Linkit

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Mobiilivirusten määrä laskussa

Tätä tuskin näet uutisissa: mobiilivirusten määrä on laskussa. Erityisen paljon ovat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vähentyneet mobiilit kiristysohjelmat. Nämä tiedot käyvät ilmi Kaspersky Labin tuoreesta mobiiliturvakatsauksesta.

Muutama poiminta raportista. Havaittujen asennuspakettien määrä laski 11 prosentilla edellisestä neljänneksestä:

Mobiilihaittaohjelmien määrä laskenut kaksi neljännestä peräkkäin.
Suomi on tilastojen perusteella erittäin puhdas maa, sama pätee muihin pohjoismaihin ja Saksaan. Synkimmät maat ovat Kiina (34 % käyttäjistä kohdannut haittaohjelman), Bangladesh (28 %), Nepal (27 %), Norsunluurannikko (27 %), Nigeria (25 %), Algeria (24 %) sekä Tansania, Intia, Indonesia ja Kenia (kaikki yli 20 %).
Suomi, pohjoismaat ja USA mobiilisti turvallisia.
Pankkitroijalaisten määrä oli noussut, mutta laski kaksi edellistä neljännestä, eikä nytkään yltänyt yhtä korkealle tasolle kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Hyvää kehitystä sekin. Pankkitroijalaiset kiusaavat varsinkin Venäjää ja yllättäen myös Yhdysvaltoja. Eurooppa on tässäkin suhteessa turvallinen. Turvattomia ovat Venäjän ja USA:n lisäksi Tazdikistan, Uzbekistan, Kiina, Turkki, Ukraina, Kazakstan, Puola ja Moldova. Näissä maissa ei kannata asioida mobiilipankissa!

Mobiilien kiristysohjelmien määrä on suorastaan romahtanut:

Mobiilien kiristysohjelmien määrä on romahtanut.
Kehitys ei kerro koko totuutta, sillä kiristysohjelmat ovat vaihtaneet levitystekniikkaa ja niiden laskentatapa on muuttunut. Raportti myös varoittaa, että kiristäjät ovat teknisesti entistä kehittyneempiä.

Suomi on erityisen hyvässä turvassa, harvoja nollan pinnassa olevia maita. Jopa Ruotsin ja Norjan värit ovat hieman synkempiä.

Hyvä Suomi!
Erityisen synkkiä maita ovat Kazakstan, Italia, Irlanti, Puola, Belgia, Itävalta, Romania, Unkari, Saksa ja Sveitsi. Lista on hieman yllättävä, koska se sisältää lähinnä EU-maita ja yhden entisen neuvostotasavallan.

Tietoturvassa ei ole koskaan varaa levätä laakereilla, mutta ainakin tämän päivän tilanteessa suomalaiset mobiilikäyttäjät voivat olla melko hyvillä mielin. Uhkakuvista ja uutisoinnista huolimatta älypuhelin on vielä erittäin turvallinen, kunhan ei itse poista suojauksia eikä lataile epämääräisiä hupi- ja peliohjelmia.

3 kommenttia:

  1. Haittaohjelmat tai niiden tartunnat voivat olla hiipuva ilmiö, mutta Facebook sen sijaan on ottanut aiemmin haittiksille varatun lokeron ekosysteemissä.

    "New York Times -sanomalehden selvitys (siirryt toiseen palveluun)osoitti, että Facebook on antanut jo usean vuoden ajan usealle matkapuhelinvalmistajalle pääsyn käyttäjiensä tietoihin.

    60 valmistajaa, mukaan lukien Apple, Samsung, Microsoft, ja Blackberry, ovat päässeet käsiksi esimerkiksi käyttäjien parisuhdetilanteeseen, uskonnolliseen vakaumukseen, poliittisiin mielipiteisiin ja tapahtumiin, joihin he osallistuvat.

    New York Timesin mukaan laitevalmistajat ovat päässeet käsiksi myös Facebook-käyttäjien kavereiden tietoihin, ilman että heiltä on pyydetty tähän erillistä lupaa.

    Tämä rikkoo sanomalehden mukaan Yhdysvaltain kuluttajansuojaa valvovan elimen Federal Trade Commissionin säädöstä vuodelta 2011.

    Facebookin mukaan (siirryt toiseen palveluun) laitevalmistajat tarvitsivat käyttäjätietoja aikana, jolloin älypuhelimissa ei ollut erillisiä Facebook-sovelluksia.

    Voidakseen tarjota käyttäjilleen pääsyn Facebookiin, laitevalmistajille annettiin erilliset API:t eli ohjelmointirajapinnat, jotka mahdollistivat Facebook-intergraation."

    VastaaPoista
  2. En tiedä uskoako venäläistä tietoturvayhtiötä vai erästä toista. Tämä toinen kun sanoo, että mobiilivirusten määrä on nelinkertaistunut (200%).

    VastaaPoista
  3. Enjoyed reading the article above, really explains everything in detail,the article is very interesting and effective. Thank you and good luck for the upcoming articles. We have an article link to Tips To Selling Car Online

    VastaaPoista