiivisuus ei ole sen kummempi kuin luku- ja kirjoitustaito. Asiaa tietämättömille ihme, tietäville itsestäänselvyys.

Anonyymi kirjoitti...

Olenkin ihmetellyt sitä, kuinka stereotyyppistä digitaidoista keskustelu on ollut. Vakavia puutteita saattaa todellakin olla kaiken ikäisillä. Hienoa, että on nostettu esiin se, että myös nuorisossa on henkilöitä, jotka tarvitsevat opetusta digitaidoissa.

Ilkka kirjoitti...

Niin se vaan menee, että nykyään pitää Googlen etusivukin etsiä Googlen hakukoneella.

SB kirjoitti...

Osmo sanoi...
Diginatiivi ei tarkoita mitään koodaustaitoa vaan käyttötaitoa.


Diginatiivi ei oikeastaan tarkoita käyttötaitoakaan vaan ainoastaan matalampaa kynnystä kokeilla asioita ja siten päätyä (ehkä) oikeaan lopputulokseen. Diginativius on siis lähinnä opitun hyödyntämistä sen sijaan, että se kuvaisi jonkin ihmisryhmän sisäsyntyistä osaamista.

Tietotekniikassa, kuten muuallakin, pätee tietyt lainalaisuudet. Nämä lainalaisuudet kun on tiedossa voidaan toimia kutakuinkin minkälaisessa ympäristössä tahansa. Diginatiiveilla, kuten ei muillakaan henkilöillä, ole tiedossa näitä lainalaisuuksia ns. syntymästästään tai ilman koulutusta/oppimista, joten asiat pitää tehdä ns. kokeilemalla ja tässä kohdassa tuosta matalammasta käyttötaitokynnyksestä on hyötyä.

Tästä syystä tällaisen "diginatiivin" taidot jäävät usein selfieiden ottoon tai facebookissa pyörimiseen oikean työteon sijaan. Kukaan ei ole opettanut heille, että facebookissa ei voi rikastua (ellei myy jotain).