Linkit

keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Dealey plaza, JFK ja Oswald

JFK:n salamurha 22.11.1963 kiinnostaa yhä ihmisiä. On helppo leikkiä salapoliisia lukemalla kirjoja ja tutkimalla asioita netistä, mutta paikan päällä asiat aukeavat ihan toisella tavalla.

Ensimmäinen havainto: Dealey plaza on pienempi kuin kuvista voisi päätellä. Laajakulmaiset objektiivit saavat kaiken näyttämään isommalta. Presidentin autosaattue kulki hyvin läheltä katsojia. On mahdoton uskoa, että yleisön joukossa tai sen takana olisi ollut toinen ampuja, jota kukaan ei havainnut.


Dealey plaza, kirjavarasto, Houston Street ja Main Street.

Analyysit kriittisistä sekunneista perustuvat kaitafilmiin, jonka kuvannut Abraham Zapruder sattui olemaan täsmälleen oikeassa paikassa täsmälleen oikeaan aikaan. Harmi vain, että tien vieressä ollut kyltti peitti näkyvyyden toisen laukauksen osuessa. Kyltti on sittemmin poistettu, joten nykyään näköala on esteetön. Jos kaitafilmissä olisi ääni, tutkijoiden ei olisi tarvinnut kiistellä laukausten tarkoista ajankohdista vuosikymmeniä. Mutta kun filmi on mykkä, ajoitukset pitää tehdä kameran liikahdusten (fysiologinen reaktio pamahdukseen) sekä Kennedyn ja Connellyn liikkeiden perusteella.

Zapruder kuvasi kaitafilminsä seisten aidan päällä.

Ensimmäinen laukaus meni ohi, mutta toisen osumakohta on merkitty Elm Streetiin rastilla. Kaitafilmillä auto oli osuman sattuessa (Zapruderin filmin ruudut 223-224) kyltin takana.

Toinen laukaus osui tässä.

Toinen laukaus oli ns. magic bullet, taikaluoti, joka lävisti Kennedyn kurkun ja jatkoi sitten edessä istuvan kuvernöörin olkapään läpi stetsonia pitelevään käteen. Luodin lentorata on antanut aihetta loputtomiin spekulaatioihin ja Oliver Stone nosti sen avainasemaan elokuvassaan JFK - Avoin tapaus. Stone kuitenkin ohitti (tarkoituksella) tutkimukset, jotka selittivät asian.

Vain hetkeä myöhemmin kajahti kolmas, kohtalokas laukaus, joka murskasi Kennedyn takaraivon. Osuma näkyy Zapruderin filmin ruudussa 313. Koska ensimmäinen laukaus ammuttiin ruudussa 160 ja kameran kuvausnopeudeksi mitattiin 18,3 kuvaa sekunnissa, saadaan koko tapauksen kestoksi 8,4 sekuntia. Aika on enemmän kuin riittävä kolmeen laukaukseen, joista vain kaksi edellyttää uutta latausta.

Kohtalokas laukaus.

Tässäkin laajakulmainen objektiivi liioittelee etäisyyksiä. Tieltä katsoen etäisyys koulukirjavaraston ikkunaan ei näytä kovin pitkältä.

Oswaldin ampumapaikka.

Oswald ampui loittonevaa autoa takaapäin. Kennedyn pää retkahti osuman voimasta ensin eteen- ja sitten taaksepäin, mikä on herättänyt epäilyjä toisesta ampujasta joko Grassy Knoll -kumpareella tai rautatiesillalla. Joidenkin mielestä ampuja piileskeli maan alla ja ampui sadevesiviemärin aukosta.

Grassy Knoll.

Paikan päällä tuntuu mahdottomalta uskoa, että joku voisi seistä tässä tai yleisön takana kiväärin kanssa ja ampua presidentin autoa ilman, että kukaan kiinnittäisi asiaan huomiota. Muutamat väittävät kuulleensa laukauksen äänen kumpareen suunnalta, mutta kukaan ei muista nähneensä siellä asemiestä.

Vähän edempänä on rautatiesilta.

Elm Streetin ylittävä rautatiesilta.

Rautatiesillalla kulkee kävelytie.

Kävelytie sillalla.

Sillalta olisi mainio näkyvyys lähestyvään saattueeseen.

Näköala sillalta Elm Streetille.

Sillassa on jopa ampumiseen sopivia aukkoja.

Silta.

Mutta sillalla oli ihmisiä, joten mahdollinen ampuja olisi paljastunut heti.

Texasin koulukirjavarasto on nykyisin museona (Sixth Floor Museum).

Sixth Floor Museum

Museo esittelee yksityiskohtaisesti vierailupäivän kohtalokkaat tapahtumat, tutkinnan ja erilaiset teoriat. Museon vitriinissä on Oswaldin kihlasormus, jonka hän jätti ampumispäivän aamuna vaimolleen.

Valitettavasti museossa ei saa kuvata. Ylimmän kerroksen ikkunasta on esteetön näköala, samanlainen kuin Oswaldilla oli kerrosta alempaa. Ikkunasta katsoen etäisyys Elm Streetillä liikkuviin autoihin näyttää pitkältä. Maallikon on vaikea arvioida, miten helppoa olisi osua hitaasti liikkuvaan presidentin autoon. Alamäki helpottaa tähtäystä, sillä se vähentää kohteen liikettä suhteessa ampujaan.

Tekonsa jälkeen Oswald poistui kirjavarastosta 12.33 ja käveli Elm Streetiä päinvastaiseen suuntaan kuin autosaattue oli kulkenut. Hän otti taksin asuntolaan ja haki huoneesta käsiaseensa. Arvellaan, että hän suunnitteli pakenevansa linja-autolla Meksikon puolelle. Dallasista on rajalle noin seitsemän tunnin ajomatka (680 kilometriä).

Oswaldin asuinpaikat, asuntolan sijainti (N Beckley), Texas-teatteri ja Tippetin surmapaikka (pitäisi olla 10th Street eikä 9th Street).

Kello 13.15 poliisi J. D. Tippet havaitsi poliisiradiossa kerrottuihin tuntomerkkeihin sopivan miehen ja yritti pysäyttää tämän 10th Streetin ja Patton Streetin kulmassa. Oswald ampui poliisia kolme kertaa rintaan ja kerran päähän. Tippet mainitaan murhapäivän tapahtumissa vain ohimennen, vaikka hänen kohtalonsa kertoo Oswaldin häikäilemättömyydestä. Tippetiltä jäi vaimo ja kolme lasta, nuorin heistä viisivuotias.

Risteys, jossa Oswald ampui Tippetin.

Historiallisella paikalla on muistolaatta. Taustalla näkyy koulu.

J. D. Tippetin muistolaatta.

Oswald jatkoi pakoaan historialliseen Texas-elokuvateatteriin, johon on Tippetin murhapaikalta vain 900 metrin kävelymatka (14 minuuttia).


Oswaldin oletettu reitti Tippetin surmapaikalta elokuvateatteriin.

Vuonna 1931 perustettu teatteri on suojeltu ja yhä käytössä, joskaan sen esitystekniikka ei varmasti täytä nykyvaatimuksia. Itse en lähtisi tänne katsomaan uusinta Tähtien sotaa.

Texas Movie Theater

Oswald livahti sisään maksamatta, jolloin lipunmyyjä soitti poliisin.

Lipunmyyjän toimisto (mistä tulee termi "box office").

Tammikuussa 2018 Texas-teatterin seinällä on tutun näköisen elokuvan juliste. Rare exports on suomalainen kauhuelokuva joulupukista.

Rare exports -mainosjuliste Texas-teatterissa.

Oswald yritti ampua häntä kello 13.40 pidättämään tulleita poliiseja, mutta nämä saivat epäillyn vangittua. Oswald vietiin Harwood Streetillä sijaitsevaan poliisitaloon, josta on vain 500 metrin matka Dealey plazalle. Tammikuussa 2018 talo oli remontissa.

Dallasin poliisitalo.

Talossa on kaksi autoliikenteelle tarkoitettua ramppia.

Aseet ja henkilöiden kulku kielletty.

Epämääräinen ja oletettavasti sekopäinen yökerhon omistaja Jack Ruby livahti sisään ilmeisesti tästä Commerce Streetin rampista juuri, kun Oswaldia oltiin 24.11.1963 (kaksi päivää pidätyksen jälkeen) siirtämässä autolla toiseen vankilaan.

Ramppi, josta Ruby livahti sisään ampumaan Oswaldin.

John F. Kennedy kiidätettiin ampumisen jälkeen läheiseen Parklandin sairaalaan. Yli 50 vuotta myöhemmin sairaala on laajentunut useilla lisärakennuksilla ja näyttää tänään hyvin modernilta.

Parklandin sairaalan ensiapu tänään.

Oswaldia ammuttiin vain kerran vatsaan, mutta osuma oli kohtalokas. Hän kuoli samassa sairaalassa kuin JFK kahta päivää aiemmin, viereisessä leikkaussalissa.

Aluksi mikään hautausmaa ei halunnut presidentin murhaajaa, mutta lopulta hautapaikka löytyi viereisen Fort Worthin kaupungin Shannon Rose Hill -hautausmaalta.

Rose Hill -haustausmaa, Oswaldin hautakivi punaisten kukkakimppujen edessä.

Salaliittoteorioiden mukaan Oswaldin hautaan oli laskettu väärä mies. Hauta avattiin lokakuussa 1981 ja ruumiin jäänteet tutkittiin. Niiden todettiin kuuluvan Lee Harvey Oswaldille. Jälleen yksi salaliittohuhu oli ammuttu alas.

Mutta kuka on Oswaldin viereen haudattu Nick Beef?

Oswald ja Nick Beef.

Hän on amerikkalainen koomikko Patric Abedin, joka näki 6-vuotiaana Kenndyn saapuvan Texasiin. Seuraavana päivänä JFK ammuttiin. Aikuisena Patric palasi Texasiin ja huomattuaan Oswaldin viereisen hautapaikan olevan vapaana hän osti sen. Paikalla on vain hautakivi, eikä Abedin aio tulla haudatuksi sinne.

Kaikki salamurhaan liittyvät paikat ovat yllättävän lähellä toisiaan. Salamurhan aikaan Oswald oli muuttanut kodistaan lähellä sijaitsevaan asuntolaan. Osoitteesta 214 West Neely Street on linnuntietä vain 3,6 kilometriä Dealey plazalle. Sitä ennen nuori pari asui kurjassa talossa Elsbeth Streetillä kivenheiton päässä. Talo purettiin muutama vuosi sitten.

214 W. Neely Street.

Oswald asui talon toisessa kerroksessa Marina-vaimon ja pienen tytön kanssa. Talon takapiha tuli kuuluisaksi valokuvasta, jonka Marina-vaimo otti 31.3.1963. Kuvassa Lee Harvey poseeraa kiväärin kanssa, toisessa kädessään kaksi kommunistista lehteä.

Kuuluisa valokuva otettiin tätä aitaa vasten.

Poliisi löysi valokuvan heti murhan jälkeen tekemässään kotietsinnässä. Marina myönsi ottaneensa kuvan, mutta Oswald väitti kuvaa manipuloiduksi. Hänen asentonsa on hieman omituinen, mutta vuoden 2015 analyysin mukaan kuva on aito (kts. esim. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/john-f-kennedys-assassination-photo-showing-lee-harvey-oswald-with-gun-used-to-kill-former-president-a6699751.htmlhttps://phys.org/news/2015-10-backyard-photo-lee-harvey-oswald.html ja http://www.dailymail.co.uk/news/article-3279231/Photograph-Lee-Harvey-Oswald-holding-gun-police-said-used-assassinate-JFK-authentic-conspiracy-theorists-claimed-faked-new-analysis-finds.html).

Oswaldin asuinpaikat kiinnostavat ainakin niitä, jotka ovat lukeneet Stephen Kingin mainion 22.11.63 -romaanin. Kingin romaanissa päähenkilö seuraa Oswaldin perhe-elämää läheltä yrittäessään estää lähestyvän salamurhan. Ajankuvaus on hämmentävän aitoa ja uskottavaa.

Entä miksi Oswald ampunut aiemmin, kun auto lähestyi koulukirjavarastoa Houston Streetiä pitkin?

Presidenin saattue tuli oikealta ja jatkoi suoraan eteenpäin.

Autosaattue tuli oikealta (Main Street), kääntyi 90 astetta oikealle Houston Streetille (kuvassa suoraan eteenpäin) ja kääntyi taustalla näkyvän koulukirjavaraston edessä 120 astetta vasempaan. Miksei Oswald ampunut lähestyvää autoa?

Museon ikkunasta katsoessa huomasi, että talvella puolen päivän aikaan aurinko paistaa lähestyvien autojen takaa. Vastavaloon tähtääminen on epävarmempaa. Lisäksi Kennedy istui takapenkillä, hänen edessään istui Texasin kuvernööri John Connelly. Oli helpompi odottaa, kunnes auto oli kääntynyt mutkasta ja alkanut loitota kirjavarastosta poispäin.

Museon kirjastossa on pieni valikoima aiheesta kirjoitettuja kirjoja.

Museokaupan kirjavalikoimaa.

Kaikkiaan kirjoja arvioidaan olevan 2000 erilaista. Dealey plazan tapahtumat kiinnostavat turisteja yhä vieläkin, valokuvaajia ja selfien ottajia parveilee aukiolla päivästä toiseen ja monenlaiset kaupustelijat myyvät salaliittoteorioita ruokkivaa materiaalia.

Myyjä Dealey plazalla.

Kaupallisuus pitää huolen siitä, että JFK:n salamurhateoriat kiinnostavat maksavaa yleisöä tulevaisuudessakin. 

6 kommenttia:

  1. Wikipedia: "JFK: Reloaded on "historiallinen simulaattori", videopeli, joka on rakennettu muistuttamaan John F. Kennedyn salamurhaa. Se julkistettiin 22. marraskuuta 2004 (tapahtuman 41. vuosipäivänä). Pelin kehittäjät sanoivat tarkoituksenaan olleen "tuoda historia eloon" ja auttaa todistamaan Warrenin komission löydöt."

    VastaaPoista
  2. Sillalla oleva ampuja olisi osunut tuulilasiin. Auton tuulilasi oli ehjä. Ruohokummulta olisi helposti osunut myös Jackiehen. Edestä ampuminen olisi ollut huono siitäkin syystä, että ampuja olisi paikallistettu nopeammin.

    VastaaPoista
  3. Salaliittoteoriat tuntuvat olevan jonkinlainen amerikkalainen kulttuuri-ilmiö.

    Esim "Flat Earth" -teoria tuntuu olevan juuri nyt muodissa, ja koska salaliittoteoriat ovat jonkinlainen osa pop-kulttuuria niin Youtubessa on paljon teoriaa puolustavia videoita jotka on selkeästi tehty kieli poskeassa parodiaksi.

    Aiheetkin tuntuvat kiertävän kehää: Edellinen iso aihe oli muistaakseni lentokoneiden kemikaalivanat, 9/11 salaliitto-pohdinnoista ei ole kauaa, joskus UFO:t olivat pinnalla, ja JFK:n murhakin nousee esille n 10 vuoden välein.

    Suomessa salaliitoilla kouhkaaminen aika pientä, itselle tulee lähinnä mieleen rokotevastaisuuteen pesiytyneet väittämät (rokotteet ovat lääkefirmojen miljardihuijaus, lääketeollisuus manipuloi mediaa, yms).

    VastaaPoista
  4. "Tästä tulee pitkä lento..."

    VastaaPoista
  5. Warrenin komissio oli muuten täysin oikeassa, mutta ensimmäinen ohilaukaus ilman kiinnekohtaa ennen filmiä arvattiin liian myöhäiseksi, mistä nopeudesta sikisi pääosa rahastajien folioteorioista.

    Kuuban epäoikeudenmukaisen sorron kostanut työläisten esitaistelija Oswald tietenkin valmisteli ampumista, kun auto kääntyi näkyviin. HETI kirjavaraston mutkassa lähimpänä Oswald yritti ensimmäistä laukausta, mutta alkuhermoilun, suuren alakulman, mahdollisesti liikennemerkin/oksien vuoksi luoti meni täysin ohi, jolloin kimmokkeesta kadun toisella puolella katsoja sai vähäisen verinirhaisun.

    Oswald joutui vaihtamaan tähtäysasentoa ikkunalaudalla ja ampumaan mekaanisesti 2 laukausta osuen viimeisillä sekunneilla loittonevaan autoon. 3 laukaukseen oli siis parisen sekunttia mainitsemaasi enemmän aikaa, jolloin tähtäykset ehtii kohtuullisesti tehdä.
    Uusimmassa muutaman vuoden vanhassa dokumenttifilmissä tämä on todistettu ensimmäistä kertaa.
    Ikävää että muuten fiksu ohjaaja Oliver Stone vanhaan JFK-leffaansa keräsi harhaanjohtavasti kaikki salaliittokliseet. Mutta onhan teema liian herkullinen thrillereille jättää hyödyntämättä.

    Omasta ideastaan yksin salamurhanneen Oswaldin olisi kannattanut ottaa valmiiksi töihin reppu matkatavaroineen ja käsiaseineen, jos aikoi suoraan bussilla Meksikoon.
    Juoppo Ruby uhoten ampui Oswaldin perinteiseen lynkkaustapaan.

    Komeudella valittu Kennedy sai kiistatta ansaitsemansa teloituksen sotarikoksistaan Kuubassa ja aloittamassaan Vietnamin sodassa.
    Eihän Sankarityöläisen yksinkertainen kosto kapitalismissa myy.
    Sirham Sirhamin motiivi on arvoituksellisempi? Ja Robert olisi varmasti ollut parempi presidentti.

    Samoin svenssonit eivät millään tahdo uskoa, että tarkoituksettomasti juoppo Pettersson ampui Palmen - erehdyksessä?
    Suomalaiset miehet häpeämurhaavat itsensä tai pahimmassa tapauksessa perheensä.
    Eikö pahoinvoivien kannattaisi kohdistaa vihansa vastuuttomiin johtajiimme?
    Kansallissankarimme Lallin kunniakkaat itsenäisyysperinteet kunniaan!

    Petteri voisit tässä, kuten muissakin kysymyksissä, ottaa paljon kärkevämmin kantaa?

    VastaaPoista
  6. Väkivalta päättäjiä kohtaan ei varmasti parantaisi Suomen tilannetta yhtään. Ei parantanut USA:ssakaan. Ja Kennedyn jälkeiset presidentit vain pahensivat Vietnamin sotaa.

    Palmen tapaus on arvoitus. Olisiko juoppo pystynyt toimimaan niin määrätietoisesti, ettei jäänyt kiinni?

    VastaaPoista