Linkit

lauantai 12. maaliskuuta 2011

STUKin tiedottaminen katastrofaalisen huonoa

Japanin ydinvoimalaonnettomuus on ollut eilen perjantaina 11.3. ja tänään lauantaina 12.3. kriisitiedottamisen tulikoe. Säteilyturvakeskus reputti kokeessa pahasti, eikä YLEn uutisetkaan saa pelkkiä kehuja.

Ydinvoimalan ongelmat tulivat julkisuuteen eilen perjantai-iltana. YLE oli hyvin ajan hermolla, sillä klo 21 alkaneessa ajankohtaisohjelmassa (Areenassa, haastattelu n. 10-15 minuutin kohdalla) haastateltiin STUKin pääjohtaja Jukka Laaksosta, joka kertoi mm. näin:

En pidä todennäköisenä, että tilanne pahenee, mutta kyllä se on mahdollista, toivottavasti aamulla ollaan viisaampia. Tilanne kehittyy siinä pikku hiljaa että jos se lähtee pahempaan suuntaan, niin siinä on kuitenkin monta tuntia aikaa korjata tilanne.

Kiina-ilmiöstä on paljon puhuttu, nyt saatetaan se nähdä ensimmäisen kerran. En pidä sitä todennäköisenä, mutta se on kuitenkin hyvin lähellä se mahdollisuus verrattuna siihen, mitä koskaan aikaisemmin on ollut.
Lauantaiaamuna kello kahdeksan TV-uutisissa kerrotaan seuraavaa:

STUKin johtajan mukaan ydinvoimaonnettomuuden riski Japanissa on pienentynyt. Jukka Laaksonen arvioi että tilanne näyttää selvästi eilistä paremmalta. [Puhelinhaastattelu alkaa:] "Kaikki näyttää siltä että reaktoreita pystytään kaikilla näillä Fukushiman laitoksilla pitämään normaalisti hallinnassa ja että niitten jäähdytys toimii".
Samaan aikaan luin netistä japanilaisen uutistoimiston juttua, jonka mukaan tilanne on koko ajan pahentunut ja että ytimen sulaminen alkaa näyttää todennäköiseltä. Ihmettelin uutisoinnin eroa Twitterissä, mikä herätti lievää närkästystä Ylen uutisjohtajassa (mutta hei, ainakin hän seurasi Twitteriä - pointsit siitä!).

Kello yhdeksän TV-uuutisista Laaksosen kommentit oli jätetty (viisasta kyllä) kokonaan pois, ydinvoimalasta kerrottiin edellisen illan tilanne.

Sitten kaikki muuttui. Kello 10:40 kuulin autoradiosta ylimääräisen uutislähetyksen. Äänessä oli taas Jukka Laaksonen, jonka mukaan tilanne Japanissa näytti nyt vakavalta. Sama toistui klo 11 uutisissa, jossa esitettiin tunti aiemmin tehty puhelinhaastattelu:

Aivan juuri tuli eräältä tuttavalta Japanista joka on asiasta perillä tieto että ensimmäisen yksikön reaktorisydämessä veden pinta on laskenut sellaiseen arvoon että näyttää todella huonolta...
Kello 12 radiouutisissa juuri studioon saapunut Laaksonen kertoi tilanteesta näin:

"Kun katsoo noita BBC:n kuvia niin tilanne näyttää erittäin vakavalta. Meille alkoi tulla noin yhdeksän aikaan tietoa siitä että ykkösyksikön reaktorin jäähdytys ei ole enää hallinnassa sinne ei pystytty saamaan vettä, ja kun reaktori kuivuu ei kestä kovin kauaa ennen kuin se alkaa sulaa, näin on ilmeisesti nyt sitten käynyt. Vaikuttaa siltä että reaktori on sulanut... tiedämme että tässä reaktorissa ei pystytä painetta alentamaan näissä olosuhteissa mikä johtaa siihen että se sula reaktorimassa tulee ikään kuin ruiskuamalla paineastian vaurioituessa jostain reiästä pihalle ja reagoi kemiallisesti ilman kanssa ja siinä syntyy voimakas räjähdys. Se on yksi mahdollinen skenaario. Toinen on se että tässä sydämen sulaessa syntyy myös vetyä... joka on räjähtänyt rakennuksessa olevan hapen kanssa, kun heillä ei ole semmoista typpitäyttöä kuten meidän vastaavissa reaktoreissa, että vetyräjähdys ei ole mahdollinen.

[riippuu siitä] miten sulanut massa jähmettyy uudelleen sen jälkeen kun se leviää laitoksen alapuolelle tai seiniin sisätiloihin. Niin kauan päästöjä tulee kun se on sulassa kuumassa tilassa, mitä nopeammin se jähmettyy laavamaiseksi muodostelmaksi sitä nopeammin päästöt päättyy. Onni onnettomuudessa on että tuulet puhaltavat tällä hetkellä koilliseen... pilvi menee merelle eikä siitä ole vaaraa ympäristössä.

No kyllä se jollain tavalla siihen [Tsernobyliin] vertautuu. Tsernobylissä oli se, että reaktori oli yli kaksi kertaa suurempi, se pääsi kiehumaan suljetussa tilassa 10 päivää jolloin se pysyi sulana ja lähetti koko ajan radioaktiivista ainetta ympäristöön. Jos käy kuten toivon että se sula massa leviää ja jähmettyy nopeasti niin päästöt voivat jäädä paljonkin pienemmiksi.
STUKin pääjohtaja saa siis tietonsa BBC:n kuvista ja tuttavaltaan Japanissa? Niiden perusteella hän spekuloi sulan reaktoriytimen ruiskuavan reaktorihallin seinille tai valuvan rakennuksen alle (ns. Kiina-ilmiö). Ja tiedot oli saatu jo kolme tuntia aikaisemmin?

Iltapäivällä STUKin omat sivut kaatuivat kuormituksen alla, eikä palvelimeen saanut yhteyttä. STUK avasi sivun Facebookiin, jonka palvelimet kestävät miljoonia yhtäaikaisia käyttäjiä. Vähän myöhemmin STUK korvasi oman palvelunsa sisällön yksinkertaisella ja kevyellä tekstisivulla, mikä olikin oikea ratkaisu niissä olosuhteissa.

YLEn uutissivulla on kuuteen kertaan päivän aikana päivitetty uutinen, jossa sanotaan mm.
Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) johtaja Jukka Laaksonen luonnehtii Fukushiman ydinvoimalan räjähdystä erittäin vakavaksi. Viranomaisilla ei ole vielä varmaa tietoa, mikä räjähdyksen aiheutti. Laaksosen mukaan päästöjen ja säteilyn lopullinen määrä riippuu siitä, kuinka nopeasti sulanut massa jäähtyy. Laaksosen mukaan voimalasta pääsee ympäristöön päästöjä niin kauan kuin massa sulaa ja kuumaa. [viimeinen lause on käsittämätön, vaikka tämä on äskettäin päivitetty uutinen]

================
Mitä tästä kaikesta voi päätellä?

Tilanne Japanin ydinvoimalassa on ymmärrettävästi ollut hyvin epäselvä, ja juuri siksi STUKin pitäisi olla sanoissaan varovainen ja johdonmukainen. Pääjohtaja spekuloi kuitenkin Kiina-ilmiöllä ja ruiskuavalla reaktoriytimellä, ja YLEn uutiset referoi auktoriteettiuskoisena kiltisti kaiken julkisuuteen. Uutisnälkäinen yleisö on ihan pihalla siitä, mitä oikein tapahtuu.

Kriisitiedottamisen sivut kaatuvat heti, kun ihmiset alkavat etsiä tietoa, ja viranomaisen on käännyttävä Facebookin puoleen. Viimeksi vastaavaa sattui 30.12.2004, kun poliisi julkisti listan Thaimaan tsunamissa kadonneista suomalaisista. Palvelin ruuhkautui niin, ettei kukaan saanut sivua avattua, mikä oli silloin noloa. Saman toistuminen vuonna 2011 on anteeksiantamatonta.

Jos kriisi tulee, Suomen kriisitiedottaminen on itsekin kriisissä. Ellei tästä sotkusta opita mitään, tosipaikan tullen kansalaisen kannattaa mieluummin etsiä tietoa netistä kuin viranomaiselta.


Lisäys 13.3.2011: Otsikon sana 'katastrofaalinen' on huonosti onnistunut sanaleikki. Japanin katastrofi ei koskettanut Suomea, joten varsinaista kriisiviestintää ei meillä onneksi jouduttu testaamaan. Viranomaisten on kuitenkin vastattava tiedottamisesta kaikissa olosuhteissa -- myös viikonloppuisin ja silloin, kun kansalaisten tiedonjano jostain syystä äkillisesti lisääntyy. Tässä testissä reputettiin nyt kirkkaasti.

Myös Japanissa kritisoidaan paikallista viranomaistiedottamista.

Korjattu muutama kirjoitusvirhe ja tarkennettu tv/radio-uutisten lainauksia.

Sunnuntain 13.3. Hesarissa toimittaja Eeva Eronen kysyy: "Välillä on kuulostanut siltä, että toimittajilla on tuoreempia tietoja kuin Stukin asiantuntijoilla. Miten se on mahdollista?"

Ja vielä yksi opetus: myös viranomaisten kannattaa järjestää johdolleen viestintäkoulutusta, jotta osaavat toimia oikein yllättävissä tilanteissa ja tietävät kriisiviestinnän perusteet.

17 kommenttia:

  1. Historia toistaa itseään. 2004 tiedotus meni reisille ja sama tapahtui näemmä 2011.

    VastaaPoista
  2. On käsittämätöntä, että viranomaisen www-palvelin voi mennä tukkoon vain tiedotesivun näyttämisestä - kyse ei ollut mistään tietokantahausta tms. joka olisi oikeasti kuormittanut palvelinta.

    Ilmeisesti kriisitiedottamista ei ole lainkaan pohdittu netin näkökulmasta, vaan kansalaisten odotetaan yhä saavan tietonsa YLEltä.

    VastaaPoista
  3. No varmasti Petterikin sen tietää, että STUKin lausuntoja julkisuudessa suodatetaan.

    Ja tarjoutuihan Japanin tapauksen myötä paikallisen harjoituksen mahdollisuus viranomaisille toteuttaa tiedoitusta "kuten tietävät".

    Kun ei tiedetä paikallisista tapahtumista, niin ei tiedetä. Niin minkä sitten sille sitten voi. CNN kenties tiedottaa parhaalla tavalla kansalaisilleen, että mitä Japanin ydinvoimalaitoksessa parhaillaan tapahtuu.

    Parempi onkin pitää foliotakkia nopeasti saatavillaan kuin ryhtyä kuuntelemaan viranomaistiedoituksia.

    Tosin Japanissa kaiketi maanjäristyksen myötä n. 15 minuutissa ennen tsunamin vyöryä julkisti tiedoittamalla pelastettiin valtaosa kansalaista.

    VastaaPoista
  4. No voi voi. Jos tosipaikka tulee niin edelleenkin pätee vanha ohje sisätiloihin siirtymisestä ja radion kuuntelusta, sieltä ne ohjeet tulevat.

    Internet on luonteeltaan ja rakenteeltaan sen kaltainen järjestelmä ettei sen toimintaa tosipaikassa takaa kukaan. Tämän kyllä tietää Petterikin aivan hyvin.

    VastaaPoista
  5. >pätee vanha ohje sisätiloihin
    >siirtymisestä ja radion
    >kuuntelusta, sieltä ne ohjeet
    >tulevat.

    Aivan, ja siinä se ongelma onkin. Kuinka monella on radio esim. työpaikalla? Kuinka moni tietää, että ainoa virallinen kanava on radio (entä mikä kanava siellä)?

    Todellisuudessa ihmiset eivät odota radiota vaan alkavat googlata ja pommittaa verkkolehtien sivuja. Tähän ajatukseen viranomaiset eivät ole vieläkään sopeutuneet, koska näkevät että aloitteen pitää olla heillä itsellään, ei kansalaisilla.

    Olen kirjoittanut aiheesta Tietokoneen kolumnin marraskuussa 2008.

    >Internet on luonteeltaan ja
    >rakenteeltaan sen kaltainen
    >järjestelmä ettei sen toimintaa
    >tosipaikassa takaa kukaan.

    Ei takaa, mutta aika hyvin näytti toimivan Japanissa: kun muut yhteydet olivat poikki, sähköposti kulki ja ihmiset ilmoittautuivat netin kautta.

    VastaaPoista
  6. Pata kattilaa soimaa13. maaliskuuta 2011 klo 1.26

    Ongelma on että media on toimittajille ja wannabe-poliitikoille bisnestä ja julkisuudella keinottelun väline. Seuraamalla Japanin tiedotuusvälineitä huomasi että tieto oli vähäisempää kuin varsinkin läntisillä kaupallisilla nettimedioilla joiden spekulointi varmasti lisäsi sekaannusta. STUKilta vaaditaan nopeaa tietoa ja vastauksia spekulatiivisiin kysymyksiin. Ne sitten toimittaja tai wannabe-poliitikko muotoilee omia tarkoitusperiään palveleviksi. On aika kohtuutonta vaatia tarkkaa prognoosia Jossain Japanissa tapahtuneesta onnettomuudesta kun edes Suomen voimaloiden vaaroja ei tunnusteta. Esimerkikksi taannoinen Forsmarkin (Olkiluodto 1&2 sisarreaktori)vikatilanne oli menossa menossa samaan suuntaan kuin Japanissa jäähdytysvarajärjestelmien pettäessä. Suomen kansan turvallisuus on suuressa vaarassa laskelmoivien poliitikkojen ja Olkiluodon projektien hallinnon rikollisen piittaamattomuuden vuoksi.

    VastaaPoista
  7. Ihmisessä on sen verran villieläintä että (etenkin paniikkitilanteessa) etsitään 1. päällikön opastusta, 2. kaikenlaisia huhuja ja salaliittoteorioita, ja 3. kuvia ja muuta aistittavaa materiaalia.

    Kenellekään ei tullut mieleen hakea jäsenneltyä tietoa wikipediasta?

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Fukushiman_ydinvoimalaonnettomuus

    VastaaPoista
  8. Eipä se "tieto" Wikipediaankaan taivaasta tipahda, vaan näistä samoista lähteistä.

    VastaaPoista
  9. Eipä se "tieto" Wikipediaankaan taivaasta tipahda, vaan näistä samoista lähteistä.

    Ei pelkästään näistä lähteistä. Katso kohta Lähteet.

    VastaaPoista
  10. Useammassa kirjoituksessa on väheksytty perinteisen radio tiedottamisen toimivuutta ja mahdollisuuksia ja niinpä päätin laittaa oman kommenttini aiheesta.

    Kipinän tähän kommenttiin sain siitä kun viime syksynä rupesin tutkimaan keittiön ikkunalaudalla olevan matkaradion paristojen kuntoa. Tiesin niiden olevan vuosia vanhoja mutta varsinaisen yllätyksen kohtasin kun avasin paristokotelon ja katsoin pattereissa olevia päiväyksiä, olivat nimittäin toistakymmentä vuotta vanhoja ja radio toimi niillä ihan iloisesti.

    Päivänselvää on ettei jokapäiväisessä käytössä patterit vuosia kestä mutta tällä minun radiollani olikin kuunneltu lähinnä uutiset silloin tällöin ja tällaista käyttöä olivat patterit kestäneen yli vuosikymmenen.

    Milloin matkapuhelimlla ja vastaavilla värkeillä päästään samaan lopputulokseen? Minä vain kysyn?

    VastaaPoista
  11. >Milloin matkapuhelimlla ja
    >vastaavilla värkeillä päästään
    >samaan lopputulokseen? Minä vain
    >kysyn?

    Olet ihan oikeassa. Radio on vanha ja luotettava viestintätekniikka, ei sitä turhaan ole kriisitiedottamiseen valittu.

    Itselläni on vielä parempi taskuradio: se ei vaadi paristoja lainkaan. Siinä on nimittäin kampi, jota kääntämällä saadaan sähköä. Kriisitilanteessa se on ylivoimainen.

    Ongelma on vain siinä, ettei paristokäyttöisiä radioita taida enää saada juuri mistään ja että ihmiset kuuntelevat lähinnä nettiradioita (ainakin arkipäivisin työpaikoilla). Tietoyhteiskunta on erittäin haavoittuva, kuten on saatu havaita.

    VastaaPoista
  12. Kyselit aamun Hesarin kirjoituksessa Suomalaisen tietotekniikkaosaamisen tasosta.

    Jep. Heikkoa se on vaikka Fantsupuolue muuta mielikuvaa nokian säestämänä on syöttänyt. Syy on aivan ilmiselvä:

    Putkikatse vain ja ainoastaan Kännykkä-tietotekniikkaan. Tosisasiassa kännykkä/mobiilipuolella ei ole keksitty mitään sellaista mikä ei olisi ollut jo iät ja ajat olemassa amerikan Joella PC-puolella. Suurin ero vaan siinä että nuo mobiilisovellukset on lapsellisen yksinkertaisia ja siksi sopivat osaamattomille suomalaisille.

    Ja heti kun isot pojat kiinnostuu asiasta niin taso paljastuu surkeaksi.

    That's the way it goes! Ja Fantsupuolueessa ei ole tapana kritisoida mitään, joten tuu pois sieltä, oot ihan väärässä seurueessa!

    VastaaPoista
  13. Jenkit jäivät pahasti jälkeen mobiilitekniikassa, mutta ovat nyt kuroneet etumatkan kiinni. Suomella oli pitkään loistava tilaisuus kehittää uutta, ansaita sillä rahaa ja hyvinvointia suomalaisille. Näin myös tehtiin.

    On selvää, ettei kovin moni suomalainen yritys voi kilpailla maailmanmestaruussarjassa. Voimme kuitenkin innovoida ja kehittää uutta. Edelläkävijä ehtii aina kerätä hyötyä, USA ja isot yritykset tulevat hitaammin perässä.

    Kriisiviestinnässä Suomella olisi mainio tilaisuus rakentaa kansainvälisesti kiinnostava järjestelmä, joka perustuisi tekstiviestien ja älypuhelinten käyttöön. Karhuvaroitukset kaikissa Suomen televisioissa ovat suorastaan koomisia.

    VastaaPoista
  14. Olet ihan oikeassa. Mahdollisuuksia ja kaikki tarvittava teknologia&rahat ovat olleet käytettävissä vaikka mihin.

    Mutta jotenkin mahdollisuus onnistuttiin sössimään kuitenkin ja muut meni myös mobiilissa ohi oikealta ja vasemmalta.

    Itsekin pitkäaikaisena Nokian kännyköiden käyttäjänä 2110:sta lähtien. Silloin ei juuri ollut kilpailua. Mutta heitin jo pari vuotta sitten Nokiat luiskaan, siirryin korealaiseen, sitten Androidiin ja lopuksi iPhoneen.

    Ja noksu on jäänyt kokonaan seuraamatta. Ei kiinnosta eikä ole tarvetta vaihtaa kun kapulassa kaikki Toimii.

    Nokian protot/pilotit on kokeiltu. Kivoja kokeiluja kuten vaikkapa Kelan massiivinen 10-vuotissuunnitelma Web-lomakkeiden parissa. Rima on kyllä todella alhaalla jos tuollaisen "projektin" kanssa pitää taikinoida 10v!

    VastaaPoista
  15. Tilanne elää ja muuttuu koko ajan ja viesti muuttuu matkalla, siihen vielä päälle johdattelevat kysymykset ja arvauksien kalastelua. Kyllä sieltä tulee sitten faktaa jos se voimala posahtaa taivaan tuuliin..

    VastaaPoista
  16. Näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen ja STUK:n virallisen tahon ohjeet ja neuvot asettaa kyseenalaisiksi Ranskan, USA:n ja Japanin varotoimet. Ranskalaiset pysyköön Japanissa, USA:n sotalaivoissa säteilymittarit ovat väärässä ja satojen tuhansien evakuointi on turhaa.

    VastaaPoista
  17. "Aivan, ja siinä se ongelma onkin. Kuinka monella on radio esim. työpaikalla? Kuinka moni tietää, että ainoa virallinen kanava on radio (entä mikä kanava siellä)?"

    Jos suomessa tulisi vastaantasoinen katastrofi niin en oikein uskoa, että oikea kanava (tai kuten itse sanoisin taajuus) tulisi ongelmaksi sillä eiköhän tätä tiedotetta lähetettäisi lähes jokaisen radioaseman taajuudella.
    Tuskin esim. edes Radio Nova soittelisi vain Katri Helenaa, kun ydinvoimala on vaarassa posahtaa vieressä.

    VastaaPoista