Linkit

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tilaa eurooppalainen KELA-kortti, se on helppoa

Mikä on helpoin viranomaisen tarjoama palvelu netissä? Äänestän eurooppalaisen sairaanhoitokortin puolesta. Ei tarvitse muuta kuin mennä oikealle sivulle, joka löytyy helposti googlaamalla (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/040504143116mh), ja todistaa henkilöllisyytensä pankkitunnuksilla. Sen jälkeen muutaman kerran OK ja tilaus on valmis. Valmis kortti tulee postissa runsaan viikon päästä -- eikä edes maksa mitään.

Mitä hyötyä kortista sitten on? Se oikeuttaa saamaan sairaanhoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat. Korttia voi käyttää ulkomailla julkisessa terveydenhuollossa sekä sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkärien ja sairaaloiden kanssa asioitaessa.

Euroopassa työn tai huvin vuoksi matkustavalle kortti on mainio apu sairauden tai tapaturman sattuessa. Kotimaassa kortilla ei tee mitään. Kortti on voimassa kaksi vuotta kerrallaan.

Jotain hyötyä EU:stakin.

Jk. Twitter-kommentin mukaan KELA lähettää uuden kortin vanhentuneen tilalle automaattisesti. Se tekee palvelun entistä paremmaksi. 

8 kommenttia:

  1. Olen aina ihmetellyt, miksi tuossa kortissa ei ole mitään tekstiä muulla kuin suomenkielellä. Tavallisessa Kela-kortissa on sen sijaan kolmea kieltä. En onneksi ole joutunut ulkomailla korttia käyttämään, mutta luulisi helpottavan asiointia mikäli selitykset olisi esim. englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

    VastaaPoista
  2. Totta, samaa itsekin ihmettelin. Ehkä kortti on niin standardoitu, että eurooppalaiset terveydenhuollon ihmiset tunnistavat sen ilman tekstejäkin?

    VastaaPoista
  3. Ne on standardoitu.

    Minulla on ollut myös Brittikortti olemassa.

    VastaaPoista
  4. Ruotsissa ainakin vielä vuonna 2006 kortin pystyi tilaamaan web-lomakkeella, jossa kysyttiin vain paikallinen personnummer. Posti kuljetti rekistetistä löytyneeseen osoitteeseen kortin ilman sen ihmeempiä tunnistautumisriittejä. Aina en ymmärrä suomalaisten intoa "vahvaa" tunnistautumista kohtaan.

    VastaaPoista
  5. Eurooppalainen kelakortti (suomi-verio) on kummallinen kortti. se kelpaa muualla euroopassa. mutta ei suomessa.

    VastaaPoista
  6. Satakunnan Kansa kyseli 25.5. Kelan asiantuntijalta kortin käytössä tietoon tulleista ongelmista. Suoria lainauksia artikkelista:

    "Lukijamme tietää kuitenkin kertoa, ettei kortti yllättäen kelvannutkaan hädän hetkellä, koska suomalaisessa kortissa on tekstit vain suomeksi tai ruotsiksi?

    – Kysymyksiä meille tästä kyllä tulee, mutta ainakaan tähän mennessä ei ole tullut ilmi yhtään tapausta, ettei korttia olisi hyväksytty siinä olevan kielen takia."

    "Kortti siis toimii kuten sen on tarkoitettukin toimivan?

    –  Pääsääntöisesti kortti tuntuu toimineen suhteellisen hyvin. Silti jonkin verran eri maissa tulkitaan eri tavalla sitä, mitä sairaanhoitokortin tarkoittama lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa.

    –  Tarkoitus on, että matkailija saa tarvitsemansa hoidon niin, ettei hänen tarvitsisi keskeyttää matkaansa. Kortti on tarkoitettu kattamaan myös pitkäaikaissairauden seurantajaksoja, kuten dialyysihoitoa tai sydänvikaisten kontrollia, samoin raskauteen ja synnytykseen liittyviä kustannuksia. Näistä kysymyksistä on kuitenkin erilaisia tulkintoja."

    "Missä Euroopan maissa näitä tulkintaeroja ilmenee?

    – Ei voi sanoa, että jokin maa tekee aina näin, mutta jonkin verran on ilmennyt ongelmia esimerkiksi Saksan joissakin osavaltioissa sekä osissa Ranskaa. "

    "Kortti on ollut käytössä vuodesta 2004 alkaen. Eivätkö viranomaiset voisi jo yhdenmukaistaa näitä tulkintaeroja?

    – EU-komissio vaatii kyllä kerran vuodessa laajan selvityksen valtioilta muun muassa kortin käytössä ilmenneistä ongelmista, mutta mitään ylikansallista kehityshanketta ei nyt ole menossa."

    VastaaPoista
  7. Tulevaisuus ei ole ainaakaan yhtään selvempi kun lukee tämän jutun.

    Siinä sanotaan selvästi että korvaus on jatkossa KELA:n mukaan eli huonompi kuin nyt kiireellisissä.

    Tietääköhän edes lainsäätäjät mitä he ovat tekemässä.

    Asiaa pohtiva ohjausryhmä päätti torstaina jatkovalmistella Suomen laista mallin, jossa ulkomailla annettu hoito rinnastetaan Suomessa annettavaan yksityiseen hoitoon korvauksista päätettäessä.

    http://www.hs.fi/kotimaa/Ulkomailla+annettu+kiireellinen+sairaanhoito+saamassa+paremmat+Kela-korvaukset/a1365648959227

    VastaaPoista
  8. Tässä tietoa.

    http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/faq/index_fi.htm

    VastaaPoista