Linkit

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Mobiilidatan nurja puoli

Suomi on syystäkin ylpeä asemastaan mobiilidatan ykkösmaana (kts. esim. Forbesin tuore juttu). Käytämme selvästi enemmän mobiilidataa asukasta kohti kuin yksikään toinen maa. Käyttö lisääntyy kaikkialla, joten olemme edelläkävijöitä.

Suomi on ykkönen -- mutta sillä on varjopuolensa.
25 vuotta sitten olimme vastaavalla tavalla ykkösiä nettiliittymien määrässä per 100 asukasta. Jossain vaiheessa Islanti taisi olla edellä, mutta johtoasema oli varhaisen tietoyhteiskunnan ylpeydenaihe ja toi Suomelle kansainvälistä mainetta.

Mobiilidatassa on kuitenkin nurja puoli: tukiasemien kapasiteetti ei riitä huippukysynnän aikaan. Kaupungissa yhteydet ruuhkautuvat iltaisin, kun perheenjäsenet haluavat katsoa videoita netistä. Maaseudulla ruuhka iskee mökki- tai metsästyskauden alkaessa.

Pahimmillaan nettiyhteydet ovat yksinkertaisesti tukossa. Asuinalueellani Espoossa DNA:n 4G toimi eilisiltana seuraavilla nopeuksilla. Luvut on mitattu 4G reitittimestä, joka jakaa yhteyden wifi-verkkona eri laitteille. Kuvat on otettu Macin selaimesta.

Kello 18 tärkein nopeus (download) on vielä kohtuulliset 8,58 megabittiä sekunnissa.

Klo 18
Kello 19 nopeus on romahtanut alle kahteen megabittiin. Tällä nopeudella Yle Areenan tai Netflixin katselu alkaa jo olla vaikeaa.

Klo 19
Kello 20 nopeus samaa naurettavaa kahden megabitin tasoa.

Klo 20
Kello 21 nopeus alkaa jo hieman kohota, ehkä ensimmäiset lastenohjelmien katselijat ovat jo sulkeneet padinsa ja menneet nukkumaan? 

Klo 21
Kello 22 yhteys oli taas ihan jumissa, nyt myös upload (omalta koneelta verkkoon) oli pudonnut surkeaksi:

Klo 22
Viimeinen mittaus kello 23 näyttää nopeuden nousseen peräti kolmeen megabittiin sekunnissa:

Klo 23
Helposti tulee mieleen epäily, että omissa laitteissa täytyy olla vikaa -- wifi-verkon signaali on huono tai kone niin onneton mopo, ettei se jaksa ajaa Speedtest.net -testiä.

Mutta testiohjelman ajaminen kello viisi kertoo, ettei vika ole omissa laitteissa:

Klo 5
Kello viideltä aamulla data kulkee täyttä vauhtia, sillä mitä operaattorit liittymissään lupaavatkin. Joten ei, kyse ei ole omista laitteista.

Yhden operaattorin yksittäisistä mittauksista ei voi vetää liikaa johtopäätöksiä. Mutta kun monet muutkin kertovat netin olevan illalla käyttökelvottoman hidas pelaamiseen tai videon katseluun, on selvää ettei kaikki ole kunnossa. Luultavasti mobiilidatan kysyntä on kasvanut liian nopeasti, eikä operaattoreilla ole tarpeeksi tukiasemakapasiteettia, tai sen taakse vaadittavaa kuituyhteyttä. Niinpä tukiasemasta tulee pullonkaula. Mittasin asiaa vuosi sitten samansuuntaisin tuloksin, ja silloin DNA oli alueellani nopein operaattori. 

Ilkeästi voisi sanoa, että operaattorit myyvät nyt ala-arvoista tuotetta. Se ei vastaa asiakkaan odotuksia, vaikka onkin ehkä muodollisesti "jopa 50 megabittiä sekunnissa" -mainoslauseiden tasolla. Tällaisiin lukemiin soisi kuluttajaviranomaisen tai LVM:n puuttuvan. 

Kyse on nimittäin laajemmasta ilmiöstä: suomalaisten nettiyhteydet näyttävät nyt hyvältä tilastossa, mutta ovat hiekalle rakennettuja. Epäluotettavat yhteydet ovat pullonkaula uusien palveluiden kehittämiseen. Kuka voisi luottaa terveyspalveluaan tällaisen netin varaan?

Historiallisista ja nokiallisista syistä mobiilidata on varastanut Suomessa kaiken huomion. Langallisten kuituyhteyksien kehittäminen ja markkinointi on jäänyt liian vähälle, mistä johtuen asiakkaat eivät halua maksaa niistä. Rajoittamaton mobiilidata näyttää halvalta, mutta toimii miten sattuu.

Moni asiakas odottaa 5G:n tuovan parannusta asiaan. Ei tuo. Sen solukoot ovat vielä paljon pienemmät, joten tukiasemia tarvittaisiin jokaiseen kadunkulmaan, ja niiden taakse vastaava määrä operaattorin omaa runkoverkkoa.

Suomalaisten mobiilidata näyttää tilastoissa hienolta, mutta sillä on likainen salaisuus.

16 kommenttia:

  1. Ei lisättävää, ihan samoja asioita on tässä kavereiden kanssa ihmetelty. 100 meganen liittymä toimittaa dataa ~5-10 megabittiä sekunnissa Tampereen keskustassa iltaisin. Tuohan on selvää sumutusta operaattorien osalta.

    Taustalla se, että kun hitaasta 50 megasesta netistä valitettiin, operaattori myi 100 megasen tilalle tarjoushintaan. Mutta luonnollisesti tuo ei paljon tilanteeseen vaikuta.

    Tämä vain näin tuoreena yksittäistapauksena jossa toimenpiteet operaattorilta on ollut täysin väärät.


    VastaaPoista
  2. Itse hommasin kuidun itselleni ja myimme sen porukalla myös koko asuinalueelle. Nopeustestit antavat nyt vaatimattomia 930/930M lukuja mihin kellonaikaan tahansa. Operaattorit ovat nihkeitä vetämään kuitua etenkään omakotitaloihin ja kustannukset melko korkeat. Kun ihmisille mainostaa kuitua on vastaus aina sama, että 4G riittää tai 5G ratkaisee kaikki ongelmat tulevaisuudessa. Todellisuus on kuitenkin toista ja datamäärien kasvaessa nykyistä tahtia tilanne ei ainakaan parane. Operaattorit itsekin myöntävät, että 5G tarkoittaa omakotialueilla taloon vedettyä kuitua, josta data- ja kenties puheluliikennekin ohjataan WiFi:n kautta kiinteään verkkoon.

    VastaaPoista
  3. Jos haluaa maksaa laadusta niin siitä vain ostamaan 4G-yritysliittymä, esim. Telia Yritysinternet Langaton. Saa myös kiinteän IP-osoitteistuksen samaan pakettiin, ja liikenne menee kuluttajaliittymien ohi tukiasemissa.

    Kysehän on vain siitä mistä ollaan halukkaita maksamaan.

    Onhan se nyt selvää että nopeudet ovat enimmäisnopeuksia, jotka toteutuvat vain hiljaiseen aikaan.

    VastaaPoista
  4. En näe mitään järkeä maksaa yritysliittymän hintaa, kun samalla rahalla maksaa gigaisen kuituyhteyden kk-maksua. Nopeudet ovat toki aina enimmäisnopeuksia, mutta kuinka moni kuluttaja ymmärtää sen? Ja vaikka ymmärtäisi, niin ei se tilannetta auta. Tällä hetkellä liian hitaat yhteydet hidastavat palvelujen kehitystä ja pakottavat mm. videopalvelut tarjoamaan huonoa kuvanlaatua (esim. Nelonen Ruutu, MTV Katsomo, Yle Areena).

    Jos joka kodissa olisi 100M yhteys, näkisimme todennäköisesti huomattavasti nykyistä innovatiivisempia palveluja. Samalla mobiilikaistaa vapautuisi siihen mihin se on oikeasti tarkoitettu eli kodin ulkopuoliseen mobiiliin käyttöön. Puhelimille tarkoitetun kaistan haaskaaminen kodin kiinteänä yhteytenä on täysin järjetöntä resurssien hukkaa, jolla varmistetaan, etteivät yhteydet toimi kenelläkään kunnolla.

    VastaaPoista
  5. Suomessa naureskellaan jenkkien datakatoille, mutta juuri datamäärien rajoittaminen ja tetheroinnin kieltäminen ovat avaimia siihen, että kaistaa riittää kaikille. Muualla maailmassa ei yritetä leikkiä, että mobiiliyhteydet olisivat kodin laajakaista. Suomessa sitten polleana esitellään tilastoja valtavista mobiilidatan määristä. Oikeasti ne ovat vakavan taudin oireita. Pitäisi ymmärtää, miten noloa on mainostaa miten maa on jäänyt kuituyhteyksissä takapajulaksi.

    VastaaPoista
  6. Kuitu ei sinänsä ole operaattoreille mitenkään kohtuuttoman kallis. Ongelma on kvartaalitalous, johon ei sovi se, että investointi alkaa tuottaa voittoa vasta 10-20v kuluttua. Hinta ei olisi asiakkaan maksettavaksikaan kova, jos kaikki alueen taloudet pakotettaisiin ottamaan yhteys ja kuituprojektit olisivat mittakaavaltaan suurempia (joka paikkaan yhdellä kertaa). Meidänkin asuinalueella vain noin 60% talouksista halusi kuidun. Mikäli jokainen talo olisi ottanut kuidun, olisi kotitalousvähennyksen jälkeen summa laskettu satasissa, ei tuhansissa euroissa. Valtio voisi pakkoliittymisen hyvityksenä sallia liittymien myymisen ilman arvonlisäveroa. Kaikilla edellä mainituilla hinta saataisiin parhaimmillaan pudotettua jopa 300e tienoille.

    VastaaPoista
  7. mutta saimme muoviämpärin ja pinssin kun avasimme liittymän.. ja operaattorikin soittaa 1kk välein "tyrkyttämässä" liittymän "parannusta", kun puhe siirtyy toimivuuteen niin asia sivuutetaan... :) ...kerran kuuntelin näiden myyjien puheita kun persäseinäjokelaiselle mummolle myytiin liittymää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläkkeellä oleva rouva meni ***:n myyntipisteeseen korottamaan tablettiliittymän nopeutta hitaimmasta ylöspäin. Meni kotiinsa tuikitarpeettoman 100mb kaapeli-internet liittymän kanssa. Kävin katsomassa ja onneksi oli aikaa perua liittymä. Sai sittemmin nopeutettua tabletin liittymän.

      Poista
  8. Usein yhdestä jakelutekniikasta tulee monopoli. Esim. myymäläautojen ei enää kannata tuoda kylille tarvikkeita, kun ihmiset voivat hakea niitä autoillaan. Autoilussa on jatkuvia ongelmia, jotka johtuvat liikennemääristä. On ruuhkaa, tiet kuluvat, ilmasto lämpenee, jne. Mutta se yksinkertaisin tekniikka, kauppa-auto, ei ole enää vaihtoehto.

    Kun television katsojat siirtyvät oikeasti nettiin, millaisia ongelmia siitä seuraa?

    VastaaPoista
  9. Jos televisiota katsotaan netistä kuidun kautta, ei ongelmia synny. Mobiilin kautta kaista loppuu auttamatta. Kauppa-auto on verrattavissa perinteisen television broadcasting-tekniikkaan, kun taas oma auto on-demand-palveluihin (suoratoisto).

    VastaaPoista
  10. Ajelin vuoden verran ADSL/VDSL liittymässä SmokePingiä ja virheily ja viiveet alkoivat klo 16:00 ja jatkuivat klo 22:00 saakka normaalina työpäivänä. Graafista näki selkeästi, koska uutiset alkoivat tai lastenohjelmat loppuivat. Urheilutapahtumien aikana graafi oli todella surkean näköinen.

    Weppipalvelimien vastauslatenssi nousi muutamasta sadasta millisekunnista jopa 5 sekunttiin. Pingejä alkoi hukkumaan jopa 30% luokkaa, mutta yöllä ja aamulla ei ongelmia ollut.

    Kiinteälaajakaistakin on jo myyty täyteen viihdepaketeista, joten ei tämä ainoastaan langattoman ongelma ole.

    VastaaPoista
  11. Kiinnostavaa. Pitääpä seurata tuotakin. Vanhalla ADSL:llä mittauksissani vuosi sitten ainoat notkahdukset tulivat, kun sisäverkossa käynnistettiin pelejä tai katsottiin videoita.

    VastaaPoista

  12. @Petteri

    Minä asun hieman syrjemmessä isosta asutuskeskuksesta, joten tämä voi olla paikka riippuvaista. Uskoisin, että isoissa kaupungeissa asiat lienevät paremmin.

    VastaaPoista
  13. Vuonna 2011 Kustavin aloitti rakentamaan asukkailleen/kesäasukkaille kuituyhteyttä. Riippumatta paikasta (en nyt täysin varmaksi muista, ei varmaan yksittäisiä saaria koskenut) liittymämaksu oli n.1500e luokkaa, loput rakennuskustannuksista oli osittain kunnan tukemaa. Tällaisilla hankkeilla saataisiin oikeasti verkkoon vauhtia. Kyseinen kunta on juurikin kesälomien aikaan täysin jumissa mitä tulee mobiilidataan! Mielestäni jos puhutaan tietoyhteiskunnasta niin näitä pitäisi tulla paaaaljon lisää.

    VastaaPoista
  14. 100 megan laajakaistaa on rakennettu koko Suomeen valtion ja EU:n tuella. Projektin piti päättyä 2015, mutta koska se jäi tavoitteestaan aikaa jatkettiin ensi vuoden kesään. Monissa maaseutupitäjissä on nyt paljon nopeammat kuituyhteydet kuin suurissa kaupungeissa, mutta maallakin valitettavan moni uskoo 5G-lupauksia ja jättää kuidun ottamatta. 5G tuskin koskaan tulee olemaan maaseutujen ratkaisu, tiheä tukiasemaverkosto rajaa käytön vain kaupunkien keskustoihin.

    VastaaPoista
  15. 5G tukiaseman kantama on alle kilometrin. Korkeimmilla taajuuksilla n. 200 m. Mikäli ne nopeudet halutaan mitä kokeissa on saatu niin jokaisen kotitalouden wifi-reititin pitäisi korvata 5G tukiasemalla, joten kuitua tarvitaan ja paljon.

    VastaaPoista