Tekoälysovelluksia ilmestyy nyt niin tiheään, että on vaikea pysyä kehityksessä mukana. Tilanne muistuttaa 1990-luvun jälkipuoliskoa, kun internet oli alkanut levitä toden teolla ja uusia nettipalveluita putkahteli harva se päivä. Suurin osa niistä ei menestynyt, mutta Amazon, Google, Hotmail ja monet muut jäivät elämään ja mullistivat lopulta arkemme.
Yksi kiinnostava tekoälyn käyttöalue on pitkän tekstin tiivistäminen tai jopa "keskustelu" dokumentin kanssa niin, että siitä voi esittää kysymyksiä ja tekoäly antaa niihin vastaukset.
Kokeilin kahta tällaista palvelua. ChatPDF on ilmainen ja käyttää ilmeisesti ChatGPT 3.5:tä. AskYourPDF on maksullisen ChatGPT 4:n laajennus (plugin). Nyt myös ChatPDF:stä näyttää olevan plugin-versio, mutta kokeillessani se toimi vasta nettisivuna www.chatpdf.com.
Laitoin testiaineistoksi Onecoin-kirjani. Kirjan taitto PDF-versiona oli liian pitkä, mutta tulostin käsikirjoituksen Wordistä 98-sivuiseksi PDF-tiedostoksi ja se kelpasi.
Ensin ilmainen ChatPDF. Se ei tosiaankaan loista. Jo aloitus on kömpelö.
ChatPDF:n oma tiivistelmä. |
Jostain syystä AI tarttuu Sofian graffiteihin, jotka eivät kirjan kokonaisuuden kannalta olleet millään tavalla relevantteja. Muutkin vastaukset tuntuvat painottuvan kirjan viimeisiin sivuihin. Ehkä AI:llä on huono muisti?
ChatPDF painottaa kirjan viimeisiä sivuja. |
Monien vastausten alussa toistuu sama fraasi: "Tämä PDF-tiedosto ei anna suoraa vastausta kysymykseen..." Vastauksissa on mukana linkki asianomaiselle sivulle, josta vastauksen oikeellisuutta voi yrittää tarkistaa.
Ei, tämä ilmaispalvelu ei vielä tee kesää, mutta AskYourPDF onkin jo toista maata.
AskYourPDF aloittaa sekin vähän oudosti. |
Kaksi ensimmäistä poimintaa osuvat hyvin, mutta kolmas menee metsään. Viittaus kirjaan johtaa harhaan ja kuvittelemaan, että kyse olisi tästä kirjasta, kun todellisuudessa kyse on Onecoinin myymästä "koulutusmateriaalista". Myös neljäs kohta on hieman erikoinen poiminta.
Mitä laajempi kysymys, sitä paremmin AI osaa vastata. Esimerkiksi nämä ovat ihan mallikelpoisia vastauksia:
Tekoäly tuntee Wahlroosin hyvin. |
Tekoäly huomaa jopa kertoa, että Onecoinin jälkeen Wahlroos lähti Dagcoiniin. Yksinkertaisemmat kysymykset, kuten Ruja Ignatovan käynnit Suomessa, menevät kuitenkin metsään.
Rujan Suomen-käynneistä tekoäly ei tiedä. |
Kumma kyllä, tekoäly tietää Rujan isän mutta ei äitiä.
Rujan vanhempien nimet? |
Erikoista tämä on siksi, että äiti mainitaan kirjassa selvästi:
Kirjassa äidin nimi mainitaan selvästi. |
Myös Tampereen markkinointitilaisuudet menevät sekaisin, kun tekoäly antaa molemmille saman päivän. Todellisuudessa Rosendahlin tilaisuus oli syyskuun alussa.
Tampereen päivämäärät menevät päällekkäin. |
Vastaukset eivät ole täydellisiä, mutta suomen kielen vaikeuden huomioiden ne ovat yllättävän hyviä. Vielä tärkeämpää on, ettei kumpikaan vastaajista lähde hallusinoimaan ja keksimään itse uusia faktoja. Väärä kielteinen tulos ("ei mainita kirjassa") on parempi kuin hatusta vedetty tarina.
Englannin kielellä vastaukset ovat vielä paljon parempia, joten olemme selvästi jälleen yhden mullistuksen äärellä.
Joka tapauksessa käyttäjän täytyy muistaa tärkein sääntö: tekoäly on pelkkä työkalu. Vastuu tuloksista on aina käyttäjällä itsellään. Tekoäly ei ota vastuuta mistään.
Ihan hauska kikka on se, että minkä tahansa nettisivun voi tulostaa PDF:ksi ja sitten laittaa vaikka AskYourPdf-palveluun.
VastaaPoistaOletko kokeillut kysyä tekoälyltä onko kirjassa kirjoitusvirheitä? Itse olin yhdessä kirjaprojektissa mukana ja kun sain painon jälkeen kirjan painotiedoston ja syötin tekstin oikolukuohjelmaan niin löysin parisenkymmentä kirjoitusvirhettä.
VastaaPoistaEnnen painoa ei iäkäs taittaja suostunut minulle painotiedostoa antamaan tarkistettavaksi piratismifobian vuoksi...
Olisipa ollut tuollainen sovellus kun aikanaan peruskoulussa piti tehdä kirjaesitelmiä.
VastaaPoistaOnneksi ei ollut. Peruskoulun tavoitteena on saada oppilaat lukemaan kirjoja. Raportti ei ole itsetarkoitus, vaan osoitus lukemisesta.
VastaaPoistaEi nyt enää liity aiheeseen, mutta Suomi24:ssä verkostomarkkinointipalstalla eräs tyyppi on kovasti tuohtunut: "Petteri ei osaa kirjoittaa ja käyttää tekoälyä sisällön tuottamiseen saadakseen myyntiä. Petteristä tulee työtön ja vain automaattinen menestyminen voi auttaa"
VastaaPoistaJos muistatte Onpassivesta käydyn keskustelun, niin eräs turkulainen tyyppi on perustanut pöytälaatikkofirman nimeltä Automaattinen Tienaaminen Oy ja markkinoi sen kautta pyramidihuijaus Onpassivea. Siellä on kautta linjan vastaavia herjaavia tekstejä. Kyseisen tyypin aivoituksista on mahdotonta saada selvää. Välillä nousee perusteltu epäilys onko hän vähä-älyinen tms.
Yritysrekisteristä löytyy yhteystietoja:
https://tietopalvelu.ytj.fi/yritys/3316206-5
https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/automaattinen+tienaaminen+oy/33162065
Erikoinen tapaus kerta kaikkiaan.