Linkit

keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Yle yllätti teräväpiirrolla

Yle osaa totisesti yllättää. Vielä helmikuun haastattelussa Mikael Jungner vähätteli teräväpiirron merkitystä ja pohti, kannattaako siihen siirtyä lainkaan, vai pitäisikö mennä suoraan ultra-hd-televisioon 10-20 vuoden päästä.

Nyt Yle sitten ilmoittaa, että se siirtää Pekingin olympialaisista Suomeen myös teräväpiirtokuvaa, ja sitä tullaan lähettämään niin satelliitin, iptv:n kuin myös antennijakelun kautta. Varsinkin viimeinen kohta on todellinen yllätys -- tähän asti on uskottu, että antennikatsojat voivat jäädä tv-kehityksen väliinputoajiksi, koska kaapeli- ja satelliitti-tv pystyvät jakamaan signaalin paljon edullisemmin ja niissä riittää vapaita taajuuksia.

Antennijakelu on tosin Digitan tekninen kokeilu ja kuvaa lähetetään vain Espoon lähetysasemalta. Lisäksi valittu VHF-taajuusalue on niin alhainen, etteivät kaikki virittimet edes tunne sitä. Tv-kauppiaille ja Digitalle on tiedossa kuuma kesä. Asiakkaat haluavat tietää, millaisilla laitteilla pääsee nauttimaan Pekingin kisalähetyksistä teräväpiirron tuomalla huipputarkkuudella.

Historia toistaa itseään. Olympialaiset ovat aina olleet tv-kehityksen merkkipaaluja. "Nähkää Mexicon kisat väritelevisiosta" mainostettiin vuonna 1968. Vuonna 1999 oli tavoite saada Sydneyn olympialaiset näkymään digitaalisesti, mutta lähetysten alkua jouduttiin lykkäämään elokuuhun 2001 asti. Nyt on teräväpiirron aika. Kuka tv-kauppias mainostaa ensimmäisenä "Nähkää Pekingin olympialaiset teräväpiirtotelevisiosta"?

Niin hienoa kuin hd-lähetysten alkaminen onkin herää väistämättä kysymys, miksi digisiirtymää piti kiirehtiä? Ei ole kulunut vuottakaan siitä, kun kaikkien piti hankkia digilaitteet. Teräväpiirron tuleminen on ollut vuosia kaikkien alaa seuraavien tiedossa.

Onkin mielenkiintoista nähdä asiakkaiden reaktiot kun heille selviää, ettei vuosi sitten hankituilla laitteilla näekään uusia, aidosti parempia tv-lähetyksiä.

1 kommentti:

  1. Hieno homma! Viimevuotiset Euroviisut taidettiin lähettää teräväpiirtoisena Suomessa vain teknisenä kokeiluna samaiselta Espoon (vai Pasilan?) lähetysasemalta. Ja tietty ulkomaille lähetys jaeltiin teräväpiirtona, muunmuassa Ruotsiin.

    Jungnerin toppuutellessa teräväpiirtoa siinä keskusteluohjelmassa, johon itsekin osallistuit, pidin mahdollisena että kyseinen yli kymmenen vuoden aikaväli tarkoitti siirtymistä pelkkään teräväpiirtoon ja nykyisten lähetysten lopettamista. Ehkä hän vain yritti varoa suututtamasta digisiirtymästä toipuvia mummoja ja muita kansalaisia, mutta suututti samalla teräväpiirtoa kaipaavat. Varsinkin, kun digisiirtymän suurin virhe oli, että ei siirrytty suoraan teräväpiirtoon.

    Erityisesti IPTV-lähetykset kuulostavat hyvältä. Voisiko olla mahdollista, että Suomeen perustettaisiin kauaskatseisesti kattava IPTV-jakeluverkko suoraan TV-yhtiöiltä koko maahan? Siihenhän ei juuri muuta tarvita, kuin operaattorien reitittimien säätäminen sallimaan sen, ja nettikaistaa kohtuullinen määrä, joka ei operaattorien päätä huimaa. Otaniemessähän kaikki kanavat näkyvät IPTV:stä, ja täytyy sanoa, että tekniikka on mahtava.

    VastaaPoista