Linkit

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Pankkien hauskat mainokset tietoturvan puolesta

Tietoturva-alalla on ikuinen ongelma: miten tavoittaa ohjeilla ne, joita asia ei liiemmin kiinnosta - ainakaan ennen kuin huijaus osuu omalle kohdalle. Entä jos loputtomien varoitusten ja sääntöjen sijaan kokeiltaisiin huumoria? 

DNA:lla on parikin mainiota radiomainosta. "Kirottua, DNA kirottua!" alkaa pahanörtti86:n avoin kirje yhtiölle. Siinä huijari valittaa, miten aiemmin tehokkaat huijaukset ovat lakanneet toimimasta DNA:n uusien turvapalvelujen myötä. DNA:n jinglen jälkeen tulee vielä huijarin närkästynyt kommentti "tää ei ollut mikään mainos". Loistava yksityiskohta, onnittelut copywriterille. 

Nordealta silmiin osui asiallinen tv-mainos. Kuvallinen kerronta saa muistamaan ohjeet paremmin kuin nettisivulta luetut varoittavat bulletpointit.

Nordean tietoturvan tv-mainos.

Näillä mainoksilla pankit itsekin myöntävät, että huijaukset ovat vakava ongelma, ja että nykyinen turvallisuustyö ei tuota riittävästi tuloksia. Yleensä yritykset mainostavat omia tuotteitaan ja palveluitaan, joten tällaiset varoitusmainokset ovat hyvin poikkeuksellisia.

Mutta missä on Yleisradio? Eikö kansalaisten tietoturvatietämyksen kasvattaminen olisi juuri sen tehtävä, osa julkista palvelua? Yle voisi palata vanhaan käytäntöön ja esittää yleishyödyllisiä tietoiskuja vaikka joka ilta ennen pääuutislähetystä. Ne tavoittaisivat hyvin keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ihmiset, jotka ovat erilaisten huijausten kohdeyleisöä. Tietoturvan lisäksi voisi käsitellä muitakin digimaailman ja sähköisen asioinnin aiheita, joita kyllä riittää.

Siitä määrästä viihdettä, jota Yle nyt tuottaa, voisi hyvin lohkaista palan kansan sivistämiseen. Opettaminen ei ole vanhanaikaista, vaan kuten pankkien oma mainonta osoittaa, erittäin tarpeellista ja hyödyksi kaikille. 

6 kommenttia:

  1. Yle ei tee tietoiskuja, antaa vaan esitysaikoja.

    https://yle.fi/aihe/s/yleishyodylliset-tietoiskut

    VastaaPoista
  2. Yle on osallistunut nenäpäiväkeräykseen ja erilaisiin tempauksiin. Tekee myös tosi-tv-ohjelmia. Kansalaisten turvallisuuteen liittyvät tietoiskut sopisivat hyvin sen kanaville, riippumatta siitä kuka varsinainen tiedon tuottaja olisi.

    VastaaPoista
  3. Yle ei voisi esimerkiksi itse tehdä tai teettää tietoiskun, jolla se kutsuu muita tekijöitä tekemään tietoiskuja?

    VastaaPoista
  4. Ei ole paljoa tietoiskuja ylellä. Mutta pillupäiväkirjat on. Ehkä se on tärkeämpää ylen mielestä.

    VastaaPoista
  5. Milloin olet saanut PANKILTA henkilökohtaisen, selkokielisen, ikäihmisille (ja miksei nuoremmillekin) tarkoitetun KIRJEEN, tietoiskun aiheesta? Erilaisia mainoskirjeitä kyllä olen saanut mutta en KOSKAAN ko. aihetta käsittelevää kirjettä! Tietoiskun näkeminen TV:stä on tuurissaan, lehtiartikkelin lukeminen aiheesta on tuurissaan, mutta postissa tuleva henkilökohtainen kirje menee perille sata varmasti! Mielestäni olisi PANKIN velvollisuus hoitaa homma (ei muuten tunnu kiinnostavan, kuten ei muukaan asiakaspalvelu). Nimimerkillä "kokemusta omaava".

    VastaaPoista
  6. Jäin tässä miettimään, että miten voin osoittaa virallisella dokumentilla, että paljonko minulla on rahaa pankin pankkitilillä. Siis jos pankissa/pankeissa tapahtuu järjestelmien romahtaminen, niin mistä voin kaivaa dokumentin esiin, että paljonko minulla on pankkitilillä talletuksia. Tuo onnistui ennen kun jokaisella oli taskussaan pankkitilin talletuskirja, johon virkailijat merkitsivät kulloisenkin panon ja noston jälkeen voimassaolevan saldon. Itse kyllä talletan kuvankaappauksen pankkitiedoista tietokoneelleni kun käyn verkkopankissa asioimassa.

    VastaaPoista