Linkit

maanantai 9. syyskuuta 2019

Miksi Google höristää korviaan?

Edellisen kirjoituksen aihe olivat sijaintitietojen yllätykset. Nyt on vuorossa puheentunnistus. Joissakin Android-puhelimissa Googlen puhetunnistus aktivoituu nimittäin yhtäkkiä ja pyytämättä, ainakin Google Maps -navigoinnin ollessa käynnissä.

Itselleni kävi näin kesällä useamman kerran Huawei 30 Pro -puhelimen kanssa. Kesken navigoinnin puhelin sanoi, ettei ymmärtänyt komentoa -- vaikka mitään "OK, Google!" -komentoa ei oltu annettu. Samsung S9 -puhelimessa navigointi ei aktivoitunut kertaakaan väärässä tilanteessa, vaikka puhelimet olivat päällä samanaikaisesti.

Kun Google yllättäen sanoo, ettei ymmärtänyt, seuraus on hämmentävä. Syntyy vaikutelma, että puhelin salakuuntelee keskusteluja koko ajan. Niin ei varmaankaan ole, mutta epäluulo jää jäljelle.

Sirin, Amazonin ja Googlen salakuuntelu nousi uutiseksi heinäkuussa, kun kävi ilmi, että suuret jenkkiyritykset kehittävät puheentunnistusta kuuntelemalla annettuja komentoja. Pahimmillaan vieraisiin korviin voi päätyä kiusallisia tai luottamuksellisia tietoja. Apple ja Google ovat sittemmin ilmoittaneet lopettavansa kuuntelun. Epäselväksi jää, miten ne aikovat jatkossa kehittää puheohjausta, jos ihminen ei saa tarkistaa tunnistuksen onnistumista. Epäilen, ettei kuuntelusta luovuta kokonaan, mutta käyttäjiltä pyydetään siihen aiempaa selkeämmin lupa.

Google poimi haamukomennon autossa käydystä keskustelusta.
Heinäkuun lopussa kuuntelin autosta Ylen Ykkösaamun keskustelua Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvästä juttukiistasta, kun Huawen puhelin luuli tunnistaneensa siitä itselleen tarkoitetun komennon.

Google poimi haamukomennon autoradion keskusteluohjelmasta.
Kyseinen keskustelu löytyi myöhemmin Yle Areenasta, joten testasin asiaa uudelleen. Toistin keskusteluun moneen kertaan pöytäkoneen kaiuttimista eri äänenvoimakkuuksilla navigoinnin ollessa käynnissä.

Ei mitään. Google Maps ei reagoinut lainkaan. Ei myöskään Samsungin S9-puhelimessa.

Todennäköisin selitys on, että jokin auton akustiikassa tai taustamelussa laukaisi puheentunnistuksen. Se saattoi olla äänien yhdistelmä, jota paljas korva ei olisi edes erottanut. Tai sitten kyseessä oli bugi, jonka Google ehti jo korjata.

Puheentunnistuksen aktivoituminen tuntuu täysin sattumanvaraiselta. Ehkä Huaweissa on Samsungista poikkeava mikrofoni tai elektroniikka, joka tuottaa helpommin haamukomentoja?

Guardianin mukaan Siri erehtyy usein luulemaan vetoketjun ääntä "Hey Siri" -komennoksi. Valmistajat tasapainoilevat jatkuvasti tunnistusherkkyyden ja väärien tunnistusten välillä, eikä tätä rajanvetoa koskaan saada erehtymättömäksi.

Yhdessä edellisen kirjoituksen paikannusilmiöihin herää kuitenkin epämiellyttävä tunne siitä, miten huonosti tunnemme niiden laitteiden toimintaa, jotka seuraavat elämäämme ja kulkevat aina mukanamme. Eikä kyse ole yrityksen tai perehtymisen puutteesta: vaikka kuinka kiinnostaisi, näitä asioita ei ole dokumentoitu missään. Ne ovat tuotesalaisuuksia.

Tällainen epävarmuus herättää huolta ja levottomuutta. Olemme jenkkiteknologian armoilla.

Varmuuden vuoksi kannattaa sammuttaa puhelimesta virta tai kytkeä se lentotilaan aina, kun puhuu jotain luottamuksellista. Akun irrottaminen voi vaikuttaa liioittelulta, mutta ei oikeasti ole sitä. Eikä nykyisistä puhelimista akkua edes saa irti. Ehkä juuri tästä syystä?

4 kommenttia:

  1. Trumpilla on tarkat hörökorvat, joilla se kuulee kaiken.

    VastaaPoista
  2. Minulla mikrofonikuulokkeiden ilmeinen oikosulku johdon taittuessa laukaisi satunnaisesti Google apurin. Fyysinen häiriö?

    VastaaPoista
  3. Ostin pojalle Android-puhelimen (Huawei Y6) yli vuosi sitten. Kerron nyt miten sen käyttöönotto sujui (sen mitä muistan, tarkat yksityiskohdat saattavat olla osin pielessä):

    Ottaessa laitetta käyttöön se kysyy haluatko käyttää "OK Google" - toimintoa. Valitsin "ei".
    Kun puhelin oli valmis käyttöön, huomasin että se reagoi sanontaan "OK Google", mihin olin valinnut etten sitä halua.
    Menin asetuksiin, jossa selkeästi toiminto oli poissa päältä. Ei ollut mitään asiaan liittyvää asetusta joka ei olisi ollut pois päältä. Kokeilin kytkeä päälle ja pois, mutta sillä ei ollut vaikutusta.
    Aikani tappelin asian kanssa kunnes lopulta kävi ilmi että toiminto pitää kytkeä ensin PÄÄLLE, jotta voi käydä toisaalla asetuksissa valitsemassa "lupa käyttää mikrofonia" (tai jotain sinne päin) PÄÄLLE, jonka jälkeen ilmestyy ASETUS jolla voi kytkeä "OK Google" toiminnon silleen "oikeasti" pois.

    Eli toiminto jonka ei olisi pitänyt olla päällä ja jolla ei olisi pitänyt olla lupaa kuunnella mikrofonia oli päällä ja kuunteli mikrofonia, eikä mennyt pois päältä ennen kuin se sai luvan käyttää mikrofonia.
    <SARKASMI>
    Mutta olen luottavainen ettei se puhelin enää mikrofonia kuuntele kun kerran lupa siihen on, johan se kuunteli mikrofonia ilman lupaakin.
    </SARKASMI>

    VastaaPoista
  4. iPhonen Siri on itselläni aktivoitunut pari kertaa täysin yllättäen. Yhtäkkiä luuri vaan sanoo "Anteeksi en ymmärtänyt mitä tarkoitit" tai jotain sinne päin. Aiheutti ihan mehevät naurut kerran kun tilanne oli jokseenkin hauska missä tämä tapahtui. Mutta aika creepyä kun oikein alkaa ajattelemaan. Luin juuri jostain että Google lahjoittaa älykaiuttimiaan muutamille vapaaehtoisille. Hmmm...miksiköhän.

    VastaaPoista