Onecoin-maajohtaja Tommi Vuorista vastaan syksyllä 2022 nostettu syyte veropetoksesta kaatui äskettäin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Ironista kyllä Vuorista syytettiin siitä, minkä hän oli pyrkinyt hoitamaan oikein eli verotuksesta. Sen sijaan ihmisten huijaamisesta ei ole syytetty. Kuvaavaa on, että verottajalla on enemmän intressiä ja kiinnostusta selvitellä asioita kuin poliisilla. Tässä tapauksessa ristiriita oli räikeä: verottaja halusi nähdä Onecoin-rahat normaalina tuloina, vaikka oikeasti kyse oli rikoshyödystä, joka olisi pitänyt takavarikoida. Rikostutkinta olisi kuitenkin vienyt pohjan verottajan jutulta.
Onecoin-markkinointipuheissaan Vuorinen korosti aina, että tulot pitää ilmoittaa ja asiat hoitaa verottajan kanssa. Hän myös kertoi, miten vaikea verottajalta oli saada ennakkopäätöksiä Onecoinin verokohtelusta. Asia oli epäilemättä hankala verottajallekin: miten suhtautua virtuaalivaluuttaan, joka vielä 2015 tienoilla oli kaikile uusi asia, ja jonka arvo määräytyi yhtiön omalla ilmoituksella. Rahoja ei voinut muuttaa euroiksi ennen kuin joskus tulevaisuudessa.
Syyttäjän mukaan Vuorinen jätti 2014 ilmoittamatta Onecoin-ansiotuloja 20 400 euron edestä. Summa on suuri, koska maailman ensimmäinen Onecoin-tilaisuus oli Suomessa vasta kyseisen vuoden syyskuussa. Ei ihme, että Vuorinen markkinoi "valuuttaa" aktiivisesti - se oli hänelle itselleen hyvä bisnes. Seuraavana vuonna ansiot olivat 45 000 euroa ja 2016 jo 112 000 euroa. Joku ainakin rikastui Onecoineilla ihan aidosti! Syyttäjän mielestä Vuorinen vältti näinä vuosina veroja 92 000 euron edestä, mikä ylittää moninkertaisesti törkeän veropetoksen rajan.
Tuomiota ei kuitenkaan tullut, sillä oikeuden mielestä vuoden 2014 teko oli vanhentunut eikä vuosilta 2015-2016 voitu osoittaa tahallisuutta. Todisteina oli Vuorisen sähköpostikirjeenvaihtoa verottajan kanssa. Tilanne oli kieltämättä erikoinen: kun osa palkkioista oli tuloutettu Onecoineina yhtiön tilille, miten ne olisi pitänyt ilmoittaa verotuksessa? Verottaja jäi KRP:n tavoin odottamaan valuutan muuttumista julkiseksi, jolloin se olisi saanut euromääräisen arvon pössissä. Tätä ei tietenkään koskaan tapahtunut.
Erikoinen oli myös Vuorisen tapa ansaita euroja. Hän myi koulutuspaketin niin, että ostaja maksoi rahat suoraan Vuoriselle, joka toimitti lahjakoodin, jolla henkilö sai "koulutusmateriaalin" ja Onecoin-"louhinnan" tokenit.
Esitutkinnassa Vuorinen kutsui Onecoinia "vakaavaluutaksi", arvatenkin siksi, ettei sen arvo vaihdellut pörssissä kuten oikeilla kryptovaluutoilla. Tämä on kuitenkin termin väärinkäyttöä. Vakaavaluutat (stablecoin) ovat sidottuja dollarin arvoon. Onecoin oli vakaa vain siksi, että sen arvo oli koko ajan nolla.
Vuorinen vietti 2016 paljon aikaa Afrikassa promotoimassa Onecoinia ja avasi tilin ghanalaisessa pankissa. Vuorisen mielestä raha liikkui käteisenä, koska virtuaalivaluutat olivat pankeille punainen vaate ja siksi yhtiön pankkitilit suljettiin parin viikon välein. Yhtiö rakensi järjestelmän, jolla voitiin toimia ilman pankkeja.
Kaikki tämä meni läpi oikeudessa, koska se keskittyi vain verotukseen, ei Onecoinin laillisuuteen. Kukaan ei kyseenalaistanut Vuorisen väitteitä. Onecoin oli huijausta ja siksi pankit yrittivät suojella uhreja tilejä sulkemalla.
Verottaja meni samaan vipuun kuin KRP uskoessaan Vuorisen selityksiä ja jäädessään odottamaan valuutan "vapautumista". Vuorinen saa edelleen jatkaa organisaatiossa, jonka muut alkuvaiheen aktiivit on tuomittu rikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin. Kaiken huipuksi vuosi sitten ilmestyneessä saksalaisdokumentissa hän ihmetteli syytöksiä.
Vuorinen silmin nähden ärtyneenä: "Ketä on huijattu ja miten?" |
Minäpä kerron, ketä on huijattu: kaikkia niitä jäseniä, jotka Vuorinen houkutteli mukaan valheelliseksi tietämäänsä virtuaalivaluuttaan. Vuorinen toisti Onecoinin lupauksia, miten "Onecoin on parempi kuin Bitcoin" ja tarjosi houkuttelevaa sijoitusta niille, jotka olivat myöhästyneet Bitcoinin nopeasta arvonnoususta (yhdestä dollarista 200 dollariin muutamassa vuodessa). Vuorinen tiesi, ettei ollut lohkoketjua, ei louhintaa, ei mitään todellista toimintaa. Kaikki oli vain huijausta ja komeaa kulissia pääkaupunki Sofian kalleimmalla liikepaikalla.
Suomessa Vuorinen muistutti, että kannattaa sijoittaa (sic!) vain sen verran minkä voi hymyillen hävitä. Mahtoiko hän julistaa samoin Afrikassa, missä hän myi huijausta köyhille paikallisille, jotka eivät osanneet varoa? Miten Vuorinen nykyisin nukkuu yönsä tätä muistellessaan?
Vuorisen rikos oli petos ja rahoituspalvelurikos. Hän myi muualta kopioitua, englanninkielistä ja täysin epärelevanttia pdf-pakettia peitelläkseen valheellisen sijoituspalvelun myyntiä. Tähän toimintaan mikään Suomen viranomainen ei ole vieläkään puuttunut.
Vuorinen petti värväämänsä jäsenet, jotka luulivat Onecoinien arvon nousevan ja muuttuvan euroiksi, kun valuutta tulee julkisen kaupankäynnin kohteeksi. Niin ei ole käynyt vieläkään, 10 vuotta myöhemmin.
Vuorisen Onecoin-webinaari tammikuussa 2015. Vuorisen tunnus kuvaavasti "miljunaari". |
Tehdään asiasta konkreettisempi. Löysin vanhan sähköpostikuitin omasta Bitcoin-ostostani. Toukokuussa 2015 Bitcoinin arvo oli 212,47 euroa.
Bitcoinin arvo toukokuussa 2015 oli 212,47 euroa. |
Ne, jotka uskoivat Vuorisen markkinointia ja sijoittivat rahansa mieluummin "parempaan kuin Bitcoin", menettivät rahansa. Vaikka Bitcoinin arvo oli jo 200-kertaistunut, se oli vasta alkusoittoa tulevalle kehitykselle, joka eilen 26.3.2024 näytti tältä:
Bitcoinin arvo maaliskuussa 2024 oli 65 469,27 euroa. |
Toisin sanoen Bitcoinin kurssi on 308-kertaistunut. Rahat olisi kannattanut laittaa mieluummin Bitcoiniin kuin arvottomiin "koulutuspaketteihin".
Tycoon Traderin arvo Bitcoineissa olisi tänään 1,54 miljoonaa euroa. |
Jokainen 1000 euron paketin ostanut uhri olisi tänään 308 000 euroa rikkaampi, jos olisi ostanut Bitcoinia Onecoinin sijaan. Tycoon Traderilla olisi päässyt puolitoistakertaiseksi miljonääriksi. Myynnissä oli myös 27 500 euron ja jopa 118 000 euron paketteja, mutta niiden menekki Suomessa oli vähäistä.
Jos Vuorinen olisi itse sijoittanut 200 000 euron vuosiansionsa Bitcoineihin, hänellä olisi nyt 61 626 840 euroa. Ehkä hän tekikin niin? Toisaalta siinä tapauksessa hän tuskin jatkaisi enää tässä huijauksessa.
Onhan näitä "verkostomarkkinointi" yrityksiä suomessa tässä 20v aikana minunkin lähipiirissä ollut vaikka kuinka ja myyneet "aloitus" paketteja, tiedän ainakin 50 tuttua jotka ovat milloin mihinkin lähtenyt mukaan, toki siinä saanut jotain tilpehööriä alkuun mutta euroa eivät ole koskaan "tienanneet", tavallaan onecoin on myynyt samaa mutta tilpehöörit puuttuneet, yleensä näissä vain se pieni piiri tienaa, tässä varmaan se ongelma suomessa alkaa "haastamaan" oikeuteen, tulisi vastaavista täysin laittomia jos laajemmin katsotaan. Onecoin tyypit olivat toki niin laiskoja, etteivät jaksaneet edes mihinkään lohkoketjuun jotain hölöpölö-meemiacoinia tehdä.
VastaaPoistaMitä järkee olla ahkerampi kuin KRP ??? Karavaani kulkee hikoilematta täsmä vauhtia :)
PoistaVoi olla myös niin että Vuorinen vain on niin saatanan tyhmä että luuli oikeasti olevansa laillisessa hommassa mukana. Hänhän laittoi tuhansia euroja aikanaan Global Pension Plan- eläkekusetukseen kun laski saavansa sieltä satoja tuhansia takaisin 🤣
VastaaPoista