Linkit

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Nokia - disconnecting memories

Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille on meille suomalaisille katkera pala. Hehkutukset siitä, miten tämä on uuden ajan alku, eivät paljon lämmitä. Tappio mikä tappio.

Matkapuhelin on ihmisen laitteista kaikkein henkilökohtaisin. Miehillä vain auto pääsee lähelle. Puhelimeen liittyy monia muistoja -- tärkeitä puheluita, se tunne kun ensi kertaa pääsi puhelimella nettiin, se tärkeä kauppa joka jäi tekemättä kun kenttää ei ollut ja niin edelleen.

Unohdetaan siis miljardit eurot ja hienot visiot. Meillä on oikeus olla tunteellisia, vaikkei se mitään hyödytäkään. Nokia - connecting people, muistathan? Koiranleukojen mielestä puhelimet tosin venyttivät työpäivät niin pitkiksi, että parempi slogan olisi ollut Connecting people, disconnecting families.

Eilisen uutisen jälkeen kaivoin omat Nokia-puhelimeni kaapista. Olen säästänyt ne kaikki. Vain ensimmäinen, vuonna 1992 käytettynä (noin tuhannella eurolla) ostamani NMT-Nokia jäi puuttumaan, sen myin eteenpäin kuin GSM-aika alkoi.

Nokialaiseni lähes 20 vuoden ajalta.
Kuten kuvasta näkyy, en ole vaihtanut puhelimia turhan usein enkä ostanut omaan käyttöön uusinta tekniikaa vaan parasta hinta/laatusuhdetta. Communicatorit hyppäsin kokonaan yli; niiden pieni näyttö ja rajoitetut sähköposti- ym. ominaisuudet olivat turhia, kun käytössä oli aina läppäri ja datayhteys.

Legendaarinen 2110 oli kaikessa yksinkertaisuudessaan mainio laite. Oli ihmeellistä, kun pystyi näkemään soittajan numeron etukäteen eikä puheluun ollut pakko vastata. Ja tietysti ne tekstiviestit sekä gsm-data, joita NMT:ssä ei ollut lainkaan.

Nokia 6150 palveli hyvin monia vuosia. Vuosituhannen alussa sain 7110-mallin, jossa oli uusinta tekniikkaa edustava WAP. Tällä puhelimella tuli soitettua ja vastaanotettua monia dramaattisia puheluita nettihuuman aikana.

N-Gage oli ensimmäinen Symbian-puhelimeni ja ostin sen toukokuussa 2004 poistomyynnistä 109 eurolla. Loistonsa päivinä Nokialla oli rohkeutta kokeilla kaikenlaisia ideoita; oli vain luonnollista että kaikki eivät onnistuneet. N-Gage oli ajatuksena oikea (vrt. Angry Birds nyt), mutta käytännön toteutus ontui. Mikrofoni ja kaiutin olivat laitteen reunassa, joten N-Gageen puhuminen näytti koomiselta ja pelimodulin vaihtaminen vaati puhelimen buuttaamisen.

N73:n ostin aamupäivällä ja iltapäivällä iäkäs sukulaiseni kuoli. Muistan molemmat hyvin. N73 oli oikea älypuhelin, siinä oli ensi kertaa myös kamera. Niin, ja kuvapuhelut, jotka sitten jäivät Skypen ja Facetimen jalkoihin.

Viimeinen nokialaiseni oli 20.3.2009 ostettu E71, jossa oli mainio näppäimistö. Juuri muuta hyvää siinä ei ollutkaan.

Loppupään laitteista näkee, miksi Nokia epäonnistui. E71 tuli markkinoille kesällä 2008 -- siis puolitoista vuotta iPhonen jälkeen. Silti puhelimessa oli onneton näyttö, surkea selain, riittämätön muisti, vaikeaselkoinen käyttöliittymä ja sen päivittäminen oli jatkuvaa taistelua. Musiikkia en edes yrittänyt, koska Nokian RealPlayer- ja drm-viritykset olivat aivan hirveitä. Muilta kuulin, että viimeisissä Symbian-älymalleissa oli myös luvattoman paljon laatuongelmia.

Tällaista näkymää Nokia tarjosi vielä keväällä 2009 asiakkailleen:
Symbian älypuhelin vm. 2008.
Huomaa erityisesti sanojen katkaisut tyyliin "Internet-puheluaset." vaikka tilaa olisi ollut koko sanalle. Symbian oli alustana niin surkea, ettei sanoja voinut kirjoittaa kokonaisina -- ja silti johto ei nähnyt minkään olevan vialla. Tarvittiin Elop havaitsemaan, että alusta oli tulessa eikä mobiilimaailman keisarilla ollut enää vaatteita.

E71 käynnistysvalikko.
Ja ei, kuvia ei ole pienennetty, vaan resoluutio oli tosiaan näin surkea.

Symbian-sovellukset piti etsiä ja ladata netistä pc-koneen kautta. Laitteen omat päivitykset piti tehdä PC:n Ovi-sovelluksella -- kunhan oli ensin varmuuskopioinut koko puhelimen ja palautti tiedot päivityksen jälkeen takaisin. Nettiyhteys Data-Suitella oli sattuman kauppaa ja ajurien kanssa sai tapella jatkuvasti. Kalenterien, sähköpostien ja kontaktien synkronointi... älä edes muistuta.

Nokian päivitykset.... hrrr! (puistatuksia)
Samaan aikaan Apple tarjosi asiakkaille iPhonea, joka ei juuri eroa tämän päivän malleista. Käytettävyydessä eroa oli kuin yöllä ja päivällä, mutta Nokian johto ei sitä ymmärtänyt. Se piikitteli Applea nopean 3G-yhteyden puuttumisesta, joka oli tavalliselle käyttäjlle täysin sivuseikka. Sloganissa esiintynyt people oli insinööreiltä unohtunut. N97-mallista en aluksi löytänyt edes virtakytkintä.

Ylimielinen Nokia oli menettänyt pelin jo vuonna 2008. Kesti vielä pari vuotta, ennen kuin johto tunnusti asian ja teki sille jotain. Kun Elop palkattiin, ekosysteemilaiva oli jo mennyt. Nokia koetti saada uimalla Windows Phonen kiinni emmekä saa koskaan tietää, olisiko se lopulta onnistunut. Ensimmäisiä lievästi positiivisia merkkejä alkoi tänä vuonna näkyä, mutta liian monta miljardia oli jo ehditty hukata. Tästä eteenpäin Lumiaa kannattelevat Microsoftin syvät taskut ja Windows-käyttöjärjestelmän tuomat miljardit. Nokian omat voimat eivät enää riittäneet.

Nokiaan liittyy paljon hyviä muistoja, mutta iPhonen jälkeen esitellyt puhelinmallit on parempi unohtaa. Ne osoittavat, ettei yritystä suinkaan tuhonnut myyrä vaan johto itse.

30 kommenttia:

  1. Vanjoen tervetulotoivotuksesta kisaan tulee mieleen Applen samantapainen nokittelu Microsoftille ennen kuin Windows pyyhki Applella pöytää. Nettiaikana itsevarmat julkitulot eivät vain jää pölyttymään mikrofilmille, kun hakukone ei anna unohtaa.

    VastaaPoista
  2. Nyt on aika luopua eilispäivän tekniikasta. Windows Phonesta puhelimessa ja Windowsista läppärillä.

    Tilalle #ChromeOS läppärille ja Android puhelimeen.

    Enää ei ole "isänmaallista" syytä käyttää kehnoa ja kallista teknologia. Suomalaiset ovat ostelleet Windows Phonea viimeisen vuoden - nyt ne kannattaa jättää sinne minne ne kuuluu - Soneran, Elisan ja DN:n varastoon.

    VastaaPoista
  3. Ubuntu-puhelin olisi hyvä vaihtoehto, jos sellaisen jostain saisi. Vai onko se samanlaista vapourwarea kuin Jolla?

    Canonicalin mukaan Desktop on sukupuuttoon päättyvä haara sellaisena kuin se nyt vielä ymmärretään. Ubuntu Touch toimii taskussa kuin kännykkä -- näyttöön ja näppäimistöön yhdistettynä puhelimesta tulee täysverinen Ubuntu-työpöytä. PC taskussa, siis.

    VastaaPoista
  4. Tuo tuossa kuvassa ei ole 6110. Tuo on 6130 (ensimmäisiä kaksitaajuuspuhelimia nokialla). 6110 on yksitaajuuspuhelin ja ulkonäöltä hieman erilainen (esim nuolinäppäin)...

    VastaaPoista
  5. Vuonna 2009 Nokian huippumalli oli kylläkin N900. Ja siinä oli hyvä resoluutio ja nettiselain. Mutta silti tarrattiin symbianiin.

    VastaaPoista
  6. >Tuo tuossa kuvassa ei ole 6110

    Totta, se oli 6150. Korjasin, kiitos tarkkanäköisyydestä.

    VastaaPoista
  7. 2003 palaverissä Jormalle esiteltiin Nokian kosketusnäyttöpuhelin mikä suoraan haudattiin "kosketusnättöpuhelimet eivät ikinään tule menestymään" kommentin saattelemana.

    VastaaPoista
  8. Petteri on vaihtanut jonkin verran mielipidettään. Aiemmin hän sanoi ettei iPhonen menestymisen syy ollut tekniikka. Nyt kuitenkin vihjaa että resoluutiokin vaikutti asiaan.

    VastaaPoista
  9. Itselläni E7 edelleen käytössä. Latausliitin vaihdettu pienen tappelun jälkeen takuuseen eikä sen jälkeen ongelmia ole ollut. Tällä mennään edelleen toistaiseksi. En tiedä missä Lumiat kasattiin/kasataan mutta tässä vielä lukee MADE IN FINLAND.

    VastaaPoista
  10. >Nyt kuitenkin vihjaa että
    >resoluutiokin vaikutti asiaan.

    Resoluutio ei ole tekniikkaa vaan käytettävyyttä. 3G-yhteys on tekniikkaa (oli varsinkin tuolloin).

    VastaaPoista
  11. Latasin joskus E71:een kaikki ilmaiset softat mitä löysin. Ainoa minkä sain toiminaan oli ruudun taustaväriä vilkuttava "taskulamppusovellus". Ostin sen jälkeen iPhonen ja olin shokissa. En voinut enää ymmärtää mitä jengi näki Nokian laitteissa.

    VastaaPoista
  12. Ylimielisyys on hyvä termi.

    En koskaan ymmärtänyt miksi Nokia ei tarjonnut Maceille kunnon tukea. Ei ollut kyse edes teknisistä esteistä, kalenterisynkronoinnit yms sai toimimaan Macin kanssa mutta vaati harrastuneisuutta.

    Ylimielinen kohtelu ajoi suhteellisen maksukykyiset ja -halukkaat Mac-ihmiset iPhoneen, vaikka ne varhaiset iPhonet olivat aika heikkoja esityksiä.

    VastaaPoista
  13. Minulle se ahaa-juttu oli iphonen mykistyskytkin.

    Nokialaisissa piti:
    -ensin kytkeä näppäinlukko pois päältä (punainen luuri + risuaita/tähti/tai joku)
    -sitten avata valikko (punainen luuri) ja
    -sitten valita sopiva profiili (äänetön, sport, business vai mikä)
    eli ainakin noin viisi näppäinpainallusta (ja pitikö sitten vielä laittaa näppäinlukko takaisinkin päälle eli sitten 7)

    Eipä tullut juuri käytettyä! Iphonen viitsii naksauttaa hiljaiselle vaikka varjopuolena onkin että silloin tällöin menee taskussa itsekseen päälle.

    VastaaPoista
  14. Mykistyksestä.
    Ei se noin vaiketa ollut. Mykistykseen oli olemassa jokin näppäinyhdistelmä (en tosin enää muista mikä). Mutta, olet oikeassa helpoksi sitö ei oltu tehty. Näppäinyhdistelmä ei ollut kovin yleisessä tiedossa.

    VastaaPoista
  15. @Petteri. Mielenkiintoinen kuva. Minun listani on lyhyempi: 6150, 3210, 5100, N95,N8.

    3210 oli hieno. Eipä enää antenni rikkonut pikkutakin sisätaskua. Olisin varmaan pitänyt sitä vielä kauemmin, mutta mokoma putosi lattialle ja näyttö pimeni puoliksi.

    Tilalle hommaisin 5100:n, "Klingon"-mallin. Muuten ok, muovikuoret suojasivat kolhuilta, mutta virtanäppäimen käyttö vaati kärsivällisyyttä.

    N95 hajosi mekaanisesti.

    N8:ssa (vielä toistaiseksi nykyinen) on hemmetin hyvä kamera.

    Saas nähdä mikä on seuraava...

    VastaaPoista
  16. Nokiat hiljennetään risuaitanäpäimellä. Opetelkaa käyttämään laitteita, ennen kuin morkkaatte. Minä päivitin juuri Symbian-puhelimeni, ei tarvinnut tietokonetta tai varmuuskopiointeja. Muistaakseni ennen iPhonea ei saanut edes toimintakuntoon ilman tietokonetta.

    En usko, että suomenkielisten sanojen lyhentämisellä oli mitään vaikutusta Nokian huonoon menestykseen. Puhelimia on eri hintaluokissa. Monille iPhone on aivan liian kallis. Kun minä vajaa pari vuotta sitten etsin edullista älypuhelinta, valintani osui Nokiaan. Joku Samsung surkealla resoluutiolla ei iskenyt.

    Symbian toki oli ongelma, lähinnä siksi, että se ei ollut Android. En usko, että ensimmäistä älypuhelintaan ostava panee mitään painoa ohjelmiston päivittämisen helppoudelle tms. tekniselle yksityiskohdalle. Puhelimet yksinkertaisesti toistavat sitä, mitä tietokoneet 20-30 vuotta sitten. Apple näyttää suunnan, mutta kun sen valikoima on rajoittunut tarvitaan vaihtoehto täyttämään käytännön tarpeet, tietokoneissa Windows, puhelimissa Android. Mihin tässä on tilaa kolmannelle systeemille?

    Minulla 3210 putosi ties minne, eikä käynyt mitään. Puhelimen paino ja muistin puuttuminen ärsytti. Seuraava puheli 3100 oli sitten ykköspuhelimena neljä vuotta

    VastaaPoista
  17. Nokiat hiljennetään risuaitanäpäimellä. Opetelkaa käyttämään laitteita, ennen kuin morkkaatte.

    Tässä se ero juuri onkin: iPhonea ei tarvinnut opetella. Siinä ei ollut piilotettuja komentoja, jotka piti etsiä netistä tai kaivaa manuaalista.

    Juuri tuo mute-kytkin on yksi iPhonen parhaista yksityiskohdista. Siitä näkee heti, onko mykistys päällä, ja sen voi mykistää vaikka käsi taskussa, puhelinta näkemättä. Symbianin eri tiloihin perustuva valikko on toki monipuolisempi ja teknisempi, mutta vaimennus riitti monelle.

    Minä päivitin juuri Symbian-puhelimeni, ei tarvinnut tietokonetta tai varmuuskopiointeja. Muistaakseni ennen iPhonea ei saanut edes toimintakuntoon ilman tietokonetta.

    Liitto iTunesin kanssa oli aluksi kömpelö, mutta juuri se teki päivitykset, varmistukset ja synkronoinnit niin helpoksi.

    En usko, että suomenkielisten sanojen lyhentämisellä oli mitään vaikutusta Nokian huonoon menestykseen.

    Se kertoi niistä syvällisistä ongelmista, joita Symbianissa oli konepellin alla - eikä ihme, olihan käyttis tuolloin jo 10 vuotta vanha ja perustui puhelinverkon, ei ip-datan, varaan.

    VastaaPoista
  18. Kun paikalla on experttejä niin ihmetelleenpä erästä toistakin kummallisuutta vanhoissa nokialaisissa.

    Joudun ajoittain käyttämään (vastentahtoisesti) n97:ää; joskus tulevaan puheluun pitää vastata kosketusnäytön liukukytkimellä, toisinaan taas luuri-näppäimestä.
    Mitään logiikkaa en ole keksinyt milloin puhelin päättää että nyt näytetään liukukytkin mutta kun se ilmestyy ruutuun niin luuri-näppäintä ei voi käyttää. Tä?

    VastaaPoista
  19. E72:N YLISTYS. Petteri taisi lopettaa Nokian puhelimien oston liian aikaisin. Minulla on E72, E71:n seuraaja, johon olen ollut tyytyväinen. Myönnän että sen oma selain on surkea, mutta sillä ei oikeastaan ole väliä koska Opera Mini on niin loistava. Olen pystynyt päivittämään
    ohjelmistot ilman PC:tä, jopa ilman varmuuskopiota, joiden ottaminen on tietenkin suositeltavaa. Data yhteydet ovat pelanneet hyvin, tosin joskus on ollut ongelmia, että puhelin haluaa käyttää pakettiverkkoa
    langattoman verkon sijasta. Jos olen halunnut käyttää E72:ta läppärin modeemina, niin bluetoothin kanssa on joskus ollut ongelmia mutta USB:n kautta se on aina onnistunut tai Joiku-ohjelman avulla E72:sta vai tehdä ad-hoc tukiaseman.

    Jossain aikasemmassakirjoituksessa E71stä Petteri toi esiin joitain E71:n puutteita, mm että herätyskello oli sijoitettu toimistosovelluksiin.
    Nämä kaikki oli korjattu E72:ssä, esim. herätyskello on näkyvästi
    aloitusnäytössä.

    Minulla on myös E72:n seuraaja E6, mutta en ole ollenkaan varma onko E6 parempi puhelin. Muutamia vertailukohtia:
    - Parempi akunkesto, E72:n akunkesto on hämmästyttävä.
    - Vaikka E6:ssa on korkeampi resoluutio, se on "mixed blessing". E72:n karkeampi resoluutio saa aikaan sen ettei teksti ole liian pientä. Huonosilmäisten kannattaa olla varovainen korkearesoluutioisten
    näyttöjen suhteen. E6:ssa teksti on joskus liian pientä eikä sitä aina pysty suurentamaan.
    - Kieltämättä E6:n kosketusnäyttö on edistyksellinen ja hyvä piirre mutta näin pieneen näyttöön kosketusnäyttö ei istu parhaalla mahdollisella tavalla. Kun on käyttänyt kosketusnäyttöä, E72:n näpäinkäyttö tuntuu aluksi oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti.
    - E72:n karkeampi resoluutio saa aikaan että Opera Mini, joka tiivistää nettisivyt ulkopuolisella palvelmella, saa tiivistettyä sivut pienempään datamäärään. Tämä on selvää säästöä verkkovierailuissa.
    - E6:n viimeisin käyttöjärjestelmä Symbian Belle oli saatu varsinhyväksi. Minulla ei ole kokemusta iPhonesta tai Androidista, mutta tiettävästi
    Bellen käyttäjäkokemus on verrattavissa näihin. Symbian taisi kuolla juuri kun se saaiin hyväksi.

    Nämä seikat saavat aikaan että usein otan mukaan matkalle E72:n enkä E6:sta. Jos jompikumpi katoasi, varmaan yrittäisin hankkia E72:n käytettynä. Sen sijaan E6:n tilalle hankkisin toisen puhelimen, esim. Lumian. Jostain syystä Lumioihin ei (vielä) saa Opera Miniä. Niihin saa ainakin kaksi ulkoisella palvelimella tiedostot pakkaavaa selainta, nimittäin
    Nokia Xpress ja kiinalainen UCBrowser. Epäilen ovatko yhtä hyviä kuin Opera Mini.

    Mielestäni E72 on edelleen hyvin käyttökelpoinen puhelin, ainakin jos ei halua leikkia sovelluksilla. Itse käytänulkopuolisista sovelluksista
    lähinnä Opera Miniä ja joskus Skypeä. Pientä näyttöä kompensoi fyysinen näppäimistö. On hämmästyttävää kuinka hyvin nettiselaus Opera Minillä
    toimii vaikka näytön resoluution on vain 320x240.

    VastaaPoista
  20. Jep, E72 oli varmasti ihan OK.

    Löysin vielä arkistostani tällaisen, muistelen että tämä tuli joskus v. 2011 Tuomas Enbusken YLEn keskusteluohjelmassa, mistä poimin sen talteen:

    Mulla on E71 ja nytten siellä alkaa laukeamaan softassa semmoisia hankalia juttuja että sinne laitettiin ajastimella tai kellolla tiettyjen ominaisuuksien poistumisia et ne ei enää ne demojutut tuu käyttöön niin kun mulla on tullut käyttöö ja se puhelin on sotkunen.

    Jokainen voi tulkita tätä arvailujensa mukaan.

    VastaaPoista
  21. "Tarvittiin Elop havaitsemaan, että alusta oli tulessa eikä mobiilimaailman keisarilla ollut enää vaatteita."

    Totta kai Nokialla tiedettiin Symbianin surkeus ennen Elopia, ei muuten MeeGoa olisi edes aloitettu.

    "Ylimielinen Nokia oli menettänyt pelin jo vuonna 2008. Kesti vielä pari vuotta, ennen kuin johto tunnusti asian ja teki sille jotain."

    Nokia osti tammikuussa 2008 Qt-kehitysympäristön, joten jo silloin reagoitiin. Ongelma oli vain sietämätön hitaus.

    VastaaPoista
  22. Omassa C5-03:ssä lukukytkin tulee silloin, kun näppäinlukko on päällä. Kyllä siinä toimii vastausnappula. Ilmeisesti tuossa oli joku bugi, ettei näppäintä vapautettu.

    Jos puhelimeen tulee outoja ongelmia, kannattaa se formatoida. Tätä varten on syytä tehdä varmuuskopiot säännöllisesti. Oma puhelimeni vaatii formatointia n. puolen vuoden välein. Toki tämä riippuu käytöstä. Tässä Symbian muistuttaa Windowsia.

    Ei se iPhonekaan niin helppoa ole. Mistä käyttäjä tietää sen mykysyysnapin, ellei lue jostain tai kokeile. Ne asiat ovat helppoja, jotka osaa, ne, joita ei osaa eivät ole helppoja. Tuo risuaita on ollut iät ajat. Toki näppäinpuhelimissa se on selkeämpi, mutta toimii myös kosketusnäytöllä.

    VastaaPoista
  23. Terveisiä menneisyydestä. Minä ajelen vanhalla N71:llä. Se pelaa hyvin. Sillä voi vastaanottaa ja lähettää puheluja ja tekstiviestejä. Kamera on sisätiloissa vähän onneton.
    Siinä on eräs epämiellyttävä ominaisuus. Partakarva saattaa jäädä ihottavasti näppäinten väliin jumiin. Joo, kyllä olen eläkeläinen.
    Seuraavaksi olen ihan vakavissani haaveillut hankkivani Catepillarin iskun ja vedenkestävän puhelimen.

    VastaaPoista
  24. Voidaan ehkä sanoa että aikoinaan Microsoft pyyhki Applella pöytää. Mutta Apple on voimissaan yli 30 vuoden jälkeenkin ja pyyhki pöydät mm. Windows Mobilella (sillä vanhalla) ja Nokialla.

    Ei kovin kehno suoritus?

    VastaaPoista
  25. Kovin totta. Nokia lipesi jo varhain sellaiseen insinöörilähestymiseen. Rautaa ja vääntöä oli konehuoneessa. Mutta siitä oli kovin vähän iloa jos todellisuudessa vaihdetta ei saanut päälle tai ratti kieltäytyi kääntymästi. Omassa viimeisessä nokialaisessani E63 vaikkapa sähköpostin käyttäminen wlanin kautta oli ihan vitsi. Oli laite verkossa tai ei, sähköpostiohjelma halusi avata yhteyden ja antoi sitten virheilmoituksen että verkkoyhteys on jo käytössä. Yhden pienen sähköpostin lähettämiseen saattoi mennä vartti eikä onnostuminen ollut ikinä varmaa.

    VastaaPoista
  26. Apple ei ole enää tiennäyttäjä.

    Microsoftin suurin uhka on Google. Chromebook vie markkinaosuutta, Chrome toi os-riippumattoman desktop apps platformin Windowsiin ja pian Maciin.

    Android jyllää puhelinpuolella.

    VastaaPoista
  27. Petteri Järvinen lopetti Symbianin käyttämisen hieman liian varhain. Kyllä Symbian Belle oli jo ihan kelpo softa. Esimerkiksi itselleni on vieläkin käytössä E7 Symbian Bellellä varustettuna.

    Symbianin kanssa kävi vähän niin, että vahinko ehti jo tapahtua. Elopin julkisuuteen vuotanut sisäinen puhe oli omalta osaltaan viimeinen niitti. Minusta puhe oli harkitsematon, vaikka se sisäinen puhe olikin.

    VastaaPoista
  28. Symbianilla oli puutteensa, mutta siitä luopuminen köyhdytti maailmaa ainakin kahdella tavalla:

    1. Nykyinen puhelimeni on pieni, jotta se sopii paidan rintataskuun; kevyt (80 g), ettei vedä paitaa pahasti vinoon; ja siinä on hyvin toimiva GPS-pohjainen navigointi. Nokian luovuttua Symbianista tällaisia puhelimia ei saa enää mistään.

    2. Applen, Googlen ja Microsoftin käyttöjärjestelmät ovat haaveja, jotka keräävät käyttäjien yksityisiä tietoja USA:n lakien alaisiin järjestelmiin, joihin USA:n viranomaisilla on teknisesti helppo pääsy. Aikaisemmin Nokian Symbian oli ainoa älypuhelinvaihtoehto välttyä joutumasta USA:n viranomaisten tiedonhankkijaksi; se mahdollisuus on nyt menetetty (ennustus: jos Jolla saa muutaman prosentin markkinaosuuden, joku saattaa senkin isonveljen ystävälliseen huomaan).

    VastaaPoista
  29. Kyllä E7:ssä vaan on aito ääni ja hyvänkokoiset näppäimet kosketusnäytössä

    VastaaPoista