Linkit

maanantai 20. toukokuuta 2013

Jolla, älypuhelin made in Finland

Jolla julkisti tänään älypuhelimensa ja alkoi ottaa vastaan tilauksia. Toimitusten pitäisi käynnistyä vielä tämän vuoden puolella. Olisiko liikaa toivoa Jollaa jo pukinkonttiin?

Jolla on suomalaisen nörtin vastaisku älypuhelinmarkkinoille. Pari vuotta sitten moni nokialainen oli sydämistynyt, kun Nokia hylkäsi Meego-alustan ja hyppäsi Microsoftin kelkkaan. Nyt he ovat ex-nokialaisia ja pääsevät näyttämään Jollassa, mihin Meegon rahkeet riittävät.

Meegosta on tosin matkan varrella tullut Sailfish OS ja älypuhelinten markkinat ovat muutenkin räjähtäneet. Pieni suomalainen valmistaja voi vain uneksia markkinaosuuksista alalla, josta Microsoft ja Nokia ovat yhteisillä ponnistuksilla saaneet vain kolme prosenttia.

Kilpailu julkisuudesta on raakaa. Jolla aikoo hyödyntää nettiä, yhteisöllisyyttä ja fanikulttuuria levittäessään tietoa itsestään. Testissä on paitsi Jollan insinööriosaaminen, myös viraalimarkkinoinnin toimivuus.

Teknisesti Jollan tänään esittelemä malli on tavanomainen. Erikoisuutena on laitteen jakaminen kahtia, jolloin toinen puoli voi tuoda valmista sisältöä, uusia teknisiä ominaisuuksia tai vaikkapa lisää virtaa akkuun. Idea on rohkea, mutta hieman... hmmm, epätavallinen. On vielä vaikea nähdä, mitä todellista hyötyä tästä on. Kuinka moni haluaa kaksinkertaistaa puhelimensa paksuuden?

Ilmassa on paljon muitakin kysymyksiä. Uuden käyttöjärjestelmän ekosysteemin rakentaminen alkaa nollasta. Miten Jolla aikoo voittaa kehittäjät puolelleen, kun se on ollut vaikeaa Microsoftillekin? Mikä saisi Instagramin tekemään appsistaan Sailfish-version, kun Windows Phone -versiota on odotettu turhaan jo vuosi?

Ennakkotietojen mukaan puhelimessa voi ajaa myös Android-sovelluksia, mutta jos niitä ei voi ladata suoraan Googlen omasta Play-kaupasta, virittely jää nörttien puuhailuksi.

Päivän esittelyissä kehuttiin puhelimen moniajoa. Se on hyvin kehittynyttä, mutta kuinka moni oikeasti kaipaa tausta-ajossa pyöriviä videoita? Ja miten paljon tehokas moniajo syökään akkua, kun muissa puhelimissa virta ei tahdo riittää edes heikompaan moniajoon?

Onkin vaarana, että entiset nokialaiset luottavat nyt liikaa tekniikan voimaan. Päivän kommenteissa vanhasta menestyksestä kumpuava itseluottamus oli muutenkin lähes jenkkitasoa: me keksimme älypuhelimen jo 1990-luvulla, me suomalaiset osaamme tämän alan ja niin edelleen.

Varmasti, mutta markkinat ja ostajien odotukset ovat nyt ihan toisenlaiset kuin Nokian loiston päivinä.

Ainakin yhteen asiaan pitää kiinnittää huomiota: päivän demot olivat niin sekavia, ettei tavallinen katsoja ymmärtänyt niistä mitään. Nopeat vaihdot sovelluksesta toiseen, katoava verkkoyhteys ja moniajon suitsuttaminen joka käänteessä saivat kenen tahansa pään pyörälle.

Puhelimen suunnitellut insinööri ei ole paras henkilö esittelemään sitä suurelle yleisölle. Applen Jobs oli demojen mestari, joten Jollan markkinointiväen kannattaa katsoa vanhat julkistustilaisuudet vaikkapa Youtubesta.

Nörttien suosiosta kilpailevat juuri markkinoille tulleet Firefox OS -puhelimet, jotka ovat täysin avoimia, ja joihin ei edes tarvita omaa ekosysteemiä. Html5 toimii niin web-sivuina kuin sovelluksinakin.

Jolla on sekä hyvässä että pahassa suomalaisen osaamisen koetinkivi. Pienellä toimijalla on aina mahdollisuus yllättää ja reagoida tilanteisiin, joihin jätit eivät pysty. Emme vielä edes tiedä, mitä nämä tilanteet tulevat olemaan.

Toivon Jollalle kaikkea hyvää -- enkä ainoastaan toivo, vaan pistin tilauksen tänään sisään ja maksoin 100 euroa etumaksua. Edistäköön se osaltaan Jollan matkaa myrskyisille vesille.

Käyttökokemuksia luvassa blogiin heti, kun saan puhelimen hyppysiini. Mitä pikemmin se tapahtuu, sen parempi.

18 kommenttia:

  1. Jollan puhelimet valmistetaan Aasiassa, ei Suomessa. Otsikko on täten harhaanjohtava.

    VastaaPoista
  2. Laitevalmistus on triviaalia ekosysteemiin verrattuna. iPhone on amerikkalainen, vaikka se valmistetaan Kiinassa.

    VastaaPoista
  3. Jolla on pelkästään "designed in Finland". Aivan samoin Applen tuotteet on suunniteltu Kaliforniassa, mutta "made in China" (aivan viime aikoihin asti).

    Mitä tuosta kuitenkaan vääntämään enempää. Tulkitsemme asioita eri tavalla.

    VastaaPoista
  4. Laitteen insinöörimäisyys ja teknisyys saattaa olla toimiva koukku.

    Kapine saattaa nousta kulttisuosioon tekniikka-ihmisten parissa. Asiakassegmentti on toki pieni mutta maksukykyinen. Insinöörit ja nörtit ovat myös sitä porukkaa joka pystyy ekosysteemin laitteen ympärille luomaan.

    VastaaPoista
  5. puhuiko kukaan ennen eloppia ekosysteemistä mobiilimaailmassa?

    VastaaPoista
  6. "Puhuiko kukaan ennen Elopia ekosysteemistä mobiilimaailmassa?"

    Ekosysteemeistä alettiin minusta puhua samaan aikaan kuin appseista. Eli kuta kuinkin iPhonen markkinoille tulon yhteydessä tai heti sen jälkeen.

    VastaaPoista
  7. Jolla on pelkästään "designed in Finland".

    Jolla on erittäin suomalainen puhelin, vaikka se valmistetaankin jossain Aasiassa. Tästä syystä "Made in" on mielestäni osuva, ei "Assembled in".

    puhuiko kukaan ennen eloppia ekosysteemistä mobiilimaailmassa?

    Tämä teksti on ilmeisesti 7 vuoden takaa: Understanding the Mobile Ecosystem

    VastaaPoista
  8. @Petteri

    Aliarvioit pahasti laitevalmistuksen vaikeutta. Sei ei ole pelkkää valmistusrobottien ja tuotannon valvontaa sekä käsin tehtäviä asennus ja testaustehtäviä. Laitevalmistus on hyvin paljon muutakin ja todella paljon on tapahtunut ennen sitä ennen.

    Carl Sagan totesi kerran "If you wish to make an apple-pie from scratch, you need to first invent universe."


    Aivan niin alusta ei tarvitse elektroniikan valmistuksessa lähteä, mutta laitevalmistuksen vaikeutta aliarvostetaan, koska suuria osia siitä voidaan laitteen tuotantovaiheessa automatisoida ja saada pienipalkkaiset ihmiset kehitysmaissa valvomaan robotteja ja tekemään käsin testaus ja kokoamistyötä kun parempaa työtä ei ole vielä tarjolla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko valmistusprosessi olisi niin helppoa. Se on kaukana siitä.

    Vaikeutta valottaa hyvin tämä HOPE09 pidetty esitys.

    Ekosysteemin luontia ei voida (vielä) automatisoida samalla tavalla. Mutta askel siihen suuntaan on jo itse asiassa otettu valmistajan näkökulmasta luotu joukkoistamisella (crowdsourcing). Hyvin suuri osa sovelluksista ei enää ole laitevalmistajan itse tekemiä tai teettämiä. Laitevalmistaja tai alustan kehittäjä ei tee niitä vaan luo edellytyksiä ekosysteemin syntymiselle. Koska merkittävää ekosysteemiä ei voida luoda edes isolla rahalla.

    Rahalla voi kyllä parantaa ekosysteemin syntymisen edellytyksiä, mutta koska hyvä onni ei ole ostettavissa, voi epäonnekkaat yhteensattumat omassa toiminnassa, kilpailijoiden toiminnassa tai maailman tapahtumissa ja olosuhteiden muuttumisen osalta ennakoimattomasti tehdä paljonkin rahaa sisältävät ponnistelut turhaksi.

    VastaaPoista
  9. Jolla on julkistanut tunnin videon, miten heidän SDK toimii. Siis se ohjelmistoympäristö, jolla uusia sovelluksia tehdään Jolla-puhelimille. Sain vaikutelman, että se perustuu Qt-kehitysympäristöön, jota myös Nokia loppuvaiheessa ryhtyi käyttämään.

    Esityksessä ei kerrottu, mitenkä Androidille tehty sovellus saadaan toimimaan Jollassa. Vai toimivatko ne sellaisenaan ilman mitään muutoksia? Jos näin olisi, niin Jolla on Android ekosysteemiin kuuluva. Epäselväksi myös jäi, miten Jolla hoitaa sen asian, kun monet Android sovellukset ovat voimakkaasti sidottu Google:n pilvipalveluihin. Lauri H.

    VastaaPoista
  10. ac kirjoitti...

    Carl Sagan totesi kerran "If you wish to make an apple-pie from scratch, you need to first invent universe."

    Allekirjoittikohan Steve Jobs tämän?

    VastaaPoista
  11. http://www.youtube.com/watch?v=CW0DUg63lqU

    Tuossa osviittaa siitä Jobsin ajatuksesta pyörää ei tarvitse todellakaan keksiä uudestaan.

    Sama juttu on myös se hyvä artisti julkaisee tokaisut yms.

    VastaaPoista
  12. Aivan nollasta Sailfish ei sentään aloita; Android-sovellustuki on huima valttikortti, ja paljon Maemo/MeeGo-softaakin on jo valmiiksi tarjolla. Huhuista päätellen Android-tuki oli aikoinaan jo Nokiankin tähtäimessä, mutta se kenties leikattiin WP-päätöksen myötä N9:stä, koska kilpailevaa ekosysteemiä ei olisi kannattanut tukea. Tuskin oman sovelluskaupan pystyttäminenkään on mahdotonta, jos Google tai jokin Android-valmistaja ei anna omaansa käyttää. Kehittäjän kannalta oleellista on, ettei valmista softaa tarvitse kirjoittaa kokonaan uusiksi, toisin kuin vaikkapa WP:n kohdalla.

    Kehittäjänäkökulmasta Sailfish onkin unelmallinen, koska Qt/QML on näppärä kehitysympäristö, sovelluksia on helppo portata työpöytäversioista mobiiliin, ja muutkin uudet mobiilikäyttöjärjestelmät (Ubuntu, Tizen) käyttävät sitä. Ilmassa onkin ollut merkkejä siitä, että nuo kolme muodostavat enemmän tai vähemmän yhteisen, vahvasti avoimen ekosysteemin, jolle on tilausta – jos ei mattimeikäläisillä, niin ainakin nörttimassoilla.

    VastaaPoista
  13. Jollan älypuhelimen "äly" on tehty Suomessa entisten Nokian insinöörien toimesta, joten ollaan nyt ihan aidosti ylpeitä siitä. Tarkemmin sanottuna se äly on tehty käsittääkseni Tampereella Jollan Tampereen toimistossa.

    Jollan matkassa on monia mutkia, mutta jos toimiva laite saadaan valmiiksi ajoissa, niin uskoisin menestykseen. Irrotettava akku lisää ainakin teknisesti valveutuneiden ihmisten kiinnostusta. Akun hajotessa se on helppo vaihtaa. Android sovelluksille tuki on oikeastaan välttämätön. Eihän Jolla voi omaa ekosysteemiään kehittää.

    Haluaisin myös tässä muistuttaa, että Jollan ei välttämättä tarvitse myydä uutta puhelintaan valtavia määriä. Jollassahan työskentelee vain kymmeniä ihmisiä, ei kymmeniä tuhansia. Näille saadaan palkkarahat ja vähän ylimääräistäkin aika pienelläkin myynnillä.

    VastaaPoista
  14. Jollan henkilöstömäärä on mielenkiintoinen asia. Nokiallahan Meegoa kehitti ymmärtääkseni luokkaa tuhat ihmistä, ellei jopa reilusti enemmän. Tässä olisi ehkä Petteri Järviselle kirjoituksen aihe. Miten muutama kymmenen ihmistä voi kehittää älypuhelimen, kun Nokialla hommaan tarvitaan 1000 ihmistä?

    VastaaPoista
  15. Minua ainakin kiinnosttaa tälläinen niche-puhelin olise jolla, samsung tizen tai se venäläinen kunhan siinä on jokin jippo, eikä se ole tolkuttoman kallis.

    VastaaPoista
  16. Eikös Androidikin ole koodattu alunperin jotain 10 henkilön toimesta ?

    Eikä nuo pyyhkäisyt ole vaikeita, N9:ssä oppi hetkessä ne ja muut älypuhelimet tuntuivat sen jälkeen tosi vanhanaikaisilta.

    Toivottavasti Jollalla on suotuisat tuulet, itse ainakin tilasin. Onhan kyseessä puhelin, jolla on suurin ekosysteemi ja eniten sovelluksia (Qt, Android ja HTML5).

    Eikä pidä väheksyä takakuorta! Itse en pidä paperinohuista puhelimista. Kyseessähän on vähän kuin järkkäri: metsätaipaleelle voi ottaa tehoakun, kuvaaja tehosalaman, nörtti näppismallin.. mielikuvitus on rajana.. Liitinratkaisu pitäisi tietää eli mitä takakanteen voi liittää ? Tuohan voisi tuoda uusia mahdollisuuksia keksijöille.. 3D-printterit laulamaan!

    VastaaPoista
  17. Lisäakku olisi hyödyksi, ihan kuin 1990-luvulla Nokian kännyköihin sai tehoakun (oli se sitten paksukin!).

    Mutta ajatus sisällön myymisestä takakanteen tulevina kuorina tuntuu villiltä. Vanhat kuoret jäävät lojumaan hyllyyn ja laatikoihin kuten vanhat puhelimet nyt?

    Liian aikaista sanoa, ennen kuin nähdään mitä tarjontaa sen ympärille syntyy.

    VastaaPoista
  18. Play-kauppaa ei Jollassa ole, vaan Yandex.Store-kauppa. Sovelluskaupassa on 85 000 sovellusta.

    VastaaPoista