Linkit

keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Boris Palsternak ja Blu-ray-varoitus HD-DVD-levyssä

Päivän Helsingin Sanomat korjaa eilisessä lehdessä olleen kirjoitusvirheen, mutta välttää häveliäästi kertomatta, mikä se oli. Piti oikein tarkistaa, kuka Tohtori Zivagon kirjoittajaksi oli eilen merkitty. Boris Palsternak. No, palsternakka ja Pasternak muistuttavat kovasti toisiaan ja erehtyminen on inhimillistä. Taitavat toimituksessa olla niin nuoria, etteivät enää muista Nobel-palkitun Pasternakin aikoinaan aiheuttamaa kohuja.

Toisaalla lehdessä asiakas valittaa, että on vahingossa ostanut HD-DVD-levyn luullessaan sitä DVD-levyksi. Totta on, että molempien logossa esiintyy sana DVD (mitä kilpailun voittaneessa Blu-ray-levyn logossa ei ole). Molempien teräväpiirtolevyjen koteloformaatti on hieman DVD:tä pienempi ja ohuempi, joten asiaa vähänkin tunteva erottaa ne toisistaan helposti. Molemmilla on myös tunnusomainen väri: HD-DVD:llä violetti ja Blu-rayllä sininen. Ainakin lähiseudun marketeissa teräväpiirtolevyt on erotettu kiitettävän selkeästi DVD-levyistä, ja niiden lähellä on vielä yhteensopimattomuudesta varoittava ilmoitus.

Varsinainen hämmennys on kuitenkin aiheutunut siitä, että Harry Potter HD-DVD:n sisällä on ollut Blu-raystä kertova tekstilappu. Toimittajan haastattelema Warner Brosin Suomen markkinointipäällikkö Ismo Hietanen on ihmeissään eikä ole kuullutkaan asiasta aikaisemmin.

Omasta hyllystäni löytyy kaksi Harry Potteria HD-DVD:nä. Molempien sisällä on selvällä suomella isoa tekstiä sisältävä lappu: "TÄRKEÄ HUOMAUTUS. Tämä Blu-ray Disc -levy on valmistettu parhaiden laatustandardien mukaisesti. Blu-ray Disc -soittimesi on saatettu valmistaa ennen tätä Blu-ray Disc-levyä, joten soittimesi ohjelmiston (engl. "firmware") päivittäminen voi olla tarpeen parhaan mahdollisen katselunautinnon varmistamiseksi. Lisätietoja ohjelmiston päivittämisestä löydät soitinvalmistajan internetsivuilta. Mikäli ohjelmistopäivitys on ladattavissa, suosittelemme noudattamaan sen asennusohjeita tarkasti."

Ei ihme, jos DVD:tä ostanut asiakas on saanutkin HD-DVD-levyn, joka väittää olevansa Blu-ray-levy!

Ihmettelin aikoinaan itsekin paperia. Siihen ei ole kuin yksi selitys. Warner Bros oli ainoa elokuvayhtiö, joka tuki sekä HD-DVD:tä että Blu-ray:tä. Varoituksen sisältö pätee sinällään molempiin levyihin. Kustannussyistä tekstistä on painettu vain Blu-ray-versio, mutta se on ujutettu myös HD-DVD-koteloihin.

Se ei silti selitä, miksei yrityksen markkinointipäällikkö ole kuullutkaan asiasta.

Teksti on kauniisti muotoiltu. "Parhaan mahdollisen katselunautinnon varmistamiseksi..." Käytännössä se tarkoittaa, että koska levy on uudempi kuin soitin, elokuva ei ehkä näy. Siitä on nautinto kaukana.

Näin ei saisi olla. On väärää kehitystä, jos elokuvan katselu alkaa vaatia laitepäivityksiä ja firmiksen lataamista valmistajan nettisivulta. Toisaalta uuden tekniikan alkuvaiheissa lastentaudit on pakko hyväksyä.

Paljon suurempi harmi koitui siitä, että HD-DVD haudattiin ja soittimen hankkineet jäivät tyhjän päälle.

4 kommenttia:

  1. Jaaha, että uudemmassa käyttiksessä muka toimisivat vanhemmat ohjelman versiot.

    VastaaPoista
  2. Mua on kanssa alkanut viime aikoina kyrsiä tämä uusi hieno huipputeknologia. Kännykän softaa saa päivitellä neljä kertaa luurin elinkaaren aikana. Muutoin ei mitään haittaisi mutta kaikki laskurit nollaantuu, lokitiedot nollaantuu jnejne. Aikanaan sai käyttää kännykkää koko kolmen vuoden käyttöajan ilman mitään ongelmia ja softapäivityksiä sun muita, ja aina logeista näki että "jaahast tällä tullu puhuttua sitten kuusisataa tuntia"...

    Nokian musiikkikauppa on suurin vitsi mitä maa päällään kantaa. Tiedostomuodon salaus ja tuetut laitteet tuntuvat olevan kuun ja tähtien asentojen mukaisia. JA oli muuten viiminen musiikkikauppa missä koskaan enää haluan olla tekemisissä DRM:n kanssa. Imutan sitten vaikka laittomasti musiikkini mutta moinen "laillinen" pelleily ei ole enää koskaan sallittua maksetuista kappaleista.

    1) kännykkä on yhdistetty bluetoothilla tietokoneeseen. Nokia music store ei tajua kuin usbipiuhan kanssa puhelimen läsnäolon. Noh kun aikasemmin tiedostojen siirto onnistui suoraan windows media playerista, tai suoraan fileenä luurin muistikortille tai sitten nokia music storesta, nyt se ei onnistu enää kuin raskaalla music store softalla ja vain usbikaapelilla.

    2) miniläppäriin kopioin koko musiikkikirjaston. Musiikki toimi kotiwlanissa aivan loistavasti. Joka biisi kuului hienosti kunnes otin miniläppärin kainaloon, menin kaverin luokse ja olin sielä eri verkossa. Sen jälkeen tuli salasanakysely, annoin salasanan ja siitä alkaen on tullu herjaa jokaikisen music storesta ostetun biisin kohdalla "sinulla ei ole oikeutta käyttää tätä kappaletta"... Se siitä illanvieton musiikkielämyksestä... Ainoa laite jossa biisit toimivat ainakin toistaiseksi on sonyn walkman tasku mp3 soitin ...

    Eli alkaa vaikuttaa siltä että tämä nykyteknologian käyttö on jo ATK ammattilaisellekkin täysin mahdoton savotta. Koittaa olla rehellinen ja maksaa tuotteista mutta kun kustaan jalkoihin koko ajan niin alkaa se moraali rapistumaan täälläkin päässä...

    Niin ja nuo bluray soittimien alituiseen päivitettävät firmikset onkin ihan oma lukunsa. Työpaikalla saa moista harrastaa sillointällöin ... Kotiini en koskaan aijokkaan bluray rotiskoja hommata...

    VastaaPoista
  3. Musiikki toimi kotiwlanissa aivan loistavasti. Joka biisi kuului hienosti kunnes otin miniläppärin kainaloon, menin kaverin luokse ja olin sielä eri verkossa.

    Siis omaan tietokoneeseen ostettu musiikki lakkasi toimimasta kaverin wlan-verkossa? Onpa omituista, ei niin saisi olla.

    DRM-musiikin ongelmat ovat niin yleisiä, että kannattaa ostaa musiikkia vain mp3-muodossa. Itse olen digitoinut muutama sata omaa cd-levyäni mp3:ksi ja skannannut niihin kannet myös. Vaatii vähän työtä, mutta palkitsee vaivan ja on taatusti laillista.

    Nokian puhelimien päivityksestä olen samaa mieltä. Aikoinaan jokainen N73:n firmispäivitys sotki jotain asetuksia, vaikka kaikesta oli tehty varmuuskopioi ennen päivitystä. Siksi E71:n kanssa en ole päivittänyt firmistä lainkaan.

    Blu-rayn pitäisi toimia ilman firmispäivityksiä, kysehän on vain levyn toistamisesta. DRM-avaimet voivat vaatia päivitystä, mutta jos ne eivät ole ajan tasalla, levy ei näy lainkaan. BD Live on sitten eri juttu, koska siinä toiminnallisuus laajenee nettiin, mutta vanhat Harry Potterit olivat ihan tavallisia peruslevyjä.

    VastaaPoista
  4. Nokiaa on syytetty huonoista softista, mutta ainoa missä olen siihen törmännyt, on kummitytön puhelin, jossa ei ajastin toimi ajastuksen jälkeen, se on bootattava. Muuten ei pääse normaali toimintaan. Itsellä on ollut vuodesta 1995 Nokialaiset 2110, 6150, 6210, 6310i, 6230i ja viimeisimpänä noksuna 6110 Navigator. Ja ilman päivityksiä. Tosin olen siirtymässä, ehkä halvempien Samsungien pariin, pääpuhelin on Samsungin X-160. Nokialaisethan ei enää ole Suomessa valmistettuja, jotenka sama siis kenelle ulkmaalaiselle maksan peruspuhelimesta. Ennen maksoin turhaan liioista ominaisuuksista. Tarpeen on vain soittaa ja toisinaan lähetellä tekstareita, niitäkin harvakseltaan. Itsellä on kehittynyt ajatus, että älä päivitä, ellei ole pakko ja tietoturva vaadi kännyköissä. Tietokone on asia erikseen, se vaatii enempi huomiota. Parempi siis pysyä ns. tyhmissä puhelimissa ja jättää älypuhelimet rauhaan. Mitään sähköposteja ja muita kun ei ole pakko katsoa koko ajan. Onnettomia on ne, jotka koko ajan täytyy seurata maileja. Itse olen vielä säästynyt siltä ja olen siitä iloinen, siispä pysyn tyhmissä puhelimissa ja saan olla rauhassa turhilta viesteiltä. Eikä tarvetta ole edes kannettavaan mobiililaajakaistaan. Eläköön vapaus.
    ps. navigaattorit ja muut härpäkkeet ostan mieluummin erikseen nykyaikana. Digikamerakin kotoa löytyy, mutta harvemmin löytyy käyttöä. Miksi siis maksaisin navigaattorista ja kamerasta kännyssä. Varsinkin kun 6210 Navigator oli kuoreltaan rutiseva ja näppikseltään natiseva, niin ehkä 6710 Navigator on parempi laadultaan. Tosin edelleenkin kannatan kunnon autonavigaattoria.

    VastaaPoista