Venäjän hyökkäyksen jälkeen uutiset ovat herkistäneet kansalaisten mielen odottamaan häiriöitä. Ja kun häiriöitä odottaa, niitä näköjään myös tulee.
OSA I - pankkikortti ei toimi
Muutama viikko sitten suuren espoolaisen kauppakeskuksen K-Citymarketissa tapahtui häiriö, joka mykisti sähköiset maksut. Tulin paikalle vasta, kun ovia avattiin uudelleen, mutta ilmeisesti iso kauppa oli pantu hetkeksi kokonaan kiinni.
Kaiuttimista kuulutettiin, että varmuudella vain käteismaksut toimivat. Itsepalvelukassat oli tietenkin suljettu, ihmiset jonottivat perinteisille kassoille. Harvalla näytti enää olevan käteistä, joten ostoksia hylättiin kassan lähelle.
Kun systeemit eivät toimi, cash is king. |
Ja toden totta, "Tapahtuma hylätty, Poista kortti" ilmestyi maksupäätteeseen, kun yritin aluksi maksaa puhelimen lähimaksuna ja sen jälkeen pankkikortilla. Onneksi itsellä sattui olemaan 50 euron seteli, jolla sain ostokseni kuitattua.
Myöhemmin Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotti, että kauppakeskuksessa oli ollut "rakennuspalo: keskisuuri, pelastuslaitos tuulettaa tiloja". Onneksi kassajärjestelmä kuitenkin toimi, jolloin ne pystyivät ottamaan vastaan käteistä ja antamaan vaihtorahaa.
Pahempi tilanne olisi kassajärjestelmän kaatuminen tai laaja sähkökatko. Silloin kauppa ei voisi myydä edes käteisellä. Olemme todella tekniikan vankeja.
Moni haluaisi siirtää kaikki toiminnot puhelimeen ja päästä kokonaan eroon lompakosta. Huoltomekaanikko Aki Yrttiaho kertoi vuonna 2019 Ilta-Sanomien haastattelussa, että pyrkii hoitamaan kaiken puhelimella eikä pidä mukanaan senttiäkään käteistä. Hän ennakoi pystyvänsä luopumaan lompakosta vuoden kuluttua.
Kaikeksi onneksi kauppakeskuksessa on molempien keskusliikkeiden kaupat, käytävän toisella puolella olisi voinut maksaa myös sähköisesti. Tällä kertaa kukaan ei siis jäänyt nälkäiseksi. Ei edes Aki Yrttiaho, jos sattui kauppaan juuri katkon hetkellä. Ensi kerralla voi olla huonommin.
Tänään 30.3.2022 tasan klo 12.00 Otaniemen alueella alkoi laaja sähkökatko. Vastaavaa ei ole ollut koskaan ennen. Carunan tiedotussivu näytti nopeasti useita vikakohteita.
Carunan vikasivu. |
Sähkökatkossa ei ole mitään ihmeellistä, mutta kun sellainen näinä aikoina sitten tapahtuu, tulee mieleen monia ajatuksia.
Ensimmäinen reaktio oli yllätys, sitten harmitus. Vaikka välitallennusten tekeminen on selkäytimessä, muutama tekstipätkä hävisi Powerpointin ja Windowsin kadotessa alta.
Sitten tuli hiljaisuus. Niin kova hiljaisuus, että se sattui korviin. Ilmanvaihdon humina, tietokoneiden hurina ja arkipäiväiset äänet, joihin emme normaalisti kiinnitä huomiota, häviävät yhtäkkiä ja jäljelle jää vain kovaääninen hiljaisuus. Se on sekä pelottavaa että vapauttavaa.
Onneksi nykyään on älypuhelimet. Tukiasemissa riittää virtaa muutamaksi tunniksi, joten nettiyhteys sen kautta toimi. Myös läppärin sai toimimaan puhelimen avulla. Silti työn tekeminen loppui.
Suuri toimistotalo hiljeni kerralla, ja myös pimeni. Vihreät hätävalot toimivat, samoin käytävien sähkölukot, mutta neuvotteluhuoneet jäivät lukkoon. Ravintola pimeni, mutta ihmiset saivat ruokaa kirjoittamalla tietonsa kynällä paperille. Onneksi oli päivä, joten aulassa ja ravintolassa riitti runsaasti luonnonvaloa. Pimeällä tilanne olisi ollut vaikea.
Käyhän se näinkin: nimi paperiin ja maksu myöhemmin. |
Katkosta tuli 48 minuutin mittainen, sitten sähköt palasivat.
Toimistotalossa on erikseen "ATK-pistokkeet", joiden sähkön pitäisi olla UPSin takana. Ne laitteet lähtivät toimimaan vasta 22 minuuttia toimistosähköjen palautumisen jälkeen. Yhteensä työhön tuli siis 1 h 10 minuutin totaalinen katkos.
Muutamia oppeja ja ajatuksia:
- Pidä vähän käteistä pieninä seteleinä. Liian suuret summat ovat jo itsessään turvallisuusriski. Varaudu siihen, ettei pahan sähkökatkon aikana käteinen kelpaa kaupoissa.
- Pidä läppärin ja puhelimen akut ladattuina.
- Älypuhelimen taskulamppu on todella hyödyllinen, jos käytävät ovat pimeät. Tarkista, mistä lampun saa päälle.
- Kokeile, pääsetkö alas kerroksista ilman hissiä. Korkeissa rakennuksissa tai liikuntaesteiselle asia ei ole ihan yksinkertainen.
- Hätätapauksessa puhelinta voi ladata autossa, samoin analogisesta autoradiosta voi kuunnella vaaratiedotteita ja suojautumisohjeita.
- Jos katko kestää useamman tunnin, tukiasemien akut sammuvat ja silloin alkavat todelliset ongelmat. Siksi veivattavista generaattoreista ei ole paljon iloa puhelimen lataukseen.
- Myös hissien hälytyspuhelimet mykistyvät muutaman tunnin jälkeen. Niiden akut loppuvat ja hissit alkavat lähettää ilmoituksia keskukseen tukkien sen.
- Selvitä oman sähkönsiirtoyhtiösi nimi ja vikatiedotesivun osoite. On hyvä tietää, kuinka laajasta katkosta on kyse ja yhtiön arvio sen kestosta.
- Täydellinen hiljaisuus alkaa käydä hermoille, varsinkin jos siihen liittyy epävarmuus tulevasta tai esimerkiksi talviaikaan pelko tilojen kylmenemisestä.
- Odottavan aika on pitkä.