Olen kiertänyt vuosina 2020 ja 2021 kuvaamassa Etelä-Suomen kirkkoja dronella. Nyt kasassa on 200 kirkkoa, tavoitteena vähintään tuplata määrä tulevina kesinä.
Ensimmäiset 54 kirkkoa. |
Wikipedian listan mukaan luterilaisia kirkkoja on Suomessa noin 800. Lista on kuten Wikipedia muutenkin, harrastajien ahkeraa työtä, mutta ei virheetön. Esimerkiksi Kauniaisten kirkko puuttuu listalta.
Miksi kuvata kirkkoja? Olisin voinut valita kuvauskohteeksi jotain muutakin, mutta mitä? Koulut, kirjastot tai kunnantalot ovat paljon uudempia ja yleensä tylsiä.K irkot kertovat Suomen historiasta ja herättävät ajattelemaan historiaa.
800 kirkkoa köyhässä ja vähäväkisessä maassa tuntuu paljolta. Rakentajat ovat käyttäneet aikaa ja resursseja, joita olisi voitu hyödyntää myös tuon ajan köyhyyden ja kurjuuden poistamiseen. Ilmeisesti aikalaiset kuitenkin katsoivat, että kirkkojen rakentaminen kannattaa. Kirkot antoivat ihmisille yhteisen tavoitteen ja uskoa tulevaisuuteen, kun nälänhädät, sodat ja taudit koettelivat kansakunnan selkärankaa. Voin vain kuvitella, millaista turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta esi-isämme saivat astuessaan kivikirkkoon, kun tavalliset asumukset olivat tuskin vajaa kummempia.
Kirkot ovat kiinnostavia myös siksi, että ne sijaitsevat usein kauniilla paikalla vesistöjen äärellä (kuten Lappajärven kirkko) tai kukkulan päällä (kuten Nummen kirkko). Kirkkokansa on soutanut paikalle ja kirkonkellot ovat kuuluneet kauaksi. Ehkä kaikkia ei olisi huvittanut lähteä lepopäivänä kirkkoon, mutta kirkko oli myös aikansa sosiaalinen media, jossa päivitettiin kuulumiset ja tavattiin muita. Kirkot kertovat myös talouden muutoksista. Joillakin pienillä paikkakunnilla on suhteettoman suuria ja hienoja kirkkoja, kenties muistona entisaikojen vauraudesta.
200 ensimmäistä kuvattua kirkkoa kartalla. |
Vieraalla paikkakunnalla ohikulkija vain vilkaisee kirkkoja eikä pane merkille niiden rakenteita. Ilmakuvasta kaikki näkyy uudesta perspektiivistä. Olen ällistynyt, miten monimuotoisia suomalaiset kirkot ovat. Ensimmäisten 200 joukkoon on osunut monia ilahduttavia yllätyksiä, kuten Helsingin Östersundomin pieni puukirkko, Rajamäen hieno funkkisrakennus, moderni Joutjärven kirkko Lahdessa sekä Karkun kirkon erikoiset muodot, Keski-Loimaan italialaistyylinen kupolikirkko, Tampereen Viinikan kirkon sisäpiha ja Köyliön kirkko saaressa. Yläneen kirkko on maasta katsottuna vaikuttava näky, Huhtamon kirkko aivan laajan suon reunassa ja huonon tien päästä mäeltä, puiden keskeltä löytynyt Kuivannon kirkko oli yllätys sekin.
Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on runsaasti moderneja kirkkoja, jotka edustavat ihan erilaista ajattelua. Kalevan kirkko on komea, Kannelmäessä on mielenkiintoinen suippomalli ja Hyvinkään kolmiorakenne muistuttaa laskeutunutta Star Wars -alusta. Useimmat ovat kuitenkin varsin tylsiä. Tampereen Hervannassa kirkko on niin tylsä, ettei sitä tunnistaisi kirkoksi ilman tekstiä Hervannan kirkko rakennuksen kyljessä. Jossain määrin tylsiä bongauskohteita ovat myös vanhat 1400-luvun kivikirkot, sillä ulospäin ne ovat kuin samalla muotilla tehtyjä. Niiden sijainnin keskittyminen rannikkoseudulle ja Hämeenlinnan lähistöön kertoo historiasta.
Kirkkojen bongaaminen on avannut uuden ikkunan myös kotimaan maisemiin. Olen aina ajellut pikkuteitä ja kuvannut maisemia, mutta kirkkojen mukaan suunnistaminen on vienyt ihan uusille kylille, joista moni on kesä- ja syysaikaan hämmästyttänyt kauneudellaan.
Moni kirkko on tänä vuonna ollut rakennustelineiden peitossa. Korjausvelka kasvaa koko ajan, eikä kaikilla seurakunnilla riitä niihin varaa. Kun kirkosta eronneiden määrä kasvaa, seurakuntien tulot pienenevät ja kirkkoja joudutaan jopa sulkemaan. Jokelan kirkkoa oltiin syksyllä 2021 jo purkamassa (ja sitten joku varasti sen kellot).
Kirkkojen lisäksi niitä ympäröivät hautausmaat ovat tutustumisen arvoisia. Niillä kävellessä omat deadlinet ja projektiaikataulut menettävät merkityksensä. Erityisen pysäyttävä näky oli Östersundomin hautausmaalla. Lähekkäin on kaksi hautaa, joista toisessa on 4,5-vuotiaana kuollut Ines Wiktoria Melander ja toisessa 104-vuotiaana kuollut Märtha Elisabet Synnöve Blomqvist. Toisen elämä päättyi jo ennen kuin se ehti alkaakaan, toinen sai sata vuotta enemmän.
Jatkan kirkkojen kuvaamista ensi vuonna. Voit seurata projektin etenemistä kirkkokuvien sivulta https://www.suomi-ilmasta.fi/ (osoite päivitetty 17.7.2023).
Tuohan vain osoittaa, ettei mikään ole muuttunut. Kaikki samat ilmiöt on nykyaikana kuin pimeänä keskiaikanakin. Korkeapalkkaiset kalliit "Kuninkaat" (johtajat) on tyhmiä kuin saappaat. "Ritarit" (poliisi) on täysin hyödytön tositilanteessa. Kaiken maailman humpuuki käärmeenöljymyyjää on jokapuolella. Osa "rehellisiä" (se sijoitusneuvoja "laillisessa" liikepankissa) ja osa epärehellisiä (vaikka se onecoin). Mikä se erottava tekijä on, jää sitten tulkittavaksi. Kaiken maailman noitavainot rehottaa. Milloin kivitetään mamuja ja milloin noh nyt vaikka "rokottamattomia". Mitään muuta ongelmaahan tässä koronan hoidossakaan ole ollut kuin se ettei joku ole ottanut rokotetta...
VastaaPoistaKaiken maailman mausoleumeihin riittää miljardeja. On metroa, jokeria, motaria, rataa, siltaa ja areenaa ja edellenkin ympäri euroopan ne suomalaistenkin rahat vilahtaa. Niihin on loputtomasti rahaa (viitaten kirkkojen rakentamiseen). Mutta silti kuitenkaan se köyhän kansan asia ei kiinnosta edelleenkään. Eivät nyt sentään nykyaikana ojaan kuole. Ainakaan Suomessa. Mutta maa kyllä kuolee silmissä. Aikoinaan vietiin kuparit niiden kauniiden kirkkojen katoista. Nykyisin se suomalaisten kansallisomaisuuden varastaminen hoituukin vain käyttämällä (ne tyhmät johtajat) brysselissä, että bittiraha saadaan vilautettua. Itäeurooppalaiset käy sitten hakemassa ne kuparit edelleenkin (ja katalysaattorit) parempaan talteen. Niin ja siis ne "ritarit" oli täysin hyödyttömiä...
Helsingin Tuomiokirkon luona ei saa lennättää dronea, mutta hienot kuvat olet saanut paikasta. 🙂
VastaaPoistaEi huolta, Tuomiokirkon kuva on otettu aivan lentokieltoalueen ulkopuolelta, vähän ennen Fabianinkatua.
VastaaPoistaOtapa Petteri Iitin kirkko seuraavaksi kuvauskohteeksesi. Löytyy Etelä-Suomesta ja on oikein filmauksellinen, ympäristöinensä. Juuri käväisin itse siellä, maahanpanon merkeissä.
VastaaPoistaPidetään mielessä, heti keväällä. Suomessa on paljon komealla paikalla olevia komeita kirkkoja, jotka itselleni ovat tulleet täytenä yllätyksenä.
VastaaPoistaHieno projekti.
VastaaPoistaJäät historiaan Barsokevitschin ja Branderin jalanjäljissä – tai ainakin nouset Simo Ristan rinnalle.
Pari puutetta (nähdäkseni):
Pyhän Mikaelin kirkko Pälkäneellä
Pälkäneen uudempi kirkko
Muroleen kirkko
Muuramen kirkko tuo mieleen Hitchcockin elokuvassa Vertigo nähdyn, osin lavastetun San Juan Bautistan lähetysaseman kellotorneineen.
VastaaPoistaMuuramen kirkko
Googlen kuva
" Anonyymi sanoi... Helsingin Tuomiokirkon luona ei saa lennättää dronea"
VastaaPoistaTämä se on sitte jännä ilmiö. Aina kun puhutaan droneista, tulee ensimmäisenä esille kiellot ja säännöt. Oli se sitten faseböökin drone-ryhmässä tai blokissa, ni aina sama juttu. Oletetaan ensimmäisenä, että sääntöjä on rikottu.
Monelle (hyvin monelle) on tärkeämpää kysellä lentokieltoalueiden ja sääntöjen perään, ja itse asia tai kuvien sisältö ei välttämättä kiinnosta yhtään, mutta onhan varmasti noudatettu sääntöjä:)
Puutteita on paljon, myös Etelä-Suomessa, onhan mukana vasta neljäsosa kaikista Suomen kirkoista. Ehkä vuoden päästä olen jo puolivälissä. Muuramen kirkko näyttää tosiaan persoonalliselta, ei ole vielä vastaavaa kuvakokoelmassa.
VastaaPoistaLentokieltoalueista muistuttajia on tosiaan jatkuvasti. Hyvä, että vertaisvalvonta toimii. Kiellot ja rajoitukset myös lisääntyvät koko ajan, korkeusraja laski 120 metriin ja äskettäin on tullut kieltoalue Katajanokalle sekä eduskuntatalon ympäristöön. Tarkkana saa siis olla. Siitäkin syystä parasta pitää kiirettä kuvausten kanssa.
Yleensä kirkot rakennetaan rauhallisille paikoille, mutta muutama on aivan lentokentän lähellä (esim. Vantaan Tikkurila). Niiden kuvaaminen voi osoittautua hankalaksi.
Olin jo nuhtelemassa Sääksmäen kirkon sivuuttamisesta projektin alkuvaiheissa. Kirkko onkin kuvattu, mutta lataamani zip-paketin kuvatiedoston nimessä on typo (Sääksämäen kirkko), joten en heti löytänyt sitä.
VastaaPoistaKirjoitat, että harmaakivikirkot olisivat yksitoikkoisia, mutta tämä on pintapuolinen huomio. Useimmat kirkot aiottiin rakentaa alun perin holvatuiksi, ja poltettuja punatiiliä olisi haluttu käyttää muuraukseen enemmän, mutta melkein aina kirkonrakentajien ja seurakuntalaisten rahat ja into loppuivat viimeistään uskonpuhdistukseen. Lisäksi kirkoissa oli usein hienot maalaukset ja veistokset, pyhimyskuvat, jotka peitettiin tai poistettiin luterilaiselle kirkolle sopimattomina. Lopputulema on ehkä vähän simppeli.
Hienoja holvattuja keskiaikaisia kivikirkkoja on kuitenkin Porvoossa, Hollolassa ja Hattulassa; jopa Sääksmäen kirkko on sellainen – holvit tosin tehtiin vasta 1920-luvulla alkuperäisen interiöörin ja puisen tynnyriholvin tuhouduttua tulipalossa.
Kuvausprojektilla voi olla kiire muutenkin kuin kiristyvien lentomääräysten vuoksi.
VastaaPoistaSeurakuntien vähenenevät tulot, kutistuva jäsenmäärä ja tulossa olevat remontit pakottavat purkamaan kirkkorakennuksia. Voi olla, että Petteri Järvisen kuvat ovatkin joidenkin (lähinnä modernien 1960-luvulla rakennettujen) kohteiden osalta viimeisiä jollei ainutlaatuisia tallenteita.
Kuten edellä jo sanoin: hieno projekti.
Hieno homma ja melkoinen savotta :) Aiotko kuvata myös Saaristomeren kirkot - Hiittinen, Vänö, Jurmo, Utö(2kpl), Aspö, Nötö, Kökar, Iniö jne?
VastaaPoistaSaarilla sijaitsevista kirkoista tuli mieleen Hailuodon kirkko, jossa olen käynytkin.
VastaaPoistaPaikka sopisi elokuvan Miehuuskoe loppukohtaukseen.
Hailuodon kirkko
Nuo saaret ovat kyllä pienoinen ongelma, kun en kuulu veneilijöihin. Saarissa on kuulemma paljon pieniä kirkkoja. Hailuotoon sentään pääsee helposti.
VastaaPoistaJokelan kirkkoa valmisteltiin jo purkua varten, kun lokakuun alussa kävin kuvaamassa. Silloin olivat vielä kirkonkellotkin tallella.
Pitää korjata tuo Sääksmäki, kiitos huomiosta. Tuttu paikka, isoisäni veli kun on haudattu sinne.
Kaikkiin noihin mainittuihin Saaristomeren saariin pääsee kyllä julkisillakin, omaa venettä ei tarvita.
VastaaPoistaSitten ne pitää käydä kuvaamassa, kunhan sää suosii. Pikkusaarissa on vielä jotain ihan pieniä kirkkoja, ne jäävät väliin.
VastaaPoistaToivottavasti ehdit käydä tallentamassa jälkipolville Pallivahan kirkon – tämänkin modernin kirkkorakennuksen kohtalona purkaminen saattaa ohittaa kalliin peruskorjauksen.
VastaaPoistaPallivahan kirkko
Purkuaalto uhkaa kirkkoja
VastaaPoistaOn käsittämätöntä kuinka meillä ei osata uusiokäyttää kirkkorakennuksia.
Arlo Guthrie perusti nimeään (isänsä nimeä?) kantavan toimintakeskuksen vanhaan desekroituun kirkkosaliin, joka tuli tunnetuksi laulusta Alice's Restaurant ja samannimisestä elokuvasta.
Guthrie Center, former Trinity Church, Great Barrington, Massachusetts
Pallivaha on TODO-listalla.
VastaaPoistaAinakin kaksi kirkkoa on muutettu asuintaloiksi, tässä niistä Pitäjänmäen vanha kyläkirkko.
Entä kirkkojen jälkeen? Vesitornit? Monennäköistä arkkitehtuuria - Raumalta Otaniemeen tai Hangosta Ukiin. Jotkut jopa ihan tyylikkäitä. Kirkkonummen uusi vesitorni näyttää kaasukellolta. Ja Heinolan majakalta.
VastaaPoistaVesitornit ovat tosiaan mielenkiintoisia, vaikkeivät sentään kirkkojen veroisia. Luulin pitkään, että Turun moottoritielle näkyvä Halikon vesitorni on vanha linna raunio, kunnes kävin katsomassa ja kuvaamassa.
VastaaPoistaFinlaysonin kirkko
VastaaPoistaPeltikattofirma onkin ottanut kirkosta ilmakuvan.
Totta, Finlaysonin kirkko puuttuu vielä Tampereen kuvista. Listalla on.
VastaaPoistaMillä ohjelmalla teit tuon kuvakoosteen?
VastaaPoistaKuvakoosteen tein ihan manuaalisesti vanhalla Photoshopilla, kun en löytänyt sopivampaa ohjelmaa.
VastaaPoistaJyväskylässä on tarpeettoman paljon evankelis-luterilaisia kirkkoja, peräti 11. Osa on toki tullut kuntaliitosten myötä. Onkohan silti lie yksi suurimpia määriä per asukas? Niitä aiemmin enemmänkin, mutta mm. Huhtasuon ja Halssilan kirkot suljettiin ja Keljon kirkko purettiin viime vuonna - tilalle nousee juuri kierrostalo.
VastaaPoistaVesalan riihikirkkoa (vihitty kirkko) ei muuten näy wikipedian listassa.
Ja toki ei-luterilaisia kirkkoja täällä on ainakin 5-6 kpl. Riippuu toki vähän siitä mitkä lasketaan kirkoiksi: ortodoksinen ja katolinen varmasti.
Toivakan kirkko kannattaa muuten käydä katsomassa sisältäkin. Maalaukset voivat yllättää...
Uskomattoman upea kokoelma kirkoista suomessa ja upealla kuvanlaadulla, itse tykkään myös kuvata kaikkea vanhaa ja yleensä kirkot ovat pääosin vanhoja.erkki.mynttinen@hotmail.com
VastaaPoista