Ilmainen uutistarjonta pakottaa toimitukset työskentelemään korkeapaineella ja hutiloiden.
Otetaan vaikka tämä uutinen: Facebook-kuvat johtivat neljän Apachen tuhoon Irakin sodassa. Uutisen mukaan sotilaat olivat vuonna 2007 kuvanneet taisteluhelikoptereita Irakissa ja laittaneet kuvat Facebookiin. Kuvissa oli ollut mukana älypuhelimen lisäämä koordinaatitieto, jonka perusteella Irakin armeija tuhosi kopterit kranaatti-iskussa.
Mutta hetkinen... tämähän tapahtui vuonna 2007? Eihän silloin edes ollut Facebookia! Tai oli, mutta sillä oli vain vähän käyttäjiä. Itse liityin palveluun lokakuun alussa. Silloin Facebookissa ei ollut kuvien julkaisutoimintoa eikä mitään paikkatietoon liittyvää.
Kyse saattoi olla jostain toisesta verkon kuvapalvelusta, mutta kuinka monella sotilaalla oli silloin älypuhelin? Apple oli julkistanut iPhonen vuoden 2007 alussa ja sen toimitukset alkoivat vasta myöhään keväällä.
Entä Irakin armeija? Tuskin se USA:n helikoptereita tuhosi, kun maa oli vallattu jo neljä vuotta aikaisemmin.
Alkuperäinen uutinen on omituinen ja siitä suomenkielisen uutisen tehnyt iltapäivälehden toimittaja on kiireessään sotkenut asiat lopullisesti. Onneksi mukana on sentään linkki alkuperäiseen amerikkalaiseen uutiseen. Sekään ei valaise asiaa riittävästi. Herää epäily, että "uutisen" taustalla on sotilaille tarkoitettu varoitus.
Tekstistä saa käsityksen, että Facebook julkaisisi automaattisesti älypuhelimella otettujen kuvien sijaintitiedot. Niin ei sentään käy. Päinvastoin, Facebook ei käytä edes jpeg-kuvissa valmiina olevia metatietoja. Vaikka koordinaatit olisivat mukana, Facebook poistaa ne. Voi tietysti olla, että Facebook käyttää sijaintia sisäisesti, mutta julkaistavista kuvista ne joka tapauksessa poistetaan.
Jos kuviin haluaa sijaintitiedon, se pitää itse merkitä. Sijainnin voi kertoa kuvaa otettaessa tai lisätä jälkikäteen. Jälkeenpäin lisättynä sijainnin voi valehdella minne haluaa. Laitoin juuri omalle sivulleni ottamani kuvan toimistosta, jonka siirsin keskelle Pariisia.
Joten ei huolta: ellei itse kerro sijaintiaan, Facebook ei sitä paljasta. Säästyy niin yksityisyys kuin taisteluhelikopteritkin.
Ihmettelin samaa uutista. GPS tuli vasta iPhonen kakkosversioon 2008, joten siitä ei voi olla kyse. Entä minkälaiset kännykkäverkot Irakissa oli 2007?
VastaaPoistaAlkuperäistä uutista voi lukea siten, että nettiin on laitettu vaan valokuvia, joista on nähty helikopterin olleen jossain paikassa kuvaushetkellä. Loput uutisesta GPS-älypuhelimineen ja Facebookeineen on "toimittajan ottamia vapauksia".
Käsittääkseni alkuperäinen uutinen on tässä, suoraan Yhdysvaltain armeijalta. Ja siellä mainitaan vain että kuvat on laitettu nettiin, palvelua ei nimetä.
VastaaPoistahttp://www.army.mil/article/75165/Geotagging_poses_security_risks/
(tm)
Alkuperäisessä tekstissä ei tosiaan mainita sen paremmin älypuhelimia kuin Facebookia, vaan näin:
VastaaPoista"Someone with the right software and the wrong motivation could download the photo and extract the coordinates from the metadata.
Warren cited a real-world example from 2007. When a new fleet of helicopters arrived with an aviation unit at a base in Iraq, some Soldiers took pictures on the flightline, he said. From the photos that were uploaded to the Internet, the enemy was able to determine the exact location of the helicopters inside the compound and conduct a mortar attack, destroying four of the AH-64 Apaches."
Tekstistä ei käy ilmi, miten koordinaatit oli lisätty kuviin. Itse käytin noihin aikoihin tavallista kameraa ja erillistä gps-loggeria, joten paikkatiedon yhdistäminen vaati manuaalista työtä, mutta oli kuitenkin mahdollista.
Hekojen paikallistaminen ja tuhoaminen Facebookin perusteella on höpöhöpöä kuten Petteri kommentoikin, mutta sotilaiden olisi kuitenkin noudatettava normaalia suurempaa varovaisuutta mitä julkaisevat netissä. Esim tiedän henkilön jonka Facebook-galleriassa oli näkymiä vartiopisteen tähystyssuunnista, partio-alueen kiintopisteistä ja vartioaseman turvallisuusjärjerstelyistä. Valokuviin oli lisäksi tagitettu henkilöiden nimiä ja kuvauksia.
VastaaPoistaIlmiö ei ole sinällään uusi, samoja ongelmia on ollut ennen sosiaalista mediaakin. Omassa palveluspaikassa ex-Jugoslaviassa tuli kielto että valokuvia ei saa kehittää paikallisissa liikkeissä vaikka halpoja ovatkin. Ja kirjallisuuden perusteella sota-aikana junissa hölisevät sotilaat olivat käsittämättömän paljastava tietolähde.
@Vakoilijoiden ammattikuntaa uhkaa sukupuutto naamakirjan tultua. Enpä vielä ole liittynyt,pitäisiköhän? Onko uusi James Bond muutaman vuoden päästä ylipainoinen nörtti, joka pizzaviipale toisessa kädessä näpyttää läppäriä aamuyöllä;)?
VastaaPoistaGoogle+/Picasa ei poista paikkatietoja. Päin vastoin albumin sivussa on pieni google-maps osio jossa näkyy missä albumin kuvat on otettu.
VastaaPoistaÄlypuhelimesta lähettäessä täytyy itse poistaa meta-data.
Normaali-ihmiset nyt jakavat itsestään niin paljon tietoa naamakirjassa, että se on aika se ja sama, meneekö valokuvien paikka tieto samalla.
Sotilailla tulisi olla jyrkkä kileto jakaa palveluspaikasta otettuja kuvia millään tavalla
Onkohan kellekään tullut mieleen että ehkä hekojen paikka määritettiin käyttämällä mäenkukkulaa ja kiikareita?
VastaaPoista>Google+/Picasa ei poista
VastaaPoista>paikkatietoja. Päin vastoin
>albumin sivussa on pieni google-
>maps osio jossa näkyy missä
>albumin kuvat on otettu.
Tätä hyödynnän itsekin jatkuvasti, esim. https://picasaweb.google.com/111381379126708063355/Dubai2012
Facebook kuitenkin poistaa metadatan kuvista. Poikkeus on vain kuvan title-kenttä, joka siirtyy Facebook-galleriassa kuvatekstiksi.
Valokuvissa olevat koordinaatit voivat olla paljastavia, mutta kyse ei ole Facebookista.
VastaaPoistaIhme homma, että hakkeri sortuu tällaiseen aloittelijan mokaan.