Linkit

keskiviikko 13. marraskuuta 2024

Huono käytettävyys arjessa ärsyttää

Yhä useammin mieleen nousee kysymys: olenko tulossa vanhaksi vai onko maailma oikeasti muuttumassa yhä vaikeammaksi käyttää? Miksi monet arjen tilanteet saavat sormen suuhun ja aiheuttavat noloja tilanteita? Luulisi, että automaattien ja itsepalvelun lisääntyessä kaikesta tulisi yhä helppokäyttöisempää, onhan kyseessä ihan oma tieteenala, jota nykyään opetetaan mm. insinööreille (itsekin suoritin yhden kurssin TTKK:lla tämän vuosituhannen alussa).

Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, mutta aloitetaan kahvikoneista. Hotellien aamiaishuoneissa tuntuu olevan joka kerta eri laite, jonka toimintaa joutuu pähkäilemään. Mitä painiketta pitää painaa? Täytyykö painiketta pitää pohjassa vai riittääkö kertapainallus? 

Mistä napista saan kupin täyteen? Ja mitä tuo oikean reunan hana tekee?

Osaisitko itse sanoa, mistä painikkeesta pitää painaa, jotta kupin saa täyteen, mutta ei vuotamaan yli? Periaatteessa tämä pitäisi pystyä toteuttamaan selkeästi, asiahan on erittäin yksinkertainen.

Kahviautomaatit ovat ihan oma lukunsa. Tässä yksi pahimmista, mihin olen törmännyt:

Käsittämätön kahviautomaatti.

Tässä automaatissa on kaksi paikkaa, mihin mukin voi asettaa. Mikään ei kuitenkaan kerro, kumpi on oikea. Maksuohjekaan ei pidä paikkaansa, sillä jostain syystä ohje neuvoo näyttämään lähimaksukorttia tai puhelinta uudelleen maksun jälkeen. Yläkuvan hammaspyöräanimaatio on hauska, ehkä insinöörin tuotekehitysbudjetti kului kokonaan siihen?

Ja nyt sä sen vasta kerrot?

"Kahvit ja kaakaot vasemmalta, vesi oikealta. Siirrä kuppia vasemmalle." - Miksei tätä voi merkitä jo laitteen kylkeen? Lähimaksun kolmas kohta "Näytä Kortti Uudelleen" herättää ihmetystä.

Vielä kahviautomaattia yksinkertaisemmatkin laitteet voivat tuottaa hämmennystä, varsinkin jos päästää teollisen muotoilijan asialle. Miten tätä hanaa pitäisi käyttää? Painetaanko sitä, käännetäänkö, mistä säädetään veden lämpötilaa?

Miten tämä hana toimii??

Ei voi tietää, onko näissä valokenno-ohjaus, vai pitääkö hanan päältä painaa.Jos on valokenno, se ei aina tunnu toimivan, joten vettä ei tule vaikka käden veisi oikeaan kohtaan. 

Vessoista puheenollen: luulisi, että vessasymbolien esittäminen olisi maailman selkein ja yksinkertaisin asia. Mutta vielä mitä.

Katso tarkkaan, kumpi on oikea.

Miksei symboleista voi tehdä riittävän isoja ja selkeitä? Ketä hyödyttävät taiteellisen pelkistetyt kuvat, joiden välillä saa arpoa kumpi on kumpi? Entä jos on hämärää tai on ottanut jo muutaman lasin viiniä?

Tai stten arkkitehti on ajatellut jotain hienoa, mikä ei itselle avaudu, kuten Kauppakeskus Triplan alakerrassa.

Mikähän idea tässä on?

Sitten on ovia, joista ei ehkä tarkoituksellakaan tiedä, kumpaan sukupuoleen se viittaa. 

Miehille vai naisille?

Epäilen, että tässä arkkitehti on tavoitellut unisex-vessaa, mutta jos niin on, miksei sitä merkitä sanallisesti? Nyt asiakas jää pohtimaan, mitä tämä symboli tarkoittaa.

Vielä yksi hämmentävä tapaus:

Mikä vessa on W?

Naisten vessasta ei ole kyse, koska vieressä on lisää ovia:

Monta vaihtoehtoa, mutta mikä on oikea vessan ovi?

Lopuksi vielä bonuskuva ohjaimesta, josta on vaikea tietää, kummassa asennossa virtakytkin on ON ja kummassa OFF. Kuva on vanha, mutta näitä on edelleen käytössä, törmäsin tällaiseen muutama viikko sitten. Piti oikein muistella, miten päin se olikaan - ja tietenkin muistin väärin. 

ON vai OFF?

Vipukytkimen toisessa asennossa näkyy vihreä, toisessa punainen. Pitäisi vain muistaa, kumpi niistä tarkoittaa käyttöä. Oliko se nyt niin, että kuvassa näkyvä "merkkivalo" ON-kohdassa tarkoitti, että ohjain on pois päältä?

--

Tällä sivulla on vain muutamia esimerkkejä arjen surkeasta käytettävyydestä. Joko insinöörin ajatus on katkennut tai teollinen muotoilija on unohtanut, että designia tärkeämpää on tuotteen helppokäyttöisyys.

Olen tietenkin epäreilu. Jokaisesta kategoriasta löytyy myös hyviä esimerkkejä, joissa käyttäjän ei tarvitse arvailla eikä nolostua. Ehkä kokoan niistä esimerkkien gallerian johonkin toiseen blogikirjoitukseen.

perjantai 8. marraskuuta 2024

Pingviini sukelsi, mutta missä on Kari Wahlroos?

Kari Wahlroosin aktiivisesti markkinoima Pingviini-token päätyi lopulta Coinstore-kauppapaikalle, jossa sen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ja arvaahan sen, miten sitten kävi: 

Näin sukeltaa pingviini.

Kun kaikki haluavat myydä eikä kukaan halua ostaa lisää, kurssi sukeltaa. Ikävä juttu niille suomalaisille, jotka uskoivat verkostomarkkinoijien kehuja ja pistivät tähän oikeaa rahaa. Suomessa GNG ei päässyt kasvamaan läheskään sellaiseksi ilmiöksi kuin Onecoin, mutta Aasiassa rahansa menettäneitä lienee taas tuhansia. Eikä kyse ole edes oppirahoista, sillä huijatut eivät helpolla opi, vaan lähtevät mukaan taas seuraavaan vedätykseen.

Jokainen tietää, että jos Onecoin 10 vuoden valheellisten lupausten jälkeen tulisi vapaasti vaihdettavaksi ("pörssilistautuminen"), sille kävisi samalla tavalla. Terveisiä vain Vuoriselle.

Wahlroosin Facebook-päivitys 1.9.2024 kehuu vielä Pingviini-tokenia, juuri ennen romahdusta.

Nyt kaivattaisiin Kari Wahlroosia selittämään asiat parhain päin, tai ainakin kertomaan mikä on seuraava huijaus johon kannattaa lähteä mukaan. Mutta missä Wahlroos on? Facebookissa viimeisin päivitys on syyskuun alusta. Sen jälkeen - ei mitään. 

Olen kuullut eri lähteistä huhuja, joiden mukaan Wahlroos olisi vakavasti sairaana Malesiassa. Siis todella vakavasti. Ei mikään turistiflunssa, vaan sairaalabakteeri, joka on johtanut amputaatioihin.

Virallista tietoa odotellessa huhut ovat huhuja, mutta silti mieleen nousee viiden vuoden takainen kuva Wahlroosista Ferrarinsa äärellä kommentoimassa tv-toimittajalle, ettei ketään pakotettu laittamaan rahojaan Onecoiniin. Kaikki tekivät oman päätöksen ja ottivat oman riskin. 

Kari ja Bella nauttivat maailmasta - huijatuilla rahoilla.

Sitä tosin kukaan ei heille kertonut, ettei kryptovaluutta ole todellinen vaan pelkkä massiivinen pyramidihuijaus. Wahlroos nauroi matkalla pankkiin.

Entä mitä mahtaa kuulua Wahlroosin nuorikolle, jonka kanssa he tekivät lapsen muutama vuosi sitten? Hetken aikaa Facebookissa oli kuvia hulppeasta perhe-elämästä Dubaissa. Sitten nainen ja lapsi katosivat päivityksistä.

Jos Wahlroos on tosiaan vakavasti sairas, Onecoin-uhreilla lienee aiempaa paremmat mahdollisuudet saada rahojaan takaisin kansainvälisen joukkokanteen avulla. Se on sentään hyvä uutinen.

Sanoiko joku "karma"?

keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Trump palaa presidentiksi

Jälleen kerran suomalaiset ovat hämmästyneitä Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksesta. Miten huijari, valehtelija ja rikoksesta tuomittu Donald Trump voi palata valtaan, vaikka hän kuuluisi pikemminkin ihan muualle?

Seurasin Capitol-kukkulan valtausta 6.1.2021 livenä televisiosta. Näytelmä oli kuin jostain banaanitasavallasta. Pidin varmana, että Trumpin ura olisi ohi ja hän viettäisi vuosia vankilassa. Aivan hämmästyttävällä sitkeydellä ja kikkailulla hän kuitenkin raivasi tiensä republikaanien esivaalien voittajaksi, onnistui lykkäämään oikeudenkäyntejä ja tuomioita vaalien jälkeiseen aikaan, ja lopulta voitti selvästi Kamala Harrisin.

Tammikuussa 2024 katselin Trumpin ensimmäisiä puheita esivaalien alkaessa. Tajusin, että hän on aivan suvereeni ehdokas. Hän tarttui kaikkiin niihin ilmiöihin ja ongelmiin, jotka amerikkalaisia vaivasivat, ja teki sen elokuvatähtimäisellä sujuvuudella. Olin varma, että hän voittaa myös marraskuun vaalit.

Sitten demokraatit tekivät oman maalin. Bidenin heikkous oli kaikkien nähtävissä, mutta puolue ei pystynyt syrjäyttämään häntä. Kun ulospääsyä ei enää ollut, turvauduttiin hätäratkaisuun: koko neljän vuoden ajan Bidenin varjossa täysin näkymättömänä ollut Kamala Harris vaihdettiin ehdokkaaksi, ja hetken näytti siltä, että tästä tulee sentään oikea kamppailu. 

Harris ei kuitenkaan pystynyt tekemään selvää pesäeroa Bideniin eikä hänellä tuntunut olevan omaa ohjelmaa lainkaan. Hän lupasi lähinnä kaiken jatkuvan entisellään. Mikään Suomen medioista ei siteerannut hänen puheitaan, ei kertonut hänen aloitteistaan tai vaalilupauksistaan. Ilmeisesti niitä ei ollut.

Trump sen sijaan lupasi kaikkea kaikille. Äänestäjät tiesivät, että lupaukset olivat mahdottomia, mutta positiivisuus ja itseluottamus antoivat uskoa tulevaan. Inflaatio on kurittanut kaikkia muita paitsi superrikkaita. Kansanomaisesti esiintynyt, poliitikkoihin pesäeroa tehnyt Trump oli helppo valinta. Valehtelu ei haittaa, koska some on totuttanut ihmiset hyväksymään valheita, ja koska USA on aina arvostanut itseluottamusta enemmän kuin osaamista. Juuri se teki Bill Gatesin softayrityksestä maailman suurimman alallaan. Fake it 'till you make it.

Osavaltioiden värit kartalla kertovat tuttua kieltä: itä- ja länsirannikko suosivat demokraatteja, kaikki siltä väliltä republikaaneja. Suomalaiset tuntevat Yhdysvalloista vain New Yorkin, Floridan ja Los Angelesin. Niillä alueilla ajatellaan kuten Euroopassa, mutta ne eivät edusta läheskään koko Amerikkaa. Siksi vaalitulos tulee melkein aina meille yllätyksenä. 

Elon Musk totisesti yllätti. Vielä pari vuotta sitten hän yritti kiemurrella eroon Twitter-ostosta, mutta joutui lopulta hyväksymään sen. Hän löysi äkkiä "woke-viruksen" aiheuttamat vaarat ja ryhtyi poliitikoksi, mihin Twitter antoi hänelle valmiin kanavan. Musk yllytti, pelotteli, maanitteli ja varoitteli mitä tapahtuisi, jos "kommunisti" Harris valittaisiin. Hän itse lupasi ryhtyä DOGE-ministeriksi (Department Of Government Efficiency) ja kutistaa hallinnon murto-osaan. Musk tuskin ajatteli, mitä se merkitsisi: luopumista omista yhtiöistään, ainakin tilapäisesti. Mutta ehkä tätäkään ei pidä ottaa lupauksena, Muskin mieli muuttuu kuin tuuliviiri. 

En yllättynyt Trumpin uudelleenvalinnasta, mutta pari asiaa ihmetyttää. Miksi ennusteet menivät taas niin pahasti pieleen? Tällä hetkellä on epäselvää, voittaako Harris edes popular votesia, mitä pidettiin etukäteen niin selvänä, että Aki Pyysing kertoi lyöneensä asiasta 30 000 euroa vetoa. 

Toinen ihmetys liittyy republikaaneihin, joista on äkkiä tullut rauhanpuolue. Trumpia kehuttiin siitä, ettei USA hänen aikakaudellaan käynnistänyt uusia sotia. Mihin unohtuivat Vietnamin sota ja hyökkäys Irakiin sekä Afganistaniin, sota terrorismia vastaan, jotka olivat nimenomaan republikaanipresidenttien tekosia? Yhdysvaltalaisia ei ole muutenkaan kuollut enää vuosiin ulkomaisissa sodissa.

Jos republikaanit ovat nyt rauhan asialla odotan kiinnostuneena, miten paljon he leikkaavat käsittämättömän suurta puolustusbudjettiaan.

Ennen vaaleja Musk pelotteli maanisesti riskeistä, joita henkilöllisyystodistusten puuttuminen aiheutti tuloksen vääristämiselle. Trumpin voiton jälkeen ongelma tuntuu unohtuneen, joten sitä tuskin korjataan Trumpin kaudellakaan.

Edessä ovat neljä jännittävää vuotta. Vaikka Trump on melkoinen ihmemies, hänkään ei pysty nostamaan tulleja, taltuttamaan inflaatiota ja säilyttämään Yhdysvaltojen kansainvälistä asemaa. Hänellä ei ole aikakonetta, jolla palauttaa maailma takaisin kultaiselle 70-luvulle, jolla USA vielä oli maailman napa ja MAGA-aate kukoisti. Oletan, että presidentin suosio tulee laskemaan nopeasti kun arki taas alkaa.