Linkit

keskiviikko 13. elokuuta 2008

Ylen iso HDTV

Kävin tänään Ylellä haastattelussa. Radiotalon aulaan oli tuotu Ylen suuri(n) televisio: Panasonicin 103-tuumainen plasma-tv. Massiivinen laite kaikin puolin: hinta julkistushetkellä noin 80 000 euroa ja tehontarve 1,5 kilowattia. Tätä telkkaria ei kannata jättää yöksi päälle! Eikä se tavalliseen kotiin mahtuisikaan.

Valtavasta näytöstä huolimatta Pekingin olympialaisten teräväpiirtokuvan laatu oli erinomaisen hyvä. Vain aivan läheltä katsoessa saattoi havaita sen verran suttua ja pakkausvirheitä, että kuva muistutti kodin perustarkkuuden digi-tv:tä.

Kaukainen dejà-vu: helsinkiläisessä kauppakeskuksessa oli Barcelonan olympialaisten aikaan 16 vuotta sitten ensimmäinen teräväpiirto-tv. Siihen lähetettiin kuvaa analogisena teräväpiirtona. Harva huomasi laatueroa, sillä kuvaputki taisi olla 28 tuumaa.

Nyt laatuero näkyi vaikka silmät kiinni. Ja hyvä niin, sillä Ylen johto on antanut ymmärtää, että teräväpiirtokuvan lisäarvo nykyiseen peruskuvaan olisi vähäinen ja kiinnostaisi lähinnä alan harrastajia. Jokainen radiotalon läpi kulkeva johtaja muuttaa mieltään tämän hd-loiston nähdessään.



Television koosta saa hyvän käsityksen vertaamalla sitä takana näkyviin ihmisiin sekä seinään, jossa on tavallisen kokoisia tv-näyttöjä.

7 kommenttia:

  1. "Kaukainen dejà-vu: helsinkiläisessä kauppakeskuksessa oli Soulin olympialaisten aikaan 20 vuotta sitten ensimmäinen teräväpiirto-tv. Siihen lähetettiin kuvaa analogisena teräväpiirtona."

    Taisi olla Barcelona 1992 kun HDTV:tä esimmäisen kerran suurelle yleisölle demottiin. Turun Stocmannin kahviossa kävin sitä ihmettelemässä. Laatu ei kyllä häikäissyt.

    VastaaPoista
  2. Totta, tämä on hieman epävarma muistijälki. Ehkä joku muistaa paremmin? Oliko Helsingin Foorumissa tv näytteillä 1988 vai vasta 1992?

    Se on varmaa, että Barcelonan olympialaiset olivat eurooppalaisen (silloin täysin analogisen) hd-järjestelmän testiympäristö. Kisoista lähetettiin koemielessä hd-tasoista ohjelmaa (vähän kuten Digita nyt).

    Toisaalta jo tätä ennen oli Suomen televisiossa näytetty tv-ohjelma, jonka kuuluttaja kertoi olevan tehty teräväpiirtona (jokin eurooppalainen kokeiluhanke). Ohjelma oli tietenkin skaalattu peruspiirtoon lähetystä varten, joten hd-tuotannolla ei ollut katsojan kannalta mitään merkitystä.

    VastaaPoista
  3. 1988 japanilaiset esittelivät omaa HDTV:tään, mutta vain Japanissa. Kyllä Euroopassa HD-masiinat olivat näytteillä vasta 1992

    Albertvillen talvikisoistakin oli jonkinlaisia koelähetyksiä joita katsomaan Yle kutsui presidentti Koiviston. Kysyttäessä että aikooko presidentti hankkia HDTV:n kotiinsa, vastaus oli että ei. Manu oli enempi lukumiehiä...

    VastaaPoista
  4. Soul vaihdettu Barcelonaksi ja vuodeksi 1992.

    VastaaPoista
  5. Mihin budjettikurimuksessa kamppaileva YLE tarvitsee 80t euron plasmatelevisiota? Jotta se voisi olla esillä aulassa?

    VastaaPoista
  6. Nyt se sentään oli esillä ja näytti kuvaa. Pari kertaa olen nähnyt sen studion seinällä täysin käyttämättömänä :-( Se vasta harmitti.

    Hmmm... muut oikaiskoon, mutta onkohan tuota laitetta käytetty jossain vaalien tulosillassa tai vastaavassa? Ja tuskin Yle siitä on listahintaa maksanut.

    VastaaPoista
  7. "Nyt laatuero näkyi vaikka silmät kiinni. Ja hyvä niin, sillä Ylen johto on antanut ymmärtää, että teräväpiirtokuvan lisäarvo nykyiseen peruskuvaan olisi vähäinen ja kiinnostaisi lähinnä alan harrastajia."

    Mitä tässä on nähnyt viime vuosina ihmisten television katselua niin vaikuttaa siltä että suurin osa tavallisista ihmisistä katselee jo nykyisiä lähetyksiä uusista laajakuvatelkkareistaan ihan miten sattuu. Mm. 4:3 kuva on venytetty 16:9 muotoon tai aitoa 16:9 kuvaa puristetaan letterboksiksi. Tätä suurta osaa kansasta ei varmasti lisäpikselit kiinnosta, valitettavasti.

    VastaaPoista