lauantai 3. huhtikuuta 2010

Siihen aikaan kun mummo tietokoneen osti...

TV2 näytti tänään uusintana vuonna 1987 kuvatun jakson sarjasta Mummo. Wikipedian mukaan esityskerta näyttää olleen jo viides, edellisestä on peräti 15 vuotta.

Kyseinen jakso jäi hyvin mieleeni, sillä mummon tietokoneesta kertovaa jaksoa kuvattiin tamperelaisessa tietokoneyrityksessä kesäkuussa 1987. Olin töissä kyseisessä yrityksessä ja kun kuvauksiin tarvittiin statisteja, tulin itsekin vilahtaneeksi kuvassa. Esittelen AutoCADiä, joka piirtää ruudulle kuvaa avaruussukkulasta. Laitteena oli 10 megahertsiin ylikellotettu 80286. Vieressä näkyy yksi ensimmäistä Sun-työasemista.

Näkyvämmän roolin sai Anneli, yrityksen silloinen myyntisihteeri, joka sai tehtävän istua koneen ääressä myyntiesittelyn aikana.

Tuon ajan huipputekniikkaa olivat "tupladekki", "lasersoitin" ja "video, jossa on häiriötön pysäytyskuva ja portaaton hidastus". Wau! Mummon hämmentämiseksi sana mikro tarkoittaa sekä tietokonetta että mikroaaltouunia, jotka olivat juuri tuolloin alkaneet yleistyä kodeissa.

Todellista huipputekniikkaa oli kuitenkin sähköinen pankkiasiointi. Mummo pelaa koneella Space Invaders-peliä, mutta sanoo hankkineensa koneen hyötykäyttöön: sillä voi hoitaa pankkiasioita. Muistelen, että vain KOPilla oli tuohon aikaan DOS-pohjainen pankkiyhteysohjelma, joka siirsi modeemiyhteydellä laskutiedot pankkiin. Modeemit olivat harvojen herkkua, sillä niiden myynti oli vapautunut vasta vähän aikaisemmin.

Vielä modernimmaksi jakso muuttuu, kun mummo hakkeroi itsensä pankin järjestelmään ja lisää saldoonsa kaksi nollaa. Mummo oli totisesti aikaansa edellä.

Samaa ei voi sanoa videotekniikasta. Kuva on kapeaa 4:3 formaattia. Muistelen, että sarja kuvattiin videolle, mikä oli silloin suhteellisen uutta. Ilmeisesti kameroiden herkkyys oli vaatimaton, koska kuva näyttää tummalta ja valaistus kovalta, aivan kuin käytössä olisi vain yksi lamppu.

Hyppäys tämän päivän 16:9 HD-produktioihin on vähintään yhtä suuri kuin V.21-modeemista 100 megan laajakaistaan ja internetiin.

1 kommentti:

Jari kirjoitti...

Tarinan rakenne oli myös sen ajan tasoa, varhaista Pekka Lepikköä. Nykykomediat tuntuvat lainaavan poikkeuksetta oppikirjamaisesti Monty Pythonia ja vastaavia...