maanantai 26. huhtikuuta 2010

Kokeilussa Samsung NX10

Pieniä, peilittömiä järjestelmäkameroita ilmestyy nyt useilta valmistajilta. Usein ne perustuvat Four Thirds -standardiin. Otin lyhyeen kokeiluun Samsung NX10:n, joka käyttää isompaa APS-C-kennoa.

Itselläni olisi käyttöä taskujärkkärille. Välillä ison kameran raahaaminen mukana matkalla tuntuu turhan raskaalta. Kuten kuvasta näkyy, kokoero Canon 7D:n (17-55 mm IS) ja pienen taskujärkkärin välillä on melkoinen:Suoraan ylhäältä katsottuna eron huomaa vielä selvemmin: pikkukamera mahtuu syvyyssuunnassa samaan tilaan kuin isomman kameran objektiivi. Kokoero on samaa luokkaa kuin runsas vuosi sitten kokeilemallani Panasonicin G1:llä.

Ulkoisesti Samsung NX10 on tavanomaisen järkkärin oloinen:Ei retrokikkailuja Olympuksen tapaan, ei liioin rohkeaa linjaa kuten Panasonic. Laitteen päällä oleva yksittäinen säätöpyörä asettuu sopivasti etusormen alle, muut säädöt tehdään pokkarimaisilla takaseinän painikkeilla. Virtakytkin on mukavasti Nikonin tapaan etusormen ulottuvilla, joten laitteen saa kytkettyä päälle yhdellä kädellä eikä nopeakaan kuvaustilanne mene ohi.

Käyttölogiikka on ihan OK, joskin valintamahdollisuudet ovat perinteistä järkkäriä rajoitetummat. ISO-arvoista ovat vain täydet askeleet (100, 200, 400...) ja nekin loppuvat 3200:een. Herkkyyden yläpäässä kohinaa on jonkin verran enemmän kuin C-kennolta odottaisi. Toisaalta megapikseleitä on 14,6 miljoonaa - vähempikin ehkä riittäisi. Kolmen jpeg-laatuasetuksen lisäksi on tarjolla raw-kuvaus.

Kuvanvakaaja on objektiivissa. Kun kamera on ilmeisesti suunniteltu tyhjältä pöydältä, valinta olisi saanut kohdistua runkovakaajaan.

Testikamerassa oli 18-55-millin peruszoomi. Käyttämällä 30-millistä "pannukakkua" saa aikaan todella kompaktin ja näppärän matkakameran.Koska peilikoneistoa ei ole, kenno näkyy punertavana kun objektiivi on irrotettu. Kontrastiperusteinen automaattitarkennus ei pysty yhtä nopeaan liikkuvan kohteen seurantaan kuin perinteinen järkkäri, mikä kannattaa ottaa huomioon kameraa valittaessa.

Kuvanlaatu on käyttötarkoitukseen nähden kohdallaan, vaikka hehkulampun valossa automaattinen valkotasapaino ei aivan osunut kohdalleen. Lcd-etsimeen saa näkyviin niin paljon tietoa, että se peittää suuren osan kuva-alasta. Lähes kaikki mahdolliset tiedot näkyvät haluttaessa yhdellä vilkaisulla.

Yllättäen kamera antaa kuvata ilman muistikorttia ja näytöllä näkyy jopa kuvan tallentamisesta kertova teksti. Kortin puuttumisesta varoittava pieni kuvasymboli jää helposti huomaamatta.

Kameran hinta peruszoomilla on noin 650 euroa.

Ei kommentteja: