torstai 11. toukokuuta 2017

Microsoftin demossa kamerat ja tekoäly vartioivat rakennustyömaan turvallisuutta - onko tämä tuleva Skynet?

Microsoftin Build-kehittäjäseminaarissa nähtiin eilen kiinnostava demo. Se osoittaa konkreettisesti, miten pitkälle hahmontunnistus ja tekoäly ovat kehittyneet.

Demon voi katsoa Youtubessa. Jos suora linkki videoon sotkee ääniraidan, ääni ei täsmää kuvaan, joten kelaa hiirellä kohtaan 31 min 40 sekuntia. Silloin videossa kuvataan sairaalaa, jossa kamerat tarkkailevat potilaita ja ilmoittavat, mikäli sydänleikkauksesta toipuva henkilö kävelee liian paljon. Järjestelmä hälyttää sairaanhoitajan ja paikantaa lähimmän pyörätuolin. Sen jälkeen näytetään rakennustyömaata, jossa tekoäly tunnistaa työturvallisuutta vaarantavia tekijöitä.

Lavalla tehty lyhyt demo on vielä vaikuttavampi. Se alkaa kohdassa 33 minuuttia 40 sekuntia. Tässä demossa kamerat suorittavat 27 miljoonaa hahmontunnistusta sekunnissa ja erottelevat kuvasta niin henkilöt kuin työkalutkin:
Työmaa tekoälyn kameravalvonnassa.
Demossa lisätään juuri aloittanut työntekijä sallittujen henkilöiden listalla kirjoittamalla ohjeet puhelimen näppäimistöltä sekä luodaan sääntö, joka hälyttää vaarallisen työkalun asiattomasta käytöstä:
Tekoäly hälyttää, kun työkalun kanssa pelleillään.
Demot ovat demoja, mutta esitys on varsin vakuuttava osoitus tekoälyn mahdollisuuksista. On tietenkin hienoa, että käytetään työmaan turvallisuuden parantamiseen, mutta ikävästi nousee mieleen myös muita mahdollisuuksia: samaa kameravalvontaa voitaisiin käyttää kokonaisten kaupunkien valvontaan. Kamera tunnistaa ihmiset, esineet ja tapahtumat, ja käynnistää toimenpiteitä ohjelmoidusti. "Policy violation: visitor using jackhammer in construction yard" voisi tarkoittaa jotain muutakin.

Skynet, anyone?

Linkkien osoitteet päivitetty 21.5.2017

2 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Jos maailmasta tällainen tulee, niin tulee kyllä ihmisen elo aika kurjaksi. Jokapaikassa aina kyttääviä silmiä (niitä on nyt jo ihan liikaa), ja pienikin virhe kun tapahtuu niin samantien joku tulee jäkättämään. Nykyinen liikenteen kameravalvonta on jo hyvä esimerkki tällaisesta. Ruuvataan ylinopeudet naurettavalle minimille ja pienennetään vielä nopeusrajoitukset älyttömän pieniksi, että varmasti voidaan helposti autoilijoita rahastaa olemattomasta pikkurikkeestä isoja summia... No tämä nyt vähän kärjistetty esimerkki. Mutta kyllä se työpaikallakin työskentely on varmasti aika tunkkaista tuon jälkeen kun kyttääviä kameroita kaikki katot täynnä. Ja ehkä se sydänkohtauspotilas vaikka haluaisi jaloitella vähän enemmän ilman mitään jäkättäviä sairaanhoitajia. Tuollanen systeemihän saa haluamaan jo sitä sydänkohtausta....

Anonyymi kirjoitti...

Eihän automaatiossa kukaan tule jäkättämään. Kun koneäly huomaa virheen niin se hoitaa asian HR-järjestelmän kautta ja sinulle tulee kännykkään kirjallinen varoitus tai jopa potkut. Automaatiolla vähennetään ikäviä työtehtäviä niin kuin esimiestyöt. Suomalaisille on ikäviä tilanteita on kohdata toinen ihminen ja vielä mennä jotain palautetta antamaan.