keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Younited - eurooppalaisen pilven nousu ja (t)uho

Suomalaisen -- öh, eurooppalaisen -- pilvipalvelun nousu ja tuho on ollut ikävää seurattavaa. Kun kyse on nettipalveluista ja urkinnasta, meillä eurooppalaisilla ei ole muuta kuin suuret puheet. Kansainvälisillä markkinoilla olemme avuttomia.

Kirjoitin Younitedista toukokuun Tivi-kolumnin, mutta eilinen käänne antaa aihetta uusiin pohdiskeluihin. Mitä oikein tapahtui ja miksi?

Palataanpa alkuun. Lokakuussa 2013 F-Secure julkisti pilvipalvelun, jonka piti olla turvallinen ja urkinnan torjuva vaihtoehto amerikkalaisille pilville. Lehdistötiedotteessa asiaa hehkutettiin estotta: F-Securen Younited haastaa amerikkalaiset pilvipalvelut ja sitaatilla ”...on korkea aika tarjota eurooppalainen vaihtoehto, johon kansalliset tiedustelutahot eivät pääse käsiksi” (hei, tämän me osaamme yhtä hyvin kuin amerikkalaiset!).

Samana kesänä alkaneet Snowdenin paljastukset olivat tuoreessa muistissa joten turvalliselle pilvelle piti olla kysyntää.

Sen pituinen se -- eurooppalaisen pilvipalvelun lyhyt historia.
Mutta silti haastaminen jäi lyhyeksi. Tämän vuoden helmikuussa F-Secure ilmoitti yllättäen myyvänsä palvelun Synchronossille 42 miljoonalla eurolla.

ZDNetin toimittaja Larry Selzer nauroi varmaan partoihinsa, sillä jo lokakuussa 2013 hän ihmetteli, miksi kukaan luottaisi suomalaiseen pilveen.

Younitedin helmikuinen kauppa tuli yllätyksenä ja oli kylmä suihku meille käyttäjille. F-Securen selitys oli luonteva: pilvipalvelun tarjoaminen ei ole ydinliiketoimintaa ja palvelu tuotti tappiota. Pörssiyhtiö haluaa keskittyä ydinosaamiseen.

Vaikka moni käyttäjä ilahtui eurooppalaisesta pilvestä, liian harva oli valmis maksamaan siitä rahaa. Ilmaispalveluita tarjoamalla ei elä -- ei ainakaan, jos haluaa pitää kiinni eurooppalaisesta tietosuojasta. Ehkä Dropbox, Onedrive, Box ym. pärjäävätkin juuri siksi, että ne voivat hyödyntää käyttäjien tietoja muilla tavoilla? Hys, ei puhuta siitä.

Silti kauppa herättää kysymyksiä. F-Securella on pitkä kokemus ilmaista vastaan kilpailemisesta. Sen virustorjunta on pärjännyt maksullisena, vaikka ilmaisia kilpailijoita on viljalti. Miksi nyt kävi toisin? Myös varmistusbisneksen piti olla F-Securelle tuttua, olihan sillä vastaava palvelu jo aiemmin (joka sekin sai nolon lopun joillakin asiakkailla).

Jos yhtiö aikoi oikeasti haastaa amerikkalaiset kilpailijat, vuosi on siihen aivan liian lyhyt aika. Tämän täytyi olla yhtiön tiedossa jo lokakuussa 2013. Loppuiko F-Securelta rahat vai uskallus? Vai saiko yhtiö tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä?

Hinta 42 miljoonaa on kova palvelusta, jolla tuskin oli merkittävää IPR-omaisuutta ja käyttäjiäkin vasta vähän. Onko vain sattumaa, että NSA:n pääjohtaja Keith Alexander osti Synchronossin osakkeita kymmenillä tuhansilla dollareilla vuonna 2008?

Nyt mennään salaliittoteorioiden puolelle. Halusiko USA ostaa Younitedin pois ennen kuin siitä ehtisi kasvaa todellinen kilpailija? Eurooppalaisia palveluita on alalla vähän. Yksi turvallisimmista on sveitsiläinen Wuala -- joka sekin on nykyään amerikkalaisten omistuksessa.

Meitä käyttäjiä ärsyttää, ettei F-Secure helmikuussa varoittanut palvelun loppumisesta. Tämän päivän uutisen mukaan kyse oli lähinnä huonosta viestinnästä: "Sitä [lopettamista] ei ehkä osattu kommunikoida hyvin", selittää F-Securen toimitusjohtaja Digitodayssä.

Ei kuulosta uskottavalta, sillä F-Secure on aina ollut viestinnän mestari. Alalle tyypilliseen tapaan se on sulavasti yhdistänyt tuotemarkkinointinsa muuhun viestintään.

Ylen tv-uutiset 6.8.2014 mainostavat F-Securea: "We will protect you"
Viestintäosaamisesta kertoo sekin, että tieto lopettamisesta annettiin samaan aikaan kun yhtiö kertoi ostaneensa nSensen. Lopettamisesta ei ole lehdistötiedotetta, siitä kerrotaan vain sähköpostilla. Monet kuulivat asiasta netin kautta, sillä monille sähköpostitiedote tuli vasta seuraavana päivänä (ja joillekin ei lainkaan).

Ikävä kyllä jää vaikutelma, että F-Secure petti käyttäjänsä kahdesti (nekin, jotka maksoivat palvelusta): ensin myynnillä, joka vei palvelulta maton jalkojen alta, ja sitten lopettamalla kaiken. Kriisiviestinnän ohjeisiin kuuluu, että on parempi kertoa kaikki huonot uutiset kerralla, ja tehdä se mahdollisimman avoimesti.

Meillä eurooppalaisilla ei ole paljon jakoa kun jenkit päättävät haalia pilvemme -- ja tietomme.

PS. Tänään tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Guardianin toimittajat tapasivat Edward Snowdenin hongkongilaisen Mira-hotellin aulassa. Ensimmäiset paljastukset julkaistiin kaksi päivää myöhemmin.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lehdistössä mainittiin, että palvelun ostaneella yrityksellä ja F-Securella oli ostohetkellä patenttikiista, joka raukesi oston toteutuessa. Spekulointia: jos NSA taustainen yhtiö haluaa jonkun pelurin pois kentältä se vaatii patentirikkeestä esim. 42 miljoonaa euroa!

Todella ikävää, että palvelu myytiin.

Jussi Virta kirjoitti...

Younited oli muutenkin tasoltaan lähinnä beta-testiä, ei lähellään tasoa jota varmistusohjelmistolta odottaisi. Ohjelma muun muassa jatkuvasti antoi virheilmoituksia tiedostoista joiden varmuuskopiointi ei onnistunut. Mistään ei kuitenkaan päässyt näkemään mistä tiedostosta oli kyse. Lisäksi palvelu kaatui usein.

Yonitedia käyttäessäni luottamukseni muihinkin F-Securen tuotteisiin kärsi pahasti.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan toki tiedostojen varmuuskopiointiin muitakin vaihtoehtoja kuin Googlen tai Microsoftin palvelut ihan täällä Suomessakin. Lukuisat yhteisöt tarjoavat varmistettua levytilaa. Ihan esimerkin omaisesti otan esille Kapsi ry:n

https://www.kapsi.fi/

Tuolta saa 50 + 500 GB varmistettua levytilaa ja sähköpostiosoitteen. Maksaa toki huimat 40€ vuodessa, mutta elämä on.

Jouni Laurila kirjoitti...

Pidetäänkö Suomea luotettavana oikeasti.
Kun katsotte nykyistä maailmanpoliittista tilannetta niin ei ole vaikea ajatella ei.

NATO vain yksissä selvä luotettavuuden tae. Mikä on EU brändin luotettavuus?

Että onko ihme ettei asiakkaita löytynyt.
Suomalaiset taas odottavat saavansa kaiken ilmaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän mahtaa olla Jonglan tulevaisuus? Sekin kotimainen ja turvallinen(?), mutta 'kaikki' käyttävät Whatsapp'ia. Miksi?

TJ

petrip kirjoitti...

Miksi GMAILiin ei voisi laittaa pgp tukea? Samalla kun käyttäjä painaa avaa salauas nappia voi google katsoa mitä mainostaa?

Jouni Laurila kirjoitti...

Pitihän Googleen olla tulossa.

En tiedä lieneekö se tämä vai jotain muuta.
https://chrome.google.com/webstore/detail/mailvelope/kajibbejlbohfaggdiogboambcijhkke

Eipä ole oikein ollut tietoa liikkeellä näistä asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi tapa vaikuttaa tähän asiaan olisi jos eurooppalaiset politiikot oikeasti heräävät.

"Muun muassa Saksassa ja Ranskassa valmistellaan lainsäädäntöä, joka kieltää kansalaisten datan säilyttämisen ulkomailla. Australiassa asiaa koskeva laki on jo voimassa."

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/2015-06-10/NSA-vakoilulla-kauhistuttava-vaikutus-jenkkifirmoihin---t%C3%A4m%C3%A4k%C3%A4%C3%A4n-synkk%C3%A4-luku-ei-riit%C3%A4-3323196.html

Anonyymi kirjoitti...

Voisit Petteri tehdä taas jutun VR:n lippukaupasta. Sinne kun tallentaa luottokortin tiedot, mistään ei käy ilmi, että olen jo tallentanut, joten kun kirjaudun uudestaan, en muista asiaa ja tallennan varmuuden vuoksi uudestaan.
shop piste vr piste fi

Sinne voi tallentaa henkilötunnuksen "ei tallennu selväkielisenä" luvataan, mutta mitäpä se auttaa, jos joku murtautuu ja salaus ei satu olemaan tarpeeksi vahva. Toisaalta en tiedä, onko sillä hetulla niin väliä, paitsi että hetun avulla joku voi luoda minusta viivakoodin VR:ää ja muita viivakoodiin luottavia tahoja varten.

Anonyymi kirjoitti...

Omistin Unlimited Online Backup -lisenssin, jonka F-Secure vaihtoi vuosi sitten 200 GB Younited -lisenssiksi. Toimiva varmuuskopiopalvelu vaihtui teineille suunnatuksi kuvienjakopalveluksi, jonka käyttöliittymässä ei ollut mitään tolkkua. Kaikki data piti myös uploadata palveluun uudelleen, koska palvelinpäässä vaihtoa ei pystynyt tekemään. Nyt lataan kolmatta kertaa ADSL:n yli koko koneen sisältöä pilveen, tosin nyt Crashplaniin, josta on toistaiseksi pelkkiä positiivisia kokemuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Tsekkaa Anvian varmistamo. Pieni paikallinen puhelinyhtiö on tuonut jotain kotimaiseen pilveen viittaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi huippumaana
Vähän väliä saa lukea ehdotuksen, että Suomesta pitäisi tehdä milloin minkäkin alan huippumaa. Yleensä meillä ei ole alaan kokemusta eikä edellytyksiä. Toki saatamme täällä toisin kuvitella esim, että olemme tietotekniikkamaa, kun käytämme kännyköit ja tvittereitä. Kadehdin eestiläisiä, kouluissa opetetaan tietotekniikkaa ja robotiikkaa. Noista asioista on hyvä kaikilla olla jonkunlainen tolkku, vaikka vain harvemmista tulee ohjelmoitsijoita. Eikös prosessien tehostaminen hoidu parhaiten prosessitasolla, kunhan vain on hiukan tarvittavaa tietotekniikkaosamista. Piharatamo-osaaminen ei ehkä ole niin tärkeää.

Anonyymi kirjoitti...

Venäläisten datat myös vain venäjän servereihin:
http://blog.zwillgen.com/2015/01/07/russia-data-localization-law-now-take-effect-september-2015/

Anonyymi kirjoitti...

Olen käyttänyt F-securen tietoturvaohjelmia varmaan siitä asti kun niitä alettiin kuluttajille tarjota. Halunut tukea suomalaista osaamista. Nyt nämä oudot palvelujen lopettamiset ovat vieneet luottamukseni yhtiöön. Ensin backup-palvelu joka lopetettiin kesken sopimuskauden (olin siis maksanut vuosimaksun). Sitten tämä younited melkein samalla tavalla. Taidan vaihtaa ohjelmaa vuoden vaihteessa kun Safe-lisenssi umpeutuu. Ilmeisesti turhaa työtä tullut tehtyä myös F-secure Key ohjelman kanssa. Otinkin nyt käyttöön 1Password4 ohjelman. Että jos kuluttaja-asiakkaat ei kiinnosta niin kyllä meistä eroon pääsee.

Anonyymi kirjoitti...

Parantunut turvallisuus on kiistanalainen argumentti. Kuinka usein tietokoneesi oikuttelee tai sovelluksesi kaatuu? Kuinka usein verkkopalveluihin murtaudutaan? Vertaa tätä taksien kolarimäärään.

Toistaalta viime aikoina lentoliikenteessä koneet ovat pudonneet alas lähinnä inhimillisistä syistä. Onhan tietokonekuskilla 360 asteen näkökenttä, huippunopea reaktioaika, ei säikähdä, ei väsy, malttaa pitää oikeat etäisyydet ja tekee päätöksensä kylmänviileään logiikkaan perustuen.

Tietokoneohjatut autot tulevat olemaan hurjan paljon parempia kuskeja kuin ihmiset.

Anonyymi kirjoitti...

On olemassa EU:ssa sijaitsevia pilvipalveluita, eivät tosin ilmaisia, jotka ovat sitoutuneet EU policyyn (en nyt muista sen nimeä enkä jaksa etsiä sitä) jolloin pilvien ylläpitäjät täytyvät olla EU:n kansalaisia eli eivät mitään intialaisia tai kiinalaisia.

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/