Linkit

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Polttava kysymys - ilmastolaki?

Tämän täytyy olla yksinkertaisin vaalikone: http://www.polttavakysymys.fi haluaa vastauksen vain yhteen kysymykseen: tulisiko Suomen säätää ilmastolaki, joka velvoittaisi tulevat hallitukset päästövähennyksiin niin, että vuoteen 2020 mennessä päästöjä alennettaisiin 40 % ja vuoteen 2050 mennessä 95 % vuoden 1990 tasosta?

Vaalikone on tehty hauskasti, sillä se näyttää vastaajien ja puolueiden mielipiteet asiasta graafisesti. Enemmistö vastanneista on lain säätämisen kannalla.

Itse vastasin kuitenkin kielteisesti. Vähennystavoite sinällään on hyvä, mutta Suomi ei voi sitoa omia käsiään 39 vuoden päähän tulevaisuuteen. Vähennykset on tehtävä yhdessä muiden EU-maiden kanssa, jotta niillä olisi vaikutusta. Yksin tehtynä vähennykset vaarantaisivat myös suomalaisten työllisyyden ja hyvinvoinnin.

On ylipäätänsä tyhmää pyrkiä sitomaan tulevaisuuden päättäjien käsiä. Emmehän tiedä, mihin suuntaan maailma vielä muuttuu. Ruotsalaiset äänestivät aikoinaan ydinvoimasta luopumisen puolesta, mutta silloin ei vielä tiedetty ilmastonmuutoksesta eikä tulevaisuuden energiantarpeista.

Lisäksi tavoitteessa on älyllinen epärehellisyys. Sen takana on ajatus, että päästöjä aiheuttava teollisuus siirretään Kiinaan, missä rajoituksistaa ei tarvitse piitata. Sieltä rahdataan Suomeen tavaroita, joita täällä ei voida päästösyistä valmistaa. Tässä ei ole mitään järkeä.

Radikaalit päästövähennykset vaativat teknologiaa, jota voidaan kehittää eri maiden kanssa yhteistyönä. Suomi ei yksin voi palata 1950-luvun tasolle, elleivät muut EU-maat tee samoin. Eikä paluusta ole mitään hyötyä, jos kehittyvissä maissa tapahtuu vastaava päästöjen lisäys.

Tavoitteita pitää olla ja ne saavat olla rohkeitakin. Tulevaisuuden päättäjien käsien sitominen tämän päivän tilanteeseen on kuitenkin lyhytnäköistä.

4 kommenttia:

  1. Älä huoli Petteri. Jos tulevaisuudessa havaitaan ettei ihmisen toiminta vahingoitakaan ympäristöä ja auton pakoputkestakin lentelee ruusuja, voidaan nopeasti palata takaisin kerskakulutuksen polulle.

    VastaaPoista
  2. Suomi on kylmän ilmaston maa, energiaa tarvitaan muuhunkin kuin kahvin keittoon. Suomi ei ole edes rikas, kun huomioidaan että ilmastosta johtuen, ruoka, asuminen ja lämmitys maksaa tuplasti sen mitä etelässä. Niinpä suomalaisen Euro on vain 50c.

    VastaaPoista
  3. Pönäköitynyt keskiluokka vaipuu konservatismiin - meillä oli oikeus tuhota ilmasto koska emme tienneet. Voimme käpertyä saavuttamamme omaisuuden suojeluun. Tulevat sukupolvet ansaitsevat kohtalonsa koska syntyvät aikakauteen jolloin luonnonvarat ja ympäristö oli jo käytetty loppuun.
    Jokaisen suomalaisen hiilijalanjälki on maailman kärkitasoa. Mutta mitä on annettu maailmalle, paitsi jätepaperia ja elektroniikkaromua ja espoolaisia ökyautoilijoita?

    VastaaPoista