torstai 7. elokuuta 2008

Jotain hyvää Vistassakin

Microsoftin Vista on ollut monelle pettymys. Niin minullekin. On vaikea täsmällisesti sanoa, mikä siinä on vialla. Se ei vain tunnu hyvältä. Vista on kuin komiteatyön tulos: kompromissi, jossa on paljon kaikkea, mutta johon kukaan ei ole aidosti tyytyväinen.

Jostain syystä Vistan kanssa on ollut pieniä teknisiä ongelmia eri koneissa. Ei ainoastaan halpakoneissa vaan myös nimekkäiden valmistajien laitteissa. Näytönohjaimet bugittavat, verkkoyhteys katkeilee välillä ja yhdessä koneessa HP:n LaserJet ei suostu tulostamaan ollenkaan.

Ärsyttävin on kuitenkin Lenovon kannettava, jossa videosignaali pitää ohjata ulkoiselle näytölle videotykkiä varten. F5-näppäin aktivoi Lenovon oman vaihto-ohjelman, joka ei kuitenkaan toimi ilman admin-oikeuksia. Jostain syystä näytön vaihto on katsottu niin kriittiseksi, että sitä ei saa tehdä peruskäyttäjän oikeuksilla. Tätä varten joudun avamaan toisen käyttäjäistunnon admin-oikeuksilla, vaihtamaan näyttöä ja sen jälkeen sulkemaan istunnon. Kömpelöä ja hidasta, varsinkin kun kannettavassa on "vain" gigatavu keskusmuistia.

Harvassa ovat olleet ne hetket, joissa Vista on yllättänyt iloisesti. Mutta niitäkin on. Vistassa voi esimerkiksi muuttaa (tietyissä rajoissa) osion kokoa lennossa ilman, että tiedostoja tarvitsee ensin poistaa. Tämän löytyminen oli iloinen yllätys.

Toisen löydön tein eilen, kun tutkin asioita tulevaa kirjaa varten: ajastettujen tehtävien ikkuna on pantu kokonaan uusiksi ja siinä on nyt valtavasti uusia mahdollisuuksia, mm. sähköpostin lähettäminen sopivan ehdon täyttyessä. Valitettavasti tämäkin toiminto on Vistan yleisen ilmeen mukainen eli täynnä erilaisia valintoja, sekava - ja toimii kiusallisen hitaasti.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Vistan suurin ongelma on tiedostonhallinnassa. En käsitä miksi se on niin älyttömän hidasta. Pelkästään jonkun kansion avaaminen voi viedä ikuisuuden, kun Vista rouskuttaa sen sisältöä johonkin indeksiin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep, se on tosiaan raivostuttavaa. Vihertävä palkki matelee ruudulla, vaikka käyttäjä haluaisi vain avata yhden työtiedostonsa.

Ilmeisesti hitaus johtuu metatietojen käsittelystä. Vista hakee tietoja, joita se sitten näyttää tiedostohallinnan sarakkeissa. Ikävä vain, ettei näillä tiedoilla (valokuvausaika, tähtiluokitus, avainsanat ym) ole yleensä mitään merkitystä, joten niiden penkomiseen kuluva aika menee ihan hukkaan.

Toki Vistassa on paljon parannuksiakin: käynnistysvalikko, parempi tietoturva (joka tietysti ärsyttää, kun vanhat sovellukset joutuvat kysymään koko ajan lupaa) ja havainnollinen hakemistopolun näyttö. Mutta nämä ovat kaikkien tiedossa. Pienet, positiiviset yllätykset ovat vähissä.

Kerro, mikäli Vistan jokin ominaisuus on yllättänyt sinut myönteisesti.

Jarski kirjoitti...

Minut yllätti positiivisesti se, että Vistassa tiedostojen uudelleen nimeäminen on aiempaa helpompaa. Pakotan käyttöjärjestelmän näyttämään tiedostojen tunnisteet, ja aiemmin esimerkiksi Xp "maalasi" koko nimen tunnistetta myöten uudellennimeämisen yhteydessä.

Vistassa homma on kehittynyt, ja oletuksena maalataan vain tiedoston nimi. Esimerkiksi digikuvien nimeäminen on nyt sen takia helpompaa. Pakkohan ei olisi pakottaa tiedostotunnisteita näkyviin, mutta se tapa on jäänyt päälle :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja vielä yksi parantunut yksityiskohta: kun kopioidaan iso määrä tiedostoja hakemistosta toiseen, Vista osaa tarvittaessa nimetä tiedostot uudelleen päällekkäisyyksien välttämiseksi. Siitäkin on iloa digikameran kanssa, koska kuluttajamalleissa kuvien numerointi kierähtää takaisin 0000:aan ja tuottaa nopeasti päällekkäisiä nimiä. XP:hen verrattuna parannus on sekin, että ei-vaihtoehdon voi nyt jättää kopioinnin ajaksi "päälle", jolloin mitään olemassa olevaa tiedostoa ei ylikirjoiteta. Macissä tämä toiminto oli tosin jo paljon aikaisemmin.