Linkit

tiistai 28. elokuuta 2018

Toimittajakunta naisistuu - Hesarin kovista uutisista 85 prosenttia naisilta

Monet ammatit, joita miehet aikoinaan dominoivat, ovat nykyään naisvaltaisia. Valmistuvista juristeista ja lääkäreistä enemmistö on naisia. Miesvalta on säilynyt lähinnä insinööreillä ja muilla teknisillä aloilla.

Myös toimittajakunta naisistuu nopeasti. Ylivoimainen enemmistö viestintää lukevista on naisia. Harva heistä ryhtyy toimittajiksi, sillä muut viestinnän tehtävät työllistävät suurimman osan. Toisaalta toimittajaksi voi ryhtyä melkein kuka tahansa, koska ammattitutkintoa ei vaadita. Joillakin on taustaa ihan muista opinnoista. Yhteistä on kuitenkin kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin sekä koulutus, yleensä vielä akateeminen sellainen.

Seuraan Helsingin Sanomia. Viime aikoina siellä on julkaistu silmiinpistävän paljon kasvisruoka-, terveys- ja ihmissuhdejuttuja. Ne kiinnostavat lukijoita, joka sekin on yhä naisvaltaisempaa, ja keräävät siksi klikkejä. Mutta ovatko aihevalinnat epäsuoraa seurausta myös toimittajakunnan omasta taustasta ja kiinnostuksesta?

Laskin tämän päivän (28.8.2018) lehden uutisiin ja muihin juttuihin merkityt kirjoittajat -- ja hämmästyin. Pääkirjoitus- ja uutissivujen jutuissa oli tasan yksi miehen kirjoittama juttu ("EU:n perusoikeudet kunniaan"). Ensimmäisen aukeaman kolumni oli Anu Kantolalta ("Suomen on aika totutella elämään pelinappulana") ja toinen teksti Annamari Sipilältä ("Jos haluaa klubiin, pitää nähdä vaivaa").

Kahdessa jutussa kirjoittajina olivat mies ja nainen yhdessä. Loput 20 juttua olivat naisten kirjoittamia. Pääkirjoitussivun, kotimaan, kaupungin, ulkomaiden ja talouden uutisista naisten kirjoittamia oli 24 ja miesten 4. Prosentteina luvut ovat 86 % ja 14 %.

Muilla osastoilla juttuja on niin vähän, ettei osuuksien laskemisella ole juuri merkitystä. Urheilujuttuja oli 6, niistä miesten näppäimistöltä 4. Ne kaksi naisen (Päivikki Kauste) kirjoittamaa urheilujuttua liittyivät Portugalin kisoissa tapahtuneeseen naisten ahdisteluun.

Kulttuurissa tilanne 3-2, tieteessä vain yksi juttu (mies), tänään-osastolla yksi juttu (mies) ja TV-osastolla 2-1.

Kaikki lehdessä nimetyt kirjoittajat huomioiden miesten osuus oli 37 % ja naisten 63 %. Olisi kiinnostavaa tehdä vastaava vertailu lehtiin 10, 20 ja 30 vuoden takaa.

Seuraavaksi voi kysyä, onko jakaumalla merkitystä. Sukupuoleen liittyvät aiheet ovat herkkiä; arvaan, että muutama lukija on vetänyt herneen nenään jo tässä kohdassa (jos on ylipäätään jaksanut lukea alkua pidemmälle). Onhan se niinkin, että ammattitaitoinen toimittaja kirjoittaa mistä aiheesta käsketään ja tekee sen neutraalisti. Mutta veikkaan, että jos suhde olisi toisin päin (miehet kirjoittaisivat 86 % ns. kovista uutisista), vinoumaan olisi kiinnitetty huomiota. Viestintä on aina myös vallankäyttöä.

Moni lehden toimitus seuraa, kuinka monta naista jutuissa esiintyy joko asiantuntijoina tai juttujen aiheina, jotta tasa-arvo toteutuisi nykyistä paremmin. Olisiko syytä kiinnittää huomiota myös toimittajiin itseensä? Kaikissa ammateissa tulisi olla sekä naisia että miehiä. Sukupuolijakauman vinoutuminen kumpaan tahansa suuntaan on epätoivottavaa kehitystä.

Jos sukupuolella ei ole toimitustyössä väliä, miksi STT:n miesvaltainen hallitus nostatti pienen kohun? Onko sillä väliä, että naisvaltaista toimittajakuntaa ohjaa Hesarisa kaksi miespuolista päätoimittajaa ja 3/4 toimituspäälliköistä on miehiä? Kumpi vaikuttaa lehteen enemmän: johto vai kirjoittajat?

Yhdysvalloissa hämmästeltiin, miksi Trumpin valinta presidentiksi tuli yllätyksenä medialle. Yhdeksi syyksi on arveltu sitä, että naisvaltainen ja akateemisesti koulutettu toimittajakunta tunsi paremmin Itärannikon ja Euroopan olot kuin oman maansa hiljaisen enemmistön. Ehkä toimittajien taustalla on väliä? Ehkä itseä kiinnostavat aihevalinnat, näkökulma ja käsittelytapa kuitenkin näkyvät jutuista? Itselle tulee mieleen mm. kasvissyöntibuumi, jota ei sitten ollutkaan muualla kuin lehtien kirjoituksissa (maksumuurin takana).

Ehkä tässä on yksi syy, miksi pieni mutta äänekäs osa lukijoista on vieraantunut valtamedioista ja kokee niiden tuputtavan vihervasemmistolaista suvaitsevaisuutta ja käsittelevän itselleen vieraita vähemmistöaiheita.

Sekään ei ole hyväksi -- ei vieraantujille itselleen, mutta ei myöskään medialle eikä yhteiskunnalle.

Lisäys 29.8.2018: Pikaisella vilkaisulla tämän päivän lehdessä jakauma näyttäisi olevan tasapuolisempi. Silmiinpistävää on, että kulttuuri- ja tv-jutut ovat nykyisin voittopuolisesti miesten kirjoittamia, kun niitä ennen pidettiin naisten kevyinä aiheina. Urheilu-uutisissa mikään ei ole muuttunut, edelleen miesten valtakuntaa -- tiede samoin.

Lisäys 30.8.2018: Tyttöjen vähäinen osuus luonnontieteissä ja matematiikassa huolestuttaa monia kirjoittajia (esim. tänään HS Mielipide "Opettaja voi innostaa tyttöjä matematiikan opiskeluun"). Poikien vähäisestä osuudesta näkee harvoin kenenkään kirjoittavan.

10 kommenttia:

  1. Olen pannut merkille saman trendin. Hesarista on tullut hyvin arvoliberaali media, joka kiinnittää siinä määrin huomiota marginaalitapauksiin, että jätän jo tiettyjen toimittajien jutut lukematta. Toisaalta, nykyiselläänkin HS edustaa valtakunnan parasta mediaa, joten ei sen tilallekaan voi mitään tilata.

    VastaaPoista
  2. Sama huomio ja nykyään (vielä) näköispainoksen lukijana aina tsekkaan ensin kirjoittajan ja sen mukaan skippaan artikkelin.

    VastaaPoista
  3. En tiedä johtuuko se sitten tästä, mutta hsn tilaus loppui vuonna 2015.

    VastaaPoista
  4. En tiedä oliko sattumaa vai ei, mutta tämän päivän hesarissa oli juttu tärkeästä yhteiskunnallisesta ongelmasta otsikolla "Suomalaiselokuvissa nähdään naisia puolet vähemmän kuin miehiä".

    Tekstin mukaan kyse oli kuitenkin elokuvien päähenkilöistä ei siis kaikista elokuvissa esiintyneistä.

    VastaaPoista
  5. En ole enää pitkään aikaan luottanut Hesariin puolueettomana mediana, monista otsikoista suorastaa paistaa toimittajien henkilökohtainen halu ohjata mielipiteitä haluamaansa suuntaan.



    VastaaPoista
  6. Hesari tuli postilatikosta joka aamu jonnekin 2010 asti. Sitten ajattelin, että ei kai mun tarvi maksaa siitä, että minua haukutaan. Aattelen nimittäin vanhanaikaisesti, että sukupuoleni määrittelee minua aika paljon, tosin ei tietenkään läheskään kokonaan. Naisistuvassa Hesarissa "miesviha" oli varmaan pahimmillaan tossa 2000-2010. Lopetin tilauksen.

    Sittemmin ole lukenut Hesaria lähinnä kirjastossa - ja toki netissä. Fiilis on sellainen, että miesten vihaaminen, inhoaminen ja pelkääminen on vähentynyt, joskaan ei kadonnut. Oisko omistajat vähän hillinneet feminismiä? Olisihan se hyvä, jos miehetkin lehteä tilaisivat. Kai?

    Mutta tuskinpa tilaan lehteä enää koskaan, hyvin tulee toimeen ilmankin.

    Ja se piti vielä sanoa, että jotkut typerimmistä ja moraalittomimmista feministeistä Hesarissa on miehiä. Mutta joku Saska Saarikoskikin on selvästi oppnut jotain vimeisen kymmenen vuoden aikana.

    VastaaPoista
  7. Hesari ja yksittäinen nainen ovat vastuussa vuoden pahimmasta mediakömmähdyksestä: pv:n salaisten asiakirjojen julkaisemisesta. Tapahtuma vain korostaa lehden nykyistä alennustilaa, joskaan en väitä että kokonainen sukupuoli olisi syyllinen.

    VastaaPoista
  8. Jutulla oli kaksi kirjoittajaa, mies ja nainen. Mistä päättelet, että kaikki oli naisen syytä?

    VastaaPoista
  9. HS tänään:

    "Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa."

    Hesarista on tullut oman itsensä parodia. Kuvista päätellen "vihaiset äärioikeistolaiset" näyttävät ihan tavallisilta kansalaisilta. Tämän (naispuolisen) Saksan-kirjeenvaihtajan jutussa on yhtenä päivänä 15, seuraavana yli 30 äärioikeisto-sanaa.

    Jos äärioikeisto-sanojen määrä kaksinkertaistuu joka päivä, niin viikon päästä lehteen ei enää muuta mahdukaan :)

    VastaaPoista
  10. "Jutulla oli kaksi kirjoittajaa, mies ja nainen. Mistä päättelet, että kaikki oli naisen syytä?"

    Vaikkapa siitä, että juuri Laura Halminen oli se, jonka luokse poliisi teki kotietsinnän. Etsintä tehtiin, koska oli aihetta epäillä, että Halminen tuhoaisi rikokseensa liittyvää todistusaineistoa, kuten tekikin.

    VastaaPoista