Linkit

maanantai 20. toukokuuta 2019

USA:n Huawei-teknologiasota iskee lujaa myös suomalaisiin

Yhdysvaltojen päätös kieltää jenkkifirmoilta yhteistyö Huawein kanssa iskee rajusti meihin suomalaisiin. Se muistuttaa myös, miten vapaan kilpailun Yhdysvalloissa yritykset ovat tarvittaessa valtion talutusnuorassa. Kun Trump käskee, Google ei voi muuta kuin totella. Turha siis pilkata Huaweita läheisistä suhteista Kiinan johtoon. Yhdysvalloissa yksi mies tuntuu olevan vaikutusvaltaisempi kuin koko Kiinan kommunistinen puolue.

USA pakottaa Googlen lopettamaan Android-palvelut Huaweille. Samalla loppuvat käyttöjärjestelmän päivitykset ja monien tuttujen ohjelmien käyttö tulevissa puhelinmalleissa. Youtube, Gmail ja Google Maps ovat mobiilisovelluksia, joita ilman länsimaisen puhelimenkäyttäjän on vaikea olla. Puhumattakaan tietoturvapäivityksistä, jotka jatkossa tulevat pitkällä viiveellä. Niin pitkällä, että yritysten on pakko luopua Huawei/Honor-puhelinten käytöstä. Yksityisille käyttäjille tällä ei liene suurta merkitystä, sillä Androidin turva-aukot eivät ole yhtä vaarallisia kuin Windowsin tai Macin aukot.

Huawein puhelinbisnes ottaa lukua tämän jälkeen, mikä on Trumpin tarkoituskin. Mutta isku toimii myös toiseen suuntaan. Nykymaailmassa kaikki on sidoksissa toisiinsa, joten yhteistyön kieltäminen rankaisee myös jenkkien omaa teollisuutta. Komponenttien kymmenen miljardin euron vuosittaiset toimitukset jäävät tekemättä, puhumattakaan mahdollisista kostotoimista. Voi  vain kuvitella mitä tapahtuisi, jos Kiina kieltäisi Foxconnilta yhteistyön Applen kanssa. iPhonet jäisivät tehtaisiin.

Käynnissä on globaali valtataistelu, jossa Huawein puhelimet ovat vain yksi pelinappula. Talvella Trump oli huolissaan, miten Yhdysvallat on hävinnyt 5G-kilpailun ja kehotti maansa yrityksiä panostamaan jo 6G-kehitykseen, jotta sama ei toistuisi.

Mikäli Kiinasta tulee johtava 5G-maa, asialla on suuri psykologinen vaikutus. Olemme tottuneet siihen, että länsi sanelee teknisen kehityksen. Kiinan tehtävänä on valmistaa laitteet halvalla ja yrittää pärjätä kilpailussa tekollisuusvakoilun avulla. Nyt Kiinasta itsestään onkin tulossa kehittäjä ja innovaattori. Sitä ylivoimaa ei kurota aseilla umpeen.

Toinen uhka liittyy kyberturvallisuuteen. Valta ei enää kasva kiväärin piipussa vaan näyttöruuduilla ja reitittimissä. 5G-tekniikalla Kiina saa etulyöntiaseman kriittisiin tietoverkkoihin. On vain loogista, että tätä asemaa myös käytetään hyödyksi. USA on itse tehnyt samoin.

Tietoverkkoprofessori vähätteli Helsingin Sanomien haastattelussa Huawei-kiistan vaikutuksia (Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalaisvalmistajan eduksi). Itse olen toista mieltä. Jo pelkkä Googlen sovellusten puuttuminen tulevista puhelimista romahduttaa niiden kysynnän.

Huawei app store - se englanninkielinen versio (ihan tosi!).
Huaweillä on oma sovelluskauppa, josta voi ladata Facebookin ja muita yleisiä sovelluksia. Web-selaimella kauppa näyttää kiinalaiselta, mutta puhelimen kautta katsottuna käyttöliittymä on suomeksi. Se ei tosin paljon lohduta, sillä suomalaisten arjessa välttämättömiä sovelluksia ei ole tarjolla. Ei löytynyt tuikitärkeitä pankkisovelluksia, Parkman-pysäköintiohjelmaa, HSL-lippusovellusta, Hesari, Maikkaria, Yle Areenaa eikä Reittiopasta.

Huawei AppGallery. 
Ulkopuolisen sovelluskaupan käytössä on merkittävä tietoturvariski. Huawei ei pysty tarkistamaan sovellusten puhtautta samoin kuin Google, jolta siltäkin pääsee ajoittain läpi urkinta- ym. ohjelmia.

Eikä kyse ole pelkistä sovelluksista, vaan ekosysteemistä. Eurooppalaisesta näkökulmasta Huawei on pelkkä laitevalmistaja. Esimerkiksi Google Authenticatorin kaltaista sovellusta ei voi tulla, koska Huaweillä ei ole samanalaista luottamusta. Ja ilman Authenticatoria muutamat verkkopalvelut lakkaavat toimimasta.

Yhdysvallat on voinut perustella 5G-verkkojen hankintakieltoa tietoturvalla, mutta Googlen palvelujen katkaisu on pelkkää kiusantekoa ja härskiä painostusta.

USA:n toimet nakeravat myös amerikkalaisten omien tuotteiden ja palvelujen uskottavuutta. Jos presidentti pystyy näin helposti kieltämään yrityksen kansainvälisen toiminnan, voiko yrityksiin luottaa? Vaarassa ovat myös eurooppalaiset, sillä Trump on uhannut vastatoimilla niitä EU-maita, jotka aikovat kaikesta huolimatta ostaa Huawein verkkotekniikkaa.

Elämme nyt kriittisiä aikoja. Jos kauppasota tästä laajenee, koko it-sektorille voi aiheutua suurta vahinkoa. Kumpikaan osapuoli ei halua antaa periksi eikä menettää kasvojaan.

On väärin puhua kauppasodasta, sillä se liittyy lähinnä tulleihin. Soija tai autot ovat fyysisen maailman tuotteita. Yhdysvallat on aloittamassa Kiinan kanssa teknologiasotaa, joka on paljon strategisempi ja vaarallisempi peli.

Siinä ei ole kyse tulleista eikä rahasta, vaan tulevaisuuden teknologiasta ja sen antamasta vallasta.

13 kommenttia:

  1. Google Authenticator on yleiseen TOTP / HOTP standardiin perustuva sovellus, se on vain yksi lukemattomista. Mikä tekee siitä korvaamattoman? Samoin Gmail on vain yksi sähköposti lukemattomien muiden joukossa.

    VastaaPoista
  2. Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmän (ja sitä myötä Nokian Lumia-puhelimet) kaatoi se, että niille ei löytynyt sovelluksia joihin käyttäjät ovat tottuneet (esim. YouTube, Google Maps, Gmail, Instagram) eikä uusimpia pelejä (Pokemon Go oli viimeinen naula arkkuun).
    Kaikkia noita edellisiä (poislukien pelit) olisi voinut käyttää nettiselaimella. Gmailit sai sähköpostisovellukseen luettavaksi siinä kuin muutkin sähköpostit. Mutta kun ei ollut niitä sovelluksia.

    Pelien kanssa ongelma on, että pelintekijät tekevät rahansa sovellusten sisäisillä ostoksilla. Se tarvitsee Googlen palvelut. Tai sitten Huawei pitää tehdä oma vastaava toteutus ja sovelluskehittäjien pitää tehdä versio joka käyttää sitä toteutusta. Sovelluskehittäjät eivät jaksaneet nähdä sitä vaivaa Microsoftin kanssa, luulen että eivät jaksa nähdä Huawei kauan kanssa.

    VastaaPoista
  3. *Huaweinkaan kanssa

    Kirjoitan tätä Android-näppäimistöllä ja sen kyllä huomaa.

    VastaaPoista
  4. On tässä nyt muitakin ongelmia kuin vain youtuben mahdollinen toimimattomuus. Kyllä tämä nyt aika paljon tavallisiin käyttäjiin vaikuttaa.

    Googlen palveluihin kuuluu myös esimerkiksi kuvien ja videoiden tallennus pilveen. Tämä pilvi lakkaa toimimasta. Googlen palveluihin kuuluu myös kontaktien, viestien yms varmuuskopiointi, joka lakkaa toimimasta. Onhan huaweillakin on palvelu asioiden toteuttamiseksi, mutta tämä toimii vain huawein laitteiden kanssa. Miten vaihdat brändiä kätevästi? Sinun pitäisi ostaa ei-huawei luuri, mutta tiedot ei enää siirry vanhasta uuteen.

    Tähän on tietysti myös erillisiä sovelluksia, jotka siirtävät tiedot wlanin tai bluetoothin avulla. Tosin, kun et pääse sinne play-kauppaan, miten löydät tai voit asentaa tällaisen sovelluksen?

    Päivitysten puuttuminen vaikuttaa myös appseihin. Tottakai appsit aluksi toimivat, mutta miten käy kun joudut palautamaan laitteen vaikka tehdasasetuksiin? Onko sielä enää mitään googlen palveluita? Edes sitä varmuuskopiopalvelua? Samoin monet appsit ovat aika kranttuja päivitysten olemassaololle. Kuten esimerkiksi verkkopankit. Nämä ovat varmaankin ensimmäisiä, jotka lakkaavat toimimasta, vedoten päivitysten puuttumiseen.

    Miten tavalliset käyttäjät osaavat nyt tehdä yhtään mitään? Edes asiantuntijat ymmärrä tämän ongelman laajuutta. Kuitenkin toimittava olisi hyvinkin pian, että käyttäjien data saataisiin turvaan. Kun myöhemmät vaikutukset alkavat näkyä, voi olla jo myöhäistä. Luuri ei esimerkiksi huomaamatta ole pitkään aikaan ottanutkaan varmuuskopioita, vaikka käyttäjä on tällaisessa luulossa ollut. Jää kuvat tallentamatta.

    Entäs menetykset, jota tulee myyntiportaalle? Kaupoissa on varastot täynnä huawein ja honorin luureja. Ei pelkät käyttäjät ole viattomia vaan myös tukkurit ja kauppiaat. Uskaltaako asiakkaat enää ostaa näitä. Entäs nämä tukkurit ja kauppiaat? Uskaltaako he enää ostaa varastoihin tavaraa kun tavara nykymaailmassa voi hapantua yhdessä yössä myyntikelvottomaksi?

    Tässä nykyisessä maailmassa, uskallatko kohta enää ostaa mitään muutakaan kun yksi tyyppi jossain jenkkilässä voi rampautaa sinun koko datavaraston ja kalliin laitteen vain yhdellä päätöksellä? Puhumattakaan, jos olet vielä yrittäjä ja rakentanut koko infran näiden varaan.

    Uskaltaako pilvipalveluihin enää ollenkaan luottaa? Niin yksityisten kuin yritysten?

    Entä jos koko huawei menee vaikka nurin. Huawein verkko-infraa on ympäri maapallon matkapuhelinverkoissa. Miten käy operaattorien kun valmistajaa ja valmistajan tukea ei enää ole? Pystyykö huawei nyt enää huoltamaan laitteita kun ei saa mistään komponentteja?

    Tässä tulee aikamoinen luottamuspula tähän nyky-yhteiskuntaan. Tulee muistaa, että koko talousjärjestelmä perustuu luottamukseen. Tämän kaltaiset yhtäkkiset luottamuksen horjuttamiset on aikoinaan aiheuttanut suurlamoja.

    Uskaltaako tehtaat enää investoida tutkimukseen ja tuotekehitykseen kun mikä tahansa asia ympäristössä voi yhtäkkiä tuuliviirimäisesti muuttua sinne sun tänne?

    Tässä asiassa on todella monta ulottuvuutta.

    VastaaPoista
  5. Aivan: kaiken voi tehdä Huawein omilla palveluilla, ilman Googlea, mutta se on työlästä ja vaatii vähintään puolivakavan nörtin apua. Miksi vaivautua, jos kaupassa on esimerkiksi Samsungin puhelimia, joissa Google toimii? Juuri tämän varaan USA kaiketi laskeekin.

    VastaaPoista
  6. Todella hyvä pointti tuo luottamuspula ja luottamuksen rapautuminen. Itsekin olen miettinyt että tässä tuhotaan ahkerasti niitä luottamussuhteita joita on vuosia rakennettu maailmankaupan eteen.

    VastaaPoista
  7. Vähän asian vierestä, mutta mitäs mieltä Petteri olisi direktiivistä joka kieltäisi bloatwaret? Kun onhan se ärsyttävää kun Windossikin tyrkyttää Candy Crush Saagaa jota ei saa poistettua millään. Muutenkin puhelimet ovat täynnä roskasovelluksia joita ei saa pois.

    VastaaPoista
  8. Miten niin Candy Crush Soda Sagaa ei saa poistettua? Poistin juuri Windows-koneesta, suoraan valikosta.

    Crapware on ikävä keino saada laitteen hintaa alas tai voittoja ylös. Onneksi niihin kuitenkin löytyy puhdistus- ja esto-ohjelmia.

    VastaaPoista
  9. Dellissä kun poistaa niin hetkenpäästä on asentunut uudelleen, toki sen saa ilmeisesti jostain järjestelmän syövereistä kokonaan pois, mutta harva tätä osaa.

    Puhdistusohjelmia löytyy toki, mutta etenkin Samsungin älypuhelimissa turhanpäiväisiä sovelluksia on kiusaksi asti.

    VastaaPoista
  10. Kiinan kansa on sitkeää eikä anna periksi vaikka tilanne olisi kuinka toivoton. Kiinalla on pitkän tähtäimen suunnitelmana olla ykkönen tärkeissä teknologioissa. Kansa on tottunut nipistämään turhasta kulutuksesta tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

    Amerikkalaisilta vastaava uhrivalmius puuttuu. Jo tämä yksinään riittää takaamaan Kiinan menestyksen. Kiinan kansa on Supistista ja siten jo lähtökohtaisesti varsin asiallista.

    VastaaPoista
  11. ”Uhrasimme yksilöiden ja perheiden edut noustaksemme maailman huipulle. Tämän tavoitteen vuoksi konflikti Yhdysvaltain kanssa oli tulossa ennemmin tai myöhemmin”, Ren sanoo lehden mukaan.

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/huawei-pomo-tormays-yhdysvaltain-kanssa-oli-valttamaton/93ecd936-9855-4fbe-894c-0e524c226807

    https://www.scmp.com/tech/article/3011048/huawei-founder-ren-zhengfei-says-clash-us-was-inevitable

    VastaaPoista
  12. Markus: Uskaltaako tehtaat enää investoida tutkimukseen ja tuotekehitykseen kun mikä tahansa asia ympäristössä voi yhtäkkiä tuuliviirimäisesti muuttua sinne sun tänne?

    Jaa, no minusta koko kännykkäbisnes perustuu hallittuun dramatiikkaan ja on aina perustunut. Jatkuva uusien mallien julkaiseminen saa lompakon nyörit löystymään. Riskit on huomioitu myyntikatteessa, eli kuluttajat ovat tavallaan maksaneet myymättä jäävät tuotteet etukäteen.

    Yhtälailla tämä tietoturvahössötyskin on bisnestä. Koko yhteiskunta ei ole 5G verkon tai Googlen palvelujen varassa.

    VastaaPoista
  13. voi voi petteriä, wintoosa päällä.

    VastaaPoista