Linkit

torstai 20. marraskuuta 2014

Herätysjuhla (Slush) on ohi, takaisin yrittämään

Kaksipäiväinen Slush-tapahtuma päättyi eilen. Jo vuosi sitten se sai paljon julkisuutta, tänä vuonna julkisuuden määrä oli suorastaan ylenpalttista. Hesarilta paikan päällä ahersi viisi toimittajaa, molempien tv-kanavien aamutelevisiot seurasivat tapahtumaa. Suomen pääministeri ja Kiinan varapääministeri olivat paikalla ja keskustelivat yleisön edessä. Eikä raportointi liittynyt pelkkään viralliseen ohjelmaan, vaan kattoi myös iltabileet.

Ulkopuolinen voisi luulla, että Slush oli hurmoksellinen herättäjäjuhla eikä yrittäjien bisnestapahtuma. "Slush ei ole pelkkä valonpilkahdus marraskuun pimeässä, vaan se valaisee koko Suomen", hehkutti pääministeri Stubb. Vieläkö joku väittää, että Suomi on yrittäjäkielteinen maa?

Tämän suurempaa arvostusta aloittelevia yrittäjiä kohtaan valtio tai media tuskin voisi osoittaa. Jos joku nuori vielä empii yrittäjäksi ryhtymistä, se ei takuulla johdu huonosta ilmapiiristä tai arvostuksen puutteesta. Tuskin edes epäonnistumisen pelosta, sillä lähes kaikessa uutisoinnissa yrittämistä ja startupeja käsitellään erittäin myönteisesti. Välillä tuntuu, että Yle on suorastaan komennettu kertomaan yrittäjien menestystarinoita.

Epäonnistumisista kerrotaan harvoin, ellei kyse ole Sunny Car Centerin kaltaisesta sotkusta, joka ylittää uutiskynnyksen muistakin syistä. Tässä suhteessa Hesarin juttu 3.11. ("Yli puolet startupeista ei lähde lentoon") epäonnistumisista oli suorastaan tervetullut. Yrittäminen on nimensä mukaisesti yrittämistä, eikä se saa pelottaa alalle ryhtyvää.

Nykyisessä taloustilanteessa valtio suorastaan rukoilee teknisen ja palvelualojen uusia startupeja tuomaan kaivattua kasvua ja työllistämään. Perinteisemmät alat tai jo pitkään toimineet yritykset eivät saa vastaavaa hemmottelua.

Startupit ovat mukavia myös siksi, että ne toimivat yleensä uusilla, vähän säädellyillä aloilla. Rakentaminen, kuljetuspalvelut ja ruoka-ala ovat hankalampia, koska niille on ehtinyt kertyä mittava säädösten ja rajoitusten verkosto.

Ehkä valtio voisi muistaa myös näitä perinteisiä yrittäjiä ja purkaa heidän toimintaansa rajoittavia esteitä? Siitä ei ehkä saa hurmosta eikä mediahuomiota startupien tapaan, mutta perinteiset ja "tylsät" yritykset tuottavat kuitenkin leijonanosan tämänkin maan bruttokansantuotteesta.

4 kommenttia:

  1. @petteri

    Poliitikkojen puheiden tasolla yrittämiseen on kannustettu ja tuettu jo pitkään, niillä ei kuitenkaan ole isosti merkitystä kun käytännössä yrittämisen arki on sitten aivan muuta.

    VastaaPoista
  2. Totta, juhlapuheet ovat pelkkiä puheita, mutta varsinkin Slush on selvästi jotain paljon enemmän. Lisäksi startupit ovat myös median lempilapsia, ja sillä on enemmän vaikutusta kuin poliitikoilla.

    VastaaPoista
  3. Autokaupan Sunny Car Centerin lisäksi toinen iso enemmän tai vähemmän epäonnistunut toimiala on "valtion pitkäveto" biotekniikka biolaaksoineen. Toki yritystoimintaa ja työpaikkoja sinnekin on syntynyt, muttei "uutta Nokiaa" vastaavasti ainakaan.

    Sen alan odotuksia vaatimattomammasta menestyksestä on kyllä uutisoitukin.
    http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180391-nillitysta-vai-hurmosta

    VastaaPoista
  4. Myös teollisesta internetistä on viimevuosina puhuttu paljon. Vaikea ymmärtää mistä on kyse. Ilmeisesti olemassaolevien käyttöliittymien parempaa hyödyntämistä olemassaolevien automaatioratkaisujen kanssa. Vaikeaa nähdä tuollaisessa suurta innovatiivisuutta.

    VastaaPoista