Bitcoinin voimakas arvonnousu on synnyttänyt monia uskomattomia tarinoita -- kuten uutisen miehestä, jolla on vielä kaksi mahdollisuutta muistaa salasanansa oikein ja pelastaa 198 miljoonan dollarin omaisuus. Olisiko kannattanut kirjoittaa salasanat muistiin, tai tässä tapauksessa jopa käyttää heikkoa salasanaa?
Oma tarinani on vaatimattomampi, mutta opettava yhtä kaikki.
Kokeilin Bitcoinia keväällä 2013 ja asensin lompakko-ohjelman uuteen, edulliseen ZTE:n 3G-malliin. Yksi ensimmäisistä Bitcoineja hyväksyneistä kaupoista oli Helsingin keskustassa sijainnut Vegemesta. Ostin sieltä testimielessä 0,0831 Bitcoinilla kasvishampurilaisen. Bitcoinin kurssi oli noin 115 euroa, joten ostoksen arvoksi tuli noin 9,70 euroa.
Burgerin osto toukokuussa 2013, arvo tänään n. 2500 euroa. |
Lompakkoon jäi vielä 0,1169 Bitcoinia, runsaat kymmenen euroa. Puhelin jäi laatikkoon, kunnes muistin sen vuonna 2017 Bitcoinin arvon raketoitua ylöspäin. Käynnistin puhelimen, mutta viiden vuoden säilytyksen aikana sen muisti oli tyhjentynyt ja puhelin halusi aloittaa Androidin asentamisen. Samalla oli haihtunut salainen avain, jota olisi tarvittu Bitcoinien siirtämiseen pois puhelimesta. Tämän päivän kurssilla (30 000 euroa) tappioksi tuli noin 3300 euroa. Auts. Burgerin hinta tämän päivän kurssilla olisi sekin noin 2500 euroa.
Saldo näkyy edelleen lohkoketjussa. |
Kaikki Bitcoin-siirrot tallentuvat pysyvästi lohkoketjuun. Toukokuun 17. päivä 2013 klo 11.59 saldoksi jäänyt 0,1169 euroa näkyy edelleen ketjussa, mutta ilman siihen liittyvää salaista avainta merkinnälle ei voi tehdä mitään. Ja Bitcoinin turvallisuuden takeena on juuri se, ettei salaista avainta voi jälkikäteen murtaa.
Harmittaa vähän -- mutta ei niin paljon kuin monia muita, joiden nykyarvoltaan jättimäisestä omaisuudesta on jäljellä vastaava lohkoketjun merkintä.
Bitcoin on varsinainen harminpesä. Monia harmittaa, että osti aikoinaan liian vähän tai myi Bitcoinit liian aikaisin. Jälkiviisaana on helppo tietää, miten olisi kannattanut menetellä.
Tänään kukaan ei osaa varmasti sanoa, mikä on Bitcoinin kurssi viiden vuoden päästä tai mitä toista kryptovaluuttaa nyt kannattaisi ostaa.
Tyhmä kysymys, koska itse en käytä mobiilia jurikaan netissä, eli vaatiko tuo vielä oman salasanan kirjoittamisen coineja siirrettäessä?
VastaaPoistaSamaa mietiskellyt itsekin, kun on katsonut noita arvonnousuja. Itse ensimmäisen kerran kuulin Bitcoinista v. 2011. Silloin olisi ollut mahdollisuus louhia jokunen talteen, kun kerran oli pääsy tehokkaaseen laskentapalvelimeen.
VastaaPoistaItse kanssa aikoinaan mietin, että alkaisiko louhimaan bitcoineja vai etsimään vastaavalla laskennalla älyllistä elämää avaruudesta.
VastaaPoistaNoh lopputuloksena oli, ettei ole coineja eikä löytynyt elämää :D
-> Harmittaa.
vaatiko tuo vielä oman salasanan kirjoittamisen coineja siirrettäessä
VastaaPoistaEn ihan ymmärtänyt kysymystä. Lompakko-ohjelma voi vaatia salasanan ennen kuin avautuu. Lohkoketjun puolesta salasanoja ei kysytä, mutta lompakko-ohjelmat voivat itse kysyä varmistuksia. Lompakko-ohjelmat käsittelevät myös Bitcoin-omistuksiin liittyvät salaiset avaimet, niitä käyttäjän ei tarvitse itse nähdä lainkaan.
Pakko laittaa tähän bitcoin teemaan kuulumaton kommentti:
VastaaPoistaHallitus ei pysty estämään suomalaisten ulkomaanmatkoja. On keksittävä jotain.
OTTAKAA RAJANYLITYSMAKSU KÄYTTÖÖN. NÄIN SAADAA SUOMALAISTEN TURHAT MATKAT RUOTSIIN JA VENÄJÄLLE LOPPUMAAN.
Muuten ollaan pulassa tarttuvamman koronan kanssa.
Muistan kun syksyllä 2013 kaveri kysyi, "pitäisikö sijoitusmielessä ostaa sadalla eurolla bitcoineja". Vastasin hänelle "ei kannata".
VastaaPoista