Linkit

maanantai 20. joulukuuta 2010

Miten hyvitysmaksu lasketaan?

Hyvitysmaksun laskutavasta on ollut epäselvyyttä, joten tässä malliesimerkki asian laskemisesta.

Oletetaan, että ulkoisen yhden teratavun kiintolevyn veroton hinta on 100 euroa. Tähän lisätään 10 euron hyvitysmaksu sekä hyvitysmaksun oma 9 % ALV. Hyvitysmaksu on siis 10,90 euroa. Sen jälkeen hintaan lisätään 23 % tavallinen ALV, jolloin asiakkaan maksama hinta nousee 136,41 euroon. Yritysostaja saa vähentää ALV:n omassa kirjanpidossaan, mikäli on itse ALV-velvollinen, mutta kuluttaja maksaa tietenkin koko hinnan.

Ilman hyvitysmaksua aseman hinta olisi 123 euroa, eli asiakkaalta perittävä hyvitysmaksu on lopulta 136,41-123 = 13,41 euroa.

Käytännössä asia on vielä mutkikkaampi, sillä myyjä lisää levyaseman hintaan oman katteensa, ja lopullisen ALVin vasta sen jälkeen. Näin hyvitysmaksun hintaa nostava vaikutus on vielä aavistuksen em. laskelmaa suurempi.

9 kommenttia:

  1. Lastetaanko 23% alv todellakin myös hyvitysmaksun arvonlisäverosta? Mikäli näin tehdään lienee maksun perintä sitäkin kautta laiton. Veron periminen verosta on aina arveluttavaa. Kaikkihan muistamme miten autoverotuksen arvon- ja ei-arvonlisävero pelleilyn kanssa lopulta kävi... Vaikka summat ovat tässä pienempiä, periaate lienee sama.

    VastaaPoista
  2. Jep. Outo juttu. Viisaammat valaiskoot, miksi näin.

    Käytännössä 5 tai 10 euron maksu on siis kaksinkertaisen alvin verran enemmän.

    VastaaPoista
  3. Miksi näin johtuu siitä, että hallitus on 2009 vuonna päättänyt, että hyvitysmaksut ovat veronalaista tuloa, joista peritään erikseen 9% alv.

    Asiasta tarkemmin www.teosto.fi

    lainattu suoraan Teoston sivuilta.

    lainaus
    """Tekijänoikeusjärjestöjen hallinnoimat
    korvaukset säädettiin arvonlisäverollisiksi
    vuoden 2009 alusta. Tekijänoikeuskorvauksiin ja hyvitysmaksuihin
    sovelletaan alennettua yhdeksän
    prosentin verokantaa. Teostolle
    arvonlisäverollisuudella on kilpailukyvyn
    kannalta ratkaiseva merkitys, kun ostettuihin
    palveluihin ja hankintoihin sisältyvä
    arvonlisävero on vähennyskelpoinen."""lainaus

    VastaaPoista
  4. Asiassa ei ole kyllä mitään epäselvää jo 2009 vuodesta alkaen kaikkiin hyvitysmaksu hintoihin on lisätty 9% alv. Alla lainaus suoraan sivulta.

    """Hinnasto

    Hinnat 1.1.2011 alkaen

    Hintoihin lisätään kulloinkin voimassaolevan arvonlisäverolain mukainen arvonlisävero, joka on tällä hetkellä 9%.""

    http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/hinnasto.html

    VastaaPoista
  5. On tämä silti aika kummallista: ministeriö määrää perittäväksi veroluonteisen maksun, joka on tekijänoikeusjärjestöille veronalaista "tuloa", ja tämän päälle lasketaan vielä toinen arvonlisävero. Molemmat jäävät tietenkin kuluttajan maksettaviksi.

    Entä jos valtio päättäisi, että myös tulovero olisi alv-verollinen maksu? Maksettuihin veroihin lisättäisiin vielä arvonlisävero - se poistaisi valtion budjettiongelman :-)

    VastaaPoista
  6. Siis eikös se mene niin, että hinnassa on kaksi osaa ja niillä omat alvinsa, jotka eivät mene päällekkäin. Ihan loogista siis, hinta ja normi alvi sekä sen päälle hyvitysmaksu ja sen alempi alvi.

    VastaaPoista
  7. Eikö ALV:n idea nimenomaan ole, että yritys saa vähentää maksamansa ALV:t. Tämän takia kaksinkertaista ALV:tä ei tule. Oletetaan tuote maksaa maahantuojalla verottomana 10 euroa ja hyvitysmaksu on 10 euroa. Hyvitysmaksu ALV:ineen on 10,9 euroa ja hyvitysmaksullinen tuote siis veroineen 20,9 x 1,23 = 25,71 euroa. Tästä ALV:tä on 5,71 euroa. Kauppa myy tuotteen 30 eurolla ulos. Tästä ALV:tä on 6,90. Kauppa kuitenkin maksaa ALV:tä vain erotuksen eli 1,19 euroa. Siis rahat jakaantuvat: Maahantuoja 10 euroa, Teosto: 10 euroa, kauppa 3,10 eroa, ALV 6,90 euroa.

    Eli tuolla periaatteella hyvitysmaksun ALV olisi lopputuloksen kannalta merkityksetön seikka. Miksi valtio tuollaista tekisi (tai miksi ei tekisi). Ei kai se hyvitysmaksun ALV mihinkään katoa kuitilta. Tosin luulisi, että erottelu viedään loppuun asti. Onhan pullopantinkin ALV eroteltu.

    Toki hyvitysmaksu vaikuttaa hintaan katteen kautta. Myyjä ottaa katteen yleensä prosenteissa, eikä häntä kiinnosta se, mistä tämä hinta muodostuu.

    VastaaPoista
  8. eli valtiolle on maksettu vuosikausia liikaa alvia, koska kirjanpidossa ei kulje hyvitysmaksu erikseen. Ei meillä, eikä tavarantoimittajilla (niillä jotka toimittaa hyvitysmaksullisia medioita)

    VastaaPoista
  9. Nämä verotukset, tilintarkastukset ja muut ovat itselleni välillä vaikeita käsittää. Meidän tulevassa yrityksessä nämä asiat tullaan varmasti hoitamaan ulkoisesti kirjanpitopalvelun kautta. Menisi paperihommat aivan sekaisin kun itse alkaisi näitä selvittämään.

    VastaaPoista