Olen saanut paljon kyselyistä Instagramin ja Facebookin muuttumisesta maksulliseksi. Hinta 9,99 euroa (mobiilikäyttäjältä 12,99 koska Apple ja Google ottavat 30 % välistä) kuukaudessa on kova, koska sillä ainoastaan välttyy näkemästä kohdennettua mainontaa.
Tämä kysymys tulee ennen pitkää jokaiselle Metan palvelujen käyttäjille EU-alueella. |
Tilauspohjaisuus on Metan vastaus EU:n vaatimuksiin ja koskee vain EU-alueen sekä Sveitsin käyttäjiä. Jos saman tunnuksen alla on useita tilejä, niistä joutuu 1.3.2024 alkaen maksamaan lisähinnan. Tilauspohjaisuudella Meta tarjoaa muodollisesti vaihtoehdon kohdennetulle mainonnalle.
Kukaan ei voi enää väittää, että kohdennettu mainonta on palvelussa pakollista. Nyt palvelusta voi maksaa myös rahalla. Tuskin kukaan haluaa silti tehdä niin. Toivottavasti Meta julkistaa tulevaisuudessa jotain prosenttilukuja tilaajien määristä. Epäilen niiden jäävän todella pieniksi.
Maksullisuus ja sen korkeahko hinta on nerokas veto Metalta. Se myös osoittaa, miten vaikeassa asemassa EU on yrittäessään säännellä amerikkalaisia nettijättejä. Nyt käyttäjät saadaan suorastaan vaatimaan kohdennettua markkinointia.
Metan muotoilu "While people are subscribed, their information will not be used for ads" ei suoranaisesti vastaa kiinnostavimpaan kysymykseen: kerätäänkö myös maksavista käyttäjistä tietoja entiseen tapaan, vaikka niitä ei käytetä markkinointiin? Luultavasti kerätään. Näkyykö palvelussa silti mainoksia? En tiedä.
Mainoksilla vai ilman? |
Oleellista on tämä: jos ei maksa, kaikki jatkuu kuten ennenkin. Joku on vasta nyt tavannut käyttöehtoja ja löytänyt sieltä huolestuttavia lauseita, joissa Meta varaa itselleen pääsyn käyttäjän sisältöön ja puhelimeen.
Juristeria on oma lajinsa, jota suomalaisen maallikon on vaikea lähteä tulkitsemaan. Meta haluaa tietenkin turvata oman selustansa ja varaa kaikenlaisia oikeuksia nykyisiä ja tulevia palveluita varten. Sovellus ei kuitenkaan pääse ääniin, kuviin, kameraan, kontakteihin tai muihin tiedostoihin ellei käyttäjä itse anna niihin lupia. Käyttöjärjestelmän oikeustasoja ei pysty ohittamaan. Tästä syystä en myöskään usko, että TikTok kerää muita somepalveluita enemmän tietoja käyttäjistään. Algoritmit ja mahdolliset nettilinkit ovat sitten eri asia.
"Kokemuksesi pysyy samana" |
Vaikka nyt valitsisit ilmaisuuden ja mainokset, voit muuttaa valintaa myöhemmin. Moni valitsee ilmaisuuden ajatellen, että 120 tai 156 euroa vuodessa on kova hinta (niin kuin onkin), tai että Meta tietää joka tapauksessa jo kaiken, joten yksityisyydestä maksaminen on turhaa.
Kaikesta huolimatta monet ovat toivoneet yksityistä Facebookia/Instagramia. Nyt sanat punnitaan. Kuinka moni oikeasti on valmis maksamaan yksityisyydestään? Ilmaiseksi sitä ei saa, koska palvelujen tekniikkakin maksaa. Kiinnostavaa nähdä, tuleeko EU:n ulkopuolisilta alueilta vaatimuksia saada sama vaihtoehto myös heille. Haluavat ehkä ensin katsoa, kuinka moni käyttäjä tähän tarttuu.
En ole koskaan suositellut luopumaan somepalveluista, koska ne voivat olla aidosti hyödyllisiä. Sen sijaan suosittelen käyttämään niitä selaimella eikä mobiilisovelluksella, koska selaimella ei voi profiloida käyttäjää läheskään yhtä tarkasti kuin erillisellä sovelluksella.
Jatkossa selainkäytöstä on vielä taloudellinenkin hyöty. Jos valitsee maksullisen version, säästää 3 euroa kuukaudessa.
Jos valitset maksamisen, tule sitten kertomaan, miltä näyttää mainokseton Facebook - vai häviävätkö ainoastaan kohdennetut mainokset? Entä huomaatko eroa Facebookin ulkopuolisissa palveluissa, jotka eivät enää juorua käynneistäsi verkkokaupoissa tai matkojen varauspalveluissa evästeiden avulla?
Linkki yhtiön omaan tiedotteeseen asiasta.
Lisäys klo 16: vielä varmemmaksi vakuudeksi kävin tallentamassa Instagramin nykyiset käyttöehdot (24.8.2023) sekä uudet, 12.1.2024 voimaan tulevat uudet ehdot, ja vertailin niitä Wordissä. Jos käytät Instagramia nyt, olet hyväksynyt elokuun 2023 ehdot eikä niihin tule oleellisia muutoksia.
Ehdoissa on pieniä tekstimuutoksia. |
Poikkeus ovat mainosrahoitteisuudesta kertovat kohdat ("Miten palvelumme rahoitetaan?"), joihin on tullut paljonkin muutoksia. Ne kuvastavat kuitenkin maksullista mallia, mutta eivät vaadi uusia oikeuksia sisältöön.
Uusi kohta kuvailee maksullisen palvelun ilman kohdennettua mainontaa. |
Instagram ei siis ole vaatimassa uusia oikeuksia puhelimeesi ainakaan tämän sopimuksen perusteella. Oletan, että sama pätee myös Facebookiin, mutta tarkistin Instagramin koska siitä tuli enemmän kysymyksiä. Nopeasti luetut, liioittelevasti huhuja toistavat somepäivitykset eivät ole luotettava tietolähde.
Lisäys 17.11.2023: Helsingin Sanomien toimittaja testasi maksullista Instagramia ja huomasi, että vaikka perinteiset mainokset jäävät pois, "kaupallinen yhteistyö" -postaukset (siis mainokset) tulevat edelleen läpi. Myös yritysten postauksia omista tuotteistaan on vaikea erottaa mainoksista. Johtopäätös oli selvä: "Metan näennäinen uudistus tuntuu lähinnä käyttäjien huijaamiselta."
En ole FB:n käyttäjä, enkä aio olla jatkossakaan maksoi tai ei maksa.
VastaaPoistaKuitenkin seuraava särähti korvaan sen verran, että en malta olla kommentoimatta.
Moni valitsee ilmaisuuden ajatellen, että 120 tai 156 euroa vuodessa on kova hinta (niin kuin onkin), tai että Meta tietää joka tapauksessa jo kaiken, joten yksityisyydestä maksaminen on turhaa.
Eihän mainoksettomuus käytännössä takaa yksityisyyttä tai edes jossain määrin parempaa yksityisyyttä yhtään sen paremmin.
FB voi ja mitä luultavimmin kerää tietoja yhtä lailla, se teknisesti sitä voi tehdä ja miksi ei keräisi kun se kerran voi.
Koska käyttäjistä kerätyt tiedot ovat rahan arvoista tavaraa kun niitä tietoja myy muille mainostajille -- joita FB:n lupaus ei millään lailla sido, maksoi tai ei.
Google tekee tätä oman mainos alustansa kanssa. Se kerää tietoja kaikesta heidän sovellustensa käytöstä, profiloin käyttäjät kohortteihin eri asioiden kiinnostavuuden osalta ja sitten mainostajat huutokauppaavat Googlen alustalla kenen mainos näytetään kun käyttäjä surfaa verkossa.
"Yksityinen FB" -- mitä se edes käytännössä olisi? Minusta tuntuu, että yksityisyyden käsitys vaihtelee käyttävien henkilöiden (luonnollisten & juridisten) kesken niin paljon, että se mikä jonki mielestä olisi yksityinen ei alkuunkaan tuntisi muilta siltä.
En aio maksa mitään. Jo tämä 160 euron mediavero ottaa päähän.
VastaaPoistaVirtuaalinen Idioottoparkki.
VastaaPoista"You can never underestimate the stupidity of the general public."
-- Scott Adams
Suurin osa käyttäjistä rastittaa kaikki suostumukset, kunhan vain käyttö jatkuu. Minulla oli FB 2009-2010, ja lopetin sen 2010, mutta avasin sen 2016, kaikki oli tallella. Lopetin sen uudestaan samana vuonna, mutta oletan, että kaikki on muistissa.
VastaaPoistaMitä kuuluu metan vetäytymiselle EU:sta, muutama vuosi sitten tuosta uhosivat, että jos ette toimi kuten me haluamme lähdemme euroopan markkinoilta, liittyi tietojen siirtoon jenkkien ja euroopan välillä, eivät kuitenkaan ole lähteneet, joten antoiko EU taas lisäaikaa, vai rakensivatko datacenterin eurooppaan. Tuo päivä olisi totaalinen onnen ja ilon päivä, silloin avautuisi kunnollinen kilpailu paremmille ja yksityisyyttä kunnioittavammille palveluille.
VastaaPoista