Linkit

sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Tunnin jet-lag ei ole iso ongelma

Yhtä varmasti kuin kesäaika alkaa ja loppuu, käynnistyy myös keskustelu sen tarpeellisuudesta. Netissä ihmiset valittavat, että heidän sisäinen rytminsä häiriintyy tunnin muutoksesta.

Ihanko totta? Nyrkkisäntö on, että aikaerosta toipumiseen kuluu vuorokausi jokaista erotuntia kohti. Viime yönä tapahtuneesta yhden tunnin muutoksesta toipuu siis huomiseen mennessä. Ei paha. En ole kuullut kenenkään valittavan jet-lagistä palattuaan Tukholmasta.

Itse olen aamuvirkku enkä näe asiassa muutenkaan ongelmaa. Miksi yhden tunnin aikaerosta olisi haittaa, kun ihmisen nukkumis- ja heräämisaika voi vaihdella monta tuntia ihan luonnollisista syistä? Arkisin noustaan aikaisin, viikonloppuna moni valvoo myöhään ja nukkuu vielä pidempään. Joltakin kuluu monta päivää viikonlopusta toipumiseen.

Suomi on niin leveä, että meillä auringon nousu- ja laskuajoissa on paikkakuntakohtaisia eroja. Itärajalla aurinko nousee aikaisemmin kuin lännessä. Auringon nousu- ja laskuaikalaskuri kertoo esimerkiksi, että näihin aikoihin aurinko nousee Ilomantsissa 8.22 ja laskee 16.57. Lähes samalla korkeudella länsirannikolla sijaitsee Närpiö. Siellä vastaavat ajat ovat 8.59 ja 17.36. Eroa on siten 37-39 minuuttia. Pitäisikö ongelmasta kärsivän asua normaaliaika Ilomantsissa ja muuttaa kesäajaksi Närpiöön?

Toinen valituksen aihe liittyy erilaisten kellojen säätämiseen. Se onkin ihan oma lukunsa. Lähes jokaisessa elektroniikkalaitteessa on nykyään kellonaika, ja niiden kaikkien vaihtamisessa on työlästä. Matkapuhelin ja tietokoneet ovat helppoja tapauksia, sillä ne vaihtavat aikansa itse. Myös viisarikellot on helppo pyöräyttää oikeaan aikaan, tuleepa samalla säädettyä aika muutenkin. Huomiota kaipaavat myös digikamera ja varsinkin auto, jonka kojelaudassa oleva kello on monelle se kaikkein tärkeinä ajan näyttäjä. Ihme kyllä, vaikka autossa olisi valmis navigaattori, se ei muuta kellonaikaa.

Hankalimpia ovat erilaiset kodinkoneet. Jokaisessa on oma tapansa kellonajan säätämiseen, ja koska sitä tarvitaan vain kahdesti vuodessa, oikeat painikkeet ehtivät sopivasti unohtua. Oma murheenkryyni on mikroaaltouuni, jonka ajansäätö pitää arpoa joka vuosi uudelleen. Sitä vastoin tavallisessa uunissa säätö on todella yksinkertainen ja helppo muistaa: kaksi nappia pohjaan ja uusi aika pyöräytetään säätimestä.

Vielä hankalampia ovat digiboksit, joiden ajastus saattaa mennä poskelleen siirtymän vuoksi. Joissakin malleissa EPG:n päivittyminen uuteen aikaan kestää useita vuorokausia, ja vasta sen jälkeen ajastukset sujuvat taas luotettavasti.

Omista laitteistani mystisin on Clas Ohlsonilta ostettu kello, jossa on isot siniset numerot ja langaton ulkolämpötilan näyttö. Kello pysyy ajassa kuuntelemalla Saksasta lähetettävää radiosignaalia. Aluksi laite toimi ihan hyvin, mutta sitten tapahtui jotain, mikä sai kellon siirtämään itseään tunnilla taaksepäin. Mikään säätö ei saa sitä enää palaamaan Suomen aikaan. Kesä- ja normaaliaika kyllä vaihtuvat automaattisesti, mutta molemmat tunnin myöhässä. Edes resetointi ei auta, kello pysyy hetken oikeassa ajassa, mutta vaihtaa sitten takaisin Ruotsin aikaan. Sitä voisi jo kutsua ongelmaksi.

Ehkä älykoti ja sen ubiikkitekniikka, joka yhdistää kaikki kodinkoneet toisiinsa langattomasti, lopulta ratkaisee myös kellonaikojen säätämisongelman.

Valituksiin tunnin jet-lagistä ei auta mikään.

11 kommenttia:

  1. Kännykkä, tietokone yms päivittävät kellonaikansa itsestään mutta siihen sisältyy yksi ongelma: Ihmisen täytyisi voida luottaa siihen että kellonaika päivittyy ongelmitta.

    Esim itsellä digiboxin normiaikaan siirto ei tapahtunut ennen buuttaamista, mutta onneksi ei ollut mitään sunnutai-aamun lastenohjelmia ajastimessa.

    Jos sunnuntai-aamuna on menoa, niin itse kaivan esille vanhan ei-automaattisen herätyskellon, siitä ainakin tietää milloin se herättää.

    VastaaPoista
  2. Ennemmin ihmetyttää koko kelloshown tarpeellisuus. Ei se jet-lag mikään ongelma ole mutta miksi pitäisi kelloa siirtää tälleen. Miksei tehdä viroja ja olla vain koko aika NORMAALIajassa. Kelloshow aiheutta myös monia sellaisia ongelmia joita et edes maininnu. Esimeriksi kaveri joka on sairaalassa töissä - tekee yhden tunnin ekstraa jo muutenkin raskasta työtä. Junia seisotellaan asemilla, lentoaikataulut on ihan sekaisin jnejne... MIKSI? on se miljoonan dollarin kysymys. Jonkin ikivanhan teollisuuteen liittyvän hömpötyksen takia vai. Hei ei suomessa ole enää teollisuutta! se ei siis riitä enää syyksi ...

    Kannattaa pureutua kunnolla ongelman ytimeen. Kellojen alituinen renkkaus ON ongelma. Kun sitä asiaa katsotaan vaikka monien ammattialojen valossa. Ja hyötyjä ei oikein kerro kukaan. MIKÄ valoisa aika. Ei talvella ole valoisaa aikaa vaikka kuinka kelloja siirtelisit. Se valoisa aika menee aina töissä... Eli tuo selitys ei ole hyvä...

    VastaaPoista
  3. Ei ongelma ei, mutta olisin toivonut sinulta hieman pohdintaa myös kellojen siirtelyn hyödyistä.

    Väitteisin, että kellojen siirtely on valtava ongelma suhteessa hyötyihin, koska hyödyt ovat niin pienet.

    VastaaPoista
  4. niin no olen kuullut vain yhden hyödyn ja sekin on jokin 50-luvun teollisuuteen perustuva juttu. nykyisin kun ajaa töihin ja kelloja siirretään, saa muutaman aamun vähän valoisampaa aikaa. illat onkin sitten heti pimeämmät... mutta pointti on se että se vaikuttaa vain muutamaan hassuun päivään ja keväällä täysin päinvastoin, kellon siirtäminen lisää pimeyttä! eli kun ensin ajaa valoisana aamuna töihin niin kello renkataan takasin normaaliaikaan - sitten ajetaan taas pimiässä töihin (tosin taas vain muutaman päivän). MUTTA se on juuri se miettimisen paikka. kannattaako muutaman päivän näennäisen "hyödyn" vuoksi sitten tehdä koko tämä rumba. kyseessä on ikivanha päätös joltain sähkönsäästö hehkulamppuajoilta. työajat eivät muutu vastavuorosesti ja säätäminen kaikkien aikataulujen ja elektroniikan suhteen ei ole kyllä tuon mitättömän "hyödyn" värtti... puhumattakaan sitten tuosta jet-lagista? joka sekin on "haitta" vaikkei paha olekkaan...

    VastaaPoista
  5. Tarkoitus ei ollut analysoida kesäaikaa kokonaisuutena, vain yhtä kapeaa osuutta siitä (kuten otsikosta käy ilmi).

    Lainaus Wikipediasta: Kesäajan selkeimpiä haittoja on, että ihmisten biologiset kellot voivat mennä kesäaikaan ja -ajasta siirryttäessä sekaisin pitkäksikin aikaa, mikä voi aiheuttaa väsymystiloja ja sen takia myös työvireyden laskua.

    Ihmettelen edelleen, miten tunnin ajansiirto voi saada ihmiset sekaisin, kun heidän unirytmissään on muista syistä monen tunnin heittoja. Televisio, netti ja kaupat ovat romuttaneet kellon merkityksen.

    Varsinainen hyöty kesäajasta saadaan Suomea eteläisemmissä maissa (sama pätee hehkulamppujen kieltämiseen). Suomen kannalta kysymys onkin se, olisiko meille edullisempaa säilyttää aina sama aika vai elää muun Euroopan tahdissa.

    Aikataulut, työvuorot, tietotekniikan lokit jne ovat ongelmia ajan vaihtuessa. Tosin työvuorojen pidentymistä kompensoi se, että vastaavasti keväällä joku pääsee tuntia vähemmällä.

    VastaaPoista
  6. Varsinaisen hyödyn maksimoijat Suomea etelämpänä vetävät muuten lonkkaa huomispäivän. Painetussa viikkokalenterissa on iso liuta maatunnuksia.

    Ja ainoa takaisku itselleni oli, kun E71 kysyi "vaihdatko aikavyöhykettä?" laittaessani sitä talviaikaan;) Eikös tämän pitänyt olla älypuhelin(?)

    VastaaPoista
  7. Minun E71 ei kysynyt mitään, vaihtoi automaattisesti (Elisan verkko). Samoin teki iPhone.

    VastaaPoista
  8. Petterillä ei ongelmaa -> kenelläkään ei ongelmaa :-D

    Kyllä oma kello ottaa ainakin hetken virittäytyäkseen uudelle taajuudelle, koko sunnuntain oli tunne että onpas kello vähän. Menin kauppaankin liian aikaisin koska luulin että päivä on jo pitemmällä.

    Ja naperokin heräsi tasan tunnin aikaisemmin eli kesäajassa. Eli vaivaa se kelloa osaamattomiakin.

    VastaaPoista
  9. Jetlagista en tiedä mutta Suomessa pimeys on jonkinasteinen ongelma ja normaaliaikaan siirtyminen talvella korostaa sitä. Helsingissä oli tänäaamuna jokatapauksessa pimeää seitsemältä ja pimeää tuli jo neljän aikoihin. Eli tuntuu että normaaliajan myötä päivä l. valoisa aika pieneni entisestään.

    Kyse on toki puhtaasti tunteesta ja olosuhteemme pitävät huolta että lähikuukaudet ovat tässä suhteessa edelleen alamäkeä.

    Kannattaa muuten tutustua Australian kellojärjestelyihin ;-)

    VastaaPoista
  10. En malta olla mainostamatta omalla palstallani asiasta käytyä keskustelua- jos nyt jo "vanahentuneena" enää ketäään kiinnostaa. Petterin ja minun samanaiheiset blogit ovat syntyneet toisistaan riippumatta. Teema vain sattui oleman "ajankohtainen".

    http://timosuvanto.blogspot.com/2010/10/holmolaiset-paivan-valoisaa-aikaa.html

    VastaaPoista
  11. Kovin tutulta kuulostavat amerikkalaisten kommentit nyt kun hekin ovat siirtyneet normaaliaikaan. Tässä Kevin Mitnickin viserrys:

    kevinmitnick Kevin Mitnick
    I'm bummed daylight savings time is over.. dark at 5pm :-(

    VastaaPoista