Kuuntelen usein radiota matkapuhelimella. Vaikka Applen iPhone on erinomainen ja innovatiivinen laite, siitä puuttuu radio. Voimme vain arvailla miksi. Amerikan kotimarkkinoilla radiolla ei liene suurta merkitystä, koska niin harva kuuntelee sitä. Uusissa autoissa on satelliittiradiot, jotka suoltavat juuri halutunlaista musiikkia 24 tuntia vuorokaudessa.
Toisen selityksen mukaan Apple ei halua ihmisten kuuntelevan radiota, vaan ostavan mieluummin musiikkia iTunesista. Mutta hei, ainakin meillä Suomessa radion parasta antia ei ole musiikki vaan sivistävät puheohjelmat. Jenkeissä ei ole kuin National Public Radio. Eivät tiedä, mitä menettävät.
Kaikissa Nokian uusissa puhelimissa on FM-radio. Nokian kehittämä Visual Radio -tekniikka näyttää yhä roikkuvan mukana, vaikka sen idea floppasi. Digiradio (DAB) kuoli eikä Visual Radiosta tullut mitään. Vanha kunnon analoginen radio siis rulettaa.
Olin hämmentynyt, kun E71-mallin radio mykistyi pari päivää laitteen ostamisen jälkeen. Pikavalintoihin viritetyt radiokanavat lähes peittyivät kohinaan ja kuuluivat hädin tuskin. Antennin virkaa toimittava kuuloke oli kiinni. Mitä ihmettä? Joko se nyt hajosi?
Puhelin teki saman pari päivää sitten, joten ilmeisesti vika on yleinen. Välitän siis eteenpäin joltain nettifoorumilta lukemani vinkin, jos siitä olisi iloa muillekin E71-kuuntelijoille.
Radion saa toimimaan, kun sammuttaa Bluetoothin ja kytkee sen sitten takaisin päälle. Ihme juttu, sillä Bluetoothilla ei pitäisi olla mitään tekemistä radion kanssa. Mutta näyttää vain olevan.
Bluetoothin saa muuten näppärästi päälle ja pois pitämällä u-näppäintä hetken aikaa pohjassa. Ei siis tarvitse mennä valikkojen kautta asetuksiin asti.
Jos joku tietää, mistä radion toimimattomuus ja sen yhteys Bluetoothiin johtuu, olisi mielenkiintoista kuulla.
Koitan tässä kovasti oman E71 kanssa renkata bluetoothia ja radiota ymsyms ... Mitään ongelmia ei ole. Kuten tuolla aikaisemmin kirjoitinkin, niin puhelinsoftien päivitys ketutti. MUTTA pointti on se että olen myös päivittänyt oman E71 uusimpaan softaversioon. Se paransi rahtusen kuuluvuuksia jotka on E71 surullisenkuuluisin osa. Saattaisi ehkä auttaa tuohonkin vikaan. Onhan siinä yhteen pieneen metallimuovimurikkaan ahdettu radiolähetintä toisen perään ja taajuuksia on monia monituisia, on wlan, bluetooth, 2G, 3G, ja sitten vielä se FM radio. Ei mikään ihme etteivät aina niin synkkaa keskenään. HUOM. puhelinosan antenni on tässä luurissa sitten puhelimen ALAOSA, ei perinteisesti yläosa. Jos puhelinosa tekee samaa vikaa - alkaisi kuulostaa siltä että puhelin on rikki ja tarttis pistää huoltoon... Oletko kokeillu toisella kuulokkeella, fm-radion antennihan on se kuulokejohto... jos siinä olisi kontaktihäiriö - vikaa niin se voisi olla ratkaisu.
VastaaPoistaOnhan siinä radioita, mutta Wlan/Bluetooth toimivat ihan eri taajuuksilla kuin FM-radio, joten ei niillä pitäisi olla vaikutusta.
VastaaPoistaOstin puhelimen vasta keväällä, jotta lastentaudit olisi saatu korjattua. Aiemmista kokemuksista viisastuneena en aio päivittää firmwarea ellei ole pakko.
Ongelma ei ole kuulokkeissa, on kokeiltu useilla eri johdoilla. Radion toimintahäiriö ilmenee harvoin, mutta Bluetoothin pois/päällekytkentä korjaa sen aina.
Ihanan kivikautista kuunnella radiota.
VastaaPoistaSuurimman osan puheohjelmista saa tätänykyä podcastina, jotka voi kuunnella silloin kun haluaa, siihen tahtiin kun haluaa.
Pari esimerkkiä:
http://areena.yle.fi/podcast/uusimmat
http://www.radiorock.fi/podcast/
Ongelma ei ole kuulokkeissa, on kokeiltu useilla eri johdoilla. Radion toimintahäiriö ilmenee harvoin, mutta Bluetoothin pois/päällekytkentä korjaa sen aina.
VastaaPoistaEli se on ominaisuus, ei vika. :) Nykyisin liian usein törmää moisiin ongelmiin elektroniikkalaitteiden suhteen, kun liian nopeasti kyhätyt heitetään markkinoille ja asiakkaat kertoo sitten tekijälle, mitkä ei toimi ja vaatii korjausta.
Ihanan kivikautista kuunnella radiota.
VastaaPoistaKäytän ahkerasti Ylen podcasteja, mutta esim. uutiset kuuntelen livenä.
Veikkaisin että bluetoothin ja FM radion yhtäläisyys tulee siitä että ne on integroutu saman ASICin sisään. Noita radioitahan tosiaan on nykyään aika monta, on siis järkevää integroida useita eri toiminnallisuuksia yhteen. Eli jos FM-RX menee juntturaan, niin bluetoothin disabloiminen resetoi todennäköisesti koko ASICin, jonka seurauksena FM-RX nousee sekin eloon.
VastaaPoistaOk, kuulostaa loogiselta selitykseltä. Käyttäjä ei kyllä ikinä keksi, mitä pitää tehdä jotta radio taas kuuluisi (etenkään kun se ei mene kokonaan mykäksi, vaan kohinan keskeltä kuuluu radiolähetys aivan kuin kyse todella olisi antennin kontaktihäiriöstä).
VastaaPoistaOff Topic, mutta ei auta mikään. Tuli mieleen kirjoittaa täydennystä itsenäisyyspäivän aiheeseen Tietokone on syntynyt:
VastaaPoista"Tietokoneista on vihdoin tullut TIETOkoneita. Nyt niiltä voi jopa kysyä erilaisia asioita, ja ne vastaavat takaisin. Kyse ei ole tekoälyn läpimurrosta - kuten vielä 1980-luvulla olisi kuviteltu - vaan internetistä. Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa on saatu koodaamaan inhimillinen tietonsa digitaaliseen muotoon."
Tämä oli kai olevinaan vain sanaleikki, mutta sen taustalla piilee osittainen totuus, kuten sanaleikeissä usein piilee.
Ludwig Wittgensteinille tekoälyn kritiikki oli kielen kritiikkiä. Wittgensteinin kehotti tarkkailemaan kieltä jolla tekoälystä puhutaan. Kielen taakse ei pääse, joten termit on otettava vastaan niinä mitä niillä arkikielessä tarkoitetaan. Jos jostain voidaan sanoa että se tietää, silloin pitää loogisesti kysyä: Ajatteleeko, tajuaako tai oppiiko se?
Minua nimittäin edelleen häiritsee lause "Kyse ei ole tekoälyn läpimurrosta".
Muistelen että varsinainen "tiedonhaku" alkoi vuosituhannen vaihteessa. Sitä aiemmin tietokone on "laskenut", "päätellyt" ja usein myös "havainnut", mutta se on ollut suppean alueen toimintaa. Nyt ihmisten puhetavasta selviää että tietokoneen sisällä on tieto-nimistä "ainetta". 80-luvusta en tiedä, mutta tieto oli kai substanssina harvinaista.
"Tieto" ei ole koneen sisällä vaan verkossa. Maallikkokin ymmärtää, että tietokone on vain päätelaite, ei varsinainen "tieturi" tai "tiedin". Tietokone sovelluksineen ei ole muuttunut yhtään aiempaa älykkäämmäksi.
VastaaPoistaMissä vaiheessa verkossa oleva data muuttuu tiedoksi? Missä on varsinainen "äly"? Onko verkkopalveluiden yhdistelmällä omaa "älyä" vai heijastavatko palvelut vain ihmisen omia toimintoja?
""Tieto" ei ole koneen sisällä vaan verkossa."
VastaaPoistaTieto on aina verkossa. Esim. ihmisaivoissa neuroverkossa. Tietokoneen sisällä tämä verkko on olioverkko tai relaatiotietokanta.
"Maallikkokin ymmärtää, että tietokone on vain päätelaite, ei varsinainen "tieturi" tai "tiedin"."
Hmmm... Tieturi voisi tarkoittaa yleisasiantuntijaa. Tekoäly ei ole vielä sillä tasolla että se voisi antaa asiantuntijalausuntoja. Navigaattori on yhden osa-alueen asiantuntija.
"Missä vaiheessa verkossa oleva data muuttuu tiedoksi?"
Kun se on verkottunut ja sitä on paljon.
"Missä on varsinainen "äly"?"
Tätä kysytään usein ihmisistäkin. Äly on vain toimimista oikein erilaisissa tilanteissa. Siinä kaikki. Kielen taakse kun ei pääse.
"Onko verkkopalveluiden yhdistelmällä omaa "älyä" vai heijastavatko palvelut vain ihmisen omia toimintoja?"
Sekä että. Olen viime aikoina miettinyt sitä, kumpi kannattelee kumpaa. Olisi mukavaa jos koneelle jäisi joku riippuvuus ihmisistä. Ihmisille jäisi edes vähän sanavaltaa.
Ennen vanhaan putkiradioiden (ja transistoriradioidenkin) aikana kun radio avattiin kuuntelua varten, niin käännettiin kytkimestä powerit päälle.
VastaaPoistaSitten kun radio vähintään suhisi, niin siitä vaan asemaa valitsemaan.
Jos nykykännykän radion elektronikka ja softa ei ole enabloitu toimimaan taustalla, niin kyllä radio on käynnistettävä kuten ennenkin radio käynnistettiin.